Nu cred ca o taxa de poluare doar pentru automobile ar rezolva problema la nivel national, iar mesajul meu este, atunci cand ai o strategie de retehnologizare pe termen lung, reducerea poluarii este sustenabila pe termen lung, sustine Florin Citu.
"Noi ne uitam la o strategie pentru intreaga economie si aici includem toate sectoarele de energie care polueaza, inclusiv traficul rutier. Nu cred ca o taxa de poluare doar pentru automobile ar rezolva problema la nivel national. Ceea ce incercam sa facem este retehnologizarea.
Este o politica mult mai buna si sustenabila pe termen lung decat o taxa. Mesajul meu este ca politica fiscala folosita ca instrument pentru reducerea poluarii are rezultate mixte de-a lungul timpului. Atunci cand ai o strategie de retehnologizare pe termen lung, cu ajutorul unor imprumuturi de la BEI, de exemplu, reducerea poluarii este sustenabila pe termen lung. Deocamdata, nu se discuta de o taxa de poluare, dar vom vedea in viitor", a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, ministrul Finantelor Publice.
Seful MFP a amintit, totodata, de programul guvernamental Rabla prin care, in acest an, se urmareste eliminarea din trafic a 60.000 de autovehicule uzate.
"Programul Rabla sustine eliminarea acestor masini care polueaza. Anul acesta sunt 60.000 de unitati care vor distribuite, deci programul continua. Daca programul Rabla reuseste sa aduca mai multe masini noi decat cele importate, vom vedea rezultatele. In acelasi timp, spun ca... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 11:49
ANAF a anuntat, la inceputul saptamanii, ca a finalizat procesul de restituire a taxei auto pentru contribuabilii care au depus dosarele complete, astfel ca din 2017 si pana in prezent au fost date 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri aprobate.
Exista insa si persoane care nu si-au primit banii inapoi, din diverse motive, cum ar fi dosare incomplete sau probleme cu conturile bancare.
Ziare.com a primit mai multe sesizari de la persoane care s-au plans ca ANAF nu le-a restituit banii din taxele auto.
"Am depus in urma cu aproape 2 ani, mai precis in decembrie 2017, dosare pentru masina mea si a sotiei. Am depus in prima tura cu chitanta originala, extras de cont si tot ce au vrut, chiar daca dupa cateva luni ziceau ca nu e obligatoriu.
In luna iulie am primit banii pentru masina mea, dar si dobanda aferenta. Pentru masina sotiei nu am primit nimic nici pana azi. Am vorbit la Finante si au zis ca sunt o gramada care au ramas pe langa in toata tara si de fapt nu au bani", ne-a scris unul dintre cititori.
Cine nu si-a primit banii trebuie sa mearga la ANAF
Presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuica, a declarat pentru Ziare.com ca ANAF i-a notificat pe cei care au avut dosarele incomplete, astfel ca acestia trebuie sa duca documentele necesare, iar apoi isi vor primi banii.
"Cei care nu si-au primit banii pentru taxa auto din cauza ca au avut dosarele incomplete trebuie sa mearga la ANAF sa le completeze si vor... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 07:12
ANAF a anuntat, luni, finalizarea procesului de restituire a taxei auto pentru toti contribuabilii romani care au depus documentatii complete, astfel ca, din 2017 pana in prezent, Fiscul a restituit in total 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri aprobate.
"Ministerul Finantelor Publice, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, a restituit taxe auto (taxa auto pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu) tuturor contribuabililor romani, care au depus documentatii complete.
Astfel, incepand din 2017 pana in prezent, A.N.A.F. a restituit taxe auto in valoare totala de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri depuse si aprobate", arata ANAF intr-un comunicat.
ANAF subliniaza ca are in atentie si cererile ale caror documentatii sunt incomplete.
"Acestea vor fi solutionate pe masura ce contribuabilii notificati vor transmite catre Agentia Fiscala clarificarile solicitate", informeaza ANAF. ...citeste mai departe despre "ANAF anunta ca a terminat de restituit taxa auto: Cine n-a primit banii n-a depus documentatii complete" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Septembrie 2019, ora 20:32
Bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) a fost suplimentat pentru restituirea tuturor sumelor din taxa auto, iar pana in prezent sumele datorate au fost restituite in proportie de aproximativ 90%, a declarat, marti, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.
Ministrul a fost prezent la conferinta de lansare a programului "Punem pret pe plastic", o initiativa derulata de Carrefour Romania.
"Toate taxele auto pentru care au fost depuse documentele necesare de restituire au fost date inapoi cetatenilor. Dupa cum stiti, Guvernul Romaniei a mai dat, saptamana trecuta, o Hotarare prin care am suplimentat bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu, astfel incat sa inchidem toate dosarele care au fost atacate in instanta, in care cetatenii au castigat. In felul acesta, restituirea taxei auto va fi platita, inclusiv cu toate dobanzile. Astazi, avem ultima rectificare pentru suplimentarea bugetului AFM. Asa, vedeti cum Guvernul Romaniei s-a tinut de promisiunea pe care a facut-o in 2017, atunci cand am atacat o problema extrem de sensibila, pentru ca suma era foarte mare si de care depindeau foarte, foarte multi romani. Imediat ce banii vor intra in bugetul AFM, taxa auto va fi restituita in cateva zile. In prezent, aproximativ 90% din sumele datorate au fost restituite", a spus Gavrilescu.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta, la inceputul lunii iunie, ca 420.000 de contribuabili au primit, in perioada 3 - 5 iunie 2019, suma totala de 700 de... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 13:57
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, duminica, in municipiul Lupeni, ca banii din taxa de mediu, pe care proprietarii de masini au achitat-o la prima inmatriculare a autovehiculelor, va fi restituita celor in drept pana la sfarsitul lunii mai.
"Stiti ca eu am anuntat foarte clar ca voiam sa nu mai fie la ANAF nicio decizie de impunere neemisa. O sa verific luni la ANAF. Obligatia este ca noi sa restituim, in cursul lunii mai, taxa pe mediu sau taxa de timbru, cum i se spune ei. Banii sunt alocati, nu va fi o problema", a spus Teodorovici.
Intrebat daca ANAF are banii pentru restituirea taxei de mediu, ministrul Teodorovici a raspuns ca de aceste sume se ocupa Ministerul Finantelor.
"Cei de la ANAF sa-si faca treaba, zi de zi. E treaba noastra, ca minister, sa alocam banii, atat pentru Fondul de Mediu, cat si pentru ANAF, pentru ca stiti ca au fost doua abordari, dar obligatia este ca ei sa emita decizia de impunere, pana la ultima pe care o mai au inca in casa, neemisa. Iar partea de bani o asigura Ministerul de Finante si ei (ANAF, n.red.) sa faca plata, in mod obligatoriu, pana la finalul lunii mai. (...) E vorba doar de simplificari pe care ANAF-ul trebuie sa le faca, sa le gandeasca, zi de zi. Adica ei trebuie sa se coboare, nu neaparat fizic, dar sa coboare cu inima in randul oamenilor, atat in zona persoanelor fizice, cat si in zona persoanelor juridice", a conchis ministrul Finantelor.
Ministrul Eugen Teodorovici a fost prezent... mai mult
Duminica, 05 Mai 2019, ora 18:59
Romania risca sa ajunga in fata Curtii de Justitie a UE din cauza taxei auto. La jumatatea lunii mai, CE a somat Guvernul sa ramburseze romanilor integral si imediat taxa auto, termenul dat de oficialii europeni fiind de doua luni.
Timpul s-a scurs, autoritatile romane au ignorat solicitarea Comisiei Europene, iar acum putem fi trimisi in judecata la CJUE.
Horatiu Radu, fost agent guvernamental al Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, a declarat pentru Ziare.com ca declansarea acestei proceduri era fireasca. Asta pentru ca, afirma el, mai multe hotarari ale CJUE au stabilit ca taxele auto din Romania sunt discriminatorii, iar sumele incasate de statul roman trebuiau restituite cetatenilor.
"Procedura de infringement are doua faze prealabile: punerea in intarziere, care a fost declansata in luna mai, si avizul motivat. Daca Romania nu isi aliniaza legislatia si practica administrativa exigentelor Comisiei Europene, riscam sa fim dati in judecata la CJUE.
Declansarea acestei proceduri este fireasca. Daca ne uitam putin in trecut, observam ca mai multe hotarari ale CJUE au constatat ca taxele auto din Romania, indiferent cum au fost ele denumite (taxa de poluare, timbru de mediu etc), au fost declarate discriminatorii. Prin urmare, sumele incasate trebuiau restituite de statul roman platitorilor cu dobanda legala.
Din pacate, aceste sume nu au fost restituite imediat. Multi platitori au dat ANAF-ul si Administratia Fondului de Mediu in judecata... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 07:45
Presedinte ANAF are trermen pana luni, la ora 9:00, sa redacteze un ordin care sa debirocratizeze si sa simplifice recuperarea taxei auto catre beneficiari, anunta ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.
Oficialul i-a cerut public, vineri, sefului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Ionut Misa, sa redacteze un ordin care sa simplifice procedura, dupa ce a aflat in urma unei vizite oficiale la Administratia Finaciara cat este de complicat ca o cerere depusa pentru restituirea taxei auto sa ajunga la plata.
"Vreau sa dau un mesaj catre conducerea ANAF de la Bucuresti. Vorbeam cu colegii de la Fisc legat de acea declaratie pentru taxa auto. Am aflat, din pacate, ca e nevoie de un dosar gros pentru aceasta rambursare de taxa auto si am zis asa: eu am dat un ordin si am spus modelul de cerere este in formatul respectiv, in care omul isi trece numarul CNP, masina, seria sau ce pune el acolo.
Pe baza acelei cereri, omul vine la ghiseu, eu la ghiseu intru frumos in sistemul meu - si il rog pe domnul presedinte Misa de la Fisc sa ma urmareasca, ca luni dimineata la ora 9:00 vreau sa vad pe birou ordinul care schimba lucrurile cum spun eu acum, cu cererea la ghiseu, functionarul de la Fisc introduce frumos in sistem CNP-ul, vede ca persoana respectiva a cumparat in anul cutare masina cutare, ca a platit taxa auto respectiva.
El trebuie sa aiba o formula de calcul a dobanzilor. El da print la document, il pune omului in fata sa verifice datele ca sunt corecte,... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 14:38
Eliminarea timbrului de mediu de la 1 februarie 2017 a avut doua efecte nedorite: au explodat inmatricularile de masini second-hand, Romania riscand sa se transforme intr-un cimitir de rable, si a disparut posibilitatea ca romanii care au achitat taxa auto sa si-o recupereze.
Cum s-a intamplat acest lucru? Omisiune sau nu, odata cu eliminarea timbrului de mediu, de la 1 februarie, a fost practic abrogata si procedura de inapoiere a banilor platiti de proprietarii de masini, potrivit unui raspuns trimis de ANAF unei solicitari Ziare.com.
De ce nu se mai poate sa iti recuperezi banii
Procedura de rambursare a taxei auto era bine reglementata. Cei care platisera taxa puteau sa depuna o cerere la Fisc pentru restituirea banilor, iar acest lucru urma sa se faca esalonat pe o perioada de 5 ani.
Citeste aici despre procedura legala care exista pentru recuperarea taxei auto, inainte ca aceasta sa fie stearsa cu buretele de noua guvernare.
Acum, desi exista o procedura legala, un milion de romani asteapta ca Guvernul "sa gaseasca o solutie" pentru rambursarea banilor pe care statul i-a luat in mod ilegal de la cetateni, incepand cu 1 ianuarie 2007 pana in prezent. Reamintim ca toate formele de taxe auto instituite de statul roman, inclusiv timbrul de mediu, au fost declarate ilegale de Curtea Europeana de Justitie.
In cei 10 ani de aplicare a diverselor forme de taxe auto, statul roman a adunat circa sase miliarde de lei pe care trebuie sa ii restituie.
Ce... mai mult
Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 18:25
Soferii romani care au platit o taxa de poluare intre 2007 si 2013 isi vor recupera banii achitati la stat, potrivit unei ordonante publicate in Monitorul Oficial.
Cererile de restituire vor putea fi depuse la ANAF dupa ce vor fi gata si normele de aplicare, adica peste cateva zile, potrivit unor surse citate de Pro TV.
Vestea proasta este ca sumele vor fi recuperate intr-o perioada de 5 ani. Cu alte cuvinte, in fiecare an solicitantul va primi cate 20%. Mai mult, cererile de restituire se... citeste mai departe despre "Recuperare taxa auto: In cat timp poti sa-ti iei inapoi banii de la stat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Martie 2016, ora 12:04