Fișierul Standard de Control sau de Audit (SAF-T), care va fi obligatoriu pentru marii contribuabili de la 1 ianuarie 2022, se afla in faza de implementare. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat marți, 10 august, că a actualizat documentația tehnică.
Este vorba despre un nou set de documente ce detaliază elementele obligatorii și opționale încorporabile la nivelul noului model declarativ SAF-T. După ce acest sistem va fi implementat, inspectorii fiscali nu se vor mai duce în control la antreprenori pentru orice suspiciune. Acestia vor demara actiunea de control doar după analiza datelor respective și doar dacă este nevoie.
“Fișierul Standard de Control (SAF-T) este un fișier în format electronic, bazat pe XML (cu circa 800 de câmpuri), standardizat internațional pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la societăți către autoritățile fiscale. SAF-T necesită utilizarea codurilor standardizate. SAF-T este un fișier care conține date contabile extrase automat din sistemele de contabilitate ale contribuabililor. În practică, datele sunt exportate și stocate într-un format standardizat”, explica ANAF.
Acest standard a fost conceput de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică („OECD”) în anul 2005, versiunea cea mai recentă fiind OECD SAF-T 2.0, versiune pe care se bazează și autoritățile din România. Declarația D406 (SAF-T) este un fișier în format... mai mult
Marti, 10 August 2021, ora 11:44
Profesioniștii care au beneficiat de indemnizație de șomaj tehnic și nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale declarative legate de Declarația unică vor fi luați în vizor de ANAF, care va emite decizii de impunere din oficiu.
Cel puțin așa prevede un ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Potrivit sursei citate, este vorba despre avocați, persoane fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, precum și PFA, profesii libere.
Concret, pentru veniturile obţinute din acele indemnizaţii se datorează impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate. ...citeste mai departe despre "ANAF emite decizii de impunere din oficiu pentru profesioniștii care au beneficiat de indemnizația de șomaj tehnic" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 10:11
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) are, in prezent, 2.600 de posturi vacante, iar in urmatorii trei-cinci ani se vor pensiona peste 3.000 de angajati, a declarat sefa ANAF, Mirela Calugareanu, intr-o conferinta.
In acest moment, ANAF are 22.000 angajati, a explicat Calugareanu, intr-o conferinta organizata de DCnews. Ea a adaugat ca este nevoie de circa doi ani pentru a forma un angajat in interiorul sistemului fiscal.
Sefa ANAF a spus ca pregatirea corespunzatoare a reformelor necesare si specialistii IT au lipsit in digitalizarea ANAF, noteaza HotNews.ro.
In februarie, Biroul Politic National al PNL a decis ca Mirela Calugareanu, numita in functie in iulie 2017, sa ramana in continuare la conducerea ANAF.
Recent, premierul Florin Citu a anuntat reforme in tot aparatul public si in companiile de stat, in sistemul de pensii, in sistemul de salarizare, a ANAF si restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani.
Citeste si:
Prima reactie a lui Marian Godina, dupa esecul din cazul luarii de ostatici de la Onesti: "Unii viseaza sniperi pe blocuri si rapel din elicopter"Cine este judecatoarea care le-a condamnat pe Elena Udrea si Ioana Basescu in dosarul finantarii ilegale a campaniei electoraleAu ruginit catusele la unitatile de elita ale DNA. Zero arestari in patru ani, sase rechizitorii in doi ani si sute de dosare nesolutionateVIDEO Furt ca-n codru in Parlament. Mai multi alesi PSD si AUR, surprinsi in timp ce fraudau... mai mult
Miercuri, 03 Martie 2021, ora 09:13
Premierul Florin Citu anunta reforme in tot aparatul public si in companiile de stat, in sistemul de pensii, in sistemul de salarizare, a ANAF si restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani.
"Ce urmeaza in 2021? Reforma si investitii! In 2020 Romania a fost lovita de cea mai mare criza din ultima suta de ani. Am luat cele mai bune masuri si am reusit, asa cum am promis, sa evitam recesiunea tehnica. 1.4 milioane de romani din sectorul privat au intrat in somaj tehnic. Nu a fost niciun protest. Acestia au inteles situatia dificila prin care trece economia globala. Impreuna am reusit sa avem cea mai mare crestere economica din UE, in trimestrul IV, si astfel ne-am asigurat ca romanii care au stat acasa au avut un loc de munca la care sa se intoarca.
In sectorul public, salariile au crescut, anul trecut, in medie cu 8% (in unele sectoare cu 25%), in timp ce in restul Europei cu doar 3%. Salariile au fost platite la timp, sporurile (multe fara sens) la fel. Costul cu cheltuielile de personal, in Romania reprezinta aproximativ 12% din PIB (media UE este de 10% din PIB). Acest cost s-a dublat in 4 ani de zile (perioada 2017-2020).
Anul acesta, toate estimarile arata ca, in sectorul privat, salariile raman in majoritatatea cazurilor neschimbate. Suntem inca in perioada de criza. La inceputul anului am luat decizia de a mentine si veniturile din sectorul public la nivelul lunii decembrie 2020. Nu mai putem continua asa. Este nevoie de reforma! Reforma... mai mult
Joi, 25 Februarie 2021, ora 19:32
Alexandru Nazare, ministrul Finantelor Publice, a declarat ca ANAF e datoare sa le ceara scuze oamenilor care au fost pusi pe drumuri si nevoiti sa stea la cozi, desi si-au platit taxele la timp si, in plus, a transmis conducerii ANAF Sector 6 ca i se pare intolerabil modul in care a tratat situatia.
Declaratia ministrului vine dupa ce zeci de oameni au stat la coada, in strada, in fata sediului ANAF din Sectorul 6 al Capitalei, dupa ce au primit somatii pentru plati pe care le efectuasera deja.
"Inainte de toate, ANAF e datoare sa le ceara scuze oamenilor care, desi si-au platit taxele la timp, au fost pusi pe drumuri si nevoiti sa stea la cozi. Acestor contribuabili trebuie sa le multumim pentru faptul ca isi platesc la timp taxele, ca isi respecta obligatiile fata de stat si sa-i tratam cu respect, fara sa le facem viata mai complicata decat este deja.
In sedinta de lucru de astazi, de la sediul ANAF Sector 6, am transmis conducerii ca mi se pare intolerabil modul in care a tratat situatia. Pot sa inteleg ca sunt deficiente care treneaza de multa vreme si ca nu pot fi remediate peste noapte, mai ales in privinta digitalizarii. Dar, distantarea fizica trebuia sa fie asigurata. Situatia creata putea fi evitata", scrie ministrul, pe Facebook.
Control intern la ANAF
Mai mult, oficialul asteapta rezultatul controlului intern demarat miercuri.
"Daca aveau nevoie de sprijin suplimentar era suficient sa ceara si gaseam solutii. Ma astept de la toate... mai mult
Joi, 04 Februarie 2021, ora 19:57
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va derula un proiect pilot prin care ii va invata pe contribuabili sa isi completeze in mod corespunzator declaratiile de plata si cele de venit.
"Agentia Nationala de Administrare Fiscala va intensifica, si in anul 2021, activitatile de indrumare si asistenta in domeniul fiscal, manifestandu-si in acest sens rolul activ pentru sprijinirea contribuabililor in vederea indeplinirii obligatiilor fiscale ce le revin", arata ANAF.
Informari catre contribuabili
Astfel, ANAF precizeaza ca deruleaza proiectul pilot privind stimularea conformarii voluntare dedicat persoanelor fizice.
"Proiectul pilot presupune, la acest moment, transmiterea unor informari catre contribuabili persoane fizice, prin care li se ofera indrumare si asistenta in vederea indeplinirii, in mod corespunzator, a obligatiilor declarative si de plata", spun reprezentantii ANAF.
Cum poate fi accesat Spatiul Privat Virtual
Pentru a beneficia de asistenta in domeniul fiscal si pentru a-si indeplini obligatiile fiscale in mod voluntar, contribuabilii pot contacta Call-Center-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la nr. 031.403.91.60.
Pentru a solicita informatii personalizate privind situatia fiscala, contribuabilii pot utiliza serviciul Spatiul Privat Virtual.
Citeste si:
VIDEO Senatoarea AUR Diana Sosoaca a plecat din studioul Antena 3 dupa un schimb dur de replici cu Mihai Gadea: "Se vede ca sunteti abuzata"Pensia de stat va fi... mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2021, ora 10:06
Gelu Diaconu, fost sef ANAF in perioada 2013-2016, anunta ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) a clasat plangerea sa impotriva procurorului DNA Doru Tulus si a unui specialist din DNA.
Diaconu a fost fortat sa paraseasca functia de la ANAF dupa ce a fost pus sub acuzare de DNA in 2016, in dosarul "Partida Romilor". Ulterior, ancheta a fost clasata. Fostul sef ANAF anunta si ca se va adresa mai departe justitiei, chiar si CEDO daca este nevoie.
Postarea lui Gelu Diaconu
Patru asociatii respectabile ale magistratilor reactioneaza intr-un comunicat fata de refuzul DNA de a-si asuma abuzurile din anii anteriori. Opinia acestor asociatii este prilejuita de controversa publica iscata pe subiectul desfiintarii SIIJ.
Citez din acest comunicat:
"Dincolo de statisticile triumfaliste ale DNA, toate dosarele cu magistrati soldate cu clasari ori achitari au afectat nu doar viata si cariera acestora, ci au adus grave prejudicii de imagine Justitiei, scazand dramatic increderea oamenilor in justitie. Nicio analiza concreta si obiectiva a vreunui astfel de caz in care acuzatiile DNA s-au soldat cu esec nu a fost adus la cunostinta opiniei publice de catre DNA, pentru a demonstra ca institutia isi intelege menirea (...).
Niciunul dintre procurorii care au efectuat actele de urmarire penala (sau alti specialisti din DNA, as adauga eu!!) in acele cazuri nu a raspuns in nici un fel pentru esecuri (...)".
Coincidenta face ca tocmai ce am primit... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2021, ora 09:56
Daca nu lucrezi si cu bani in numerar, din 11 ianuarie, ANAF poate sa stie tot ce faci cu banii tai. Daca platesti cu cardul, aproape orice smecher din aceasta institutie publica poate sa afle unde ai mancat, cat dai pe excursii, ce brand de haine cumperi, cat te costa combustibilul pe luna, cati bani cheltui pe an etc.
Practic, alaturi de BNR, ANAF devine SRI-ul banilor romanilor care au conturi deschise la banci. In aceste conditii, nu ma mira ca suntem tara din UE cu cei mai multi cetateni care nu au niciun cont! Stiu ei de ce ...
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a fost pana acum, de departe, una dintre cele mai ineficiente reprezentante ale statului roman. De la recuperarea TVA la falimentul unor banci (vezi Bancorex), de la evaziunea fiscala din vami pana la spalarea masiva de bani, ANAF a demonstrat ca "vrea" dar nu poate. Si pana acum, daca se dorea la nivel politic, rezultatele ANAF puteau fi infinit mai bune. Dar, ce sa vezi, nu s-a dorit!
Intrebarea este daca, in urma noilor reglementari, se va schimba ceva? Singurul element de noutate consta in faptul ca sunt furnizate informatii privind beneficiarii reali ai conturilor si beneficiarii imputerniciti pe cont. Aceste informatii nu erau disponibile ANAF decat la cerere de la banci. BNR a fost pana acum jandarmul banilor oamenilor de rand. Cei cu putere de influenta au fentat bancile, uneori cu complicitatea acestora.
Oare, cine manuia pana acum bani negri nu se va descurca in viitor? Oare, cine... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 08:00
Conducerea ANAF a solicitat rapoarte de activitate pentru anul 2020 de la persoanele cu functii de conducere din ANAF, pana la nivel de sef de serviciu, potrivit informatiilor Profit.ro.
Rapoartele trebuie sa includa si obiectivele acestora pentru perioada urmatoare, structurate pe luna ianuarie, primul trimestru si intreg anul 2021. In ANAF, circa 10% dintre cei aproximativ 22.000-23.000 de angajati au functii de conducere. Sefii trebuie sa declare obiectivele pe care si le propun pentru anul acesta, precum si impactul pe care il vor avea asupra administrarii fiscale si a colectarii veniturilor.
Conform unei circulare transmise de presedintele ANAF, Mirela Calugareanu, rapoartele trebuie sa aiba maximum patru pagini, doua pentru activitatea de anul trecut si doua pentru obiectivele de anul acesta, iar termenul limita pentru trimiterea lor este 13 ianuarie, relateaza Profit.ro.
CITESTE SI
Twitter versus Donald Trump: a fost sau nu cenzura? Ce s-a fi intamplat daca Iliescu avea cont de Facebook in timpul mineriadelor
Marile scandaluri care o au in prim-plan pe procuroarea Adina Florea. Tudorel Toader a dorit-o cu ardoare in fruntea DNA ...citeste mai departe despre "Toti cei 2.000 de sefi din ANAF, obligati sa prezinte rapoarte de activitate pe anul trecut" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 08:43