China reprezinta o problema mai mare pentru Statele Unite in comparatie cu ingerintele Rusiei in alegerile prezidentiale din 2016, a declarat presedintele american Donald Trump intr-un interviu acordat postului CBS.
"Deoarece consider ca au existat si ingerinte ale Chinei. Si consider ca, din pacate, China reprezinta o problema mai mare", a afirmat liderul de la Casa Alba, citat de agentia Tass.
Vicepresedintele SUA, Mike Pence a acuzat de asemenea China ca incearca sa influenteze rezultatul scrutinului legislativ partial programat in Statele Unite in noiembrie.
Biroul Federal pentru Investigatii (FBI), Senatul SUA si Camera Reprezentantilor ancheteaza cazul ingerintelor Rusiei in campania electorala si presupuse contacte intre apropiati ai presedintelui Donald Trump si oficiali rusi, iar procurorul special Robert Mueller coordoneaza investigatiile.
Cel putin trei membri ai fostei echipe de campanie electorala a presedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - au fost inculpati in investigatia din SUA privind ingerintele Rusiei.
Citeste si:
Departamentul de Justitie al SUA a inculpat 13 rusi in ancheta privind amestecul in alegerile prezidentialeAncheta Trump-Rusia: Steve Bannon a fost audiat timp de 20 de ore si le-a spus procurorilor tot ce stieUn nou scandal pe ancheta FBI privind Rusia: Republicanii lui Trump, acuzati ca au schimbat in secret un raportMichael Flynn, fostul consilier al lui Trump, care l-a primit pe Dragnea... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 11:22
Presedintele american Donald Trump a dat asigurari marti ca recunoaste concluziile serviciilor secrete americane potrivit carora Rusia s-a amestecat in campania prezidentiala din 2016, cautand astfel sa potoleasca o controversa aprinsa dupa summitul sau de luni cu Vladimir Putin.
Locatarul Casei Albe a revenit asupra declaratiilor sale, considerate prea conciliante fata de liderul de la Kremlin.
El a spus ca s-a exprimat prost la Helsinki, atunci cand a declarat ca nu are vreun motiv sa nu creada dezmintirile lui Putin cu privire la amestecul Moscovei in alegerile americane.
"Am acceptat concluziile serviciilor noastre de informatii potrivit carora Rusia s-a amestecat in alegerile din 2016", a declarat Trump, insistand asupra "respectului" sau fata de agentiile federale.
Acest amestec al Moscovei "nu a avut niciun impact" asupra rezultatului scrutinului, in care miliardarul republican a obtinut o victorie, a adaugat Trump.
Seful statului american a declarat ca a spus o fraza-cheie in conferinta sa de presa, uitand sa puna particula negativa, ceea ce a dat un sens opus mesajului sau.
Trump a spus luni, la Helsinki, "nu vad niciun motiv ca Rusia sa fie cea care a procedat la acest amestec".
Marti el a dat asigurari ca voia de fapt sa spuna asa: "Nu vad niciun motiv ca Rusia sa nu fie (cea care a procedat la acest amestec) ".
Pres. Trump says he misspoke at yesterday's joint presser with Vladimir Putin, meant to say there was no reason "it wouldn't be... mai mult
Marti, 17 Iulie 2018, ora 23:49
FBI a contestat intentia republicanilor de a face public un memoriu care ar arata o atitudine anti-Trump a agentiei.
Democratii sustin ca documentul reprezinta o incercare a republicanilor de a discredita ancheta FBI cu privire la amestecul Rusiei in alegerile americane.
"Suntem foarte ingrijorati de faptul ca acest material omite anumite aspecte iar acest lucru are un impact puternic asupra acuratetii documentului", se arata intr-un comunicat al FBI.
Miercuri noaptea, democratii i-au acuzat pe republicani ca au modificat memoriul in secret inainte sa il trimita la Casa Alba. Reprezentantul democratilor, Adam Schiff, sustine ca documentul contine "modificari materiale" si ca nu este cel votat.
Publicarea memoriului are nevoie de aprobarea Casei Albei care a lasat sa se inteleaga ca acesta ar putea fi publicat joi, 1 februarie.
Memoriul, care are patru pagini, a fost redactat de membri ai Comitetului pentru servicii secrete a Camerei Reprezentantilor si sustine ca Departamentul de Justitie a facut abuzuri prin programul de supraveghere denumit FISA pentru a lua in obiectiv un membru al campaniei lui Trump.
Conform membrilor Congresului care l-au analizat, documentul mai arata ca FBI a obtinut un mandat pentru a putea spiona un membru al campaniei lui Trump bazandu-se pe un dosar neaprobat despre Rusia.
Citeste si:
Adjunctul directorului FBI isi da demisia, dupa o disputa cu Trump. Reactia Casei AlbeDonald Trump l-a demis pe directorul FBI, James... mai mult
Joi, 01 Februarie 2018, ora 09:20
Subiectul amestecului Rusiei in alegerile prezidentiale din SUA, din urma cu un an, este departe de a se fi incheiat. Mai mult, in jurul acestuia apar si mai multe semne de intrebare, generate tocmai de marele castigator de atunci, presedintele american Donald Trump.
Acesta a facut sambata doua declaratii contradictorii, la interval de cateva ore.
Intai, liderul de la Casa Alba a spus ca il crede pe omologul sau rus, Vladimir Putin, atunci cand acesta sustine ca Moscova nu a interferat in niciun fel cu scrutinul american prezidential, relateaza Business Insider.
"A spus ca nu s-a amestecat. L-am intrebat din nou, poti inteba de cate ori vrei. Doar l-am intrebat din nou. A spus ca absolut nu s-a amestecat in alegerile noastre. Nu a facut ceea ce ei spun ca a facut. Cred, cred cu adevarat ca atunci cand imi spune asta, asa este", a fost declaratia controversata a lui Trump.
Acesta a continuat, criticand cativa fosti sefi ai agentiilor de informatii, printre care fostul director FBI James Comey si fostul sef al CIA John Brennan.
Cateva ore mai tarziu, insa, liderul american a provocat din nou stupoare cand si-a contrazis propriile declaratii, subliniind ca el crede ceea ce au transmis agentiile americane legat de acest subiect, si anume ca Rusia a interferat in alegerile prezidentiale. Legat de afirmatiile anterioare, Trump si-a cosmetizat spusele, subliniind ca, de fapt, opinia sa este ca Vladimir Putin crede ca Rusia nu s-a amestecat in alegeri.
"Cred ca... mai mult
Duminica, 12 Noiembrie 2017, ora 09:48
Google ar fi recunoscut pentru prima data faptul ca operatori rusi au exploatat platformele companiei, intr-o incercare de a influenta alegerile americane din 2016, conform unor surse familiare cu investigatia.
Gigantii din Sillicon Valley au descoperit ca zeci de mii de dolari au fost cheltuiti pe reclame de catre agenti rusi ce aveau ca scop raspandirea dezinformarii prin intermediul produselor companiei Google (YouTube si Gmail), conform unor surse citate de The Independent.
Descoperirea facuta de Google este semnificativa pentru ca reclamele nu par a proveni de la aceeasi sursa afiliata Kremlinului, care ar cumpara reclame pe Facebook, un semn ca eforturile ruse de a raspandi dezinformarea in mediul online ar putea reprezenta o problema mult mai mare decat companiile din Sillicon Valley au crezut pana acum.
Anterior, compania Google a minimalizat problema ingerintelor ruse pe platformele sale de socializare, purtatorul de cuvant al companiei declarand ca "Google mereu monitorizeaza abuzul si incalcarile politicile firmei si nu s-au remarcat dovezi ca acest tip de campanie publicitara de dezinformare (not.red.) a fost efectuat pe platformele sale".
Citeste si:
Campanie despre implicarea Rusiei in alegerile din SUA, cu vocea lui Morgan Freeman: Trump sa ne spuna adevarul! (Video)Rusia si alegerile din SUA: Jumatate dintre statele americane au fost vizate de hackeri rusiFBI sustine concluziile CIA: Rusia a intervenit in alegeri pentru a-l ajuta pe TrumpPutin,... mai mult
Luni, 09 Octombrie 2017, ora 22:30
Actorul Morgan Freeman si James Clapper, fostul director al comunitatii americane de informatii, se numara printre vocile care sustin o campanie de informare despre implicarea Rusiei in alegerile prezidentiale din SUA din 2016. Artistul declara intr-un videoclip ca americanii au fost atacati si ca se afla in razboi.
Campania a fost lansata marti de organizatia nonprofit infiintata cu acest scop, The Committee to Investigate Russia. Organizatia este condusa de Rob Reiner, actor si regizor cunoscut pentru filme precum "When Harry Met Sally", si de James Clapper, fostul director al comunitatii americane de informatii, care l-a criticat in ultima perioada pe presedintele Donald Trump pentru ca nu a recunoscut ca Rusia a intervenit in alegerile din 2016, arata AFP.
Cu un site propriu, o pagina de Facebook si un cont de Twitter, organizatia promite sa faca un efort "impartial si nonprofit" pentru a-i ajuta pe americani sa inteleaga "atacurile continue ale Rusiei asupra democratiei" americane.
"Avem nevoie ca presedintele nostru sa ni se adreseze si sa ne spuna adevarul", arata Morgan Freeman in videoclipul publicat pe site-ul investigaterussia.org.
"Acum, la doar cateva luni de la inceperea mandatului sau, presedintele si echipa sa au de-a face cu mai multe anchete in Senatul american si in Camera Reprezentantilor, fiind anchetati catre un consiliu special al Departamentului de Justitie.
The Committee to Investigate Russia este o resursa nonprofit si... mai mult
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 12:53
Senatorul american John McCain a avertizat luni ca presedintele rus Vladimir Putin reprezinta o amenintare mai mare pentru securitatea globala decat gruparea extremista Statul Islamic.
Statul Islamic face intr-adevar lucruri ingrozitoare, dar Rusia este cea care a incercat sa schimbe rezultatul alegerilor prezidentiale din 2016 din SUA, a punctat senatorul republican intr-un interviu acordat postului australian ABC.
"Sunt de parere ca Statul Islamic poate sa faca lucruri oribile si sunt foarte preocupat de ce se intampla cu credinta musulmana", a declarat McCain, aflat in vizita in Australia, potrivit ABC.
"Dar rusii sunt cei care au incercat sa distruga insesi fundamentele democratiei si anume sa modifice rezultatul unor alegeri americane. Nu am vazut nicio dovada ca ar fi reusit, dar au incercat si inca mai incearca", a afirmat senatorul republican.
FBI si mai multe comisii parlamentare din SUA au lansat anchete pentru a stabili existenta vreunei legaturi intre anturajul presedintelui american Donald Trump si Rusia, in conditiile in care serviciile de informatii americane au evocat inca de anul trecut un amestec rus in alegerile prezidentiale din SUA.
Citeste si:
Seful Agentiei Nationale de Securitate ar fi recunoscut ca Trump a complotat cu Rusia
Ginerele lui Donald Trump este anchetat de FBI cu privire la amestecul Rusiei in alegerile din SUA
Ancheta Trump-Rusia: Democrati din Congres cer informatii la Deutsche Bank ...citeste mai departe despre... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 12:42
Demiterea directorului FBI de catre presedintele Donald Trump, marti, a socat pe toata lumea. Inclusiv pe James Comey, care a aflat in timp ce tinea un discurs si care, initial, a crezut ca e o gluma si s-a amuzat de veste, cu voce tare, in fata publicului sau.
Iata ca la cateva ore dupa demiterea sa, Casa Alba a iesit cu declaratii menite sa "faca lumina" vizavi de acest subiect.
Adjunctul secretarului de presa al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a declarat pentru Fox News ca "e timpul sa mergem mai departe", FBI-ul sa lase balta ancheta ce trebuia sa stabileasca daca presedintele a avut sau nu legaturi cu Rusia in timpul alegerilor prezidentiale de anul trecut, arata Business Insider.
Aceasta, care i-a fost consilier lui Trump in timpul campaniei prezidentiale, sustine ca demiterea nu va avea niciun impact asupra anchetei FBI, insa sustine ca e vorba de toata situatia in ansamblu. "Cand au de gand sa renunte la asta? (la ancheta, la acuzatii - n. red.) ".
"Dureaza deja de aproape un an. Sincer, devine absurd. Nu e nimic acolo. Am tot auzit asta, din nou si din nou. (...) Tot auzim asta de 11 luni. (...) E timpul sa mergem mai departe, e timpul sa ne concentram pe lucrurile care ii intereseaza pe americani", a mai spus aceasta.
Comey a depus marturie in martie, sustinand ca FBI-ul este in primele stadii ale anchetei in ceea ce priveste amestecul Rusiei in alegeri si daca Trump a fost implicat sau nu. Insa astfel de investigatii dureaza ani. Nici aceasta... mai mult
Miercuri, 10 Mai 2017, ora 11:57
Vnesheconombank, o banca de stat din Rusia afectata de sanctiunile internationale impotriva Moscovei, dupa anexarea peninsulei Crimeea, a admis ca directorul Sergei Gorkov s-a intalnit anul trecut cu ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner.
Banca a transmis ca intalnirea cu actualul consilier al Casei Albe a avut loc in decembrie 2016, arata The Independent.
Congresul SUA ancheteaza presupusul amestec al Moscovei in alegerile din SUA. Sunt chestionati toti asociatii lui Trump, inclusiv Kushner, in varsta de 36 de ani, care este casatorit cu Ivanka Trump, fiica presedintelui.
Kushner a declarat deja ca s-a intalnit cu ambasadorul rus la Washington in decembrie. Luni a aparut si informatia ca Kushner s-a intalnit cu directorul bancii ruse. Vnesheconombank (VEB) a admis intr-un email ca directorul sau executiv, Sergei Gorkov, s-a intalnit cu reprezentanti ai unor institutii financiare din Europa, Asia si SUA, parte dintr-o noua strategie pregatita de banca.
O astfel de intalnire, anunta banca rusa, a avut loc si cu ginerele lui Trump, care conduce Kushner Companies. Banca nu mentioneaza unde a avut loc aceasta intalnire.
Banca rusa se confrunta cu mari datorii, dupa ce a finantat niste proiecte ale statului, inclusiv pentru Olimpiada de iarna de la Soci.
Marti seara si Kremlinul a reactionat legat de aceasta intalnire. Purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin a transmis ca "intalnirea a fost una obisnuita, de afaceri", relateaza Business... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 10:41