Contextul economic va continua sa fie favorabil tuturor segmentelor pietei imobiliare in anul 2018, cu toate ca situatia la nivel macro nu se mai bucura de aceleasi fundamente solide comparativ cu anii anteriori, se arata intr-o analiza realizata de o companie de consultanta imobiliara internationala, remisa vineri AGERPRES.
'Situatia economica din Romania anului 2017 pune presiune pe asteptarile din acest an, ca urmare a inregistrarii celor mai bune rezultate din perioada post criza', spun analistii imobiliari care apreciaza ca Romania poate depasi performantele economice ale celorlalte state din regiunea Europei Centrale si de Est si in 2018, marcand inca un an foarte bun pentru domeniul imobiliar.
Principalele 10 tendinte asociate anului 2018 in analiza realizata de Colliers International vizeaza evolutia pietei de investitii, rezultatele economice mai bune decat in majoritatea tarilor din UE, piata fortei de munca, retailul la nivel national, cererea pentru terenuri.
Luand in considerare reducerea stimulentelor fiscale si inasprirea politicii monetare incepand cu 2018, cresterea PIB va incetini pana la un nivel mai sustenabil (spre 5%), insa Romania va continua sa fie una dintre cele mai dinamice economii europene, spun analistii imobiliari.
Piata de investitii va avea parte de o evolutie spectaculoasa. Dupa acumularea in 2017 a unui volum investitional usor peste pragul de 0,9 miliarde euro si amanarea unor tranzactii pentru anul viitor, analistii de la... mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 14:59
Cea mai importanta institutie financiara a Danemarcei din segmentul ipotecar, Banca Nykredit, trage un semnal de alarma privind posibila prabusire a pietei imobiliare din tara.
"Concret, exista pericolul ca danezii sa nu sesizeze riscul unei eventuale cresteri a dobanzilor din sistemul bancar, iar acest lucru ar atrage la un moment dat o scadere a pretului proprietatilor", crede analistul sef Tore Stramer, citat Bloomberg.
Dobanzi negative
Dobanda de referinta din Danemarca este mentinuta negativa de catre banca centrala din regat de aproape 4 ani, iar unii dintre bancheri, asa cum este si Thomas F. Borgen, director executiv al Danske Bank, permit subordonatilor sa lucreze plecand de la premisa ca, pana in 2018, nu vor interveni schimbari in politica monetara.
Mai mult, recenta decizie a Marii Britanii de a parasi blocul comunitar creste riscul ca dobanda de referinta de pe piata daneza sa ramana sub 0% pentru o perioada mai lunga.
Nicio alta tara din lume nu a mentinut o dobanda de referinta negativa pentru atat de mult timp, iar piata imobiliara din Danemarca are acum un aspect amenintator.
Preturi in crestere
In sectorul imobiliar din Danemarca, pretul apartamentelor este cu 5% mai mare decat la varful atins in 2006, inaintea crizei financiare globale.
Socul din 2009 a redus cu 30 de procente valoarea locuintelor, iar acest lucru da in continuare fiori analistilor.
"Trebuie sa ne amintim ca exista un risc real ca pretul locuintelor sa... mai mult
Vineri, 22 Iulie 2016, ora 15:01
Protestelor starnite de primirea cu usile deschise a valului de refugiati li se adauga acum si alte ingrijorari legate de efectele pe care sosirea acestora in Germania le va avea asupra pietei imobiliare din aceasta tara.
Un raport Postbank estimeaza ca numarul mare de refugiati va influenta evolutia pietei imobiliare din orase ca Berlin sau Hamburg, arata postul CNBC. In total, piata imobiliara din 36 de orase germane va fi data peste cap de adoptarea a peste un milion de migranti, care ar urma sa primeasca azil pana in 2030.
Analistii bancii au explicat ca doar cresterea cu un procent a populatiei din orase poate ridica pretul apartamentelor cu 3,5% si pe cel al garsonierelor cu 1,9%.
In Berlin si Hamburg insa, influxul de azilanti ar putea duce la cresteri chiar si mai mari ale preturilor locuintelor.
In Berlin se inregistreaza deja o criza a locuintelor, iar ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung anunta deja de luna trecuta ca oficialii din oras purtau negocieri cu grupul Grand City Hotels pentru un contract de 600 de milioane de euro, in care se prevedea gazduirea a 10.000 de refugiati.
Capitala Germaniei ar urma sa inregistreze o crestere a populatiei de 4,7 procente in urmatorii 15 ani, lucru care s-ar transpune intr-o majorarea a pretului locuintelor de 14,5%.
Fara noii veniti, cresterea de pe piata imobiliara berlineza ar fi atins doar 8,5% in acest interval de timp, apreciaza analistii bancii germane.
Situatie paradoxala
Potsdam si Hamburg... mai mult
Miercuri, 16 Martie 2016, ora 17:39
Conform agentiilor imobiliare, cererea pentru locuinte vechi si noi este in crestere aceasta toamna in ciuda faptului ca bancile sunt inca reticente in acordarea de credite in conditii mai avantajoase.
Vestea buna pentru potentialii cumparatori dar si mai putin buna pentru proprietari este faptul ca preturile stagneaza, analistii estimand ca vor exista fluctuatii de maxim 5% in a doua jumatate a lui 2014, fluctuatii ce vor consta cel mai probabil in scaderi de preturi, dar care sunt considerate normale pe o piata sanatoasa.
Toamna incepe cu o stabilizare a preturilor
Odata cu inceputul lunii septembrie se poate face bilantul primei parti a anului ajungandu-se la concluzia ca per total trendul a fost acela de stabilizare, preturile apartamentelor suferind fluctuatii usoare de doar cateva procente pe parcursul primelor 8 luni ale anului.
Toamna este anotimpul tranzactiilor, astfel ca agentii imobiliari sunt pregatiti pentru un nou val de cereri si nu vor fi dezamagiti pentru ca, dupa previziunile specialistilor cererea este in crestere pe segmentul de locuinte in marile orase.
Tot analistii sfatuiesc acei proprietari care asteapta o noua crestere spectaculoasa a preturilor sa scoata proprietatile la vanzare pentru ca aceasta nu se va intampla.
Singurele cresteri la care se pot astepta proprietarii in aceasta perioada sunt cele organice, care se intampla de la sine, in cativa ani, in urma modernizarii infrastructurii. Zonele in care locuintele mai pot... mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 15:46
Cresterea economica a Romaniei si suplimentarea fondurilor pentru programul "Prima Casa" in 2014 readuc speranta pe piata imobiliara la inceput de an. Analistii ii tempereaza totusi pe cei mai optimisti, avertizand ca nu va exista un boom imobiliar, ci doar o "dezmortire" usoara a pietei.
"Piata imobiliara va avea o anumita crestere in 2014. Exista o revenire a acestei piete inca din 2013 care s-a bazat in special pe scaderea preturilor la achizitie si la inchiriere... Parera mea este insa ca bancile se vor orienta mai mult spre creditele de consum, pentru ca deja sunt foarte aglomerate cu creditele imobiliare. Creditele de consum sunt mult mai usor de manipulat si de manevrat la nivelul bancilor", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.
Inca din 2013 asistam o revenire a pietei imobiliare, bazata in special pe scaderea preturilor locuintelor, atat pe piata vanzarilor, cat si pe piata inchirierilor.
BCR, cea mai mare banca din Romania, a anuntat ca soldul creditelor ipotecare acordate in moneda nationala a crescut de peste patru ori, pe parcursul anului 2013, astfel ca dupa o lunga perioada in care creditele in euro erau cele mai solicitate, au inceput sa devina o varianta atractiva si creditele ipotecare in lei.
Potrivit anlistilor contactati de Business24, anul 2014 poate fi mai bun decat precedentii dintr-un singur motiv, si anume relatia mult mai echilibrata si mai corecta dintre calitate si pret.
Cresterea creditului ipotecar, la... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 13:10
Piata ofertelor imobiliare a inregistrat in luna martie o crestere peste medie, insa acest fenomen nu reprezinta neaparat un semn al revenirii pietei imobiliare, este de parere analistul imobiliar, Dr. Ion Radu Zilisteanu.
"Martie 2012 se caracterizeaza mai ales printr-o revenire a pietei la valorile medii normale in ceea ce priveste numarul de oferte nou aparute pe piata, dupa un start al anului 2012 in care s-a inregistrat cea mai slaba oferta imobiliara din 2007 pana in prezent", au declarat reprezentantii Anunturiparticulari.ro.
Daca in anii anteriori, trecerea de la iarna la primavara a ducea o crestere treptata a numarului de oferte noi, luna trecuta portalul a inregistrat 2500 de noi oferte, cu 65% mai mult decat in februarie.
Cele mai multe oferte - peste 1000, au aparut in cadrul sectiunii de apartamente de doua camere, in cazul apartamentelor cu trei camere au fost inregistrate 750 de noi oferte, iar numarul ofertelor noi de garsoniere a ajuns la aproape 500.
Numarul mare de noi oferte aparute pe piata indica un optimism venit din partea proprietarilor.
Zilisteanu considera ca nu este suficienta o oferta mai bogata pentru a putea sa discutam despre o revenire a pietei imobiliare.
"Daca oferta isi revine nu inseamna o revenire a pietei. Oferta era oricum mai mare ca cererea solvabila, deci nu presupune o revenire a pietei. Preturile de pe piata si numarul tranzactiilor in unitatea de timp - acestia sunt cei doi mari indicatori. Cand va creste... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 08:01
Au trecut doar doua luni din 2012 si avem deja trei cereri de insolventa in piata imobiliara, in randul dezvoltatorilor. Lista esecurilor va continua si in 2012, potrivit analistilor chestionati de Business24.
Alia Apartments a intrat oficial in insolventa, dupa ce judecatorii Tribunalului Bucuresti au acceptat cererea spaniolilor de la Alia Inmobiliaria.
Este cel de-al treilea ansamblu rezidential care intra in insolventa doar in acest an, dupa Laguna Residence si Citadella Titan, iar lista esecurilor in industria imobiliara va continua in 2012, potrivit analistilor.
La lansarea proiectului Alia Apartments, in 2010, dezbvoltatorii au anuntat ca 45% din cele 124 de apartamente sunt deja contractate. Cu toate acestea, vanzarile au inceput sa scada tot mai mult, astfel incat in 2011, au vandut doar 11 locuinte.
Inca un an de cumpana pentru dezvoltatori
Nu sunt insa singurii dezvoltatori loviti de criza imobiliara. Doar in ultimul an 10 ansambluri rezidentiale din Bucuresti au intrat in procedura insolventei, printre care amintim Asmita Gardens cu 800 de apartamente, Green Lake Residence cu 38 de vile si 118 apartamente sau Vitan Platinum Tower, cu 312 apartamente.
"Cereri de intrare in insolventa vom mai vedea pe parcursul anului 2012, deja avem cateva exemple", este de parere analistul imobiliar, Dr. Ioan Radu Zilisteanu.
Potrivit analistului imobiliar, in 2012 nu vor exista schimbari fundamentale pe piata imobiliara, ci mai curand o tendinta de... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 12:47
Preturile apartamentelor nu vor reveni la varful atins in anii de boom economic decat dupa cel putin 10 ani, au afirmat specialistii si dezvoltatorii contactati de Business24.
Conditiile severe de creditare ale bancilor contribuie la stagnarea pietei imobiliare, in opinia dezvoltatorilor.
"Preturile la imobiliare pot reveni si maine, in cazul in care interesul bancilor de a plasa bani in piata ar f foarte mare, iar banii ar fi plasati cu dobanzi mici. Cu cat conditiile de creditare sunt mai severe, cu atat interesul pentru piata imobiliara este mai mic", a declarat pentru Business24, proprietarul Regatta Imobiliare, Eduard Uzunov.
In opinia acestuia, interesul romanilor pentru apartamente nu va reveni prea curand, avand in vedere conditiile "aspre" din piata.
"Nu putem discuta pe termen mediu de o revenire a preturilor. Poate pe un termen lung si foarte lung, la peste 10 ani", a mai adaugat acesta.
De aceeasi parere este si analistul in imobiliare, doctor Ion Radu Zilisteanu, care a adaugat ca preturile la imobiliare ar putea reveni la preturile de acum 3-4 ani abia peste 10 ani, dar doar pe anumite segmente de piata, iar acest lucru s-ar putea intampla intr-un scenariu optimist. Viitorul, insa, ne poate rezerva multe surprize.
"Pe segmentul apartamentelor vechi, nu cred ca vom mai vedea preturi ca in 2008, insa acest lucru va stabili piata".
Pe segmentul apartamentelor noi, s-ar putea sa vedem din nou preturi ca acum 3-4 ani, dar pe termen foarte... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 08:01
Sectorul constructiilor private din SUA va creste in acest an pentru prima data din 2005 si va reprezenta un stimulent important al cresterii produsului intern brut.
De asemenea, analistii se asteapta ca acest lucru sa impulsioneze crearea de noi locuri de munca in 2012, potrivit unui raport realizat de firma de investitii AllianceBernstein.
In raport, economistul american Joseph Carson a prezis ca in acest an cheltuielile din sectorul constructiilor private vor ajunge la 10 miliarde de dolari, pe baza datelor disponibile din primele trei trimestre ale anului 2011.
"Consider ca acest castig mic marcheaza o schimbare semnificativa pentru economia americana. In 2012, activitatea reala in sectorul constructiilor private se va extinde cu aproximativ 7%. Relansarea sectorului constructiilor va fi o componenta semnificativa in PIB, cu o crestere de trei procente pentru 2012. De asemenea, acest lucru va implica si o scadere a ratei somajului din SUA.
Potrivit raportului, cresterea din acest an a cheltuielilor din constructii s-a bazat mai mult pe constructii de birouri decat ansambluri rezidentiale. Numarul contractele din sectorul constructiilor de birouri au crescut cu 36% in octombrie, iar cresterea a fost determinata de constructii de fabrici, birouri si depozite.
In ceea ce priveste constructiile din sectorul rezidential, acestea au crescut cu doar 2% in luna octombrie. Potrivit analistilor, rezidentialele vor recupera si in 2012, cand vor aparea ana la... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 14:24