Reforma ANAF nu va mai avea loc sub indrumarea si cu finantarea Bancii Mondiale, ci s-a produs miercuri, in Parlamentul Romaniei, dupa o viziune propusa si sustinuta oficial de catre ministrul de Finante Eugen Teodorovici.
O viziune care, practic, intoarce structura organizationala a Fiscului cu 6 ani in timp si care se abate fundamental de la principiile de reforma convenite in 2013 cu Banca Mondiala: practic, noua structura pare un cadou facut autoritatilor judetene.
Cum arata reforma decisa de Parlament
Pe scurt:
Vama trece din subordinea ANAF in cea a Ministerului de Finante, iar cele opt directii regionale ale Fiscului vor fi desfiintate, pentru a se infiinta 41 de directii judetene, plus una pentru Bucuresti.
"Reforma" ANAF a fost decisa miercuri de plenul Camerei Deputatilor, care a aprobat un proiect de Lege pentru modificarea OUG 74/2013, privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Potrivit textului adoptat la Camera Deputatilor ca for decizional, Vama va deveni structura separata in subordinea directa a ministrului Finantelor, iar structura centrala a ANAF nu va mai avea in subordine opt directii regionale, ci 41 directii judetene si o directie pentru Bucuresti.
Spargerea directiilor regionale, care se produce in numele "apropierii de contribuabil", reprezinta in realitate un cadou facut autoritatilor judetene, care vor putea influenta, asa cum au facut-o si in trecut,... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 11:58
Banca Mondiala si statul roman au agreeat de principiu termenii contractuali de asistenta in proiectul autostrazii Ploiesti-Brasov, documentele urmand sa fie supuse aprobarii intr-o reuniune a board-ului Bancii Mondiale programata pe 26 iulie 2018.
Documentul care urmeaza sa fie aprobat de Banca Mondiala are drept obiectiv declarat "demonstrarea unui nivel imbunatatit al capacitatii de constructie a autostrazilor" de catre Romania.
Costul asistentei este de 43,3 milioane dolari, cu 23% mai mult decat prevedea memorandumul aprobat de fostul guvern Mihai Tudose in noiembrie 2017.
Banii ii vom plati (in transe, pentru ca evident e vorba de un credit care va fi contractat de Ministerul Finantelor) pentru ca Banca Mondiala "sa ajute" la, atentie: "a consolida capacitatile institutionale din Romania de a implementa si finanta proiecte majore de infrastructura rutiera" si, implicit, la pregatirea proiectului autostrazii Ploiesti-Brasov.
In teorie, pare o decizie buna sa ceri ajutorul Bancii Mondiale ca sa inveti cum trebuie gestionate proiectele de infrastructura. Realitatea demonstreaza insa ca pana si expertii Bancii Mondiale sunt cateodata nevoiti sa se declare invinsi de intrigile tesute in aparatul birocratic romanesc. Dovada: proiectul de reforma al ANAF.
O conditie nenegociabila a Bancii Mondiale: "Noi nu lucram cu Narcis Neaga"
Surse apropiate negocierilor au declarat pentru Curs de Guvernare ca discutiile pe marginea acestui potential nou proiect cu... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 09:12
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu a cheltuit niciun leu pe sistemul IT, in urma implementarii programului cu Banca Mondiala, toti banii consumati fiind alocati consultantei, a recunoscut ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa.
"Acest program a fost realizat, din pacate, in proportie de 23,5%, in sensul ca s-au cheltuit 23,5% din sumele alocate, in schimb niciun leu pe sistemul IT. Absolut toti banii, echivalentul a 60 de milioane de lei, au fost cheltuiti numai pe consultanta.
Am avut discutii cu reprezentantii Bancii Mondiale din acest punct de vedere. Ei au sesizat din 2012, in fiecare an, faptul ca nu s-au facut progrese la nivelul sistemului IT si ca ne-am rezumat la a face analize si consultante", a spus Misa, la audierile din Comisia economica a Senatului.
Ministrul a precizat ca a discutat cu reprezentantii Bancii Mondiale si au realizat Centrul National de Informatii Fiscale.
"Am purtat discutii cu ei asupra posibilitatii de a continua in aceasta formula si, de comun acord, am realizat Centrul National de Informatii Fiscale. Dansilor li s-a parut o idee buna ca centralizam toate bazele de date ale ANAF si punem tot sistemul IT sub o singura umbrela.
Existau 322 de baze de date distincte, multe dintre ele in limbaje de programare diferite si era neaparat necesar sa unificam intregul sistem IT sub o singura umbrela cu o viziune si strategie asupra sistemului IT in urmatoarea perioada, atat asupra suportului hard, care este invechit... mai mult
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 19:08
Presedintele ANAF, Bogdan Stan, a lansat, marti, o serie de avertismente cu privire la situatia incerta a programului de modernizare a Fiscului, derulat cu sprijinul Bancii Mondiale.
Insa el are ocazia sa prezinte propria varianta de adevar numai din cauza ca publicul, in general, nu a aflat concluziile ultimei revizii a proiectului, transmisa Guvernului de Banca Mondiala.
Iar concluziile BM privind modul cum e cheltuit imprumutul de 90 de milioane pentru reforma ANAF sunt mai dure si mai descurajante ca niciodata.
Programul de restructurare este practic esuat, iar de acest esec se fac responsabili toti sefii ANAF de pana acum implicati in proiect, inclusiv Bogdan Stan, cel care explica senin ca proiectul "exista doar pe hartie" si care nu isi gaseste nicio vina pentru asta.
Lista celor responsabili de acest esec trebuie insa deschisa de Gelu Stefan Diaconu, sub mandatul caruia a demarat proiectul si care a insistat, suspect, in primul rand pentru demararea lucrarilor la noul sediu, dar mai ales pentru noul centru de date, pentru care era gata sa plateasca 3.462,83 euro+TVA pentru 1 mp al unei constructii in suprafata de 4.028 mp.
Din lista nu trebuie omis nici Dragos Doros, cel care, spre deosebire de predecesor si de succesor, macar a incercat sa deblocheze proiectul, dar a reusit mult prea putin. Iar asta se contabilizeaza ca esec pentru ca reforma Fiscului nu-i sport olimpic, unde importanta e participarea, nu rezultatul. Ce i se poate reprosa lui Dorors... mai mult
Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 23:22
Banca Mondiala a publicat recent a sasea revizie a proiectului de restructurare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, proiect aprobat si demarat in anul 2013, cu data de finalizare stabilita initial in 2019.
Proiectul - parteneriat Banca Mondiala-ANAF - costa 91 de milioane de dolari credit.
Datele continute de documentul Bancii Mondiale contrazic toate asertiunile fostului presedinte al Fiscului, Gelu Diaconu, privind performantele inregistrate sub comanda sa.
Aflat aproape de jumatatea perioadei de implementare, proiectului i se acorda urmatoarele calificative:
Progrese de la ultima evaluare: moderat nesatisfacator (in scadere)Progres general: moderat nesatisfacator (identic cu ultima evaluare)Rating general de risc: substantial (identic cu ultima evaluare)
Suplimentar: restructurarea ANAF intra, potrivit evaluarii Bancii Mondiale, intr-un punct critic in ceea ce priveste componenta de informatizare.
"In orice caz, se pare ca estimarea initiala potrivit careia ...citeste mai departe despre "Banca Mondiala da o palma Fiscului din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 09:21
In vreme ce discursul guvernamental intern este unul optimist in ceea ce priveste performantele ANAF, documentele Bancii Mondiale contin note pesimiste legate de ritmul de implementare al programului de reorganizare al Fiscului roman.
Oficiali ai Bancii Mondiale au declarat pentru cursdeguvernare.ro ca inclusiv decizii continute de ultima hotarare de guvern privind reorganizarea ANAF nu sunt in concordanta cu proiectul finantat de BM.
Proiectul si banii
Ministerul Finantelor a deschis un credit la Banca Mondiala de 91,8 milioane de dolari in anul 2013, bani cu care urmeaza sa restructureze, reformeze si sa dezvolte Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Implementarea corecta si eficienta a proiectului ar urma sa ridice toti indicatorii de performata ai Fiscului roman - de la digitalizare, instruirea personalului, imbunatatirea relatiei cu contribuabilul - cu rezultate in cresterea gradului de colectare si reducerea evaziunii fiscale.
Imprumutul ar urma sa fie ...citeste mai departe despre "Credit de 91 de milioane, reformare de 5%: Banca Mondiala, nemultumita de reorganizarea ANAF" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 09:44
Restructurarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) reprezinta o preconditie pentru implementarea "Proiectului de modernizare a administratiei fiscale", pentru care s-a semnat un acord de imprumut cu Banca Mondiala in valoare de 70 milioane de euro.
"Procesul de restructurare a ANAF este unul ireversibil si are ca scop modernizarea si eficientizarea institutiei in vederea imbunatatirii capacitatii de colectare, dar si a serviciilor oferite contribuabililor", adauga documentul mentionat.
In legatura cu unele informatii din mass media, MFP precizeaza ca "la protestul din localitatea Nadlag, precum si la actiunea de blocare a DN7 nu a participat niciun angajat al Fiscului".
Potrivit MFP, "atat orchestrarea unor astfel de evenimente de catre persoane care nu reprezinta sub nicio forma ANAF sau MFP, cat si prezentarea deformata a realitatii cu scopul inducerii in eroare a publicului, sunt actiuni care nu servesc interesului public". mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 16:55
Executivul a discutat in sedinta de miercuri memorandumul privind programul multianual de modernizare a administratiei fiscale, a anuntat Dan Suciu, precizand ca acest program va beneficia de un imprumut de 75 milioane de euro din partea Bancii Mondiale.
"Memorandumul este strans legat de obiectivele pe care le are noua conducere a ANAF.(...) Obiectivele reformei la nivelul ANAF, pentru 2012-2016, sunt urmatoarele: imbunatatirea conformarii voluntare la plata, combaterea evaziunii fiscale si cresterea colectarii", a spus Dan Suciu.
"Imprumutul este in prezent in curs de pregatire si urmeaza sa fie negociat pana la sfarsitul acestui an".
Ungureanu a cerut restructurarea ANAF
Premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a cerut noului sef ANAF, Serban Pop, restructurarea ampla a institutiei si un grad de colectare de 40%.
Sa porniti un amplu proces de reforma structurala a ANAF, astfel incat institutia sa devina apta sa isi asume tinte mult mai inalte decat cele pe care si le-a putut asuma pana acum, depasind problemele de management", i s-a adresat primul ministru lui Silviu Pop, cu ocazia reuniunii comitetului pentru combaterea evaziunii fiscale, desfasurate miercuri la Palatul Victoria. mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 20:58
Banca Mondiala desfiinteaza in ultimul raport Romania, tara cu un buget facut dupa ureche, directionat politic, si cu un Minister de Finante cu mai multi angajati decat in Anglia, scrie Gandul citat de Mediafax.Romania are un buget cu venituri si cheltuieli nerealiste care duce lipsa de credibilitate , cea mai mica absorbtie a fondurilor europene dintre tarile UE, o administratie fiscala teritoriala care creste costurile de colectare si care ar trebui inlocuita cu un sistem informatic bine pus la punct si un call-center, se arata in evaluarea functionala efectuata de Banca Mondiala in sistemul de finante publice, in institutii precum Ministerul de Finante si ANAF.
Mai mult, potrivit Bancii Mondiale, companiile de stat ar trebui controlate direct de ministrul de Finante printr-o noua agentie sau directie aflata in subordinea acestui minister.
Recomandarile BM vor fi incluse, cel mai probabil, si in cuprinsul viitorului acord de finantare sau supraveghere pe care Romania a anuntat ca vrea sa il semneze cu FMI, CE si BM in 2011.Buget de stat: nerealist si supraestimat
Bugetul Romaniei duce lipsa de credibilitate, fapt care afecteaza disciplina fiscala. Potrivit BM, "bugetul aprobat nu este un document credibil".
Bugetul e bazat pe venituri nerealiste, supraestimate pentru a justifica niste cheltuieli mari, spun expertii BM.
Suplimentarile bugetare sunt create din cauza adoptarii unor legi aprobate in afara bugetului carora li se da o atentie insuficienta in ceea ce priveste... mai mult
Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 22:38