Pandemia a creat un mediu extrem de volatil si imprevizibil pe piata valutara pana la jumatatea anului 2020. Criza cauzata de coronavirus a avut un impact amplu si rapid asupra economiei globale, fortand mana autoritatilor sa intervina cu stimulente ample de natura monetara si fiscala. Volumele imense de masa monetara introduse in piata, de ordinul miilor de miliarde, au dus la evolutii greu de prognozat si la miscari care pareau sa ignore contextul de piata. Cu toate acestea, specialistii XTB Romania care au analizat in detaliu evolutia principalelor valute.
"Seria de indicatori PMI (realizati pe baza informatiilor oferite de managerii de achizitii) pentru sectorul serviciilor si industrie in zona Euro, in luna iunie, a oferit surprize foarte placute: revenirea accentuata a depasit estimarile cu 6.3 puncte la servicii si 2.5 puncte la industrie. Desi inca sub nivelurile inceputului de an, datele contureaza o continuare accentuata a revenirii in luna iunie. Pentru Euro, aflat intr-o perioada de fluctuatii in asteptarea unei noi miscari impulsive este o veste buna, care trebuie totusi privita intr-un tablou mai cuprinzator. Dolarul american, aflat in retragere fata de monedele majore incepand din a doua jumatate a lunii martie, poate inregistra episoade de crestere a interesului, in special in conditiile in care investitorii ar redeveni preocupati fie de riscul unui nou val al virusului, cu efecte serioase asupra economiei, fie de alegerile din SUA din aceasta toamna",... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 15:57
Activitatea din industrie a inregistrat o cadere puternica in decembrie 2015. Indicatorul pentru volumul productiei a scazut la 51 de puncte fata de 60 in luna precedenta (noiembrie 2015) si a ajuns mult sub media de 57 de puncte pentru perioada septembrie 2014 - noiembrie 2015, arata rezultatele unui studiu realizat de IRSOP si SNSPA.
Activitatea a ramas in zona pozitiva, dar numai cu un punct peste pragul de 50 care separa expansiunea de contractie, se arata intr-un comunicat remis Business24.
Cauzele imediate ale caderii au fost cel mai probabil reducerea masiva a comenzilor interne si externe. Volumul comenzilor noi a scazut de la 58 in noiembrie la 52 in decembrie 2015. Dar cele mai puternice scaderi s-au produs la exporturi si la importurile de materii prime. Indexul comenzilor pentru export a parasit nivelul de 61-63 de puncte din zona de crestere si a cazut la 42 de puncte, ajungand in zona de contractie (sub 50).
Importurile de materii prime au scazut si ele de la 61 de puncte in noiembrie la 48 in decembrie, probabil pe fondul scaderii generale a comenzilor si in pofida declinului preturilor la materii prime la nivel global.
Stocurile au urcat cu 3 puncte, de la 47 in noiembrie la 50 in decembrie. Cresterea stocurilor in conditii de scadere drastica a comenzilor reprezinta un semnal puternic de incetinire a activitatii, cu efecte care depasesc sfera industriei.
Desi majoritatea firmelor (73%) au raportat in decembrie un numar neschimbat de... mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 10:36
Aproximativ 20 la suta dintre firmele cu actionari persoane juridice din Romania si aproape 30% din afacerile derulate de acestea au legatura cu paradisurile fiscale, acolo unde se platesc taxe si impozite foarte mici sau chiar deloc.
Prin tot felul de artificii financiare, multe dintre companii evita, astfel, taxele mari puse de statul roman, releva un studiu realizat de compania de business information si credit risk management KeysFin.
Potrivit datelor KeysFin, dintre cele 34.044 firme din Romania care au, in prezent, actionari persoane juridice, 6.045 au legatura cu paradisuri fiscale din Cipru, Andorra,Insulele Virgine Britanice,Seychelles,Insulele Cayman,Luxemburg,Cipru, Gibraltar, Bermude,Malta, Bahamas, Olanda, Barbados, Belize, Hong Kong, Lichtenstein, Insulele Man, Liberia, Dubai, Insulele Marshall, Aruba, Antilele Olandeze.
Numarul acestora fluctueaza de la an la an, in functie de interesele oamenilor de afaceri aflati in spatele lor. Astfel ca, daca am aduna toate firmele inregistrate in ultimii cinci ani care au legaturi cu offshore-uri, numarul acestora ar fi de 8735 de firme. Diferenta o reprezinta societati comerciale care nu sunt in in prezent in functiune.
"Diferinta este data, in principal, de firmele de tip "portbagaj" care sunt activate doar atunci cand este nevoie, pentru a face tranzactii intr-un regim financiar profitabil pentru actionari", au explicat analistii de la KeysFin.
Potrivit studiului realizat de KeysFin, cele mai multe... mai mult
Luni, 02 Martie 2015, ora 15:21
Pe parcursul primului semestru al anului 2014 s-au deschis 12.453 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 13.855 de proceduri noi de insolventa.
Coface Romania a realizat un nou studiu privind evolutia numarului de insolvente in Romania, de aceasta data luand in considerare cazurile nou inregistrate la Buletinul Procedurilor de Insolventa in perioada Ianuarie - Iunie 2014, pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului.
Considerand media ultimilor 10 ani, numarul insolventelor deschise in a doua jumatate a anului a reprezentat intre 80% - 85% din nivelul inregistrat in primul semestru.
Daca aceasta dinamica se va pastra si in semestrul doi al anului curent, este foarte probabil ca vom asista la un volum total de maximum 23.000 de insolvente deschise pe parcusul anului 2014.
Aceasta ar echivala cu o contractie de aproximativ 15% a numarului de insolvente nou deschise in anul curent, comparativ cu anul 2013.
Totusi trebuie luat in considerare si faptul ca, in iunie 2014 a intrat in vigoare noua lege a insolventei, iar impactul acesteia in practica si schimbarea conduitei companiilor sunt dificil de estimat cu exactitate, existand posibilitatea ca evolutia numerica a dosarelor de insolventa nou inregistrate pana la sfarsitul anului sa sufere variatii semnificative.
Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, sectorul constructiilor, care a ocupat constant... mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 16:11
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat ca industria romaneasca nu se degradeaza si ca din decembrie 2011 si pana in decembrie 2012 au fost create peste 140.000 de locuri de munca.
"Nu urmarim disponibilizari masive...Industria romaneasca nu se degradeaza", a spus ministrul Economiei in cadrul unei emisiuni, la ProTV.
Situatia combinatului Mechel
Varujan Vosganian a vorbit despre combinatul Mechel, afirmand ca in urma discutiei avute cu noul actionar al companiei a urgentat Ministerul Finantelor sa analizeze suma de 150 de milioane de lei pe care combinatul o are de primit de la statul roman, in urma returnarii TVA.
Potrivit ministrului, Mechel va redeschide unitatile de la Targoviste si Buzau, adica 80% din capacitatea combinatului.
"La Braila, Campia Turzii si Otelul Rosu actinarul incearca un plan de reorganizare", a spus Varujan Vosganian.
Oficialul a afirmat ca reprezentantii Mechel s-au plans de concurenta neloiala pe care o fac firmele mici, fantoma, pe piata otelului beton.
"Piata gri a otelului beton este de 150.000 de tone", a spus Varujan Vosganian. mai mult
Duminica, 03 Martie 2013, ora 13:32
Criza economica mondiala a aratat ca statele puternic industrializate au reusit sa infrunte efectele acesteia cu mult mai eficient decat omoloagele lor, slab industrializate, bazandu-se pe politici industriale extrem de bine structurate si ancorate in realitatea economica globala.
Exemplul Germaniei este elocvent, care pe langa faptul ca a suportat cel mai slab impact in anii dificili ai crizei, 2009-2011 si-a asumat si responsabilitatea salvarii financiare a Uniunii Europene, partea putreda a acesteia, apartinand zonei euro.
Romania a avut sansa ei, pe care a irosit-o, criza de sistem de dupa 1989, generand un amplu proces de dezindustrializare, urmat de un altul de delocalizare.
A avut loc un proces primitiv si rudimentar, de-a lungul a cel putin 15 ani, de externalizare prin privatizare si vanzare a infrastructurii industriale a Romaniei, in contradictie cu alte state, gen Polonia si Cehia, campionii Europei Centrale si de Est, in ceea ce priveste performanta economica, in special a companiilor de stat.
Daca in acest tip de state, politica de consolidare industriala, de intarire a companiilor de stat, in special din domeniul energetic, minerit, productie de petrol si gaze naturale sau de combustibili, a devenit regula, conferind rezultatele cunoscute, considerate deja model si referinta pentru celelalte state din regiune, in Romania s-a transformat in exceptie, aruncand economia tarii intr-un con de umbra nemeritat.
Inalta tehnologie, a doua sansa a... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 18:01