Ca sa convinga ANAF sa ii reesaloneze datoria de 231 de milioane de lei (adica circa 48 de milioane de euro), STB garanteaza cu sediul, cu aproape 1.000 de autobuze, 65 de troleibuze si 10 tramvaie.
La solicitarea Ziare.com, STB a anuntat ca - in conditiile in care a acumulat datorii de 231 de milioane de lei la ANAF - a decis sa solicite reesalonarea acestora pe 5 ani.
"Adunarea Generala a Actionarilor a STB SA a hotarat, la 30 octombrie 2019, aducerea in garantie a unor bunuri ale societatii in favoarea ANAF, in urma acceptarii de catre ANAF a cererii de esalonare, pe o perioada de 60 de luni, a datoriilor Societatii de Transport Bucuresti STB SA, datorii in valoare de 231 de milioane de lei.
Bunurile aduse in garantie (sediul STB SA, 995 de autobuze Mercedes, 65 de troleibuze, 10 tramvaie, alte utilaje si bunuri mentionate in Hotararea AGA nr.13/30.10.2019) au fost evaluate si au indeplinit criteriile de constituire a garantiei", se arata intr-un raspuns formulat de STB SA la solicitarea Ziare.com.
Intrebarea este: de ce a acumulat STB SA aceste datorii?
In Bucuresti, cea mai mare parte a pretului unei calatorii cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul este achiatat (prin intermediul unei scheme de subventionare) de catre PMB. Oare nu a platit Primaria la timp aceasta subventie? Sau a cheltuit societatea de transport mai mult decat isi planificase?
Iata cum justifica STB SA acumularea acestei datorii.
"In pofida faptului ca Primaria Capitalei a virat... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 16:32
Aproximativ 270.000 de societati active (39% din total) inregistrau un activ net mai mic decat jumatate din capitalul social la sfarsitul anului 2017, iar autoritatile fiscale intentioneaza sa formuleze actiuni de dizolvare impotriva acestora, potrivit EY.
Raluca Popa, Partener Asociat, Departamentul de Asistenta Fiscala si Juridica EY Romania, a explicat, intr-un comunicat remis miercuri AGERPRES, ca din anul 2006, Legea societatilor 31/1990 prevedea ca activul net al unei societati trebuie sa inregistreze o valoare cel putin egala cu jumatate din capitalul social iar pentru societatile care nu respecta aceasta regula timp de 2 ani consecutiv, partile interesate (inclusiv autoritatile fiscale) pot solicita dizolvarea societatii.
"In practica, riscul de dizolvare a ramas unul teoretic, iar multe societati au continuat sa raporteze un activ net mai mic decat limitele prevazute de lege fara a fi sanctionate. Acest lucru ar explica si numarul mare de companii care, in prezent, incalca aceste reguli. Mai precis, potrivit analizei noastre, 46% din societatile active din Romania au inregistrat un activ net mai mic decat jumatate din capitalul social la sfarsitul anului 2016, respectiv 39% la sfarsitul anului 2017 - ceea ce reprezinta aproximativ 270.000 de societati active", arata sursa citata.
In acest context, un proiect de modificare a legii societatilor prevede ca Ministerul Finantelor Publice sa publice pe pagina sa de internet o lista cu societatile al caror activ... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 15:36
ANAF a publicat vineri, in Monitorul Oficial, ordinul pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, precum si a modelului si continutului unor formulare. Este vorba despre acel registru dorit de Ministerul de Finante, dar care a fost reglementat pe genunchi, la presiunea ONG-urilor.
Amintim ca, in urma cu o saptamana, reprezentantii mai multor organizatii, in frunte cu Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu de la Daruieste viata, ONG-ul care construieste primul spital din Romania din ultimii 30 de ani, au avertizat ca activitatea le va fi blocata pentru ca, potrivit legislatiei in vigoare, de la 1 aprilie sunt obligati sa se inscrie in acest registru care, la acea vreme, nu exista inca.
Arogantele lui Teodorovici in fata oamenilor care se lupta cu statul sa faca un spital pentru copii
Joia trecuta, dupa inserat, Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere publica proiectul pentru infiintarea acestui registru si acum, dupa o saptamana intreaga de dezbateri, ordinul a si fost publicat in Monitorul Oficial.
Consultantul fiscal Adrian Benta explica, in cele de mai jos, ce prevede ordinul si ce trebuie sa faca ONG-urile:
Incepand cu 1 aprilie 2019 operatorii economici platitori de impozit pe profit sau microintreprinderi vor beneficia de facilitatile fiscale aferente sponsorizarilor doar daca aceste sponsorizari sunt efectuate catre persoane inscrise in registrul beneficiarilor de... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 17:10
Reforma ANAF nu va mai avea loc sub indrumarea si cu finantarea Bancii Mondiale, ci s-a produs miercuri, in Parlamentul Romaniei, dupa o viziune propusa si sustinuta oficial de catre ministrul de Finante Eugen Teodorovici.
O viziune care, practic, intoarce structura organizationala a Fiscului cu 6 ani in timp si care se abate fundamental de la principiile de reforma convenite in 2013 cu Banca Mondiala: practic, noua structura pare un cadou facut autoritatilor judetene.
Cum arata reforma decisa de Parlament
Pe scurt:
Vama trece din subordinea ANAF in cea a Ministerului de Finante, iar cele opt directii regionale ale Fiscului vor fi desfiintate, pentru a se infiinta 41 de directii judetene, plus una pentru Bucuresti.
"Reforma" ANAF a fost decisa miercuri de plenul Camerei Deputatilor, care a aprobat un proiect de Lege pentru modificarea OUG 74/2013, privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Potrivit textului adoptat la Camera Deputatilor ca for decizional, Vama va deveni structura separata in subordinea directa a ministrului Finantelor, iar structura centrala a ANAF nu va mai avea in subordine opt directii regionale, ci 41 directii judetene si o directie pentru Bucuresti.
Spargerea directiilor regionale, care se produce in numele "apropierii de contribuabil", reprezinta in realitate un cadou facut autoritatilor judetene, care vor putea influenta, asa cum au facut-o si in trecut,... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 11:58
Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) a publicat pe site-ul sau o lista de formulare in limba engleza ce trebuie depuse de contribuabilii care nu au sediul permanent in Romania, precum si instructiunile de completare pentru acestea.
Iata lista:
- formularul 015 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania",- formularul 030 "Declaratie de inregistrare... citeste mai departe despre "ANAF a publicat o lista de formulare in limba engleza - Cine trebuie sa le completeze" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Septembrie 2016, ora 10:12
Contribuabilii trebuie sa depuna, pana vineri, 12 formulare fiscale la ANAF. Cei care nu isi transmit declaratiile fiscale la termenele impuse de legislatie risca amenzi de pana la 5000 de lei, iar daca nu isi achita la timp taxele catre stat, vor plati ulterior sume si mai mari, orice zi de intarziere aducand cu sine dobanzi si penalitati de intarziere. Pe langa declaratiile fiscale, contribuabilii mai au de efectuat si plati pentru cateva obligatii fiscale.
Notificare privind incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare, formularul 097. Acest formular se depune de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, a caror perioada fiscala este luna sau trimestrul si care au depasit cifra de afaceri de 2.250.000 lei in luna septembrie sau in trimestrul III 2013.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 14:15
Luna care tocmai a inceput vine cu noi termene pentru depunerea declaratiilor fiscale. Din cele peste 20 de formulare care trebuie transmise catre ANAF, unul are termenul limita chiar astazi. In plus, doua formulare au fost modificate recent de autoritatea fiscala.
Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, formular 092.
Se depune de catre persoanele juridice si persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere care au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in luna august 2013 si sunt obligate sa-si modifice perioada fiscala devenind platitori de TVA lunar.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 13:50
O serie de formulare utilizate in activitatea de inspectie fiscala au fost abrogate printr-un ordin al Ministerului Finantelor, care a intrat in vigoare marti.
Ministrul Finantelor a emis Ordinul nr. 1.081/2013 pentru abrogarea unor ordine privind modelul si continutul unor documente si formulare utilizate in activitatea de inspectie fiscala, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 495, din 6 august 2013.
Astfel, prin actul normativ, care a intrat in vigoare marti, sunt abrogate ordinele prin care au fost aprobate patru decizii de impunere, utilizate in activitatea de inspectiei fiscala.
Citito continuarea articolului Avocatnet. mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 14:01
Un nou formular fiscal, cu numarul de identificare 630, a fost aprobat vineri, printr-un ordin publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Formularul completeaza lista celor peste 300 de declaratii, decizii, certificate sau notificari utilizate in prezent de autoritatile fiscale in relatia cu contribuabilii.
Fiscul a publicat vineri in Monitorul Oficial nr. 485, Ordinul nr. 938/2013, prin care se aproba formularul 630 - Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate. Formularul este insotit si de o anexa care prezinta o Situatie privind stabilirea contributiei lunare de asigurari sociale de sanatate.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 15:57