Consiliul Concurentei a anuntat, luni, ca a amendat 13 agentii de turim si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) cu amenzi totale de 11,42 milioane de lei (2,44 milioane euro) pentru coordonarea comportamentului pe piata. Investigatia va continua analiza privind posibilul comportament anticoncurential al Tarom, potrivit autoritatii.
"Autoritatea de concurenta a constatat ca, in perioada iunie 2013-septembrie 2016, 13 agentii de turism si-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informatii sensibile din punct de vedere concurential, cu scopul de a nu permite scaderea preturilor produselor/pachetelor turistice comercializate", se arata in comunicat.
Astfel, potrivit autoritatii, agentiile de turism nu au redus, sub un anumit nivel, pretul de vanzare catre clienti pentru produsele turistice si/sau pachetele de servicii turistice comercializate.
"De asemenea, acestea au limitat sau au eliminat campaniile promotionale ale companiilor concurente care ofereau reduceri sau gratuitati clientilor si si-au impartit numarul de locuri in avioanele contractate pentru zborurile de tip charter pentru a limita astfel in mod artificial oferta in vederea cresterii pretului de vanzare", se arata in comunicat.
Amenzile au fost aplicate astfel:
Aerotravel (amenda de 400.754,46 lei),
Air Fla (amenda 9.618,91 lei),
Corali Holidays (amenda 6.644,12 lei),
Eximtur (amenda 685.116,14 lei),
Fibula Air Travel (amenda 88.310,64 lei),
Happy Tour... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2019, ora 15:34
Romanii mai au de asteptat pana cand isi vor putea primi integral banii inapoi pe pachete de vacanta platite in avans, in caz de insolventa a agentiei de turism.
Motivul: chiar daca Guvernul ar transpune astazi Directiva (UE) 2302/2015 - care obliga la despagubire integrala a turistilor - agentiile tot n-ar avea de unde lua banii necesari. Timp sa rezolvam aceasta problema a fost din belsug, sustine conducerea Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), doar ca statului nu i-a pasat de asta.
Desi Directiva (UE) 2302/2015 a fost publicata in Jurnalul Oficial al UE inca de acum 3 ani, Romania a inceput abia in 2017 sa lucreze la transpunerea ei. Din pacate, prea mare lucru n-a reusit sa faca.
Sub conducerea fostului ministru al Transporturilor, Mircea Titus Dobre, dupa mai multe incercari nereusite, s-a dat legea 277/28.12.2018. Aceasta prevedea ca turistii vor fi despagubiti integral pentru pachetele de vacanta platite in avans si neefectuate, din cauza ca agentia a intrat in insolventa.
Banii urmau sa vina din Fondul National de Garantare a Pachetelor de Servicii Turistice (FNGPST), care ar fi functionat in subordinea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Legii nu i s-au mai facut, insa, niciodata norme de aplicare. In plus, un proiect de ordonanta care prevedea aceleasi lucruri ca si legea fara norme a fost lansat si apoi abandonat.
Noul ministru al Turismului, Bogdan Trif, a anuntat intr-o... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 16:21
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) sustine ca vacantele romanilor in Grecia nu sunt afectate de evenimentele recente petrecute pe taram elen. Cu toate acestea, romanii care pleaca in perioada urmatoare in Grecia ar trebui sa aiba la ei lichiditati in euro.
In relatiile comerciale dintre turoperatorii romani si greci nu a intervenit, pana in acest moment, nicio modificare care sa afecteze vacantele romanilor in Grecia, cele deja contractate prin intermediul agentiilor de turism membre ANAT, precum si cele care urmeaza a fi cumparate prin aceeasi operatori economici.
Nu exista niciun fel de informatii, pana in prezent, care sa determine turoperatorii romani sa redirectioneze turistii catre alte destinatii.
Charterele deja programate catre diferite insule grecesti vor fi operate in continuare, dupa acelasi program, iar turistii vor beneficia de vacanta aleasa.
Hotelurile partenere ale agentiilor de turism membre ANAT i-au asigurat pe turoperatorii romani de continuitatea parteneriatului si de oferirea conditiilor de cazare contractate de catre turistii romani.
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) si membrii sai monitorizeaza permanent situatia din Grecia pentru a informa prompt publicul.
"Romanii care pleaca in perioada urmatoare in Grecia ar trebui sa aiba la ei lichiditati in euro. Este, de altfel, o recomandare pe care au facut-o si alte patronate de turism din Europa, mai ales dupa decizia de inchidere a bancilor in aceasta... mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 14:59
19 specialisti in turism si proprietari de agentii de turism candideaza pentru Consiliul Director al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), iar trei dintre ei - Dan Anghelescu, Aurelian Marin si Andrei Razvan Nacea - au intrat in cursa pentru functia de presedinte ANAT.
Actualul presedinte al institutiei, Lucia Nora Morariu, si-a depus candidatura pentru Consiliul Director, dupa al doilea mandat de doi ani la conducerea asociatiei, inceput in martie 2013.
"E nevoie de forte proaspete la conducerea ANAT, de oameni care sa inteleaga ca trebuie sa se implice direct in activitatea asociatiei si in folosul membrilor pe care doresc sa ii reprezinte si sa ii conduca. Se doreste de mult o intinerire si o schimbare a echipei de conducere a ANAT", declara presedintele asociatiei, intr-un comunicat publicat pe site-ul institutiei.
"In 2013, am fost rugata de colegi sa intervin si am facut-o pentru ca trebuia sa scot lucrurile la liman. Am avut un mandat bun, am intarit ...citeste mai departe despre ""E vremea lupilor tineri", la ANAT. Cine sunt candidatii la presedintie" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Februarie 2015, ora 13:31
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) va propune ministerului de resort cateva schimbari care sa aduca piata de calatorii din Romania pe coordonate europene, printre care si licentierea agentiilor, a declarat, pentru Agerpres, Lucia Morariu, presedintele ANAT.
"Membrii ANAT au adoptat o serie de hotarari vizavi de modul in care se acrediteaza, se licentiaza agentiile de turism. In acest sens, am fost de acord ca este cazul sa inasprim conditiile de licentiere in turism astfel incat consumatorii sa fie siguri ca banii pe care ii avanseaza pentru pachete turistice sunt acolo unde trebuie si ca vor avea atat vacanta pe care au contractat-o cat si calitatea la care se asteapta. Ne-am gandit, in primul rand, ca polita asigurare pe care orice agentie de turism e obligata sa o aiba sa fie construita de asa maniera incat sa acopere 100% banii avansati de client, lucru care, in prezent, nu se intampla", spune Lucia Morariu.
De altfel, anul 2014 va readuce in prim plan siguranta calatoriilor, necesitatea asigurarii calitatii, sigurantei si confortului, dupa cum apreciaza toti reprezentantii asociatiilor patronale din turism.
"In al doilea rand, consideram necesar ca pentru agentiile de turism sa existe stabilit prin lege un capital minim mai mare decat cel necesar pentru a infiinta o simpla societate cu raspundere limitata pentru ca nu este normal ca numai cu aproape 300 de dolari sa poti sa iti infiintezi in Romania o agentie de turism si intr-o... mai mult
Duminica, 16 Martie 2014, ora 14:30
Preotii incalca etica atunci cand profita de enoriasi pentru a-i atrage in diverse excursii, care sunt mai scumpe la ei decat prin agentiile de turism, pentru ca banii trebuie sa ajunga pana la episcop, a declarat miercuri intr-o conferinta Alin Burcea, prim-vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Burcea spune ca un numar mare de preoti incasau pana anul trecut banii si isi faceau grupuri de turisti fara sa fie licentiati.
"Nu va spun ca erau tarifele si mai mari, pentru ca trebuiau sa ajunga pe scara ierarhica pana la episcop. Aceste centre de pelerinaj au inceput sa fie licentiate, dar ramane o problema de etica. Oamenii merg la biserica, in general cei in varsta. Cand te apropii de intanirea cu Sfantu Petru te duci sa te pregatesti. Este absolut imoral sa le faci capul patrat oamenilor care vin la slujba si sa le spui: ", a afirmat oficialul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.
Insusi Patriarhul Daniel face reclama pentru excursii
Burcea a mai spus ca insusi Patriarhul Daniel face reclama pentru aceste excursii.
El estimeaza ca in Israel merg in excursii 40.000 de romani pe an, dintre care 25.000 cu Biserica, iar restul prin agentii. Reprezentantii Bisericii au ajuns sa detina licentiate de turism in proportie de 80%.
Oficialul ANAT afirma ca excursiile prin Biserica sunt cu peste 10% mai scumpe decat cele prin agentii.
"Pretul unui pachet pentru Israel este de 700 de euro la o agentie, iar la preoti de 780 de... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 18:30
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) reactioneaza fata de pozitia publica a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) si arata ca aceasta nu este influentata negativ de agentiile de turism laice, intrucat acestea nu oficiaza servicii religioase si astfel nu incalca in niciun mod la monopolul pe care Biserica il are din acest punct de vedere.
Patriarhia Romana a emis un comunicat de presa luni, in care se mentioneaza ca romanii interesati de turism ecumenic ar trebui sa apeleze la centrele de turism ale Bisericii Ortodoxe si nu la agentiile de turism, dat fiind faptul ca unele din acestea organizeaza, fraudulos, excursii in numele BOR.
"Patriarhia Romana atrage atentia asupra pretinselor pelerinaje la locuri sfinte crestine din tara si strainatate organizate, fraudulos, in numele Bisericii Ortodoxe Romane de unele agentii de turism, persoane fizice si chiar parohii care ofera servicii turistice sub standarde de calitate si incalca legislatia romaneasca si europeana in vigoare", se preciza in comunicat.
Reactia reprezentantilor agentiilor de turism a fost dura: "ANAT a luat act cu surprindere de Comunicatul de presa remis ieri de catre Patriarhia Romana, in care se face vorbire despre pelerinajele organizate de catre diverse entitati din tara si strainatate.
In opinia noastra, acest comunicat pacatuieste prin doua lucruri: mai intai, prin aceea ca incerca sa induca opiniei publice ideea ca agentiile de turism neafiliate bisericii nu ar putea sa... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 12:20
Agentiile de turism membre ale Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) nu cresc preturile vacantelor pe litoral de la 15 iulie, se arata intr-un comunicat al ANAT.
"Pentru a veni in sprijinul publicului consumator de vacante din Romania, preturile au fost negociate cu hotelierii inca de anul trecut si sunt publicate din octombrie 2012 in cataloagele si pe site-urile agentiilor, fiind garantate de agentiile de turism pentru intreg sezonul", se precizeaza in comunicatul ANAT.
Cresterile de preturi pe litoral sunt valabile, in luna iulie, pentru turistii care platesc direct la receptia hotelului. mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 16:11
Reducerea TVA pentru turism, alaturi de reintroducerea tichetelor de vacanta reprezinta principalele prioritati ale Luciei Morariu, noul presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
In momentul de fata, cota TVA de 24% este mai mare decat nivelul aplicat in majoritatea tarilor UE si ingenuncheaza turismul romanesc in fata concurentei din strainatate, a explicat Lucia Morariu. De asemenea, presedintele ANAT isi doreste reintroducerea cazinourilor in circuitul turistic, dar si cate o statiune balneoclimaterica in fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare.
Morariu a explicat, intr-un interviu acordat Business24 care sunt problemele cu care se confrunta turismul, una dintre cele mai importante componente ale economiei, dar si despre sectoarele cu potential pe plan local, care ar putea reprezenta un magnet pentru turistii straini.
Prioritatile actualului
Consiliu Director al ANAT
Modificarea criteriilor de licentiere pentru operatorii economici care desfasoara activitatea de agentie de turism.
Vrem sa impiedicam accesul in sistem al unor persoane care au activat in foste agentii de turism care au dat tepe si reiau activitatea printr-o alta agentie, noua. Cautam solutii financiare prin majorarea sumei necesare a fi garantata prin polita de acoperire a riscului de insolvabilitate necesara agentiei de turism pentru functionare.
ANAT isi propune instituirea unui sistem de bune practici
Cautam solutii pentru a obliga la licentiere... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 07:58