Mai multi oficiali din Statele Unite sustin ca, in ciuda declaratiilor presedintelui Donald Trump, Coreea de Nord nu a facut inca niciun pas spre dezarmare nucleara. Dimpotriva, si-a intensificat activitatea de imbogatire de uraniu, in ateliere secrete.
In ciuda faptului ca presedintele Trump a declarat, in urma intalnirii cu Kim Jong-un, ca activitatea nucleara a Coreei de Nord "nu mai este o amenintare", mai multe surse din randul serviciilor secrete americane sustin ca realitatea ar fi alta, potrivit The Guardian.
Mai exact, "nu exista nicio dovada ca si-au diminuat stocul de rachete sau ca si-ar fi stopat productia. Avem dovezi clare ca (Phenianul - n.red.) incearca sa pacaleasca SUA, in acest sens", declara sursele citate.
Aceiasi oficiali sustin ca imaginile din satelit aratau inca dinaintea summitului dintre presedintele american si liderul comunist al Coreei de Nord ca activitatea nucleara a Phenianului nu a incetat, ci dimpotriva. Daca informatiile ar fi fost facute publice de la inceput, insa, intalnirea dintre cei doi oameni de stat n-ar mai fi putut fi prezentata ca un succes.
De altfel, potrvit presei americane, Kim nu si-a respectat niciuna dintre promisiunile pe care le-a facut la intalnirea cu Trump de pe 12 iunie. Mai exact, nici nu a incetat activitatea nucleara si nici nu a luat masuri de repatriere a ramasitelor prizonierilor americani din Coreea de Nord. In schimb, SUA a facut deja doua mari concesii: si-a imblanzit discursul privind Coreea... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2018, ora 08:14
Coreea de Nord a transmis ca este dispusa sa discute "oricand si sub orice forma" dupa ce presedintele american Donald Trump a anulat, joi, summit-ul cu Kim Jong-un.
Ministrul adjunct de Externe nord-coreean, Kim Kye-gwan, a declarat ca decizia lui Trump este "foarte regretabila" si "neasteptata", iar anularea discutiilor arata "cat de grava este ostilitatea istorica dintre SUA si Coreea de Nord si cat de necesar este un summit pentru a imbunatati relatiile", arata BBC.
Gwan a adaugat, intr-un comunicat emis vineri, ca statul nord-coreean este "dispus sa ofere SUA timp si oportunitati" pentru a reconsidera organizarea unor discutii.
El sustine ca "obiectivul Coreei de Nord de a face tot ce este posibil pentru pacea si stabilitatea Peninsulei Coreene si a umanitatii ramane neschimbat".
Summit-ul ar fi reprezentat prima intalnire dintre un presedinte american si liderul Coreei de Nord, dar intalnirea a fost anulata de Trump din cauza "ostilitatii deschise" a nord-coreenilor, care l-au numit anterior pe vicepresedintele Mike Pence "o marioneta politica".
Cu cateva ore inainte de anuntul lui Trump, Coreea de Nord a anuntat ca si-a indeplinit promisiunea de a distruge tunelurile de la una dintre facilitatile sale nucleare.
Citeste si:
Presedintele Coreei de Sud a ramas perplex, dupa ce Trump a anulat intalnirea cu Kim Jong-un fara sa intrebe pe nimeniTrump anunta ca armata SUA este pregatita sa actioneze, in cazul in care Coreea de Nord va comite "acte... mai mult
Vineri, 25 Mai 2018, ora 08:27
Razboiul declaratiilor dintre Phenian si Washington continua. De Anul Nou, Kim Jong Un ii transmisese lui Donald Trump ca are un buton nuclear pe birou. Liderul de la Washington replicase ca are si el unul, dar mai mare. Marti, ziarul de stat din Coreea de Nord scria ca declaratia lui Trump este "latratul unui caine turbat".
In articolul publicat pe aceasta tema de ziarul Rodong Sinmun, declaratia lui Trump mai era numita "fanfaronada" si "spasmul unui dement". In plus, afirmatiile liderului de la Casa Alba ar fi "o reflectare a starii mentale disperate a unui perdant", adauga autorii articolului. Acestia l-au mai acuzat pe presedintele american ca "sufera de tulburari de personalitate avand legatura cu furia si schizofrenia".
Schimbul de jigniri intre Donald Trump si Kim Jon Un a creat instabiliatate pe plan international. La finele anului trecut Rusia se oferise sa isi foloseasca influenta pentru a media o intelegere intre cele doua state.
O deschidere a regimului de la Phenian s-a remarcat pe 5 ianuarie cand comunistii au acceptat dialogul cu Coreea de Sud, intrerupt in urma cu doi ani. In cadrul intalnirii istorice, Coreea de Nord a acceptat sa isi lase sportivii sa participe la Jocurile Olimpice de Iarna de la Seul din acest an.
La scurt timp, insa, Phenianul a inceput din nou sa profereze jigniri la adresa Americii si a Coreei de Sud. Totodata, a acceptat sa comunice in continuare cu Seulul.
Citeste si:
Ce s-a stabilit la intalnirea istorica la... mai mult
Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 15:22
Coreea de Nord avertizeaza ca exercitiile militare ale SUA si ale Coreei de Sud aduc tarile la un pas de un razboi nuclear.
Avertismentul vine cu doar o zi inainte ca cei doi aliati sa inceapa exercitiile militare ce reprezinta o demonstratie de forta desfasurata la o saptamana dupa ce Kim Jong Un a lansat o racheta balistica intercontinentala, noteaza Fox News.
Ziarul de stat din Coreea de Nord a scris intr-un articol ca aceste exercitii reprezinta o provocare ce ar putea duce la un razboi nuclear in acest moment.
"Un astfel de exercitiu este o provocare periculoasa, deoarece conduce tensiunea din Peninsula Coreeana in pragul unui razboi nuclear", noteaza ziarul, adaugand ca "fortele de papusi ale SUA si ale Coeeei de Sud sunt prostesti".
Vezi si cateva marturii cutremuratoare ale transfugilor nord-coreeni care spun ca testele nucleare le-au distrus sanatatea
Purtatorul de cuvant al Comitetului pentru Reunificarea pasnica a Coreei l-a numit recent nebun pe Trump si a transmis ca cele doua tari distrug pacea si stabilitatea din Peninsula Coreeana.
America si Coreea de Sud se pregatesc sa inceapa un exercitu militar de cinci zile, numit Vigilant Ace. Astfel, 12.000 de soldati americani se vor alatura fortelor sud-coreene, alaturi de 230 de aeronave.
Citeste si:
Cum e sa traiesti sub regimul condus de Kim Jong Un: Povestile socante ale defectorilor din Coreea de NordAccident nuclear in Coreea de Nord? Sute de oameni ar fi murit in urma unui testCoreea... mai mult
Duminica, 03 Decembrie 2017, ora 18:26
Statele Unite ale Americii sunt foarte bine pregatite pentru orice eventualitate fata de Coreea de Nord, a declarat presedintele american Donald Trump duminica.
"Suntem atat de bine pregatiti cum nici nu ati crede. Veti fi surprinsi sa vedeti cat de bine suntem pregatiti in cazul in care ar fi necesar", a asigurat presedintele Trump intr-un interviu acordat canalului Fox News.
Parand sa evoce optiunea militara impotriva regimului de la Phenian, el a adaugat: "Nu ar fi bine sa nu o facem? Raspunsul este da. Se va intampla oare asta? Cine stie?"
In fata accelerarii dezvoltarii programelor balistic si nuclear nord-coreene in ultimele luni, presedintele american a raspuns printr-o escalada verbala, amenintand in special la jumatatea lunii septembrie sa "distruga total" Coreea de Nord.
In mai multe randuri, el a afirmat ca SUA sunt pregatite sa loveasca militar Coreea de Nord in cazul in care aceasta ar fi necesar.
Fostul presedinte al SUA Jimmy Carter s-a declarat dispus sa se intoarca la Phenian ca emisar al lui Donald Trump, intr-un interviu acordat duminica publicatiei New York Times, in pofida personalitatii "imprevizibile" a liderului nord-coreean Kim Jong-Un.
Citeste si:
SUA au finalizat amplasarea sistemului antiracheta in Coreea de SudSeful CIA: Coreea de Nord e pe punctul de a dezvolta cu succes rachete nucleareCoreea de Nord ameninta din nou SUA: Si-au pierdut ratiunea. Ar trebui sa se astepte la un atac inimaginabil ...citeste mai departe despre... mai mult
Duminica, 22 Octombrie 2017, ora 19:58
Directorul Agentiei Centrale de Informatii (CIA), Mike Pompeo, a declarat ca nu ar fi surprins daca autoritatile nord-coreene ar testa o noua racheta, dat fiind faptul ca Phenianul a efectuat deja doua teste in iulie.
"Sunt destul de convins ca liderul nord-coreean Kim Jong Un va continua sa incerce sa-si dezvolte programul de rachete, deci nu m-ar surprinde daca va mai fi inca un test cu racheta. El a efectuat doua teste in iulie, deci nu m-ar surprinde daca ar exista inca un test cu rachete", a declarat duminica Pompeo pentru postul de televiziune Fox News, informeaza Reuters.
De asemenea, un expert sustine ca tara lui Kim Jong-UnC se pregateste sa testeze o racheta lansata de pe un submarin.
In ultima vreme sunt mari tensiuni intre America si Coreea de Nord. Iata mai multe informatii despre acest subiect:
Coreea de Nord anunta ca peste 3 milioane de voluntari vor in armata ca sa lupte cu americanii
Trump ameninta iar Coreea de Nord: Armele sunt incarcate. Kim Jong-un nu va scapa nepedepsit!
Rusia si China au o solutie care sa evite razboiul dintre Coreea de Nord si SUA
Alerta pe insula americana Guam de teama unui atac nord-coreean. Trump continua amenintarile ...citeste mai departe despre "Seful CIA: Nu ar fi o surpriza daca autoritatile din Coreea de Nord ar testa o noua racheta" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 August 2017, ora 21:02
Coreea de Nord sustine ca are capacitatea de a transforma America intr-o gramada de cenusa.
Ziarul guvernului de la Phenian, Minju Choson, noteaza ca o confruntare militara cu Coreea de Nord va duce America la autodistrugere, conform TASS.
Ziarul precizeaza ca dupa preluarea puterii de catre Administratia Trump s-a terminat perioada de "rabdare strategica" cu Coreea de Nord si ca Washingtonul a lansat o campanie internationala cu scopul de a intensifica presiunea pusa asupra Phenianului cu privire la rachetele si testele sale nucleare.
Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat saptamana trecuta ca America e pregatita sa isi foloseasca intreaga capacitate pentru a se apara. Diplomatul nu a exclus ca SUA sa utilizeze forta militara, daca e necesar. Intre SUA si Coreea de Nord nu exista relatii diplomatice, interesele Washingtonului la Phenian fiind reprezentante de Ambasada Suediei.
Conflictul armat din Peninsula Coreeana din 1950-1953 s-a incheiat prin semnarea unui acord de armistitiu. Deci in termeni formali Statele Unite si Coreea de Nord sunt in razboi, noteaza TASS.
Pe de alta parte, Kim Jong Un a sarbatorit testarea cu succes a rachetei balistice intercontinentale. La petrecere a fost vazuta si sotia sa, Ri Sol-ju, care apare rareori in public, arata Huffington Post.
Atat de rar este vazuta tanara, incat au aparut speculatii referitoare la ceea ce i s-a intamplat. Presa spunea ca e posibil sa fie gravida sau ca ar avea probleme in casnicie cu... mai mult
Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 20:46
China vrea sa coopereze cu Rusia pentru "a contribui la aplanarea pe cat de repede posibil a situatiei" din jurul Coreei de Nord, a declarat ministrul de externe chinez Wang Yi omologului sau rus Serghei Lavrov.
"Obiectivul comun al tarilor noastre este de a readuce toate partile la masa negocierilor", a spus Wang in timpul unei convorbiri telefonice cu Lavrov, vineri seara, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului de Externe chinez, citat de AFP.
Aceasta discutie telefonica intervine intr-un moment in care relatiile dintre Coreea de Nord si SUA s-au tensionat puternic.
Presedintele american Donald Trump a promis ca va "rezolva" problema programului nuclear nord-coreean si a anuntat ca un portavion american se indreapta spre Peninsula Coreeana.
Coreea de Nord este gata sa "raspunda la orice atac nuclear tot printr-un atac nuclear", a replicat numarul doi al regimului comunist de la Phenian, Choe Ryong-Hae, in cursul unei ceremonii care a precedat parada militara organizata cu prilejul implinirii a 105 ani de la nasterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Ir-Sen.
"China este gata sa-si coordoneze strans actiunile cu Rusia, pentru a contribui la aplanarea situatiei in peninsula si a incuraja partile sa reia dialogul", a declarat vineri seara seful diplomatiei chineze. Wang Yi a facut astfel aluzie la negocierile in sase (cele doua Corei, Japonia, Rusia, China si SUA), intrerupte de ani de zile.
"A impiedica razboiul si... mai mult
Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 18:08
Consiliul National de Securitate al Japoniei a discutat despre cum pot fi evacuati rapid cei aproximativ 60.000 de cetateni niponi din Coreea de Sud in cazul unei crize, a anuntat un oficial, pe fondul cresterii ingrijorarii in legatura cu programul nuclear al nord-coreenilor.
Pe langa navele comerciale si avioane, Japonia ar vrea sa trimita si avioane si nave militare pentru a ajuta la evacuarea cetatenilor sai, daca guvernul sud-coreean va fi de acord, a spus oficialul, care a dorit sa ramana anonim din cauza sensibilitatii subiectului, transmite NBC News.
Consiliul National de Securitate a discutat si despre modul in care Japonia va putea face fata unul val imens de refugiati din Coreea de Nord, in caz de razboi, printre care s-ar putea afla chiar si spioni nord-coreeni.
Yoshihide Suga, seful cabinetului premierului nipon, a transmis, vineri, ca Japonia se afla in contact permanent cu SUA si Coreea de Sud si a indemnat Coreea de Nord sa se abtina de la actiuni provocatoare.
Tensiunea in zona a crescut de saptamana trecuta de cand SUA au lansat 59 rachete Tomahawk catre Siria, ridicand semne de intrebare cu privire la planurile presedintelui american, Donald Trump, cu privire la Coreea de Nord, care a efectuat teste nucleare in ciuda sanctiunilor ONU.
Citeste si:
Wall Street Journal: Trump se gandeste sa atace Coreea de Nord, ca sa scape de amenintarea nuclearaTrump e hotarat sa rezolve singur problema nord-coreeana, daca China nu o faceCoreea de Nord... mai mult
Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 14:16