Cum mai putin de trei luni inainte de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a inceput mutarea sediului de la Londra la Amsterdam.
Ministrul olandez al Sanatatii, Bruno Bruins, a deschis, miercuri, noul sediu provizoriu al EMA la Amsterdam. In timpul unei ceremonii festive, el a oferit, simbolic, directorului executiv al EMA, Guido Rasi, o pereche de saboti traditionali olandezi de lemn, informeaza DPA si France Presse.
"Primul pas important a fost finalizat (...) . Putem incepe sa lucram la viteza maxima pe 29 martie", data oficiala a Brexit-ului, a declarat Rasi la ceremonie.
Mutarea este o consecinta a retragerii Marii Britanii din UE, programata pentru 29 martie.
Aproximativ 850 de angajati ai EMA sunt asteptati sa se mute in Olanda impreuna cu familiile lor.
Ei vor lucra initial intr-o cladire cu 11 etaje din vestul orasului, dar noul cartier general al EMA se construieste in prezent in centrul financiar si ar trebui sa fie gata in noiembrie. Costul noului sediu al EMA este evaluat la 300 milioane de dolari.
EMA, cu sediul la Londra din 1995, este autoritatea de reglementare a UE pentru calitatea si siguranta medicamentelor.
Dupa referendumul britanic din 2016 in favoarea Brexit, mai multe orase ale UE au cerut sa gazduiasca noul sediu, printre care Amsterdam si Milano, dar si Bucurestiul.
Dupa un vot strans in noiembrie 2017, Amsterdam a invins Milano.
Citeste si 9 din 10 angajati de la... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 11:58
Guvernul Italiei va cere Uniunii Europene sa anuleze decizia de mutare a Agentiei Europene a Medicamentului (AEM) in Olanda, insistand pentru transferul in orasul italian Milano, afirma surse citate de publicatiile La Repubblica si Corriere della Sera.
Orasele Milano si Amsterdam au ajuns in finala pentru desemnarea noului sediu al Agentiei Europene a Medicamentului dupa iesirea Marii Britanii din UE, competitie in care s-a aflat si Bucurestiul.
Dat fiind ca ambele orase primisera acelasi numar de voturi, oficialii europeni au decis prin tragere la sorti, in noiembrie 2017, ca viitorul sediu al Agentiei Medicamentului va fi in Amsterdam.
Insa directorul Agentiei Europene a Medicamentului, Guido Rasi, a declarat luni ca noul sediu nu a fost construit inca, iar spatiul tranzitoriu oferit de olandezi "nu este optim", fiind "pe jumatate" din suprafata care este acum la Londra.
In acest context, presedintele Camerei Deputatilor din Italia, Laura Boldrini, ministrul italian al Sanatatii, Beatrice Lorenzin, presedintele regiunii Lombardia, Roberto Maroni, si primarul orasului Milano, Beppe Sala, au manifestat disponibilitate de a oferi imediat spatiul adecvat pentru Agentia Europeana a Medicamentului.
Surse politice de la Roma au declarat ca Guvernul Italiei va intreprinde "orice initiativa oportuna la Comisia Europeana si la institutiile comunitare competente" pentru a fi reevaluata decizia privind sediul Agentiei Europene a Medicamentului. ...citeste mai departe... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 22:12
Ministrii care participa luni la Consiliul UE pentru Afaceri Generale au pe agenda si un complicat vot in urma caruia va fi ales orasul ce va gazdui viitorul sediu al Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), care va fi mutat de la Londra odata cu iesirea Marii Britanii din UE.
Sistemul de vot este atat de complex incat este comparat cu conclavul prin care este ales papa. "Nimeni nu stie ce se va intampla, (ministrii - n. red.) vor sta inchisi acolo ore in sir intr-un vot secret, in mai multe runde", explica o sursa diplomatica.
Dar competitia intensa pentru gazduirea acestui important organism european a scos la suprafata si rivalitatile dintre statele membre ale UE, intrucat acela care-l va gazdui va deveni si un centru major pe harta industriei medicale europene.
In total 19 orase si-au depus candidatura pentru gazduirea viitorului sediu al EMA. Prin urmare, a fost evocata si posibilitatea ca acest organism sa aiba sedii in mai multe orase, insa multi dintre cei 900 de angajati ai sai ar putea refuza sa se deplaseze intre acestea, iar o asemenea impartire a activitatii ar putea implica si alte neajunsuri, precum intarzierile in procesul autorizarii medicamentelor.
Amsterdam, Milano si Barcelona au desfasurat campanii intense pentru a convinge ca merita cel mai mult sa fie sediul EMA. Dar si unele state din est si-au sustinut ofertele, desi un sondaj efectuat in randul angajatilor EMA a aratat ca majoritatea ar prefera mai degraba sa-si dea demisia decat sa... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 07:07
Agentia Europeana a Medicamentului a informat Comisia Europeana ca orasul preferat de catre angajatii sai pentru noul sediu este Amsterdam, in urma planificatei mutari din Londra dupa Brexit.
Un studiu realizat in randul a 92% dintre salariatii EMA a aratat ca mai putin de jumatate din personal ar fi dispus sa se mute in noua din orasele candidate. In opt dintre aceste orase - pe care EMA nu le-a nominalizat - ar vrea sa se mute sub 30% din angajatii agentiei. Noua din zece angajati EMA ar prefera sa demisioneze decat sa se mute in orase ca Varsovia, Bucuresti sau Sofia.
Angajatii EMA au indicat ca sunt reticenti in a se muta in multe dintre cele 19 orase propuse sa gazduiasca Agentia Europeana a Medicamentului.
Editia europeana a Politico informeaza ca cei 900 de angajati care au participat la studiu au indicat ca orasul preferat pentru noul sediu este Amsterdam, iar EMA a informat CE ca relocarea in orasul olandez ar duce la cele mai reduse pierderi de personal.
Alte orase preferate de angajatii Agentiei Europene pentru Medicamente sunt Barcelona si Viena, urmate de Milano, Copenhaga, Atena si Dublin, sustine Politico.
Ramanerea personalului este esentiala pentru mentinerea serviciilor esentiale, apreciaza conducerea EMA.
Relocarea Agentiei Europene pentru Medicamente si a Autoritatii Bancare Europene promite sa dea un stimulent economiilor oraselor care vor gazdui aceste agentii, insa concurenta este una dura. Nu mai putin de 19 orase, printre care si... mai mult
Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 14:26
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, sambata, la Bruxelles, ca eventuala relocare de la Londra la Bucuresti a Agentiei Europene a Medicamentului va fi posibila daca Guvernul "isi face temele mai bine", propunand un sediu si conditii financiare pentru ca tara noastra sa fie atractiva.
"Statele interesate trebuie sa vina cu oferte foarte concrete si aici cred ca mai avem de lucru. Guvernul trebuie sa-si faca temele mai bine si eu evaluez ca undeva pana la sfarsitul anului vom avea primele concluzii pe relocarea agentiilor.
Dar inca o data, aici astept, chiar astept de la Guvern sa-si faca temele, sa propuna un sediu, sa propuna conditii financiare si asa mai departe, tot ce trebuie pentru a fi o tara atractiva pentru agentie", a spus Klaus Iohannis, raspunzand unei intrebari legate de relocarea Agentiei Europene a Medicamentului.
Iohannis a precizat ca, in cadrul reuniunii de sambata a Consiliului European, chestiunea relocarii agentiilor europene cu sediul in Marea Britanie nu va fi abordata decat la modul general, liderii statelor UE intalnindu-se in primul rand pentru a stabili termenii negocierii iesirii Marii Britanii din blocul comunitar.
Iohannis s-a dus la negocierile pe Brexit cu o idee: Oamenii inainte de bani. Toti pentru unul, unul pentru toti!
Romania vrea sa gazduiasca Agentia Europeana a Medicamentului, aflata in prezent la Londra, dupa Brexit, a declarat europarlamentarul PPE Theodor Stolojan in cursul unei intalniri cu jurnalistii romani,... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 14:59