Statele Unite au impus taxe vamale in valoare de 16 miliarde de dolari produselor importate din China, valoarea totala a acestora ajungand la 50 de miliarde de dolari, in contextul unei dispute comerciale continue intre cele doua tari.
Sanctiunile au intrat in vigoare joi si vor afecta aproximativ 280 de produse din China, printre care produse chimice, echipament pentru agricultura, motociclete si antene, relateaza BBC.
Noile taxe vamale impuse vor determina cel mai probabil China sa impuna o serie de masuri de retorsiune, amplificand astfel disputa comerciala dintre cele doua tari.
Ministrul Comertului din China a declarat, joi, ca Administratia de la Beijing va trebui sa continue sa lupte impotriva ultimei serii de tarife impuse de catre Statele Unite.
De asemenea, acesta a declarat ca va depune o plangere la Organiatia Mondiala a Comertului impotriva taxelor vamale in valoare de 50 de miliarde de dolari.
Oficialii din Statele Unite si China poarta discutii la Washington, dar ambele parti au transmis ca nu exista sperante mari pentru rezolvarea conflictului.
Statele Unite si China au impus in iulie masuri reciproce de limitare a importurilor.
Tensiunile s-au agravat de atunci, majoritatea companiilor mari din cele doua tari fiind afectate, iar economia deteriorata.
Citeste si:
Washingtonul a impus sanctiuni unor firme din China si Rusia, pentru colaborarea cu Coreea de NordTrump planuieste sa creasca taxele pe importurile din China de la 10% la... mai mult
Joi, 23 August 2018, ora 08:31
Legea promulgata miercuri de Donald Trump, in pofida reticentelor sale, impune noi sanctiuni economice Rusiei si il impiedica pe presedintele american sa revina asupra masurilor mai vechi fara a consulta Congresul.
Este masura cea mai contestata de Casa Alba, care isi vede astfel marja de manevra limitata si care sustine ca este vorba de o imixtiune a Congresului in atributiile Executivului, se arata intr-o sinteza a agentiei France Presse.
Decretele fostului presedinte Barack Obama, care sanctionau persoane si companii legate de spionajul cibernetic rusesc si ingerintele Moscovei in Ucraina, sunt de acum consolidate prin textul noii legi: daca Donald Trump are intentia de a le abroga, de exemplu pentru a incerca sa-si amelioreze relatiile cu Kremlinul, el va trebui sa consulte Congresul american.
Printre aceste masuri figureaza un decret prezidential din decembrie, care vizeaza agentiile de informatii rusesti - Serviciul de informatii al armatei (GRU) si Serviciul de Informatii Externe (SVR) - acuzate de ingerinta in alegerile prezidentiale castigate de Donald Trump.
Legea cere Executivului sa adopte noi sanctiuni impotriva cetatenilor rusi identificati de administratia americana ca fiind implicati in atacuri informatice, activitati subversive in Europa, acte de coruptie, incalcari ale dreptului omului sau livrari de arme Siriei. Investitiile in domeniul petrolier sunt, de asemenea, vizate.
Citeste mai departe despre "Ce prevad noile sanctiuni ale SUA... mai mult
Joi, 03 August 2017, ora 11:32
Firmele germane au motive sa fie suparate dupa ce si Senatul american a aprobat noile sanctiuni impotriva Rusiei. E necesar insa ca reactiile sa fie intelepte, crede Oliver Kuhn de la Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Sanctiunile decise de Camera Reprezentantilor din SUA impotriva Rusiei sunt fara indoiala orientate si asupra intereselor economice germane. Orice activitate care are legatura cu "dezvoltarea, mentinerea, modernizarea sau repararea" conductelor rusesti care transporta gaz poate genera amenzi pentru firmele implicate.
Congresmenii americani vizeaza mai ales proiectul energetic Nord Stream 2 - o conducta de gaz lichid prin Marea Baltica, care transporta gazul din localitatea rusa Viborg pana in cea germana Lubmin.
Americanii sustin pe de o parte ca masurile ar ajuta Europa sa devina mai independenta de livrarile de energie din Rusia. Este un obiectiv salutar iar europenii ar fi bine sfatuiti sa isi diversifice sursele de aprovizionare cu energie.
Dar cu aceste sanctiuni americanii sunt un mijloc deloc fericit de a atinge acest obiectiv: cine vrea sa fie ajutat cu forta? Reactiile europene au fost pe masura. Seful Comisiei Europene a amenintat chiar SUA cu contramasuri. Iar mediul economic german a cerut UE sa opuna rezistenta Congresului de la Washington.
Pe de alta parte, congresmenii americani mai spun ca s-ar fi lasat inspirati de politica lui Trump "America First". Sanctiunile ar viza obtinerea unei deschideri pe piata europeana pentru... mai mult
Vineri, 28 Iulie 2017, ora 17:50
Rusia a cerut, vineri, Statelor Unite sa-si reduca personalul diplomatic pana la 1 septembrie si a anuntat confiscarea unor proprietati folosite de catre diplomati americani, ca raspuns la noile sanctiuni dictate de Washington impotriva Moscovei.
Potrivit Ministerului rus de Externe, personalul din misiunile diplomatice si consulare ale SUA a fost redus la 455 de persoane, pentru a fi la acelasi nivel cu personalul ambasadei Rusiei la Washington, relateaza site-ul agentiei Tass.
In plus, autoritatile ruse vor confisca proprietatile de vacanta si depozite folosite de catre diplomati americani.
"Partea rusa suspenda de la 1 august folosirea de catre ambasada SUA in Rusia a tuturor depozitelor de pe strada Dorozhnaya din Moscova si a proprietatii din Serebryany Bor", se arata intr-un comunicat al Ministerului rus de Externe.
Ministerul rus de Externe a mai anuntat ca Moscova isi rezerva dreptul de a adopta masuri restrictive suplimentare "intr-o maniera de reciprocitate, care ar putea sa aiba un impact asupra intereselor Statelor Unite", pe fondul politicii recente in raport cu Washington.
Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a explicat de ce raspunsul Rusiei a venit inainte ca presedintele Donald Trump sa semneze proiectul de lege privind sanctiunile.
"Pentru ca in acest caz importanta cea mai mare este reprezentata de forma in care proiectul de lege a trecut de Senat. Din punct de vedere tehnic, aceasta forma este practic finala. Evident ca... mai mult
Vineri, 28 Iulie 2017, ora 15:26
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a lansat joi un apel comunitatii internationale sa ia masuri in fata ascensiunii tendintelor "ultranationaliste" in Ucraina.
"Situatia din Ucraina este extrema, exista o recrudescenta a sentimentelor ultranationaliste", a declarat Serghei Lavrov in cursul unei conferinte de presa desfasurata la Ciudad de Guatemala, ultima etapa a turneului latino-american intreprins de seful diplomatiei de la Moscova, transmite AFP.
"Cerem sa fie luate masuri pentru a preveni transformarea Ucrainei intr-un stat nationalist care sa nu corespunda in niciun fel normelor europene existente", a adaugat el.
Pe de alta parte, Serghei Lavrov a multumit tarilor din America Centrala, care "nu s-au alaturat sanctiunilor ...citeste mai departe despre "Rusia cauta sprijin impotriva Ucrainei pana si in America Latina" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Martie 2015, ora 07:50
Presedintele Klaus Iohannis a condamnat, luni, printr-un mesaj, "atacturile criminale" asupra populatiei civile din Mariupol, Ucraina, precizand ca responsabilitatea apartine nu doar separatistilor ucraineni, ci si Federatiei Ruse, astfel ca trebuie luata in considerare intensificarea sanctiunilor.
"Ma alatur reprezentantilor Uniunii Europene si ai Statelor Unite ale Americii in a considera atacurile asupra populatiei civile din Mariupol, Ucraina, drept criminale", a transmis presedintele Iohannis, intr-un mesaj remis de Administratia Prezidentiala.
Razboi in Ucraina NATO acuza Rusia pentru violentele din Mariupol: Ce spune Putin e o prostie
Potrivit sefului statului, "responsabilitatea apartine nu doar separatistilor ucraineni, ci si Federatiei Ruse care participa la inarmarea rebelilor si nu isi foloseste influenta pentru a detensiona conflictul".
Klaus Iohannis afirma ca "Romania condamna incalcarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei si va continua sa ...citeste mai departe despre "Iohannis: Rusia, responsabila de atacurile criminale din Ucraina. Se impune intensificarea sanctiunilor! (Video)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 22:04
Premierul rus Dmitri Medvedev a descris sanctiunile impuse tarii sale ca fiind "ridicole", avertizand ca tarile europene vor suferi o lovitura dura.
Dupa anexarea Crimeii si interventia in Ucraina, Occidentul a aplicat o serie de masuri impotriva statului condus de Vladimir Putin, care a raspuns printre altele cu interzicerea importurilor de produse alimentare din statele vestice.
Culmea pedepsei: Un stat care nu exista pentru Rusia o sanctioneaza, dar nu spune cum
In aceste conditii, Medvedev a apreciat, duminica, ca produsele achizitionate din afara granitelor vor fi inlocuite de cele provenite de la producatorii locali, precum si din tarile din America Latina si Asia, informeaza Russia Today.
14 feluri in care Rusia poate sa raspunda sanctiunilor Occidentului
Mai mult, companiile europene vor avea acces limitat in Rusia.
"Acesta este pretul pe care trebuie sa il plateasca", a ...citeste mai departe despre "Avertisment dur de la Moscova dupa sanctiunile impuse de Occident: Vor sta pe bara!" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 15:14
Seful diplomatiei rusesti a acuzat sambata Statele Unite ale Americii ca vor sa "taie legaturile economice" dintre Moscova si Uniunea Europeana, la o zi de la intrarea in vigoare a noilor sanctiuni ale Uniunii Europene impotriva Rusiei din cauza implicarii presupuse a acesteia in conflictul din Ucraina.
"America vrea sa profite de situatia actuala pentru a taia legaturile economice dintre Europa si Rusia", mai ales pentru a impune UE livrarile sale de gaze al caror pret este net superior celui al gazului rusesc, a afirmat Serghei Lavrov, citat intr-un comunicat al MAE rus, intr-un interviu pentru canalul rus de televiziune TV Centre.
SUA, sanctiuni oficiale pentru Rusia - ce sectoare sunt vizate
Washingtonul isi doreste "sa isi asigure ...citeste mai departe despre "Moscova acuza Washingtonul: Vrea sa taie legaturile economice intre UE si Rusia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Septembrie 2014, ora 17:17
SUA au adoptat mai multe sanctiuni impotriva Rusiei din cauza problemelor din Ucraina. Totusi, acestea pot aduce si beneficii pentru afacerile unora dintre mogulii rusi.
Unul dintre acestia este miliardarul rus Vladimir Evtushenkov, cu afaceri in telecom. Una dintre companiile sale produce carduri bancare cu cip. Cererea de carduri va inregistra o crestere dupa ce sanctiunile impuse Rusiei au interzis companiilor care administreaza carti de credit sa mai lucreze cu bancile rusesti, iar Rusia incearca sa-si creeze propriul sistem de carduri bancare, relateaza Bloomberg.
Cele mai multe institutii rusesti de credit emit carduri Visa sau MasterCard. Cand un rus plateste cu cardul, chiar si intr-un magazin local, sau retrage bani de la ATM-uri, operatiunile sunt, de obicei, procesate prin intermediul sistemelor externe de plati.
SUA au sanctionat trei banci "apropiate" lui Putin: Rossiya, SMP si InvestKapital
Cand presedintle Barack Obama a sanctionat trei banci rusesti detinute de aliatii presedintelui Vladimir Putin - Rossiya, SMP si InvestKapital - a interzis, de fapt, companiilor americane sa mai faca afaceri cu acestea. Visa si MasterCard au fost obligate sa opreasca serviciile pentru aceste banci.
In total, 19 companii si 45 dintre aliatii si oficialii lui Putin au fost sanctionati de americani, desi pentru unii dintre acestia, sanctiunile sunt lipsite de sens. Persoanele de pe "lista neagra" au interdictia de a intra in SUA sau de a detine proprietati... mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 16:15