ABN Amro este acuzat de procurorii din Olanda de spalare de bani in perioada 2004 - 2014, o noua lovitura pentru actiunile grupului bancar olandez, investigat pentru ca nu a raportat sau nu a verificat ani de zile tranzactiile suspecte, transmite Reuters.
Investigatorii au estimat recent ca anual operatiunile de spalare de bani prin Olanda se ridicau la aproximativ 13 miliarde de euro, echivalentul a aproape 2% din PIB-ul tarii.
In martie, procurorii olandezi verificau indiciile conform carora reteaua de spalare de bani in care era implicat grupul ABN Amro a transferat miliarde de euro Rusia.
"Este extrem de ingrijorator faptul ca ABN Amro este investigat de procurori", a declarat ministrul olandez de Finante, Wopke Hoekstra, adaugand ca Executivul este decis sa combata operatiunile de spalare de bani si "bancile sunt cele care trebuie sa-i tina pe criminali in afara sistemului".
Joi, actiunile ABN Amro au scazut cu 9,9% la Bursa de la Amsterdam. Anul acesta titlurile au scazut cu 40%.
Ancheta face parte dintr-un proiect vast al procurorilor europeni de a lupta impotriva tranzactiilor ilegale efectuate prin intermediul bancilor si vine la o zi dupa ce sediul bancii germane Deutsche Bank a fost verificat de procurori pentru a gasi dovezi legate de operatiunile de spalare de bani de la Danske Bank.
Procurorii olandezi sustin ca ABN Amro a raportat tranzactiile suspecte prea tarziu sau nu le-au raportat deloc o lunga perioada de timp, si nu au investigat in... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2019, ora 16:06
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) va cheltui mai mult de 2 milioane de lei pe studii si analize din care sa afle, printre altele, daca Romania are nevoie de o noua autoritate.
Aceasta ar urma sa certifice magazinele online de incredere, din care romanii pot cumpara fara teama de a fi inselati.
Reprezentantii magazinelor virtuale apreciaza, insa, ca prioritare pentru MCSI ar trebui sa fie mai degraba investitiile in infrastructura si educatie digitala, capitole la care Romania ramane codasa in Europa.
MCSI ii va plati societatii Deloitte Consultanta SRL 2.020.719 lei pentru a realiza mai multe studii, analize si evaluari privind comertul electronic din Romania, potrivit unui anunt de atribuire publicat pe SEAP pe 9 martie.
Deloitte Consultanta SRL a castigat contractul in cadrul unei licitatii deschise si va trebui sa-i furnizeze ministerului, printre altele:
o propunere de politica publica in domeniul comertului electronic, realizata in colaborare cu institutiile care reglementeaza acest domeniu;o analiza exhaustiva a cadrului normativ actual din domeniul comertului electronic national;o analiza de impact cu privire la necesitatea crearii/desemnarii unei autoritati de certificare a magazinelor online de incredere;un plan de actiuni pana in 2020 in domeniul comertului electronic.
MCSI vrea ca, in cadrul aceluiasi proiect, sa initieze 80 de functionari publici in domeniul comertului electronic.
Comertul ar creste mai bine daca... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 12:14
Prim-ministrul Sorin Grindeanu a oferit o explicatie despre "foaia de parcurs" pe care a primit-o, miercuri, din partea reprezentantilor Consiliului de Afaceri Americano-Roman (AMRO), argumentand ca aceasta nu este un "to-do-list".
Mai mult, seful Executivului sustine ca aceeasi scrisoare a fost trimisa si presedintelui american Donald Trump.
"Vad ca unii insista ca ieri am primit un to-do-list de la partenerii din Consiliul de Afaceri Americano-Roman. Postez, mai jos, primul paragraf din scrisoarea transmisa presedintelui Trump si mie, alaturi de documentul intitulat Calea spre Prosperitate.
NU e to-do-list. Sunt recomandari, pentru administratia americana si pentru guvernul roman, ambele aflate la inceput, in vederea imbunatatirii relatiilor economice si comerciale. Daca nu e clar nici asa, avem traducere la Guvern", a scris pe Facebook Sorin Grindeanu.
Acesta a atasat, in postarea de pe reteaua de socializare, o imagine cu primul paragraf al scrisorii, care este destinata premierului roman si presedintelui american.
"Odata cu recentele alegeri din Statele Unite si Romania, 2017 ofera o binevenita oportunitate pentru a reinnoi si a consolida reltiile economice bilaterale intre cele doua tari", se arata in prima parte a documentului citat.
Eric Stewart, presedintele AMRO, a repetat, miercuri, ca Guvernului roman i-a fost transmisa o "foaie de parcurs".
"Statul de drept, transparenta, eficienta, acestea sunt incluse intr-o foaie de parcurs pe care... mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 13:46
Bancile olandeze ING si ABN AMRO au ajutat la crearea a zeci de companii offshore in paradisuri fiscale, afirma sambata cotidianul Trouw, fara a se pronunta cu privire la legalitatea acestei practici, relateaza AFP.
Cele doua banci au inregistrat zeci de companii, pentru clientii lor, in Insulele Virgine britanice, Insulele Cook si Insula Labuan din Malayezia, scriu cei doi ziaristi ai cotidianului, care au participat la ancheta jurnalistica mondiala condusa de consortiul independent de jurnalism de investigatie, ICIJ, cu sediul la Washington.
Potrivit cotidianului, ING ar fi creat mai multe intreprinderi pentru miliardarul indonezian Eddy William Katuari, familia sa si partenerii sai comerciali. Nu este totusi clar daca aceste societati au fost utilizate pentru a evita impozitele indoneziene, adauga cei doi ziaristi.
Trouw afirma, de asemenea, ca a gasit numele a 21 de fosti si actuali membri ai consiliului de administratie al ING in documentele a doua firme fiduciare, specializate in fondarea si gestiunea de societati implantate in paradisuri fiscale pentru companii internationale si persoane fizice bogate.
O ancheta jurnalistica mondiala a facut publice saptamana aceasta numele unor personalitati aparent legate de companii offshore in paradisuri fiscale.
Trezorierul presedintelui francez Francois Hollande in timpul campaniei prezidentiale din 2012, Jean-Jacques Augier, este si el mentionat de ICIJ.
Le Monde a dezvaluit in editia de sambata ca bancile... mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 15:59
Banca olandeza ABN Amro a pierdut 121 milioane de euro in cel de-al patrulea trimestru din 2011, din cauza implicarii sale majore in problema Greciei, dar si din cauza contractiei economiei din zona.
ABN Amro, care a oferit credite statului elen, a fost puternic afectata de criza puternica din Grecia. Rezultatele proaste au inrautatit si perspectivele bancii, care a fost nationalizata in timpul crizei financiare pentru 30 miliarde euro, scrie Financial Times.
Reusita Greciei de vineri, de a sterge 100 miliarde de euro din datoria sa privata, poate fi benefica pentru statele europene si pentru pietele de capital din zona, dar succesul sau afecteaza puternic creditorii directi ai statului.
Un mediu economic ostil
ABN Amro este cea de-a treia banca olandeza ca dimensiune, dupa ING si Rabobank. Rezultatele pe anul 2011 au fost puternic afectate de "mediul macroeconomic care se deterioreaza rapid" si in special din cauza economiei olandeze care se afla in recesiune inca din iulie.
"Provizioanele pentru credite sunt ridicate in 2012 si ar putea chiar sa creasca. Recesiunea din a doua jumatate a anului trecut probabil ca va provoca contractii si in prima parte a 2012, iar mai multe companii vor avea probleme", a declarat seful ABN Amro, Gerrit Zalm.
Economia olandeza se va contracta cu 0,75% in 2012, considera economistii, pe masura ce consumatorii vor fi afectati de o prabusire a pietei imobiliare, a reducerilor de pensii si cheltuieli pe masura ce guvernul... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 18:25
ABN Amro a raportat pierderi de 117 mil. euro pentru 2009, din activitatile derulate, cu exceptia celor detinute de RBS, ca urmare a scaderilor inregistrate pe partea de creditare si a presiunilor pe partea de profit, dezmembrarea bancii nationalizate in 2008 urmand sa se incheie la 1 aprilie, informeaza NewsIn.In 2008, banca a obtinut un profit de 471 milioane euro.
Separarea definitiva de activitatile detinute de Royal Bank of Scotland (RBS) va avea loc la 1 aprilie, data care va marca sfarsitul procesului de dezmembrare a ABN Amro", se arata in comunicatul bancii olandeze, citat de cotidianul francez Les Echos.
In 2007, cu un an inainte de criza financiara, bancile RBS, Santander si Fortis au format un consortiu pentru preluarea ABN Amro, in scopul divizarii in trei a activitatilor bancii.
In octombrie 2008, cand statul olandez a nationalizat ABN Amro, partile care fusesera preluate de RBS nu erau inca separate de partea detinuta de stat.
Pe 15 octombrie 2008, ABN Amro Romania si-a schimbat denumirea in Royal Bank of Scotland (RBS).
RBS Romania este subsidiara locala a grupului bancar Royal Bank of Scotland, controlat de guvernul britanic.
Grupul a scos la vanzare la inceputul anului trecut 15 subsidiare si sucursale ale bancii-mama, printre care si afacerea din Romania.
Dupa finalizarea separarii, ABN Amro va putea sa-si duca mai departe procesul de fuziune cu Fortis Bank Olanda.
Fortis a fost nationalizata de Belgia si Olanda, activitatile bancare belgiene fiind... mai mult
Vineri, 26 Martie 2010, ora 14:48
Banca olandeza ABN Amro a anuntat ca are mari pierderi in primele sase luni si ca vrea sa se separe de Royal Bank of Scotland.Banca ABN Amro a inregistrat pierderi de 2,65 de miliarde de euro in primele sase luni ale anului si afirma ca acest lucru se intampla din cauza afacerilor cu RBS, informeaza Reuters. De asemenea, reprezentantii bancii spun ca operatiunile achizitionate de Guvernul olandez au fost profitabile. Banca a fost nationalizata in luna octombrie 2008, atunci cand statul olandez a cumparat activele locale ale Fortis. Aceasta fusese achizitionata cu un an in urma de un consortiu care includea Fortis si RBS. mai mult
Miercuri, 26 August 2009, ora 11:47
Banca ABN Amro, controlata de statul olandez, a anuntat luni pierderi de 886 milioane euro dupa plata taxelor, in primul trimestru, in contextul achizitiei de catre Royal Bank of Scotland, scrie Reuters, relateaza NessIn.Stirea vine in contextul in care ABN Amro a anuntat saptamana trecuta ca va concedia intre 4.000 si 5.000 de angajati, ca urmare a unui program de reducere a costurilor, actiune care va avea loc in timpul integrarii grupului financiar belgiano-olandez Fortis.De asemenea, banca a anuntat ca se asteapta sa reduca costurile cu intre 1 si 1,3 miliarde euro. Grupul financiar belgiano-olandez Fortis a achizitionat ABN Amro impreuna cu Royal Bank of Scotland (RBS) si banca spaniola Santander in 2007, in schimbul a peste 70 miliarde euro.
Intre timp, grupul financiar s-a divizat in linii nationale, dupa ce a pierdut increderea investitorilor, fiind una dintre victimele crizei financiare.ABN Amro Romania si-a schimbat denumirea in Royal Bank of Scotland (RBS) din 15 octombrie 2008. RBS a scos la vanzare o serie de subsidiare, RBS Romania fiind inclusa, alaturi de alte 14 subsidiare si sucursale ale bancii-mama, pe lista celor de vanzare.Royal Bank of Scotland Group Plc, cel mai mare creditor britanic controlat de guvern, a angajat grupul UBS AG sa analizeze vanzarea diviziilor din Europa Centrala si de Est. Grupul RBS a afisat la sfarsitul lunii februarie pierderi nete de 24,1 miliarde lire sterline (34,3 miliarde dolari) pentru 2008, marcand cele mai puternice... mai mult
Luni, 25 Mai 2009, ora 11:00
Banca ABN Amro a anuntat marti ca va concedia intre 4.000 si 5.000 de angajati, ca urmare a unui program de reducere a costurilor, actiune care va avea loc in timpul integrarii grupului financiar belgiano-olandez Fortis, relateaza Reuters, potrivit Newsin. De asemenea, banca a anuntat ca se asteapta sa reduca costurile cu intre 1 si 1,3 miliarde euro. Grupul financiar belgiano-olandez Fortis a achizitionat ABN Amro impreuna cu Royal Bank of Scotland (RBS) si banca spaniola Santander in 2007, in schimbul a peste 70 miliarde euro. Intre timp, grupul financiar s-a divizat in linii nationale, dupa ce a pierdut increderea investitorilor, fiind una dintre victimele crizei financiare.
ABN Amro Romania si-a schimbat denumirea in Royal Bank of Scotland (RBS) din 15 octombrie 2008. RBS a scos la vanzare o serie de subsidiare, RBS Romania fiind inclusa, alaturi de alte 14 subsidiare si sucursale ale bancii-mama, pe lista celor de vanzare.
Royal Bank of Scotland Group Plc, cel mai mare creditor britanic controlat de guvern, a angajat grupul UBS AG sa analizeze vanzarea diviziilor din Europa Centrala si de Est. Grupul RBS a afisat la sfarsitul lunii februarie pierderi nete de 24,1 miliarde lire sterline (34,3 miliarde dolari) pentru 2008, marcand cele mai puternice pierderi din istoria corporatista britanica.
mai mult
Marti, 19 Mai 2009, ora 15:19