Preturile locuintelor au inregistrat evolutie pozitiva si in ultima luna din 2020, dupa un plus de 1,2% in noiembrie, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Suma medie solicitata pentru un apartament la nivel national s-a majorat cu 1,5% pe parcursul lui decembrie, de la 1.351 la 1.371 de euro pe metru patrat util.
"In ciuda provocarilor ridicate de epidemia de COVID-19, pretentiile vanzatorilor au revenit pe o traiectorie ascendenta in ultima parte a anului trecut, acestea fiind, in momentul de fata, cu 2,2% mai mari comparativ cu inceputul lui 2020. Putem spune ca 2020 a fost un an bun pentru piata imobiliara. Cererea s-a mentinut la nivel ridicat in special in a doua jumatate a anului. Diferente anuale pozitive pot fi observate in toate cele sase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, in fruntea clasamentului scumpirilor situandu-se, si de data aceasta, Cluj-Napoca, in vreme ce Bucurestiul se afla la polul opus", arata Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
In Bucuresti, preturile locuintelor sunt pre crestere
In cel mai mare oras al tarii, preturile locuintelor au ajuns la o medie de 1.425 de euro pe metru patrat util in decembrie 2020, in crestere cu 1,8% fata de finele lui noiembrie (cand costau 1.400 de euro pe metru patrat).
Comparativ cu inceputul anului trecut, apartamentele din Capitala se situeaza la o diferenta de 0,8% (fata de o valoare de 1.413 euro pe metru patrat util). Tendintele de crestere consemnate pe cele doua... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 11:11
Piata de investitii in imobiliare din Romania a scazut, in 2019, cu 41% fata de anul anterior, pana la un volum total de 608,85 milioane de euro, arata datele celui mai recent raport de piata realizat de Crosspoint Real Estate.
La nivelul anului trecut, investitorii romani au fost cei mai activi cumparatori, cu o cota de 35% din volumul total al investitiilor, urmati de investitorii sud-africani si americani, cu o cota de 19%, respectiv 18%. Pana in prezent, in 2020, tranzactiile cele mai mari au fost realizate de investitori sud-africani si europeni consacrati, cu actori nationali inca prezenti, desi achizitioneaza produse mai mici.
Potrivit sursei citate, randamentele investitionale in Romania sunt in jur de 7% sau mai mari in toate sectoarele pietei, printre cele mai mari din Europa. Astfel, in aceasta marja, randamentul investitiilor in cladiri de birouri si spatii comerciale variaza intre 6,75 - 7%, in timp ce randamentul pentru spatii industriale este de aproximativ 8%. Totodata, ratele de capitalizare s-au mentinut la acelasi nivel si in primele trei luni din 2020.
In ceea ce priveste piata de investitii, anul 2019 a inregistrat un volum total de 608,85 milioane euro, in scadere cu 41% fata de nivelul din 2018, iar cea mai mare tranzactie semnata a fost vanzarea proiectului The Office din Cluj-Napoca, detinut de fondul de investitii sud-african NEPI Rockcastle, catre Dragos si Adrian Paval, pentru aproape 130 milioane euro.
"Scaderea semnificativa a... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 15:42
Volumul investitiilor imobiliare in Romania va depasi 1,1 miliarde de euro, in 2020, peste 700 de milioane de euro din total reprezentand contracte deja semnate sau in proces de verificare (due dilligence), arata o analiza de specialitate, publicata miercuri.
La nivel comparativ, valoarea tranzactiilor imobiliare inregistrate in 2019, la nivel national, s-a ridicat la 683 de milioane de euro, sub estimarile initiale.
"In ultima perioada am reusit sa convingem tot mai multi investitori internationali sa se uite la Romania si acest lucru s-a materializat, pe de o parte, printr-un volum ridicat de tranzactii care au fost securizate deja si care urmeaza sa fie finalizate in perioada urmatoare. In total, tranzactii de peste 700 de milioane de euro sunt in faze avansate, iar pentru tot anul e foarte probabil ca volumul sa depaseasca 1,1 miliarde de euro, un nivel record al ultimilor sase ani", a declarat Andrei Vacaru, sef al Capital Markets JLL Romania.
In acest context al dezvoltarii pietei imobiliare, birourile din Bucuresti vor reprezenta cele mai lichide active in 2020, sustin analistii. Potrivit acestora, Capitala ar putea atrage peste 80% din volumul total de investitii, fata de 48%, anul trecut.
"In 2020, cladirile de birouri vor reprezenta cea mai lichida clasa de active imobiliare. Mai mult, ne asteptam la o crestere a ponderii in total tranzactii spre 80%, de la 60% anul trecut. De remarcat, evolutia sectorului hotelier, care devine din ce in ce mai activ... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 11:32
Piata imobiliara rezidentiala din Romania va functiona cu doua viteze in acest an, pe fondul accentuarii discrepantelor intre mediul urban si cel rural, iar cererea de locuinte in marile orase va ramane la un nivel ridicat, astfel ca dezvoltatorii vor continua investitiile in constructia de blocuri, preturile urmand tendinta de crestere temperata marcata si in 2018, arata o analiza de specialitate.
In Bucuresti si in marile orase, cererea in crestere de spatii de locuit va continua sa puna presiune pe oferta, in timp ce in zonele rurale mare parte din investitii ar putea fi inghetate, mai ales in domeniul locuintelor unifamiliale, arata analiza Frames citata de Agerpres.
Piata imobiliara rezidentiala romaneasca este caracterizata, in continuare, de decalajul major dintre cerere si oferta, asta in conditiile in care deficitul de locuinte la nivel national depaseste un milion de unitati locative. Preturile relativ mici ale locuintelor in comparatie cu alte tari din regiune si apetitul romanilor pentru proprietati imobiliare vin sa accentueze dezechilibrul dintre cerere si oferta.
Potrivit analizei realizate de firma de consultanta Frames, in 2019, cererea de locuinte in marile orase, precum Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Sibiu sau Constanta, va ramane la un nivel ridicat, astfel ca dezvoltatorii vor continua investitiile in constructia de blocuri, iar preturile vor urma aceeasi tendinta de crestere temperata marcata si in 2018.
"Romania se polarizeaza tot mai... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 11:44
Trendul ascendent pe care se inscrie rezidentialul autohton din 2014 incoace alimenteaza speculatiile cu privire la iminenta unei crize similare celei din 2008, insa datele specialistilor arata ca actualul context de piata este semnificativ diferit fata de cel din 2008, se arata intr-o analiza de specialitate, remisa joi AGERPRES.
Un prim argument in acest sens este faptul ca preturile locuintelor se situeaza, inca, la un nivel semnificativ mai scazut decat cel din perioada de boom. Suma medie solicitata de catre vanzatorii de apartamente (noi si vechi) din intreaga tara este cu aproape 40% mai mica decat cea consemnata in momentul de varf al pietei, conform analizei realizate de Imobiliare.ro. Un apartament poate fi achizitionat in momentul de fata cu 1.242 euro/mp (la finele lui noiembrie 2018), fata de 2.058 euro/mp in martie 2008.
Bucurestiul este cu 36% sub nivelul de boom, aici inregistrandu-se cea mai mare diferenta de pret la 10 ani. In Capitala, apartamentele erau, in T3 2018, cu 35,9% mai ieftine decat in perioada similara din 2008. Diferente importante sunt si in centre regionale precum Constanta (-25,9%), Brasov (-25,9%) si Iasi (-21,7%) . Un ecart de pret mai mic fata de 2008, de -5,5%, exista la Timisoara, in vreme ce Cluj-Napoca este singurul mare centru regional al tarii in care apartamentele sunt mai scumpe acum decat in urma cu zece ani, cu o diferenta de 6,2% fata de T3 2008.
In al doilea rand, este semnificativ faptul ca, desi proprietatile... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 12:56
Valoarea tranzactiilor din piata imobiliara romaneasca a depasit patru miliarde de euro in ultimii cinci ani, cei mai activi cumparatori fiind investitorii sud-africani, cu o cota de piata de 28%, acestia fiind urmati de investitorii greci (14%), francezi (10%) si romani (7%), conform unei analize de specialitate remisa marti AGERPRES.
In intervalul analizat, piata locala a atras investitori din peste 15 tari de pe patru continente, atentia cumparatorilor fiind concentrata preponderent asupra proprietatilor din Bucuresti, cu o cota de 69% din capitalul plasat. Potrivit analizei firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox, tranzactii importante au fost realizate si in Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iasi, Craiova sau Pitesti, cota de piata a acestor orase variind intre 2% si 5%.
Segmentul cladirilor de birouri reprezinta clasa preferata de active, cu o pondere de 39% in volumul tranzactionat, urmat indeaproape de retail, cu o cota de 34%. Sectorul industrial a generat tranzactii de circa 700 de milioane de euro, avand o cota de 18%, in timp ce valoarea tranzactiilor cu hoteluri s-a situat la circa 250 de milioane de euro (6%).
Analistii imobiliari apreciaza, in context, ca piata imobiliara locala va continua sa genereze lichiditate, permitand dezvoltatorilor sa se capitalizeze pentru demararea unor proiecte noi. mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 15:58
85% dintre terenurile tranzactionate in Romania sunt cautate pentru dezvoltari de tip rezidential. De altfel, 70% dintre cumparatorii de terenuri sunt dezvoltatori imobiliari, potrivit unei analize realizate de catre Wizmo.ro, platforma imobiliara dedicata atat sectorului rezidential, cat si celui de business, si RE/MAX Grup de Lux, una dintre francizele RE/MAX Romania.
Cererea tot mai mare de pe piata rezidentiala i-a determinat pe dezvoltatorii imobiliari sa realizeze din ce in ce mai multe achizitii de terenuri, motiv pentru care aceste tipuri de proprietati sunt foarte solicitate in ultima perioada.
Conform specialistilor Wizmo.ro si RE/MAX Grup de Lux, timpul de vanzare a unui teren depinde intr-o mare masura de tipul acestuia, precum si de stadiul in care se afla din punct de vedere urbanistic.
Spre exemplu, terenurile mici, urbanizate si listate la pret corect sunt vandute in interval de 3-6 saptamani. Terenurile fara PUZ* se vand mai greu, pe o perioada estimativa de 6 - 18 luni.
Pe de alta parte, durata de tranzactionare in cazul celor care presupun o investitie substantiala, o analiza mai detaliata sau necesita mai mult timp acordat de catre cumparatori, se poate intinde intre 3 luni si 1 an.
"Tranzactiile de terenuri sunt la mare cautare in toate zonele de interes din tara, iar in 2017 s-a inregistrat o crestere considerabila pe acest segment. Printre motivele care au determinat aceasta evolutie se numara contextul general de dinamica al pietei,... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 11:30
Preturile locuintelor din Romania au continuat sa creasca in 2017, astfel ca rata anuala de crestere a acestora a depasit nivelul de alerta stabilit de UE cu 6%.
In plus, in tara exista o nevoie disperata de a construi locuinte, iar elitele profesionale "nu stiu ce se intampla in jurul lor si ce le impacteaza".
Potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com, in cadrul evenimentului Imobiliare.ro au fost aduse in discutie mai multe probleme din domeniu.
Florin Dragu, seful Serviciului de Monitorizare Riscuri Sistemice din cadrul BNR, a spus ca desi tendinta preturilor la locuintele din Romania a fost ascendenta si a depasit nivelul de alerta stabilit de UE, exista si tari care au avut majorari mai semnificative - de circa 10% - cum ar fi Cehia sau Ungaria.
Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, a spus ca in Parlament se afla 4 initative legislative, insa "viteza de decizie politica este atat de mare", incat expertii in imobiliare afla anumite hotarari abia dupa ce acestea intra in vigoare.
"Din pacate, elitele profesionale din Romania nu stiu ce se intampla in jurul lor si ce le impacteaza, pentru ca viteza de decizie politica este atat de mare incat, eventual, afli abia dupa ce s-a luat o decizie politica ce anume contine aceasta. Nu stiu unde se mai regaseste reprezentarea noastra in contextul in care alesii nostri iau decizii despre noi, decizii despre care noi aflam ulterior. (...) Este foarte greu sa explici cand in... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 11:34
Bucurestiul si Clujul raman cele mai scumpe orase din tara si in luna martie, cu preturi pe metrul patrat ce pot depasi chiar si 2.000 de euro.
Intr-o analiza realizata de Imobiliare.ro, 65 de cartiere din Bucuresti, Brasov, Constanta, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara figureaza in randul celor mai bine cotate zone rezidentiale.
Bucurestiul, lider incontestabil
In clasamentul intocmit pe baza ofertelor imobiliare din luna curenta, pretul mediu al unui metru patrat util construit in Bucuresti atingea valoarea de 1.089 euro.
Cartierele exclusiviste din centrul si nordul Capitalei inregistreaza insa si preturi care depasesc 2.000 de euro/mp.
Zona Kiseleff-Aviatorilor se distinge prin oferte ce pot ajunge la 2.739 de euro pe metru patrat util, in vreme ce in Herastrau-Nordului valoarea scade la 2.462 euro.
Urmeaza zona Dorobanti-Floreasca, unde pretentiile proprietarilor coboara la 2.003 euro pe metru patrat util, restul cartierelor centrale din Bucuresti avand apartamente puse in vanzare cu preturi sub 2.000 de euro/mp util.
Apartamentele listate din Cotroceni, Aviatiei, Dacia, Unirii, Decebal si Calea Calarasilor au valori medii care se inscriu in intervalul 1.400-1.600 de euro pe metrul patrat.
Tineretului, Mihai Bravu si Vitan sunt urmatoarele zone cu traditie, in care valoarea unui metru patrat util dintr-un apartament oscileaza intre 1200 si 1500 de euro.
Rahova, Berceni, Drumul Taberei, Militari si Colentina raman cele mai accesibile zone pentru... mai mult
Miercuri, 16 Martie 2016, ora 16:50
1