Guvernul a aprobat amnistia fiscala pentru dobanzi, penalitati si alte accesorii datorate de contribuabilii care vor achita principalul restantelor pana la data de 15 decembrie 2020.
Masura va sprijini mediul de afaceri lovit de criza COVID-19 si va avea un efect pozitiv asupra incasarilor bugetare din acest an, informeaza Ministerul de Finante.
Principalele beneficii ale introducerii amnistiei sunt relansarea economiei si depasirea unor probleme economice ale contribuabililor, precum si diminuarea datoriilor acestora, mai precizeaza ministerul.
Prin aprobarea amnistiei se are in vedere incasarea obligatiilor bugetare restante la 31 martie 2020, precum si obligatiile bugetare cu termene de plata intre 1 aprilie 2020 si 15 decembrie 2020, astfel ca, pe de o parte, anularea accesoriilor sprijina contribuabilii care pot folosi lichiditatile de care dispun pentru continuarea activitatii afectata direct sau indirect de criza COVID - 19 si permite curatarea bilanturilor de datorii, iar pe de alta parte, se asigura o crestere a veniturilor la bugetul general consolidat.
MFP estimeaza un impact bugetar pozitiv de pana la 2 miliarde de lei.
Cei mai multi beneficiari sunt din sectorul economic privat
Facilitatile fiscale vizeaza toti contribuabilii care au datorii restante la 31 martie 2020 (persoane fizice, juridice, persoane fizice care desfasoara activitati economice sau profesii libere, entitati fara personalitate juridica, institutii publice etc). Cei mai... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 13:22
Impozitarea persoanelor cu venituri mari reprezinta o amnistie fiscala indirecta, fiind o metoda de a atrage bani la buget prin impunerea la plata a unui impozit pe anumite sume ce reprezinta venituri nedeclarate din trecut si care nu pot fi dovedite, potrivit consultantilor fiscali citati de Mediafax."Daca tu nu ai declarat nimic, ANAF nu are ce sa controleze, iar aceasta procedura prin care te controleaza chiar daca nu ai declarat nimic este valabila doar din 2011 incolo. Deci din perspectiva ANAF este o amnistie fiscala indirecta", a declarat Marius Ionescu, partener al firmei de consultanta fiscala NNDKP.
Potrivit unei ordonante aprobate la finele anului trecut, Fiscul va verifica daca suma cheltuielilor efectuate de catre o persoana cu venituri mari este justificata si din punct de vedere al veniturilor. Diferenta mai mare de 50.000 de lei dintre venituri si cheltuieli care nu va putea fi justificata ar urma sa fie impozitata cu 16%.
Potrivit consultantilor, insa, aceste metode sunt insuficiente, intrucat o persoana poate sa faca intr-o anumita perioada o cheltuiala mult mai mare decat venitul inregistrat, folosind resurse dobandite in trecut, care nu trebuie declarate sau nu pot fi controlate de catre autoritatile fiscale.
"Daca iei veniturile din 2011, ele trebuie corelate cu cheltuielile din 2011.
Dar cheltuielile din 2011 pot fi finantate cu venituri din trecut", a spus Ionescu.
El a explicat ca o persoana poate sa sustina ca a dobandit respectivele venituri in... mai mult
Joi, 17 Februarie 2011, ora 23:37