Rompetrol a anuntat ca va contesta in instanta decizia Consiliului Concurentei, pe care o considera nelegala si neintemeiata. Rompetrol, alaturi de alte sase companii petroliere, a fost sanctionata in urma unei investigatii desfasurate pe piata carburantilor.
"Rompetrol Downstream, membra a Grupului Rompetrol, a luat act cu surprindere de decizia Consiliului Concurentei de sanctionare a companiei pentru retragerea de la comercializare a produsului Premium E4. Consideram ca, in ceea ce priveste Rompetrol Downstream, concluziile raportului de investigatie au fost total nejustificate si nedovedite, iar decizia Consiliului Concurentei de sanctionare este, in egala masura, nelegala si neintemeiata", se arata intr-un comunicat transmis de grupul Rompetrol.
"Activitatile comerciale desfasurate de Rompetrol Downstream au fost efectuate intotdeauna in stricta conformitate cu dispozitiile legale. Rompetrol nu a fost informata cu privire la existenta unui plan comun de retragere de la comercializare a sortimentului de benzina Premium E4 si nici nu a aprobat expres sau tacit un asemenea plan comun", spun cei de la Rompetrol.
Conform sursei citate, comportamentul pe piata al companiei a fost intotdeauna unul independent si a vizat exclusiv respectarea prevederilor legale care impuneau comercializarea sortimentului Premium E4 pana la 1 ianuarie 2009 si trecerea ulterioara la productia de carburanti care respecta normele Euro 5.
Rompetrol a decis sistarea productiei... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 14:40
Consiliului Concurentei va prezenta saptamana viitoare rezultatul investigatiei de pe piata carburantilor, raportul final recomandand sanctiuni care nu ajung la amenda maxima, de 10% din cifra de afaceri, a anuntat, joi, presedintele autoritatii de reglementare, Bogdan Chiritoiu.
"Saptamana viitoare vom anunta rezultatul investigatiei pe combustibil", a declarat Chiritoiu, la o conferinta de presa.
Consiliul Concurentei investigheaza cele mai mari sase companii petroliere din Romania, respectiv OMV, Petrom, Rompetrol, MOL, Agip si Lukoil, avand suspiciuni ca acestea s-au inteles in 2008 sa retraga de pe piata un sortiment de benzina.
"Raportul distinge intre companii. Sunt diferente intre faptele comise de companiile investigate, iar legea spune ca initiatorul (unui comportament anticoncurential - n.r.) va fi sanctionat mai sever", a declarat la sfarsitul lunii decembrie, Chiritoiu, dupa audierea reprezentantilor legali ai companiilor investigate.
Cea mai mare sanctiune pe care o poate aplica Consiliul Concurentei unei companii este amendarea cu echivalentul a 10% din cifra de afaceri.
"Raportul nu recomanda aplicarea amenzii maxime pentru vreo companie implicata, plenul insa poate decide acest lucru. Practica arata, insa, ca decizia plenului nu poate fi foarte diferita de ceea ce scrie in raport", a adaugat Chiritoiu.
El a mentionat ca pana in prezent decizia nu a fost transmisa companiilor investigate. mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 14:00