Trei companii care se ocupa cu comercializarea angro a carburantilor au fost amendate cu aproape 3,7 milioane de euro de catre Consiliul Concurentei, dupa ce s-au inteles privind preturile practicate.
Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, Consiliul Concurentei a sanctionat cele trei companii cu amenzi in valoare totala de 16.907.202 lei, pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale.
Companiile sanctionate sunt SC TINMAR IND SA BUCURESTI (15.282.489 lei), SC PLANOIL SRL BUCURESTI (1.317.780 lei) si SC PLANOIL INDUSTRIES SRL BUCURESTI (306.933 lei).
In cadrul investigatiei, Autoritatea de Concurenta a constatat ca cele trei companii au participat la o intelegere anticoncurentiala, constand in fixarea preturilor, discounturilor si adaosurilor comerciale, impartirea clientilor si a surselor de aprovizionare in activitatea de distributie angro de benzina si motorina pe piata romaneasca, se mai arata in comunicat.
Toate companiile sanctionate au recunoscut participarea ...citeste mai departe despre "Distribuitori de carburanti, intelesi asupra preturilor - ce amenzi a dat Consiliul Concurentei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 16:34
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, joi, ca o decizie finala a instantei in ceea ce priveste amenda aplicata de institutie, in 2011, companiilor petroliere va fi data la sfarsitul anului 2015 sau inceputul lui 2016.
Consiliul Concurentei a sanctionat in 2011 companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania cu amenzi care cumuleaza peste 200 milioane de euro, reprezentand aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010. Companiile au atacat amenzile in instanta.
Autoritatea de concurenta a castigat la Curtea de Apel procesele cu OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol, MOL si Lukoil, pierzand insa cu ENI.
"Trebuie sa vedem motivarile Curtii de Apel, iar de obicei dureaza cateva luni pana cand instanta isi motiveaza decizia. Din acel moment, cei care au pierdut pot sa faca recurs. Partea proasta este ca deja termenele pe care ni le da Inalta Curte sunt pentru 2015. Daca venim acum cu o cauza, nu primim termen 2014, ci 2015. Deci, aproape sigur in momentul in care vor veni deciziile de la Curtea de Apel Bucuresti recursurile vor fi programate de Inalta Curte pentru 2015. Asta inseamna ca nu vom avea un rezultat final inainte de sfarsitul anului 2015, inceputul lui 2016", a spus Chiritoiu la o conferinta pe tema concurentei.
Autoritatea de reglementare in domeniul concurentei a constatat ca exista dovezi ca respectivele companii s-au... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 14:21
Pretul benzinei din Romania este influentat de nivelul cotatiilor internationale, pe masura ce pretul petrolului la nivel mondial creste din cauza tensiunilor dintre Uniunea Europeana, SUA si Iran. Ingrijorarea autoritatilor romane este afisata doar de sezonul electoral.
Petrom a anuntat marti dimineata cresterea pretului benzinei, dupa doua luni de stagnare, pusa pe seama cresterii preturilor internationale, din cauza inrautatirii situatiei din stramtoarea Ormuz, cea mai mare poarta pentru exporturile de "aur negru".
Guvernul de la Teheran s-a intrunit luni pentru a discuta despre posibile masuri de retorsiune impotriva embargoului impus de Uniunea Europeana, care trebuie sa intre in vigoare in luna iulie. Decizia Comisiei Europene este considerata de multi o "gafa" in conditiile in care Europa nu era, pana acum, implicata in problemele dintre Statele Unite si Iran.
Citeste si Marea gafa a Comisiei Europene: Embargoul asupra petrolului iranian
"Petrom a marit cu 6 bani pe litru pretul benzinei, dupa doua luni de inghetare, acum cand, in Golful Persic exista probleme foarte mari. Parlamentul iranian s-a reunit si a vorbit despre masuri de retorsiune asupra embargoului pus de UE. Aceasta e cauza pentru care in Romania incep sa creasca preturile, fiind racordate la cotatiile internationale", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business24.
Din pretul benzinei la pompa, 54% merge catre stat, fiind alcatuit din accize si TVA, restul fiind reprezentat de... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 08:01
Pretul benzinei din Romania s-a dublat in ultimii trei ani, pana la 1,2 euro pe litru. Scumpirile par a nu se opri aici, in ciuda recentelor amenzi usturatoare aplicate de Consiliul Concurentei benzinarilor.
In ianuarie 2009, benzina costa in Romania 0,66 euro pe litru, iar in 2012 a ajuns la 1,2 euro pe litru, potrivit datelor Comisiei Europene. Benzina s-a scumpit indiferent de contextul politico-economic, chiar daca la nivel international se ieftinea, benzina romaneasca a fost mereu mai scumpa.
In Statele Unite benzina costa aproximativ 3 lei pe litru, adica este de doua ori mai ieftina decat in Romania.
Consiliului Concurentei a decis sanctionarea companiilor petroliere OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL Romania si Eni Romania cu amenzi de 205 milioane de euro, pentru ca au influentat in mod deliberat pretul benzinei, incalcand regulile de baza ale concurentei.
Aceste companii petroliere au avut discutii in 2007-2008 pentru a retrage benzina Eco Premium fiindca era un produs care asigura 20% din vanzarile de benzina. Pentru a nu pierde niciuna cota de piata impotriva concurentului, acestea s-au pus de acord si au stabilit sa retraga cu totii sortimentul de benzina de pe piata.
Cine plateste, de fapt, amenzile?
Amenzile vor fi incluse in pretul benzinei, adica va fi suportat din buzunarul soferilor, este de parere Ion Lixandru, vicepresedintele Asociatiei Transportatorilor Rutieri din Romania.
Economistul Mircea Cosa spune ca amenzile date de... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 08:00
Plenul Consiliului Concurentei a decis sa sanctioneze companiile petroliere OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL Romania si Eni Romania cu amenzi de 880 milioane de lei (205 milioane de euro la cursul actual), aproximativ 3% din cifrele de afaceri pe 2010.
Potrivit lui Bogdan Chiritoiu, amenda cea mai mare a fost primita de compania Petrom, fiindca a fost initiatorul deciziei de a retrage de pe piata sortimentul de benzina Eco Premium in anii 2007-2008.
Amenda oferita companiilor petroliere este cea mai mare sanctiune data de Consiliul Concurentei din ultimii ani.
"Este cea mai mare amenda data si e greu sa-mi imaginez ca vom avea cazuri similare. De asemenea, este singura amenda bazata pe probe directe, care s-a dat companiilor petroliere in Europa. Am decis sa sanctionam companiile petroliere fiindca au incalcat legea Concurentei, care spune ca o companie nu trebuie sa stie ce face concurenta.
Aceste companii petroliere au avut discutii in 2007-2008 pentru a retrage benzina Eco Premium fiindca era un produs care asigura 20% din vanzarile de benzina. Pentru a nu pierde niciuna cota de piata impotriva concurentului, acestea s-au pus de acord si au stabilit sa retraga cu totii sortimentul de benzina de pe piata", a declarat presedintele Consiliului Concurentei.
Companiile petroliere au fost instiintate de decizie in cursul zilei de luni si vor avea 30 de zile la dispozitie sa se decida daca ataca in instanta sau nu.
"Companiile ar fi avut posibilitatea sa... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 17:28
Rompetrol a anuntat ca va contesta in instanta decizia Consiliului Concurentei, pe care o considera nelegala si neintemeiata. Rompetrol, alaturi de alte sase companii petroliere, a fost sanctionata in urma unei investigatii desfasurate pe piata carburantilor.
"Rompetrol Downstream, membra a Grupului Rompetrol, a luat act cu surprindere de decizia Consiliului Concurentei de sanctionare a companiei pentru retragerea de la comercializare a produsului Premium E4. Consideram ca, in ceea ce priveste Rompetrol Downstream, concluziile raportului de investigatie au fost total nejustificate si nedovedite, iar decizia Consiliului Concurentei de sanctionare este, in egala masura, nelegala si neintemeiata", se arata intr-un comunicat transmis de grupul Rompetrol.
"Activitatile comerciale desfasurate de Rompetrol Downstream au fost efectuate intotdeauna in stricta conformitate cu dispozitiile legale. Rompetrol nu a fost informata cu privire la existenta unui plan comun de retragere de la comercializare a sortimentului de benzina Premium E4 si nici nu a aprobat expres sau tacit un asemenea plan comun", spun cei de la Rompetrol.
Conform sursei citate, comportamentul pe piata al companiei a fost intotdeauna unul independent si a vizat exclusiv respectarea prevederilor legale care impuneau comercializarea sortimentului Premium E4 pana la 1 ianuarie 2009 si trecerea ulterioara la productia de carburanti care respecta normele Euro 5.
Rompetrol a decis sistarea productiei... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 14:40
Amenzile date in cursul zilei de marti companiilor petroliere ar putea fi incluse in pretul benzinei, ceea ce ar insemna ca soferii vor fi cei care vor plati in cele din urma amenzile, considera Ion Lixandru, vicepresedintele Asociatiei Transportatorilor Rutieri din Romania.
Potrivit acestuia, de la 1 ianuarie 2012, Romania se va alinia la nivelul tarilor din UE, ceea ce inseamna o crestere substantiala a preturilor carburantilor.
"Vom vedea ce se va intampla in perioada urmatoare pe piata carburantilor. Daca aceste amenzi vor fi incluse in pretul carburantilor nu le vom plati tot noi? Dupa atata timp, Consiliul Concurentei stie mai bine nivelul acestor amenzi", a declarat Ion Lixandru in cadrul unei emisiuni televizate. mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 14:05
Consiliului Concurentei va prezenta saptamana viitoare rezultatul investigatiei de pe piata carburantilor, raportul final recomandand sanctiuni care nu ajung la amenda maxima, de 10% din cifra de afaceri, a anuntat, joi, presedintele autoritatii de reglementare, Bogdan Chiritoiu.
"Saptamana viitoare vom anunta rezultatul investigatiei pe combustibil", a declarat Chiritoiu, la o conferinta de presa.
Consiliul Concurentei investigheaza cele mai mari sase companii petroliere din Romania, respectiv OMV, Petrom, Rompetrol, MOL, Agip si Lukoil, avand suspiciuni ca acestea s-au inteles in 2008 sa retraga de pe piata un sortiment de benzina.
"Raportul distinge intre companii. Sunt diferente intre faptele comise de companiile investigate, iar legea spune ca initiatorul (unui comportament anticoncurential - n.r.) va fi sanctionat mai sever", a declarat la sfarsitul lunii decembrie, Chiritoiu, dupa audierea reprezentantilor legali ai companiilor investigate.
Cea mai mare sanctiune pe care o poate aplica Consiliul Concurentei unei companii este amendarea cu echivalentul a 10% din cifra de afaceri.
"Raportul nu recomanda aplicarea amenzii maxime pentru vreo companie implicata, plenul insa poate decide acest lucru. Practica arata, insa, ca decizia plenului nu poate fi foarte diferita de ceea ce scrie in raport", a adaugat Chiritoiu.
El a mentionat ca pana in prezent decizia nu a fost transmisa companiilor investigate. mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 14:00
Conducerea OMV analizeaza o serie de riscuri la adresa Petrom, de la boicoturi cauzate de majorarea preturilor sau noi litigii costisitoare cu fostii sau actualii salariati, la amenzi din partea Consiliului Concurentei si plecarea masiva a directorilor sau angajatilor-cheie din companie, potrivit Mediafax."Cresterile substantiale de anul trecut ale pretului carburantilor, cauzate in mare parte de majorarea taxelor, si evolutiile adverse ale preturilor din perspectiva consumatorului au avut ca rezultat si vor putea genera in viitor proteste si boicoturi impotriva companiilor petroliere precum Petrom", se arata in prospectul realizat de grupul austriac de petrol si gaze OMV in vederea unei majorari de capital de pana la 900 milioane euro.
OMV mai spune la capitolul riscuri ca, in urma proceselor cu fosti si actuali salariati, compania Petrom ar putea fi nevoita sa ii reangajeze sau sa le achite compensatii, a caror valoarea nu poate fi estimata. Compania arata ca Petrom deja a platit compensatii catre foti proprietari de terenuri care au primit dreptul de a primi compensatii pentru exproprierile din timpul regimului comunist.
In 2007 si 2008 Petrom a constituit provizioane pentru litigii cu actuali si fosti angajati in valoare totala de 1,5 miliarde de lei (415 milioane de euro). La 31 martie 2011 compania are provizioane de 477 milioane de lei (116 milioane de euro).
Totodata, Petrom ar putea fi sanctionata in urma investigatiei inceputa in 2005 de Consiliul Concurentei in... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 23:04