Premierul Ludovic Orban catalogheaza drept "o minciuna gogonata" afirmatiile celor care spun ca va urma o carantina dura dupa alegerile parlamentare si afirma ca Romania "nu isi permite un lockdown" din punct de vedere economic.
"Economia Romaniei nu-si poate permite un astfel de lockdown, noi trebuie sa mentinem un echilibru. Oamenii au nevoie de locuri de munca, trebuie sa fie activi trebuie sa-si desfasare viata profesionala in conditii cat mai aproape de normalitate" afirma prim-ministrul.
"Este o minciuna gogonata. Am avut un moment dificil, pe parcursul a 7-8-10 zile, am avut un trend de crestere ingrijorator. in fata acestui trend am luat masuri de restrictie. (...) Rezultatele acestor masuri se simt. (...) Rezultatele se vad, deja s-a oprit trendul de crestere si pot sa va spun ca saptamana asta exista pentru prima oara un trend de scadere a numarului de infectari, care se manifesta... noi facem analiza in ziua acestei saptamani comparata cu ziua echivalenta din saptamana trecuta, cu saptamana anterioara. Pot sa va spun ca deja cumulat pe 7 zile avem un trend clar de scadere cu peste 5000 de cazuri mai putin decat saptamana trecuta", declarat primul ministru duminica seara, la Romania Tv.
Seful Executivului sustine ca un lockdown total inseamna inchiderea tuturor activitatilor, cu exceptia celor esentiale, or Romania nu a adoptat astfel de masuri nici in perioada starii de urgenta, cand activitati precum cele din constructii s-au putut desfasura.... mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 20:58
Romania este printre tarile care inca mai au mult de lucru pentru a castiga cel putin aceasta lupta cu pandemia de coronavirus, potrivit unor grafice care analizeaza evolutia numarului de cazuri.
"Unele tari castiga, altele nu", scrie EndCoronavirus.org, o coalitie de peste 4.000 de voluntari ce contribuie la analizarea datelor despre COVID-19 si gasirea de solutii.
Sursa citata imparte tarile in trei categorii - tari care castiga lupta, tari care sunt aproape sa o castige, si tari care inca mai au de lucru. Analiza se face comparand numarul zilnic de noi cazuri, raportat la timp, facandu-se o medie pe 10 zile.
Datele analizate sunt cele din 4/5 mai, cand tara noastra avea 13.837 de cazuri, fata de un total de 15.362 inregistrate duminica.
Tara noastra este in categorie cu tari cu un numar mult mai mare de cazuri si decese, precum Rusia, Statele Unite, Marea Britanie, Ungaria, Canada, Ucraina, Polonia, Suedia, Brazilia, India, Mexic sau Peru. Tot aici se regasesc Somalia, Mali sau Irak.
Foto: EndCoronavirus.org
Spre comparatie, printre tarile care sunt aproape de a fi castigat lupta se numara Italia, Spania, Franta, Belgia, Iran si Turcia, care au avut mari probleme, dar si Germania, Olanda, Elvetia, ori tari mai mici, precum Azerbaidjan, Kirghizstan, Costa Rica sau Cipru.
Foto: EndCoronavirus.org
In fine, tarile care castiga lupta cu coronavirusul sunt cele mai putine, in frunte cu China, Grecia, Slovacia, Croatia, Austria, Islanda, Norvegia,... mai mult
Duminica, 10 Mai 2020, ora 16:47
Deep Knowledge Group, un consortiu de organizatii comerciale si non-profit, a facut o analiza ampla despre pandemia COVID-19. Intre altele, studiul releva tarile cu cel mai mare risc de extindere a pandemiei, dar si cele mai sigure state din acest punct de vedere.
Potrivit sursei citate, Romania se claseaza pe locul 10 in lume in randul tarilor cu riscul cel mai mare de extindere a pandemiei de COVID-19.
Primul loc in acest top 10 este ocupat de Italia, a doua cea mai afectata tara din UE si a treia la nivel mondial, dupa SUA si Spania.
Italia este urmata de Statele Unite ale Americii (SUA), cea mai afectata tara din lume, atat ca numar al cazurilor confirmate, cat si al deceselor.
Pe locul trei se afla Marea Britanie, tara urmata de Spania si Franta.
Top 10 tari cu cel mai mare risc de extindere a pandemiei de COVID-19:
ItaliaSUAMarea BritanieSpaniaFrantaSuediaIranEcuadorFilipineRomania
Deep Knowledge Group a facut si un grafic cu cele mai sigure tari in pandemia de coronavirus. In top au intrat 40 de tari. Acestea au fost evaluate in functie de criterii precum eficienta masurilor de carantina si a managementului guvernamental, monitorizarea si detectarea cazurilor de infectie si pregatirea sistemului de urgenta.
Pe primul loc se situeaza Israelul, urmat de Germania, Coreea de Sud, Australia, China, Noua Zeelanda, Taiwan, Singapore, Japonia si Hong Kong.
In ce priveste eficienta tratamentului administrat pacientilor cu COVID-19, pe primele... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 12:54
Compania EMI International a construit si doneaza 20 de porti dezinfectante pentru spitale din Romania, pentru a sprijini medicii si personalul medical in lupta impotriva COVID-19.
Poarta functioneaza exclusiv cu dezinfectant lichid, iar compania recomanda utilizarea produselor omologate de autoritati.
Prima poarta a fost deja pusa la dispozitia Spitalului Coltea, unde a fost si testata.
Alte porti sunt pregatite pentru a fi livrate catre Spitalul Colentina; Asociatia Daruieste Viata, pentru spitalul modular pe care organizatia il construieste in incinta Spitalului Elias, Asociatia Magic, pentru mai multe spitale din Bucuresti si din tara; Spitalul din Mioveni; precum si catre spitalul construit de Auchan si Leroy Merlin pentru pacientii afectati de COVID-19.
Alte porti de dezinfectare vor putea fi puse la dispozitia unor unitati medicale care au nevoie de acest tip de echipament.
Acestea sunt rugate sa contacteze furnizorul la adresa: covid-19@emi.ro.
EMI International este o companie care fabrica porti industriale. Decizia de a realiza aceste porti de dezinfectare a fost luata imediat din dorinta de a sprijini medicii si personalul medical din Romania in lupta impotriva COVID-19, in urma mesajelor transmise de cadrele medicale care solicitau un astfel echipament prin intermediul presei.
Compania si-a mobilizat rapid resursele umane si tehnice, pentru a concepe si dezvolta un model de poarta la calitate industriala, care sa poata fi folosita pe termen... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 14:39
Spitalul Clinic Sanador a anuntat, vineri, ca, incepand de azi, face teste la cerere pentru coronavirus. Pretul analizei: 350 de lei.
Potrivit anuntului, rezultatele sunt gata in 24 de ore, iar recoltarea probei se face la laboratorul din Calea Plevnei, 172.
"Incepand de astazi, testam la cerere populatia adulta pentru SARS-CoV-2 prin RT PCR din exudat nazo-faringian, pe baza de programare la 021 9699.
Locatie: Laboratorul de Analize Medicale din Calea Plevnei, nr. 172.
Orar: Luni - Vineri 07.00 - 19.00.
Rezultatele sunt gata in 24h si se pot afla de pe www.sanador.ro cu codul de proba.
Pret: 350 lei", a anuntat unitatea spitaliceasca pe Facebook.
Sursa: Captura Facebook Sanador
Reactiile in mediul online la acest anunt au fost mixte. Pe de o parte sunt multi internauti care critica faptul ca aceste teste nu au fost indreptate catre Ministerul Sanatatii, pentru a fi distribuite in functie de nevoie.
"Ceea ce faceti e profund neetic. Ar trebui sa va oferiti capacitatea de testare pentru a testa conform prioritatilor stabilite", "Rusine sa va fie unde va este solidaritatea omenia voi chiar meritati inchisi la fel ca toate clinicile private fiindca v-ati imbogatit din tara noastra" sau "Cei de la stat nu au suficiente aparate si laboratoare pentru teste iar privatii s-au decis ca e de scos un profit rapid. Fiind situatie de urgenta, laboratorul ar trebui rechizitionat pentru testele care au sens pentru oprirea raspandirii, ca nu se gasesc pe toate... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 14:48
Epidemia de coronavirus continua sa faca ravagii in Italia, iar autoritatile romane au luat masuri fara precedent pentru a preveni o situatie similara si in tara noastra.
Toate zborurile spre si din Italia au fost suspendate pana pe 23 martie.
Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU) a decis, luni, inchiderea scolilor si gradinitelor timp de o saptamana, masura ce se va aplica incepand de miercuri.
In Capitala, primaria a inchis toate teatrele.
Ziare.com a transmis in format LIVETEXT cele mai proaspete informatii despre epidemia de coronavirus si masurile luate de autoritati:
22:42: Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) informeaza ca se intrerup, pe o perioada determinata, activitatile de pregatire profesionala continua, convocarile sau oricare alte demersuri ce presupun activitati de grup, in contextul noului coronavirus.
"In ceea ce priveste masurile dispuse pentru prevenirea expunerii angajatilor si, implicit, a unor terte persoane, la eventuale situatii de risc, precum si raportat la masurile care privesc asigurarea unui flux informational functional, va comunicam, suplimentar aspectelor evidentiate in comunicari anterioare, urmatoarele: fata de angajatii care revin in serviciu dupa efectuarea concediului de odihna/alte situatii de absenta justificata, se dispune masura completarii unei declaratii pe proprie raspundere, prin care acestia isi asuma responsabilitatea cu privire la zona tranzitata/de destinatie, precum si... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 22:41
Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anuntat, miercuri, ca la sedinta Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta a fost adoptata o hotarare ce priveste scenariile de evolutie a infectiei cu noul coronavirus.
"Astazi a avut loc sedinta Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, (...) in care a fost adoptata o hotarare ce priveste scenariile de evolutie a infectiei cu noul coronavirus si masurile de raspuns necesare, cat si constituirea grupei de coordonare astfel incat fluxul informational si decizional sa fie gestionat cat mai bine", a declarat Vela, intr-o conferinta de presa la sediul MAI.
La randul sau, secretarul de stat in MAI Raed Arafat a explicat ca scenariul 1 sau faza 1 presupune existenta de la 0 la 25 de cazuri de imbolnavire cu noul coronavirus, urmatorul - intre 25 si 100 de cazuri, apoi intre 100 si 2.000 de cazuri si ultimul - peste 2.000.
"Suntem obligati sa luam in considerare aceste cazuri, nu inseamna ca vom ajunge acolo. Este o situatie normala de a face toate pregatirile si in aceste scenarii se au in vedere mai ales pregatirile medicale", a spus Arafat.
Marcel Vela a adaugat ca, in cadrul sedintei Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU), s-a votat pentru ca grupul de suport tehnico-stiintific din gestionare bolilor inalt-contagioase pe teritoriul Romaniei sa poata emite hotarari cu caracter tehnic, fara aprobarea prealabila a CNSSU.
"Pentru operativitate, pentru... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 23:43
Inca un caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat in Romania.
Este vorba despre un baiat de 16 ani din Timisoara, fiul barbatului infectat si internat in cursul zilei de marti, la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara. Baiatul va fi transportat la unitatea medicala cu izoleta.
Medicul Virgil Musta, purtatorul de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara, a declarat ca analizele facute in cursul acestei zile la contactii pacientilor internati cu coronavirus au aratat ca infectia exista la un baiat de 16 ani.
"Analizele efectuate astazi sunt toate negative cu exceptia unui contact din familia barbatului. Este vorba de baiatul de 16 ani. Acesta va fi adus cu izoleta la spital", a declarat Virgil Musta, citat de News.ro.
Intrebat, la Parlament, daca s-a confirmat la Timisoara al cincilea caz de coronavirus, ministrul Victor Costache a raspuns: "Cel de ieri s-a negativat si s-a pozitivat un contact".
Medicii din Timisoara au facut, miercuri, 19 teste la persoanele care au intrat in contact cu cei doi pacienti deja internati la spital cu coronavirus. Este vorba de o femeie de 38 de ani si un barbat de 47 de ani. Cei doi s-au intors din Italia cu acelasi avion si au stat unul alaturi de celalalt in avion.
Pana marti, 3 persoane au mai fost diagnosticate cu COVID-19, dintre care un tanar a fost deja declarat vindecat, dupa ce testele realizate conform procedurilor medicale au fost negative.
Celelalte doua... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 14:57
Impactul asupra economiei locale este in prezent nesemnificativ, dar in conditiile in care situatia cu riscuri reale dar si o componenta emotionala importanta s-ar prelungi, am putea vedea o tendinta de limitare a consumului pentru bunuri ne-esentiale, o incetinire a activitatii in sectoare unde prezenta fizica este necesara, si o mai redusa atractivitate a calatoriilor si pachetelor de turism fie la nivel international, fie intern.
"Este, totusi, mult prea devreme sa vorbim despre o cuantificare in RON sau EUR a efectelor economice, cu toate ca ar putea aparea in perioada urmatoare, din partea unor companii, revizuiri de asteptari pentru anul in curs. Pentru moment nu se poate vorbi de un efect direct al aparitiei coronavirusului in Romania asupra cursului de schimb al leului in raport cu Euro.
Cu toate acestea, mediul investitional global s-a schimbat semnificativ in ultimele saptamani, astfel incat curentul a mers impotriva monedelor care ofera inca plasamente cu un randament relativ ridicat, capitalurile preferand siguranta.
In situatia in care s-ar ajunge la o epidemie de amploare, care sa limiteze activitatea economica pentru mai multe saptamani, impovarand in acelasi timp bugetul de stat, am putea resimti un impact suplimentar asupra leului. Ar fi probabil devansat astfel calendarul unui alt episod de ajustare nefavorabila monedei nationale", este de parere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.
Raport special XTB: Ar putea epidemia... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 13:51