Amnistia fiscala poate fi o solutie pentru lipsa de resurse de la buget, insa pentru acest lucru statul trebuie sa-si asume oprobriul public, fiindca asta ar insemna esecul sau in lupta impotriva hotiei si a fraudei, afirma consultantul financiar Ionel Blanculescu, intr-un interviu Business24.
Potrivit acestuia, nivelul evaziunii fiscale in Romania este de 18 miliarde de euro, aproximativ 14% din PIB.
O prima masura pe care Ionel Blanculescu o propune pentru combaterea evaziunii fiscale ar fi transferul Garzii Financiare la Ministerul Apararii Nationale, in subordinea unui general de armata finantist si in coordonarea ministrului finantelor.
FMI trebuie sa fie de acord cu orice masura economica importanta pe care o ia Romania. De ce nu cere FMI ca statul sa se implice mai mult in lupta impotriva evaziunii fiscale si nu stabileste si anumite praguri de performanta, pentru a scoate economia gri la suprafata?
Comportamentul FMI este impardonabil, in conditiile in care se implica pana la stabilirea programului orar al Metroului Bucuresti, dar omite sa observe valoarea inimaginabila a evaziunii fiscale din Romania.
As risca sa va ofer o explicatie bazata pe anumite complicitati, insa nu o voi face, pentru ca imi este dificil sa va ofer dovezi, asa ca oficial, explicatia se bazeaza pe incompetenta si dezinteresul unor reprezentanti ai FMI pentru Romania, care subestimeaza nivelul de 50% din totalul evaziunii, perfect recuperabil, adica 9 miliarde euro, cam cat... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 11:43
"In intreaga lume exista un nivel acceptat al comisionului, cuprins intre 1-7% din valoarea contractului. In Romania acest nivel este cuprins intre 20-30%. Pentru compania straina care participa in Romania este un comision legal, inclus in contabilitatea companiei, insa in Romania acestia sunt bani negri", a declarat Ionel Blanculescu, fost sef al Ministerului Controlului, in Guvernul Nastase, intr-un interviu acordat Bloombiz.Cati bani negri proveniti din Romania sunt in afara, dupa estimarile dumneavoastra?
Dupa analizele efectuate, consider ca suma este intre 50-70 mld euro.
Aceste cifre coreleaza cu cifrele oficiale privind economia tarii.
In 2002 Romania avea un PIB de 40 mld euro, iar in 2008 acesta crescuse la 137 mld euro, cu 342% mai mult. Si in domeniul formarii banilor negri trendul a fost crescator, ajungand la apogeu in anii 2005-2008.
Probabil, dupa trecerea nucleului dur al crizei economice in Romania, intre 2009-2012, nivelul va fi cu 30-40% mai mare, la 4-5 mld euro/an.
La a treia amnistie fiscala in Italia la inceputul lui 2010 au fost repatriate 104,5 mld euro din zone offshore sau din alte zone de depozitare.
Care sunt in opinia dumneavoastra sursele acestor bani, din ce domenii provin acestia?
Sursele sunt diverse si sunt caracteristice fiecarei perioade de dezvoltare economica a Romaniei.
De exemplu, privatizari clasice si strategice, vanzari de active ale statului, concesiuni, licitatii publice de achizitie de bunuri, servicii si lucrari,... mai mult
Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 23:38