Leul va inregistra cea mai mare depreciere dintre cele ale monedelor celor mai importante din Europa Centrala si de Est, de 1,5% pana la 4,85 lei/euro.
Coroana ceha ar putea fi singura care se va aprecia, potrivit unui sondaj Reuters.
Alte estimari, ale analistilor din Romania, plaseaza deprecierea pana spre 4,90 lei/euro, din moment ce Banca Transilvania vede media pe 2020 la 4,87. Analistii BCR se asteapta ca acest nivel de curs sa se inregistreze la sfarsitul anului 2020.
Vezi care este cursul euro
Si analistii CFA® Romania au anticipat o depreciere a monedei nationale de pana la o medie de 4,8597 de lei / euro, in urmatoarele 12 luni.
Situatia Romaniei - de departe cea mai rea
Romania nu a concetrat atentia editorului Reuters decat pentru doua randuri, in care se argumenteaza deprecierea leului cu ingrijorarile privind "deficitele tarii", pe care nici nu le mai precizeaza, din moment ce toate sunt mult negative fata de datele celorlalte tari din Regiune din regiune.
Deficitul de cont curent va depasi 5% din PIB, iar deficitul bugetar se va lupta ca sa scada sub 4% din PIB. De asemenea, celelalte monede au volatilitati mult mai interesante pentru a fi ilustrate cu grafice.
Incetinirea ritmului de crestere este un factorul important care va umbri stralucirea monedelor din regiune, deja lovite de amplificarea riscurilor globale, precum tensiunile comerciale tot mai fierbinti dintre SUA si China sau de modul neclar in care va avea loc Brexitul.... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 13:46
Analistii CFA Romania estimeaza o depreciere a leului in urmatoarele luni, o rata medie a inflatiei de 3,82% in octombrie 2020 si o majorare a primei de risc a Romaniei.
"In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 75% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7967, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8471", se arata intr-un comunicat CFA Romania remis joi AGERPRES.
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (octombrie 2020/octombrie 2019) a inregistrat o valoare medie de 3,82%.
"Sunt de remarcat anticipatiile privind majorarea primei de risc a Romaniei (peste 70% dintre participantii la sondaj anticipeaza majorarea pretului CDS pentru Romania)", precizeaza sursa citata.
In luna septembrie 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 4,8 puncte, pana la valoarea de 47,6 puncte, in timp ce, fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 2,9 puncte. Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului, arata CFA Romania.
Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut fata de luna anterioara cu 3,6 puncte, pana la valoarea de 65,3 puncte, iar fata de aceeasi luna a anului anterior, acesta a crescut cu 3,1 puncte.
Indicatorul anticipatiilor a crescut cu... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 10:49
Majoritatea analistilor membri ai CFA Romania anticipeaza o depreciere a leului in viitor, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de sase luni fiind de 4,7859, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8481.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a crescut in aprilie 2019, fata de luna anterioara, cu 11,6 puncte, pana la valoarea de 46,6 puncte, iar raportat la aprilie 2018 acesta a scazut cu 2,9 puncte, informeaza Asociatia CFA Romania, aceasta evolutie datorandu-se ambelor componente ale Indicatorului.
Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut fata de luna anterioara cu 12,8 puncte, pana la valoarea de 59,9 puncte. Comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 6,1 puncte. Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 11,1 puncte pana la valoarea de 39,9 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 1,2 puncte).
"In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 86% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala) . Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7859, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8481. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2020/mai 2019) a inregistrat o valoare medie de 4,15%", se arata intr-un comunicat al Asociatiei CFR... mai mult
Marti, 28 Mai 2019, ora 11:52
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, este de parere ca deprecierea de pana acum a monedei nationale fata de euro si dolar este rezonabila, in contextul situatiei din tara.
"Cursul a inceput sa fie influentat cu precadere de alti factori - externi, tensiuni interne, incertitudini. Aceste 2-4 procente de depreciere sunt rezonabile fata de maniera in care ne-am comportat", a declarat Isarescu.
Leul este influentat, conform guvernatorului, de toate incertitudinile din piata, fie ca e vorba de cea din Romania, sau de cea internationala.
"Riscul de abatere din cauza tensiunilor politice (asupra estimarilor exprimate de BNR), s-au vazut mai ales asupra cursului de schimb al leului. Leul e primul care reflecta asemenea incertitudini. In spatele sau stau costurile de finantare ale deficitului bugetar care pot sa aiba implicatii mult mai mari decat se simte din variata leului", a declarat Mugur Isarescu.
In ceea ce priveste ingrijorarile analistilor din piata cu privire la puterea de actiune a Bancii in piata, cu precadere asupra cursului valutar, in conditiile in care rezervele BNR au scazut, guvernatorul sustine ca "Banca Nationala isi va face datoria cu toate instrumentele pe care le are".
Mugur Isarescu: Inflatia a evoluat in sens pozitiv in trimestrul doi mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 12:02