Dupa ce ministrul de Finante a anuntat ca are de gand sa desfiinteze 2.000 de posturi de la ANAF, Sindicatul National al Functionarilor Meridian reactioneaza vehement si sustine ca nu asa se vor obtine reducerea evaziunii fiscale si cresterea sumelor incasate la buget, obiective declarate de Florin Citu.
"Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat ca vrea sa declare evaziunea fiscala ca problema de securitate nationala in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. De asemenea, acesta doreste sa reorganizeze Agentia Nationala de Administrare Fiscala pana la jumatatea anului curent. In acest sens vrea sa faca si unele economii, printre masurile avute in vedere aflandu-se desfiintarea Antifraudei Fiscale si reducerea cu peste 2.000 a numarului de inspectori fiscali", precizeaza un comunicat al Sindicatului Meridian remis Ziare.com, semnat de presedintele Voinea Negoita.
Acesta aminteste ca "masurile anuntate nu sunt unele noi", pentru ca reorganizarea Fiscului a mai avut loc si in 2013, cand a fost desfiintata Garda Financiara, tot in numele luptei impotriva evaziunii fiscale si aducerii mai multor bani la buget.
"Mai mult decat atat atunci s-a facut un imprumut la Banca Mondiala de 70 milioane de euro si acum se constata ca aceste masuri nu au dat rezultatele asteptate, fiind cheltuite din creditul primit aproape 20 de milioane euro care acum trebuie date inapoi", aminteste documentul citat.
"Totodata se pare ca reducerea unor drepturi salariale... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 08:20
Reforma ANAF nu va mai avea loc sub indrumarea si cu finantarea Bancii Mondiale, ci s-a produs miercuri, in Parlamentul Romaniei, dupa o viziune propusa si sustinuta oficial de catre ministrul de Finante Eugen Teodorovici.
O viziune care, practic, intoarce structura organizationala a Fiscului cu 6 ani in timp si care se abate fundamental de la principiile de reforma convenite in 2013 cu Banca Mondiala: practic, noua structura pare un cadou facut autoritatilor judetene.
Cum arata reforma decisa de Parlament
Pe scurt:
Vama trece din subordinea ANAF in cea a Ministerului de Finante, iar cele opt directii regionale ale Fiscului vor fi desfiintate, pentru a se infiinta 41 de directii judetene, plus una pentru Bucuresti.
"Reforma" ANAF a fost decisa miercuri de plenul Camerei Deputatilor, care a aprobat un proiect de Lege pentru modificarea OUG 74/2013, privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Potrivit textului adoptat la Camera Deputatilor ca for decizional, Vama va deveni structura separata in subordinea directa a ministrului Finantelor, iar structura centrala a ANAF nu va mai avea in subordine opt directii regionale, ci 41 directii judetene si o directie pentru Bucuresti.
Spargerea directiilor regionale, care se produce in numele "apropierii de contribuabil", reprezinta in realitate un cadou facut autoritatilor judetene, care vor putea influenta, asa cum au facut-o si in trecut,... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 11:58
Avocatul Marius Stancescu si fostul sef al Directiei de Sanatate Publica Olt Andrei Iordache au fost numiti de noul presedinte al ANAF, Mihaela Triculescu, in postul de consilier, respectiv sef de cabinet.
Informatia a fost confirmata de cei doi, conform Profit.ro.
Iordache este un apropiat al noii sefe a ANAF, presa relatand ca Darius Valcov, cel care ar fi sustinut numirea lui Triculescu in functie, a cunoscut-o pe aceasta chiar prin intermediul lui Iordache. Cei doi au avut in trecut probleme cu justitia, scrie Profit.ro.
Potrivit Adevarul, Iordache a intrat in politica la inceputul anilor 2000, alegand PNL, iar in campania pentru alegerile locale, intr-una din actiunile sale electorale, ii flutura, in cadrul unei conferinte de presa, lui Darius Valcov (la acel moment seful PDL Olt) o pereche de catuse, amenintand ca va avea probleme cu legea, pe seful PSD Olt de atunci, fostul vicepremier Paul Stanescu, numindu-l "seful mafiei locale PSD".
Ulterior, Iordache a schimbat tabara si, sustinut de Darius Valcov, proaspat ajuns si el in PSD, a fost numit manager al Spitalului Judetean de Urgenta Slatina, intrat tot in acei ani, din administrarea Ministerului Sanatatii, in cea a Consiliului Judetean Olt. Din functia de manager al spitalului slatinean a fost schimbat in ianuarie 2016, dupa patru ani, la acel moment Iordache organizand o conferinta de presa in care a vorbit despre presupusele sale legaturi cu Darius Valcov.
In 2015, Darius Valcov, care la acel... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 15:12
Statul a recuperat in total, pana acum, doar aproximativ 15% din prejudiciul de aproape 60 de milioane de euro stabilit de instanta in dosarul ICA, in care a fost eliberat marti Dan Voiculescu, informeaza ANAF la solicitarea Ziare.com.
"Mentionam ca pana la data prezentei, in dosarul nr. 25497/2012 a fost recuperata suma de 39.130.106 lei", se arata in raspunsul transmis vineri de Biroul de presa al ANAF redactiei Ziare.com.
Astfel, calculele arata ca din prejudiciul total stabilit de instanta la 266.171.892 lei (peste 58 de milioane de euro), s-a recuperat pana acum doar circa 14,7%.
Totodata, ANAF ne-a mai precizat urmatoarele:
"Prin sentinta penala nr. 701/26.09.2013, emisa in dosarul nr. 25497/2012 de catre tribunalul Bucuresti, Sectia a II-a Penala, definitiva prin decizia penala nr. 888/A/08.08.2014 a Curtii de Apel Bucuresti, s-a dispus confiscarea speciala a urmatoarelor bunuri imobile:
* imobilul teren intravilan in suprafata de 29.220,03 mp, situat in Bucuresti, sector 1, strada Garlei, nr. 1D;
* Imobilul teren intravilan in suprafata de 4457 mp situat in Bucuresti, sector 1, strada Garlei, nr. 1B lot ;
* imobilul teren intravilan in suprafata de 3000 mp situat in Bucuresti, sector 1, strada Garlei, nr. 1B lot 2;
* imobilul situat in soseaua Bucuresti - Ploiesti, nr. 25 - 27, sector 1, Bucuresti, compus din teren in suprafata de 4184,41 mp si constructia in suprafata 3140 mp edificata pe acesta cu suprafata construita la sol de 1986,25 mp".... mai mult
Vineri, 21 Iulie 2017, ora 14:30
Peste 1000 de posturi in cadrul Directiei generale antifrauda fiscala sunt scoase la concurs de ANAF, potrivit unui anunt recent al institutiei. Candidatii interesati poti depune deja dosarele de inscriere, termenul limita fiind 2 octombrie. Vezi in articol ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a te inscrie la concurs, precum si ce documente sunt necesare.
Concursul pentru ocuparea a 1181 de posturi in cadrul Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF) se va desfasura in luna octombrie, dupa cum a anuntat recent ANAF pe pagina proprie de internet.
Mai precis, concursul va consta in 3 etape, dupa cum urmeaza:
- Depunerea si selectia dosarelor de inscriere - ce se desfasoara in intervalul 18 septembrie - 2 octombrie
- Proba scrisa - are loc in data de 19 octombrie
- Interviul - inca nu a fost stabilit
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 11:16
Noi obligatii fiscale urmeaza sa fie raportate in formularul 100, se arata intr-un proiect de ordin al ANAF, lansat luni in dezbatere publica. Propunerea Fiscului vine ca urmare a modificarilor recente ale Codului fiscal, care au inclus produse noi in categoria celor supuse accizelor.
Formularul 100 "Declaratie privind obligatii de plata la bugetul de stat" urmeaza sa fie modificat, se arata intr-un proiect de ordin lansat, luni, in dezbatere publica de ANAF. Acest lucru vine dupa ce ultimele schimbari ale Codului Fiscal au introdus noi produse in categoria celor accizabile.
Mai exact, de la inceputul anului si pana in prezent, Codul fiscal a suferit trei modificari in ceea ce priveste produsele care se percep accize. Astfel, printre bunurile taxate suplimentar de stat se numara produsele de lux, iahturile si ambarcatiunile cu motoare mari.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 11:30
Un nou act normativ va reglementa organizarea ANAF, dupa ce Guvernul a initiat, inca din luna iunie, un amplu proces de restructurare a institutiei. Reorganizarea ANAF presupune desfiintarea celor 42 de directii teritoriale judetene in acelasi timp cu infiintarea unor structuri noi in organigrama autoritatii fiscale.
Practic, noile directii regionale se vor infiinta prin transformarea directiilor generale a finantelor publice dintr-un judet, prin fuziunea prin absorbtie a celorlalte directii generale judetene ale finantelor publice din aria de competenta.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 15:28
Directiile judetene ale finantelor publice vor fi desfiintate, iar in locul lor se vor infiinta directii regionale ale finantelor publice, institutii publice cu personalitate juridica, a caror arie de competenta va corespunde celor 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei.
Procesul de reformare a ANAF a inceput recent, un act normativ in acest sens intrand in vigoare la inceputul lunii iulie - OUG nr. 74/2013 privind unele masuri pentru imbunatatirea activitatii de administrare fiscala, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Printre cele mai importante modificari operate de actul normativ se numara desfiintarea directiilor generale judetene a finantelor publice. In locul acestora, in subordinea ANAF se vor infiinta directiile generale regionale ale finantelor publice, institutii publice cu personalitate juridica, a caror arie de competenta va corespunde regiunilor de dezvoltare.
Citeste mai multe despre Avocatnet. mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 15:20
Daca nu ti-ai declarat singur impozitele, taxele si contributiile pe care le ai de achitat la stat, Agentia Nationala de Administrare Fiscala are dreptul de a ti le stabili din oficiu. Exista, insa, anumite conditii care trebuie respectate.
Stabilirea din oficiu se face in cadrul perioadei de prescriptie si nu priveste perioadele pentru care obligatiile fiscale au facut obiectul unei inspectii fiscale. Creantele fiscale se prescriu in 5 ani, conform Codului de procedura fiscala.
Pentru a putea sa stabileasca din oficiu obligatiile de plata, Fiscul trebuie sa notifice mai intai contribuabilii care nu si-au depus declaratiile fiscale.
Concret, ANAF identifica contribuabilii care aveau obligatia declararii impozitelor, taxelor si contributiilor cuprinse in vectorul fiscal si care nu s-au achitat de aceasta obligatie la termen si editeaza Lista contribuabililor care nu si-au indeplinit obligatiile declarative prin intocmirea Referatului privind impunerea din oficiu.
Citeste continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 21 Mai 2013, ora 17:15