O noua directiva europeana, care trebuie transpusa in legislatia nationala, prevede ca agentii economici care isi recunosc vina in fata Consiliului Concurentei si sunt iertati de amenda sa poata beneficia de imunitate si in fata Parchetului, a declarat, joi, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul conferintei PRIA Competition.
"Anul acesta prioritatea legislativa este transpunerea unei noi directive adoptate la inceputul acestui an, care nu schimba pe fond nimic in legatura cu legislatia de concurenta, insa ce incearca aceasta directiva este sa armonizeze procedurile intre statele membre, sa putem colabora mai usor. Totodata, mecanismele de concurenta sa fie mai clare, la fel si obiectivele la numire si mai ales la schimbarea din functiile de conducere", a spus Chiritoiu.
El a sustinut ca o modificare esentiala se refera la faptul ca, odata ce primeste imunitate la amenda Consiliului Concurentei, o companie poate fi exonerata si de raspunderea penala.
"Nu ma astept la schimbari mari, intrucat legislatia romana este deja destul de bine armonizata cu aceasta directiva. Unde vad o schimbare este legatura dintre clementa si imunitate. Directiva spune ca acolo unde compania apeleaza la clementa si primeste imunitate la amenda, sa primeasca imunitate si in fata Parchetului. Ma astept ca acest lucru sa genereze discutii interesante cu Parchetul", a spus Chiritoiu.
Potrivit acestuia, 40% dintru companiile sanctionate anul trecut si-au... mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 14:09
Compania Dedeman, liderul pietei de bricolaj din Romania, a reactionat dupa ce a fost amendata cu 18,6 milioane de lei de catre Consiliul Concurentei.
Reprezentantii firmei sustin ca nu au incheiat o intelegere cu alti distribuitori, ci au incalcat legea pentru ca nu au inteles-o foarte bine.
"Compania Dedeman a fost sanctionata de catre Consiliul Concurentei ca urmare a incheierii, in perioada 2005 - 2006 (cu 11 ani in urma), a unor contracte standard concepute de furnizorii internationali Porta Kmi si Ariston Termosanitari. Aceste contracte contineau unele clauze neconforme cu dispozitiile legii concurentei in vigoare la acea data.
Simpla semnare a acestor contracte este in contradictie cu legea concurentei. Nu a existat nici o intelegere intre compania Dedeman si ceilalti distribuitori.
De la inceputul activitatii sale si pana in prezent, compania Dedeman nu a pus in practica niciun fel de intelegeri anticoncurentiale. Sanctiunea aplicata se datoreaza faptului ca la data ...citeste mai departe despre "Explicatia Dedeman, dupa ce a incasat o amenda de milioane: Nu am inteles bine legea" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Septembrie 2016, ora 09:14
Dedeman, liderul pietei de bricolaj din Romania, si alte 40 de companii au fost amendate de Consiliul Concurentei cu sume in valoare totala de peste 6 milioane de euro pentru intelegeri privind fixarea preturilor la usi si centrale termice, lucru interzis de lege.
In urma investigatiilor facute, Consiliul Concurentei a constatat ca intre companiile Porta KMI Romania (usi) si Ariston Thermo Romania SRL (centrale termice), pe de o parte, si distribuitorii lor de cealalta parte, s-au incheiat contracte prin care se stabileau preturile de revanzare sau cotele de adaos comercial.
"In acest fel, s-a restrans capacitatea distribuitorilor de a-si stabili singuri pretul de revanzare si s-a eliminat concurenta prin pret dintre acestia", se arata intr-un comunicat remis presei de Consiliul Concurentei.
Cele mai mari amenzi au fost primite de Dedeman (peste 18,6 milioane lei in urma celor doua investigatii), Arabesque SRL (peste 3,5 ...citeste mai departe despre "Dedeman si alte 40 de companii, amendate cu peste 6 milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 14:44
Bogdan Chiritoiu, proaspat reconfirmat in functia de presedinte al Consiliului Concurentei, a vorbit intr-un interviu acordat Curs de Guvernare despre cum se deruleaza o investigatie a inspectorilor de concurenta si care a fost cea mai defavorabila decizie a unei instante impotriva unei hotarari a Consiliului.
"Consiliul Concurentei are atributii puternice in special impotriva firmelor private. Aici cam dam amenzi.... Bine, ele sunt cam intotdeauna contestate in instanta, insa castigam in procente impresionante, cred ca avem cam 95% rata de succes, daca succes inseamna ca instanta confirma ca s-a incalcat legea.
Daca instanta e de acord si cu nivelul sanctiunii, aici nu mai stam atat de bine. Sunt cazuri, sunt ani in care ne-au redus la jumatate amenzile. De obicei, ne confirma nivelul sanctiunilor cam 65-70%, media pe an. Difera de la an la an, noi ne uitam mereu sa vedem ce a ramas in picioare la Inalta Curte, ne uitam cat a ramas in picioare din cuantumul initial.
Anul... citeste mai departe despre "Solutia sa avem benzina mai ieftina si cum scapa firmele de amenzile uriase in instanta - interviu cu seful Consiliului Concurentei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 10:51
Consiliul Concurentei a sanctionat companiile Transcarpat Sportours International Romania, J.P. Sauer & Sohn Germania, San Swiss Arms Elvetia si Brugger & Thomet Elvetia cu o amenda totala de circa 2,8 milioane euro, pentru trucarea unor licitatii organizate de Ministerul Apararii Nationale (MApN).
Sanctiunile au fost aplicate in cadrul investigatiei, declansate din oficiu, privind practica concertata a companiilor de a truca licitatiile pentru achizitia produselor din gama "armament de infanterie" si "aparatura optica" aferenta, in perioada 2005-2007.
Consiliul Concurentei a constatat ca S.C. Transcarpat Sportours International S.R.L. a fost imputernicit de J.P. Sauer & Sohn GmbH, San Swiss Arms AG si Brugger & Thomet AG sa le reprezinte la licitatii si a elaborat ofertele pentru fiecare companie. In acest fel, au fost impartite portofoliile de produse, astfel incat cele trei companii nu s-au mai concurat, desi exista aceasta posibilitate, se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.
"Practic, S.C. Transcarpat a avut acces la informatii sensibile si a elaborat ofertele in asa fel incat sa maximizeze sansele de castig pentru fiecare companie. Un astfel de comportament contravine atat prevederilor legislatiei romanesti in domeniul concurentei, cat si prevederilor Tratatului de Functionare a Comunitatii Europene", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Astfel, Transcarpat Sportours International din Romania a fost sanctionata... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 15:30
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, joi, ca o decizie finala a instantei in ceea ce priveste amenda aplicata de institutie, in 2011, companiilor petroliere va fi data la sfarsitul anului 2015 sau inceputul lui 2016.
Consiliul Concurentei a sanctionat in 2011 companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania cu amenzi care cumuleaza peste 200 milioane de euro, reprezentand aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010. Companiile au atacat amenzile in instanta.
Autoritatea de concurenta a castigat la Curtea de Apel procesele cu OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol, MOL si Lukoil, pierzand insa cu ENI.
"Trebuie sa vedem motivarile Curtii de Apel, iar de obicei dureaza cateva luni pana cand instanta isi motiveaza decizia. Din acel moment, cei care au pierdut pot sa faca recurs. Partea proasta este ca deja termenele pe care ni le da Inalta Curte sunt pentru 2015. Daca venim acum cu o cauza, nu primim termen 2014, ci 2015. Deci, aproape sigur in momentul in care vor veni deciziile de la Curtea de Apel Bucuresti recursurile vor fi programate de Inalta Curte pentru 2015. Asta inseamna ca nu vom avea un rezultat final inainte de sfarsitul anului 2015, inceputul lui 2016", a spus Chiritoiu la o conferinta pe tema concurentei.
Autoritatea de reglementare in domeniul concurentei a constatat ca exista dovezi ca respectivele companii s-au... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 14:21
Consiliul Concurentei a aplicat anul trecut amenzi in valoare de 1,25 miliarde lei (294,16 milioane euro), in crestere de 9,3 ori fata de 2010, acestea depasind de peste 36 de ori bugetul institutiei, se arata in raportul de activitate pe 2011.
"In anul 2011, au fost aplicate amenzi in valoare de 1.246.641.324 lei (294.164.875 euro), fiind sanctionate 64 de intreprinderi pentru practici anticoncurentiale, 39 pentru nefurnizarea de informatii in cadrul anchetelor sectoriale si doua pentru punerea in aplicare a unor concentrari inainte de emiterea unei decizii a Consiliului Concurentei", se arata in raport.
Comparativ cu anul 2010, valoarea amenzilor a crescut de 9,3 ori. Amenzile aplicate in anul 2011 au depasit de peste 36 de ori bugetul Consiliului Concurentei.
Consiliul Concurentei a initiat 27 investigatii in 2011
Consiliul Concurentei a initiat anul trecut 27 investigatii, din care 24 privind posibile incalcari ale legislatiei de concurenta si trei privind anumite sectoare economice (anchete sectoriale). Din cele 24 de investigatii privind posibile incalcari ale legislatiei de concurenta declansate in anul 2011, aproximativ 60% au fost initiate prin autosesizare.
Jumatate din investigatiile deschise vizeaza posibila incalcare a legislatiei nationale de concurenta, cealalta jumatate vizand si posibila incalcare a legislatiei comunitare in domeniu.
In raport se mentioneaza ca 71% din investigatiile referitoare la posibile intelegeri anticoncurentiale... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 11:52
Consiliul Concurentei a amendat companiile farmaceutice Bayer si Sintofarm si mai multi distribuitori cu 51,52 milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro) pentru incheierea unor intelegeri privind interzicerea exportului de produse ale celor doi producatori.
Consiliul Concurentei a finalizat inca doua investigatii pe piata farmaceutica, la companiile Bayer, Sintofarm si distribuitorii Mediplus, Polisano, Relad, Farmexim, Farmexpert, Fildas, Montero, ADM, Pharmafarm, pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale si, respectiv, o posibila intelegere anticoncurentiala intre membrii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si cei ai Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR).
Cea mai mare amenda, 11,74 milioane lei, a fost aplicata distribuitorului Mediplus. Compania Bayer a fost amendata cu 7,25 milioane de lei iar Sintofarm cu 63.000 de lei. Amenzile aplicate in cazul celorlalti distribuitori au fost: Polisano - 3,75 milioane lei, Relad - 1,58 milioane lei, Farmexim - 4,85 milioane lei, Farmexpert - 10,99 milioane lei, Fildas - 5,82 milioane lei, Montero - 75.000 lei, ADM - 3,97 milioane lei si Pharmafarm - 1,38 milioane lei.
Investigatia privind eventuala interzicere a exportului de produse Bayer si Sintofarm a fost declansata de Consiliul Concurentei, din oficiu, in septembrie 2009.
"Aceste intelegeri anticoncurentiale, considerate incalcari grave ale legislatiei concurentei, au avut ca obiect... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 17:45
Consiliul Concurentei a aplicat in 2011 amenzi de circa 83 milioane euro, adica 80% din totalul amenzilor aplicate de la infiintarea institutiei, fiind vorba de un an in care au fost inchise investigatii importante, dar mai vechi, a declarat joi presedintele CC, Bogdan Chiritoiu.
"Anul trecut a fost un an exceptional, au fost finalizate cazuri importante, dar mai vechi, iar la nivelul amenzilor s-a ajuns la circa 80% din cat a dat Consiliul de la infiintare. Au existat si cazuri inchise prin angajament, unde compania isi asuma ca va aplica corectii rapid, cum a fost cazul transmiterilor meciurilor de catre Liga, caz care va fi reevaluat in 2012. Au fost si companii care au recunoscut incalcarea legii", a precizat Chiritoiu.
Astfel, anul trecut au fost finalizate 24 de investigatii pentru posibile practici anticoncurentiale nivel apropiat cu 2010, cand au fost 23 de investigatii. Dintre acestea, 11 s-au finalizat cu sanctiuni. Valoarea amenzilor a fost de 354,96 milioane lei (circa 83,4 milioane euro).
Orange si Bayer, printre companiile amendate de Consiliul Concurentei
Printre companiile cu cele mai mari amenzi aplicate se numara Orange - 34,8 milioane euro, Vodafone - 28,3 milioane euro, Bayer - 12 milioane euro, iar alte trei companii, Interfruct, Albinuta Shops, Profi Rom Food, au primit amenzi cumulate de 4 milioane euro pentru fixarea preturilor de vanzare cu amanuntul a legumelor si fructelor.
In toamna a fost declansata in premiera o investigatie pe... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 14:46