Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, ca formularul 600 nu mai trebuie depus, chiar daca termenul a fost amanat pentru data de 15 aprilie 2018, aceasta perioada fiind necesara pentru gasirea unei solutii de simplificare a acestuia.
"In sedinta de Guvern a fost o prima ordonanta de urgenta, numarul unu, prin care primul ministru a decis amanarea termenului de depunere a acestui formular pana pe 15 aprilie. Pana la acest termen contribuabilii nu trebuie sa mai depuna acest formular. Chiar daca unii vor spune ca nu este in mod clar mentionat intr-un act normativ, atata timp cat a fost prelungit acest termen nu mai trebuie sa depuna contribuabilii un astfel de formular", a declarat ministrul Finantelor la sediul Partidului Social Democrat Tulcea.
Teodorivici a mai precizat ca " va fi o forma mult simplificata a acestui formular, atunci oamenii nu au de ce sa mearga la fisc sa depuna mai departe aceste formulare".
"S-a prelungit pentru a avea timp sa gasim o solutie. Gandim orice fel de solutie care duce la simplificare. Ca-l comasam cu 200, ca renuntam la anumite elemente din acel formular. Oricum, va fi o varianta buna si, cum a zis doamna primi-ministru, permanenta. Sunt doua, trei scenarii, lucram pe ele", a adaugat Teodorovici.
Insa, in ordonanta de urgenta adoptata miercuri de Guvernul Dancila privind Declaratia 600 a fost amanat doar termenul de depunere a formularului, insa nu si cel in care trebuie facute platile.
Astfel, desi cei... mai mult
Joi, 01 Februarie 2018, ora 17:37
Zeci de aradeni care nu au stiut ca Formularul 600 nu mai trebuie depus s-au prezentat, marti, la ghiseele Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Arad, multi dintre acestia refuzand sa plece fara inregistrarea documentului, temandu-se ca Ministerul Finantelor ar putea reveni asupra deciziei.
In ultimele zile, in pofida declaratiilor oficiale privind posibilitatea renuntarii la Formularul 600, sute de aradeni au mers la ghiseele AJFP cu documentul completat, in timp ce zeci de persoane s-au prezentat marti, dupa anuntul ministrului de Finante potrivit caruia formularul nu mai trebuie depus.
Functionarele de la ghisee le-au explicat oamenilor ca documentul nu mai e necesar, insa multi au refuzat sa plece pana cand nu le-au fost inregistrate formularele, invocand faptul ca ministrul nu a fost explicit privind solutiile ce vor fi adoptate.
Majoritatea celor care s-au prezentat la ghisee detin PFA-uri, sunt avocati sau persoane care au obtinut venituri din drepturile de autor.
"Am refuzat sa plec fara sa-mi inregistreze documentul pentru ca ma pot trezi ca vor cere sa-l depunem pana la 31 martie, cum s-a mai spus. Nu am de gand sa mai fac un drum, si asa am avut multa bataie de cap cu acest formular. La ghiseu nu au stiut sa ne spuna nimic concret, doar ca deocamdata nu mai trebuie depus nimic", a declarat proprietarul unui PFA.
"Ne-a spus doamna de la ghiseu ca nu mai e necesar, dar eu am mai fost saptamana trecuta si m-au trimis la plimbare ca nu... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 15:40
ANAF a dat peste cap romanii cu PFA si cei care obtin venituri din activitati independente cu formularul 600.
Fiscul a dat de curand un comunicat de presa, pentru a prezenta necesitatea acestui document, care insa a creat mai multa confuzie in randul contribuabililor.
Vezi AICI informarea Fiscului si afla cine trebuie sa depuna formularul 600
In incercarea de a aduce lamuriri, a fost organizata o sesiune de intrebari-raspunsuri pe aceasta tema pe pagina de Facebook ANAF.
Ziare.com a selectat cel mai des intalnite probleme si explicatia aferenta data de inspectorii fiscali.
1. Intrebare: O persoana care a incasat dividende in anul 2017 peste plafonul de 22.800 lei (echivalentul a 12 salarii de baza minime brute pe tara valabile in 2018), iar in 2018 nu poate estima daca aceste dividende vor depasi plafonul stabilit de 12 salarii trebuie sa plateasca in acest an CASS si sa depuna D600?
Raspuns ANAF: Veniturile care se iau considerare pentru plata CASS in anul 2018, sunt cele realizate in anul 2017, indiferent de cuantumul veniturilor pe care le veti realiza in acest an. Da, se plateste CASS si se depune declaratia 600.
2. Intrebare: O persoana care, in 2017, pe langa veniturile salariale, a avut venituri din drepturi de autor care, insumate, depasesc plafonul de 22.800 de lei, trebuie sa depuna declaratia 600? Trebuie sa plateasca CAS si CASS din plafonul de 22.800 de lei?
Raspuns ANAF: Veniturile din salarii nu intra in calculul plafonului.... mai mult
Vineri, 19 Ianuarie 2018, ora 09:43
Un numar estimativ de 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligatia de a depune, pana la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 in vederea determinarii contributiei de asigurari sociale (CAS) si a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), potrivit unei evaluari realizata la nivelul ANAF.
Fiscul subliniaza totodata ca are capacitatea necesara pentru a procesa toate declaratiile fiscale obligatorii, inclusiv Formularul 600.
"La nivelul ANAF au fost dispuse toate masurile organizatorice necesare in vederea asigurarii realizarii procesului de depunere si prelucrare facila si rapida a formularului 600", anunta ANAF, intr-un comunicat.
Prin comparatie, in anul 2017, numai in cazul Formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate in Romania", ANAF a procesat documentele aferente depuse de 515.845 de contribuabili.
Formularul 600, reprezentand "Declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate", este prevazut prin OPANAF nr. 4140/2017 elaborat in baza OUG 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
De la 1 ianuarie 2018, in cazul contribuabililor persoane fizice care in anul fiscal precedent au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 23:08