Bucurestiul ajunge din urma Cluj-Napoca in ce priveste chiria: un apartament cu doua camere se situeaza acum la 420 de euro pe luna atat in Capitala, cat si in Cluj-Napoca.
In ultimul trimestru din 2019, piata inchirierilor de apartamente a fost una destul de dinamica pentru final de an, potrivit celui mai recent raport de piata publicat de Analize Imobiliare si Imobiliare.ro.
"Astfel, preturile medii solicitate de catre proprietari au inregistrat variatii in mai multe centre regionale, dar si in alte resedinte de judet. In Bucuresti, spre exemplu, chiria medie solicitata pentru un apartament cu doua camere se situeaza acum la 420 de euro pe luna, in crestere de la 410 euro pe luna in al treilea trimestru al anului.
Acelasi tip de locuinta (bicamerala, confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafata utila de 50-60 de metri patrati) poate fi inchiriata, in Cluj-Napoca, tot cu 420 de euro pe luna, la fel ca in cele trei luni anterioare", se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.
Pe urmatoarele locuri in clasamentul celor mai mari chirii cerute pe segmentul apartamentelor cu doua camere se situeaza Timisoara si Brasov. Aici proprietarii solicita, in medie, 350 de euro pe luna (la fel ca trimestrul trecut).
In ce priveste Iasiul, s-a inregistrat o scadere in acest rastimp: de la 350 de euro pe luna la 330 de euro.
"Aceeasi chirie medie, anume 330 de euro pe luna, este practicata si in Tulcea, in vreme ce, in Targu Mures, pretentiile... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 12:04
Piata imobiliara rezidentiala din Romania va functiona cu doua viteze in acest an, pe fondul accentuarii discrepantelor intre mediul urban si cel rural, iar cererea de locuinte in marile orase va ramane la un nivel ridicat, astfel ca dezvoltatorii vor continua investitiile in constructia de blocuri, preturile urmand tendinta de crestere temperata marcata si in 2018, arata o analiza de specialitate.
In Bucuresti si in marile orase, cererea in crestere de spatii de locuit va continua sa puna presiune pe oferta, in timp ce in zonele rurale mare parte din investitii ar putea fi inghetate, mai ales in domeniul locuintelor unifamiliale, arata analiza Frames citata de Agerpres.
Piata imobiliara rezidentiala romaneasca este caracterizata, in continuare, de decalajul major dintre cerere si oferta, asta in conditiile in care deficitul de locuinte la nivel national depaseste un milion de unitati locative. Preturile relativ mici ale locuintelor in comparatie cu alte tari din regiune si apetitul romanilor pentru proprietati imobiliare vin sa accentueze dezechilibrul dintre cerere si oferta.
Potrivit analizei realizate de firma de consultanta Frames, in 2019, cererea de locuinte in marile orase, precum Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Sibiu sau Constanta, va ramane la un nivel ridicat, astfel ca dezvoltatorii vor continua investitiile in constructia de blocuri, iar preturile vor urma aceeasi tendinta de crestere temperata marcata si in 2018.
"Romania se polarizeaza tot mai... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 11:44
Zonele Dristor, Grozavesti-Politehnica, Unirii-Universitate, Timpuri Noi si Eroilor-Stirbei Voda sunt cele mai cautate de studentii care vin din provincie sa studieze in Capitala, iar preturile cerute pentru inchirierea unei garsoniere pornesc de la 230 euro/luna, conform unei analize remise luni AGERPRES.
Conform datelor prezentate de cele 50 de agentii care vor participa la Salonul Imobiliar Bucuresti, in perioada 7-9 septembrie, avand in vedere stocul limitat al caminelor universitare - atat cel public cat si cel privat, cererea se indreapta catre garsoniere din zone strategic pozitionate fata de nevoile chiriasilor.
Conform datelor Institutului National de Statistica la nivelul anului 2017 in regiunea Bucuresti-Ilfov erau 33 de universitati, cu 127.500 de studenti.
"Daca ne uitam cu atentie la Topul SIB, trei din cele cinci zone - Dristor, Grozavesti-Politehnica si Timpuri Noi- corespund cu zonele foarte bine reprezentate in cadrul targului de ansambluri noi rezidentiale. Acest fapt denota o crestere a calitatii locuirii in viitorul apropiat, pe masura ce noile proiecte vor fi livrate, iar o parte din oferta va ajunge si pe piata chiriilor", spune Dora Patrascu, PR Manager, Salonul Imobiliar Bucuresti.
Pe locul I in clasamentul preferintelor se afla zona Dristor, cu un nivel al chiriilor pentru garsoniere cuprins intre 230 si 240 euro/luna. Desi nu se afla in imediata vecinatate a niciunui pol universitar, zona Dristor este prima in top datorita nivelului... mai mult
Luni, 27 August 2018, ora 12:08
Intr-o perioada in care preturile chiriilor erau asteptate sa creasca brusc, realitatea din piata este cat se poate de diferita.
In luna septembrie, preturile cu care s-au inchiriat locuintele din Capitala au stagnat, comparativ cu previziunile initiale, care dadeau preturi cu pana la 10% mai mari, odata cu venirea studentilor in Bucuresti pentru inceperea noului an universitar.
Pretul mediu de inchiriere al garsonierelor a crescut cu doar 2 euro fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform unei analize realizate de anunturiparticulari.ro, care a luat in calcul preturile medii ale locuintelor din Bucuresti in perioada septembrie 2014 - septembrie 2015.
In septembrie 2015, pretul mediu de inchiriere al unei garsoniere a fost de 228 de euro, in conditiile in care ofertele noi de inchiriere au scazut de la 1.956 in septembrie 2014, la 1.779 in septembrie 2015.
Singurele proprietati pentru care exista mai multe oferte noi de inchiriere in septembrie 2015 fata de aceeasi perioada a anului trecut sunt apartamentele cu 2 camere.
Astfel, luna trecuta au fost inregistrate 2.106 de noi oferte de inchiriere, fata de doar 2.095, cate erau in urma cu 12 luni. In ceea ce priveste pretul mediu de inchiriere al apartamentelor cu 2 camere, acesta a crescut cu doar 7 euro in ultimele 12 luni, de la 313 euro in septembrie 2014, la 320 de euro in septembrie 2015.
O situatie similara cu cea intalnita la garsoniere se inregistreaza in cazul apartamentelor cu 3 camere.... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2015, ora 12:14
Valul de ieftiniri declansat in perioada de recesiune a afectat puternic si segmentul inchirierilor de apartamente, astfel ca bugetul de 200 de euro cu care se putea inchiria acum sase ani doar o garsoniera in zona Rahova, ajunge in prezent pentru o astfel de unitate la Universitate.
O situatie asemanatoare poate fi intalnita si in celelalte mari orase ale tarii, potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro.
Datele portalului arata ca in zona centrala a Capitalei, chiriile cerute de proprietarii de garsoniere pornesc de la 190-200 de euro pe luna, cum este cazul unei locuinte de 22 de metri patrati, situata intr-un bloc din 1940 de pe Bulevardul Magheru, langa Hotel Lido.
Pentru apartamentele cu doua camere, preturile chiriilor pornesc de la un nivel minim de 200 de euro pe luna. Acesta este pretul cerut pentru o unitate locativa de 70 de metri patrati situata la primul etaj al unui bloc vechi din zona Universitate, locuinta fiind mobilata.
Pe segmentul locuintelor cu trei camere, pretentiile proprietarilor incep de la aproximativ 300 de euro pe luna. Cu atat poate fi inchiriat un apartament cu o suprafata de 60 de metri patrati in zona Cotroceni, mobilat, utilat si situat la etajul al treilea al unui bloc vechi.
Situatie similara in provincie
In Timisoara chiriile pentru garsoniere pornesc de la 160 de euro pe luna, buget cu care poti inchiria o locuinta mobilata, cu o suprafata de 35 de metri patrati, situata in apropiere de Parcul Rozelor.
La... mai mult
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 13:20
Pretul chiriilor s-a stabilizat in ultimul an, fluctuatiile de pret fiind minime, potrivit unei analize anunturiparticulari.ro.
Astfel, garsonierele raman sub pragul de 230 euro, proprietarii solicitand o chirie medie de 226 euro in luna aprilie, cu 2% mai putin fata de acelasi interval al anului trecut, dar cu doar 1% mai putin fata de luna martie 2012.
Chiria medie solicitata pentru apartamentele de doua camere a inregistrat si ea o usoara scadere fata de aprilie 2011, de la 328 euro, la 316, dar in stagnare fata de luna martie 2012. In cazul apartamentelor de 3 camere, chiria medie pastreaza tendinta de usoara scadere, de la 464 euro in aprilie 2011, la 457 euro in luna proaspat incheiata.
Apartamentele de 4 camere sunt singurele care au inregistrat o crestere pe interval de un an, avand o variatie de +2%, urcand de la o chirie medie solicitata de 669 euro la 685 euro. Raportat insa la luna martie 2012, observam o scadere de 5%.
Cu toate acestea, analistii de la anunturiparticulari.ro observa o tendinta de crestere a ofertelor, cu 16% mai mare in aprilie 2012, fata de aceeasi perioada a anului trecut:
"Luand in considerare acest excedent de oferte, putem trage concluzia ca preturile incep sa se relaxeze, iar piata este in prezent mai dinamica. Pe acest fond, persoanele aflate in chirie se muta mai des si cu o mai mare usurinta", se arata in comunicat.
Cel mai stabil cartier bucurestean: Drumul Taberei
Drumul Taberei se dovedeste a fi cea mai... mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 14:00
Daca esti in cautarea unei chirii in Capitala, acum e momentul potrivit. Luna martie a venit cu preturi mici la apartamentele de doua camere.
Cu o medie de 315 euro/luna, analistii imobiliari de la anunturi particulari.ro consemneaza cel mai scazut nivel din 2007 pana in prezent.
Conform ultimelor analize, s-a observat o dinamica ridicata pe piata inchirierilor la inceput de primavara, cu oscilatii intre -5% si +2% pe toate segmentele, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pe langa minimul istoric pentru apartamentele de doua camere, s-au consemnat stagnari la chiria garsonierelor, dar si cresteri pe segmentul apartamentelor de trei si patru camere.
Cum au evoluat preturile
Martie pare sa fi fost un interval calm pentru piata garsonierelor care da semne de stabilizare de la o luna la alta. De la inceputul anului pana in prezent, s-au inregistrat doar usoare nuante de crestere sau de scadere, chiria medie de strigare fiind in jurul valorii de 230 euro. De altfel, si diferenta pe un interval de 12 luni este infima, de doar - 2 euro, echivalentul a aproximativ 1%.
Puse sub presiunea unui numar mare de oferte nou aparute pe piata in martie, chiriile la apartamentele de doua camere au scazut la o medie de 315 euro/ luna. Un nivel similar s-a mai inregistrat in luna august 2011, perioada concediilor fiind atunci o explicatie pentru aceasta scadere. Comparativ cu luna martie a anului trecut, vorbim de o scadere de 5%.
Inceputul de primavara pe... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 13:13
Chiriile la apartamente solicitate de proprietari in Bucuresti au coborat in ianuarie cu 10-20% fata de aceeasi luna a anului trecut, scaderea cea mai mare fiind consemnata la locuintele cu patru camere, informeaza Mediafax.Chiria medie solicitata initial de proprietari pentru garsoniere a ajuns la 235 euro in ianuarie, in scadere cu aproape 10% fata de prima luna a anului trecut si cu 35% fata de perioada analizata din 2009.
Pentru apartamentele de doua camere ofertate in luna ianuarie, pretul mediu de inchiriere a fost de 326 euro, cu 12% mai mic fata de prima luna din 2010 si cu 37% mai mic comparativ cu intervalul similar din 2009, potrivit datelor anunturiparticulari.ro.
Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 459 euro, si cu aproximativ 40% fata de ianuarie 2009.
La apartamentele cu patru camere, proprietarii au solicitat un pret mediu de inchiriere de 620 euro, mai mic cu 20% fata de ianuarie 2010, iar fata de ianuarie 2009 chiria aproape s-a injumatatit. mai mult
Joi, 10 Februarie 2011, ora 11:17
Ratele la banci pentru cumpararea unei case in Bucuresti au ajuns mai mici decat chiriile la garsoniere sau apartamente de doua camere.Uneori, ratele prin programul Prima Casa ajung sa fie, la un apartament de doua camere, mai mici cu pana la 50% decat chiria in unele zone ale Capitalei, potrivit unei analize Money.ro, care se bazeaza pe ofertele de pret de pe site-ul anuntul.ro.In Berceni, o rata la garsoniera este de 154 de euro pentru o valoare de achizitie de 32.600 de euro, mai ieftin decat chiria medie, care este de 233 de euro.
Pentru apartamentele cu doua camere, cea mai mica rata este de 225 de euro, cu 15% mai ieftina decat chiria.In Dristor, chiria medie este de 220 de euro, iar cea mai mica rata printr-un credit la Prima Casa este de 170 de euro.In Pantelimon, poti gasi o rata de 140 de euro, pentru o garsoniera, iar chiriile sunt in jur de 200 de euro. Apartamentele vechi din Pantelimon costa in jur de 54.000 de euro, iar rata la credit ajunge la 200 de euro, in comparatie cu chiria medie de 247 de euro.Daca pentru un apartament cu doua camere la Moghioros se cer in jur de 44.000 de euro, o rata lunara ajunge sa fie cu 33% mai mica decat o chirie.La Gorjului, rata ajunge sa fie cu 32% mai mica decat o chirie, care ajunge, in medie la 219 euro la o garsoniera.In zona Iancului se cer in medie 37.000 de euro pentru garsoniera, iar rata la banca de 175 de euro este cu 24% mai mica decat o chirie. mai mult
Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 09:59