Cand vine vorba masinii personale se poate observa un nationalism accentuat in comportamentul fiecarui popor.
Japonezii prefera fiabilitatea autovehiculelor produse de Toyota, francezii fiabilitatea si flexibilitatea oferita de Peugeot-uri, romanii pretul mic al Daciilor, germanii prefera rigurozitatea cu care sunt realizate masinile autohtone, iar italienii eleganta Fiat-urilor. Pana si in Rusia se manifesta tendinte nationaliste, cei mai multi dintre locuitori preferand brandul autohton Lada in detrimentul altor marci recunoscute de import.
Daca vorbim de Europa lucrurile sunt putin diferite. Conform unui partener de incredere, checkcardna.com, locuitorii din Europa Centrala si de Vest prefera vehiculele germane. Marcile nemtesti BMW, Audi, Mercedes sunt pe primele locuri in topul vanzarilor. Aici se observa si o tendinta catre ecologism, masinile cu carburant fiind inlocuite usor, dar sigur cu variantele electrice. Aceleasi tendinte ecologiste de manifesta si in tarile nordice.
In Europa de Est si in Peninsula Balcanica sunt preferate in continuare vehiculele rulate, in proportii mari. Aici tendintele catre ecologism sunt mai putin accentuate fata de restul Europei.
Din datele furnizate de institutiile care se ocupa de inregistrarea vechilor noi si rulate, reiese ca masinile americane au o pondere foarte mica pe piata din Europa. Adica masinile produse de brandurile consacrata, atat de apreciate in SUA nu au priza la europeni. In randurile urmatoare vom... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 17:09
Un barbat din regiunea Panhandle din Florida, Statele Unite, a achitat facturile a 114 familii care riscau sa ramana fara apa si gaze in perioada sarbatorilor de iarna din cauza efectelor pandemiei de coronavirus, au informat mass-media locale citate de EFE.
Autorul acestui gest de generozitate este Michael Esmond, proprietarul unei afaceri din Pensacola, care a platit din propriul buzunar 7.615 de dolari pentru a ajuta 114 familii sa nu ramana fara apa, gaze si alte utilitati.
Potrivit lui Esmond, in varsta de 74 de ani, este "evident ca anul acesta este mult mai rau decat cel precedent pentru multe familii", in contextul pandemiei de coronavirus si a consecintelor uraganului Sally din luna septembrie, a informat canalul Fox29.
"Ne aflam intr-o regiune care este o importanta zona turistica si care a fost devastata vara aceasta", a adaugat Esmond pentru explica motivul din spatele acestei actiuni de binefacere.
Scopul sau a fost de a aduce putina bucurie in aceasta perioada de sarbatori pentru numeroase familii care nu si-au putut achita facturile la apa, gaze sau alte servicii.
Directoarea departamentului de servicii din oras, Anne Oliver, a declarat presei ca acesti bani vor servi la achitarea facturilor unor clienti care acumulasera peste 60 de zile de intarzieri la plata facturilor la gaze, apa sau canalizare.
Nu este prima data cand Michael Esmond da dovada de o asemenea generozitate. In 2019, el a platit facturile la aceleasi servicii pentru 36 de... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 06:00
Dolarul american s-a apreciat, iar yenul japonez, o valoare de refugiu, a inregistrat vineri cel mai puternic salt din ultima luna, dupa ce presedintele SUA, Donald Trump, a anuntat ca a fost testat pozitiv cu Covid-19, cu o luna inaintea alegerilor prezidentiale din 3 noiembrie, transmite Reuters.
"In seara aceasta, Prima Doamna si eu insumi am fost testati pozitiv la Covid-19", a anuntat pe Twitter presedintele SUA. "Intram imediat in carantina si in procesul nostru de recuperare. Vom reusi IMPREUNA", si-a exprimat convingerea Donald Trump.
Acest anunt ar putea declansa un nou val de volatilitate pe piete inaintea alegerilor prezidentiale. La 74 de ani, Donald Trump este in grupa de risc crescut pentru coronavirus, atat din cauza varstei, cat si pentru ca este considerat supraponderal.
"Presedintele SUA are o boala care ucide oameni. Investitorii isi reduc riscurile din cauza acestui lucru", a spus Chris Weston, director de cercetare la firma de brokeraj Pepperstone.
Weston si alti analisti spun ca diagnosticul lui Trump ar putea sa ii afecteze campania, insa este neclar care vor fi consecintele pentru piete, iar acest lucru depinde de starea de sanatate a lui Trump, cat de mult se va raspandi virusul in randul politicienilor americani si care va fi raspunsul votantilor.
"Din cate stim, Trump nu este grav bolnav. Este posibil ca pana la deschiderea bursei de la New York pietele sa se calmeze", a spus Yako Sero, analist la Sumitomo Mitsui Trust Bank in... mai mult
Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 14:02
Romania a atras 3,3 miliarde dolari americani de pe pietele externe de capital dupa ce investitorii s-au aratat interesati de emisiunea de euroobligatiuni lansata in data de 7 iulie 2020 de Ministerul Finantelor Publice.
"Succesul recentei tranzactii denota interesul investitorilor in titlurile emise de Romania in dolari americani, precum si increderea acestora in capacitatea de raspuns a tarii noastre in fata crizei generate de pandemia COVID-19, si in planul de relansare economic pe termen mediu al actualului Guvern. Imprumutul va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finantare in crestere, rezultate din deficitul bugetar si volumul refinantarii datoriei publice", a declarat Florin-Vasile Citu, ministrul Finantelor Publice, citat de Digi24.
"Emisiunea s-a bucurat de o cerere foarte mare din partea investitorilor inainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 8 miliarde USD), dar si la inchiderea tranzactiei cand nivelul cererii s-a mentinut la un nivel record, de 7.4 miliarde USD", potrivit comunicatului Ministerului Finantelor.
Valoarea totala a emisiunii este de 3,3 miliarde USD, cu o subscriere finala de 7,4 miliarde USD, prin participarea unui numar de peste 400 de investitori.
Emisiunea a fost realizata in doua transe, din care 1,3 miliarde USD cu maturitatea de 10 ani lung, cu un randament de 3.045% si o rata de dobanda de 3.00% pe an si 2 miliarde USD cu maturitatea de 30 ani lung, cu un randament de 4,00% si o rata de... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 12:34
Polonia spera ca o parte din soldatii americani care vor fi retrasi din Germania de presedintele Donald Trump, conform The Wall Street Journal, sa fie instalati in Polonia, a declarat sambata premierul Mateusz Morawiecki, transmite AFP.
The Wall Street Journal a scris vineri ca Donald Trump a ordonat Pentagonului sa reduca numarul personalului militar dislocat permanent in Germania, principala ancora a fortelor americane din NATO, pentru a reduce numarul la 25.000.
"Sper intr-adevar ca, in urma numeroaselor discutii pe care le-am avut si dupa ce ne-am demonstrat soliditatea in calitate de partener al NATO, un anumit numar de soldati stationati in prezent in Germania si care vor fi retrasi de Statele Unite se vor regasi in Polonia", a declarat premierul Mateusz Morawiecki la postul de radio RMF.
In prezent, aproximativ 34.500 de soldati locuiesc cu familiile lor la una dintre cele 21 de baze militare americane din Germania. Efectivele pot ajunge la 52.000 de persoane in timpul rotirilor de echipe sau in timpul manevrelor.
"Adevaratul pericol se ascunde la granita de est, astfel incat o deplasare a fortelor americane catre flancul estic (al NATO) va reprezenta o consolidare a securitatii pentru intreaga Europa", a continuat Morawiecki, facand aluzie la Rusia.
Preocupata de preluarea de catre Rusia a mai multor teritorii situate in Georgia si Ucraina in ultimul deceniu, Polonia militeaza pentru o prezenta militara americana permanenta pe teritoriul sau.
Anul... mai mult
Sambata, 06 Iunie 2020, ora 18:29
Situatia economica in America este dezastruoasa, 20,5 milioane de americani ramanand fara slujbe in luna aprilie.
Somajul a ajuns la 14,7%, cea mai mare valoare de la Marea depresiune economica din 1930.
In urma cu doar doua luni, rata somajului era de 3,5%, noteaza BBC.
"Este fara precedent istoric", a declarat economista Erica Groshen, fosta sefa a Biroului de Statistica a Muncii, care preda acum la Universitatea Cornell. Groshen spune ca au bagat economia intr-o coma indusa pentru a o vindeca de pandemie, dar acest lucru a dus la cea mai mare pierdere de locuri de munca.
Autoritatile spun ca cele mai multe concedieri, 18,1 milioane, ar fi temporare si ca cele mai multe companii spera ca economia sa isi revina.
Pentru firmele din zona comertului cu amanuntul situatia este cu adevarat dificila, iar cele din sectorul energetic se resimt dupa prabusirea pretului petrolului.
In timp ce unele state au inceput deja sa relaxeze restrictiile, repornirea economiei este dificila, deoarece anagajatii isi fac griji cu privire la riscul de infectie si se confrunta cu impactul inchiderii scolilor.
Citeste si Economia SUA a pierdut in 4 saptamani aproape toate joburile create in 11 ani
A.G. ...citeste mai departe despre "20,5 milioane de americani si-au pierdut locurile de munca in aprilie. Somajul a ajuns la 14,7%, cel mai mare nivel din 1930" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 16:35
Pretul petrolului WTI, de referinta pe piata americana, cu livrare in luna mai, a scazut luni cu peste 50%, la sub 8 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins in peste trei decenii, traderii continuand sa fie ingrijorati de impactul pandemiei de coronavirus asupra cererii, transmite CNBC.
Astfel, cotatia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare in mai, ale carui contracte futures expira marti, a coborat cu 57%, respectiv cu 10,52 de dolari, la 7,98 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins dupa anul 1986.
Pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, pentru care au intrat in vigoare contractele futures pentru luna iunie, a coborat cu 5,2%, la 26,62 dolari pe baril.
Contractele futures pentru petrolul WTI cu livrare in iunie, care expira pe 19 mai, au scazut cu circa 9%, la 22,75 dolari pe baril. Contractele petrolului WTI aferente lunii iulie au scazut cu aproximativ 5%, la 28 de dolari pe baril.
Spread-ul dintre contractele futures ale petrolului WTI pentru luna mai si luna iunie este cel mai mare din istorie, a spus Jeff Kilburg, analist la firma KKM Financial.
"Acesta este un fenomen produs din cauza expirarii contractelor pentru luna mai, cuplata cu scaderea record a cotatiei titeiului", a spus analistul.
Pandemia de coronavirus a dat o lovitura puternica activitatilor economice la nivel mondial si a subminat cererea de titei.
In timp ce OPEC si alte state producatoare de petrol au incheiat un acord istoric, care prevede reducerea... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 20:58
Presedintele SUA, Donald Trump, a anuntat un plan destinat trimiterii "imediate" de cecuri catre cetatenii americani, in ideea de a limita socul economic provocat de criza coronavirusului.
Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, care a participat alaturi de Trump la o conferinta de presa organizata la Casa Alba, a spus ca discuta cu liderii din Congres cu privire la un plan destinat trimiterii imediate de cecuri catre americanii cu probleme.
Trump a apreciat ca unii oameni ar trebui sa primeasca cecuri in valoare de 1.000 de dolari, transmite Reuters.
In incercarea de a prelua controlul asupra unei crize care i-a afectat pe americani, Trump a prognozat ca dificultatile economice vor fi de scurta durata si ca economia americana isi va reveni.
"Vom castiga si cred ca vom castiga mai repede decat oamenii se asteapta. Sper", a spus Trump. Acesta i-a mai sfatuit pe americani sa nu calatoreasca si a subliniat ca nu exclude posibilitatea de a introduce restrictii de calatorie in unele parti ale tarii.
In conditiile in care pietele bursiere trec printr-o perioada dificila si majoritatea inregistreaza scaderi semnificative, Steven Mnuchin a spus ca bursele americane ar trebui sa ramana deschise pentru a-i asigura pe americani ca vor avea acces la banii lor.
"Am putea ajunge la situatia in care vom scurta orarul de functionare, insa americanii trebuie sa stie ca vom face tot ceea ce putem pentru ca ei sa aiba acces la banii lor din banci, la banii din fondurile lor... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 08:39
Companiile aeriene analizeaza inca implicatiile restrictiilor anuntate de presedintele Donald Trump pentru calatoriile dinspre Europa spre SUA, insa unii din cei mai bogati americani au inceput deja sa caute o solutie pentru a se intoarce rapid acasa, transmite Bloomberg.
Industria avioanelor private a primit un val de cereri din partea americanilor care in prezent se afla in Europa, chiar daca operatorii incearca sa obtina clarificari cu privire la modul in care interdictia anuntata de Trump le va afecta operatiunile.
"Situatia este fara precedent" a declarat Adam Twidell, director general la compania PrivateFly, care ofera zboruri cu avioane private. "In ultimele ore am primit un numar semnificativ de cereri din partea americanilor care in prezent sunt in Europa si sunt interesati sa zboare inapoi in SUA. Am primit si cereri din partea cetatenilor americani interesati sa zboare in alte parti ale Europei si spre Marea Britanie, care in prezent este scutita de aceasta interdictie", adauga Adam Twidell.
Miercuri seara, Donald Trump a anuntat suspendarea, incepand de vineri, a tuturor calatoriilor din Europa spre SUA (cu exceptia celor din Marea Britanie) in incercarea de a impiedica propagarea virusului Covid-19 pe teritoriul american.
Acest anunt este asteptat sa duca la cresterea cererii pentru avioane private din partea persoanelor fizice, chiar daca calatoriile cu avioanele companiilor sunt in scadere, avand in vedere ca firmele vor sa restrictioneze... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 16:59