Piata muncii din Romania a avut un trend ascendent, pe parcursul primelor sase luni ale anului, potrivit datelor Ministerului Muncii.
Astfel, in semestrul I din 2012, salariul mediu a inregistrat o crestere, in timp ce numarul somerilor a scazut pe toata perioada, iar numarul locurilor de munca a avut fluctuatii.
Luna aprilie a fost varful perioadei in acest domeniu, asa cum arata indicii luati in calcul de Ziare.com.
Salariul mediu
Salariul mediu lunar a inregistrat un avans de 5,47%, de la 1.467 de lei, cat era in ianuarie, la 1.552 lei, in a sasea luna a anului.
Varful perioadei este reprezentat de luna aprilie, cand romanii au primit cei mai multi bani odata cu primele de Paste, salariul mediu in aceasta luna fiind de 1.553 lei.
Numarul somerilor
Numarul somerilor a scazut in fiecare luna din 2012. Astfel, daca la inceputul anului erau 473.569 de romani fara loc de munca, in iunie, numarul lor a scazut pana la 404.114. De remarcat este situatia din aprilie, cand a avut loc cel mai mare declin al acestui indice, de 6,73%.
De asemenea, si rata somajului a scazut in aceasta perioada, de la 5,3%, in ianuarie, la 4,5% in iunie.
Citeste mai multe despre Piata muncii din Romania lui 2012 - Ce salarii si cati someri avem pe Ziare.com. mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 09:15
O eventuala majorare a salariilor bugetare si pensiilor se va analiza in primavara lui 2012, cand guvernul ar putea lua decizia majorarii acestora in cazul in care bugetul o va permite.
Guvernul ar putea decide dupa aprilie 2012 daca vor creste salariile bugetarilor si pensiile, in masura in care va exista spatiu bugetar, au stabilit luni liderii coalitiei de guvernare, in sedinta de la Palatul Victoria,dupa cum au declarat pentru Agerpres surse participante la discutii.
"Salariile bugetarilor si pensiile vor ramane la nivelul actual, dar dupa vizita delegatiei FMI din aprilie-mai 2012 se analizeaza daca pensiile se pot majora cu un anumit procent. Daca se poate aplica Legea pensiilor, se va aplica, in functie de posibilitatile bugetare. Si salariile la fel", au precizat sursele.
Conform surselor, in cadrul Coalitiei, UDMR a cerut garantii privind cresterea pensiilor si salariilor pe parcursul anului 2012, insa ministrul Finantelor a aratat ca, potrivit negocierilor cu FMI, va trebui analizat daca se va putea face majorarea.
Liderul Grupului parlamentar al UDMR din Senat, Fekete Szabo Levente Andras, a declarat, ca la propunerea Uniunii s-a stabilit in coalitie sa se analizeze in aprilie 2012 majorarea pensiilor si a salariilor bugetare, dupa o analiza cu delegatia FMI care va veni atunci la Bucuresti.
"Noi am propus sa se analizeze majorarea pensiilor cu rata inflatiei si jumatate din cresterea salariului mediu brut pe economie, potrivit Legii pensiilor,... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 11:46
Guvernul ia in calcul elaborarea unui proiect de buget pentru anul viitor care sa nu includa nicio majorare de salarii si pensii cel putin pana in al doilea semestru din 2012.
Datele economice urmeaza sa fie reanalizate la finele lunii iunie 2012 pentru eventuale cresteri in partea a doua a anului viitor.
"Una dintre variantele luate in calcul cu grad mare de posibilitate este ca proiectul de buget pentru anul viitor sa nu includa pentru inceput, cel putin pana in semestrul II, nicio majorare de salarii si pensii, urmand ca la sfarsitul lunii iunie 2012 sa fie efectuata o noua analiza a situatiei economice, pe baza careia sa se decida daca pot fi aplicate in lunile ramase astfel de majorari, in functie de prognoza de venituri de la acel moment", au declarat surse oficiale citate de Mediafax.
Recomandarea CE este ca bugetul pentru anul viitor sa fie realizat pe o crestere de 2%
Potrivit acestora, recomandarea transmisa Guvernului de catre Comisia Europeana (CE), pe "cai neoficiale", este ca proiectia bugetara sa fie construita pe o crestere economica de circa 2% din PIB si un deficit sub 3%, inclusiv pierderile companiilor de stat.
Legea responsabilitatii fiscale interzice efectuarea de majorari salariale cu sase luni inainte de alegeri, dar Guvernul ar putea justifica o eventuala derogare de la lege in 2012, an electoral, prin faptul ca in cazul bugetarilor nu este vorba de majorari, ci de recuperari de salarii.
O prima derogare de la Legea responsabilitatii fiscale... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 15:40