Operatorii telecom Orange, Vodafone si Telekom au primit amenzi in valoare totala de 900.000 de lei in Romania. Companiile au fost sanctionate pentru ca nu si-au indeplinit obligatiile asumate, astfel ca mai multe localitati au ramas fara acoperire pentru semnal.
Autoritatea Nationala pentru Administrate si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a amendat Vodafone cu 720.000 de lei, Orange cu 120.000 de lei, in timp ce Telekom a primit o sanctiune contraventionala in valoare de 60.000 de lei.
"Cei trei furnizori de comunicatii electronice sanctionati vor trebui sa achite contravaloarea amenzilor contraventionale catre bugetul de stat si sa isi indeplineasca obligatiile de acoperire prevazute in licentele de utilizare a spectrului de frecvente radio", spun oficialii ANCOM, intr-un comunicat de presa.
In cadrul licitatiei de spectru ...citeste mai departe despre "Orange, Vodafone si Telekom au primit amenzi de 900.000 de lei in Romania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Iulie 2016, ora 20:37
Valoarea amenzii maxime pentru firmele care nu depun la termen declaratia pentru mediu se dubleaza de pe 29 septembrie. Modificarea a aparut in OG 31/2013, publicata la finalul lunii august, prin care se aduc si alte modificari importante pentru companii.
Incepand din 29 septembrie se injumatateste si valoarea amenzii minime pentru persoanele juridice care nu depun la termen declaratiile privind obligatiile la Fondul pentru mediu. Astfel, noua amenda minima este 1.000 de lei fata de 2.000 de lei, cat era pana acum. Pe de alta parte, valoarea amenzii maxime este 5.000 de lei, fata de 2.500 de lei.
Ordonanta de Guvern nr 31/2013, care modifica OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 553 de vineri, 30 august si prevede ca noile amenzi intra in vigoare la 30 de zile de la publicare, adica pe 29 septembrie 2013.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 11:02
Valoarea amenzii maxime pentru firmele care nu depun la termen declaratia pentru mediu se dubleaza de pe 29 septembrie. Modificarea a aparut in OG 31/2013, publicata recent, prin care se aduc si alte modificari importante pentru companii
In noul act legislativ se injumatateste si valoarea amenzii minime pentru persoanele juridice care nu depun la termen declaratiile privind obligatiile la Fondul pentru mediu. Astfel, amenda minima va fi de 1.000 de lei fata de 2.000 de lei, cat este in prezent. Pe de alta parte, valoarea amenzii maxime va fi de 5.000 de lei, fata de 2.500 de lei.
Ordonanta de Guvern nr 31/2013, care modifica OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 553 de vineri, 30 august si prevede ca noile amenzi vor intra in vigoare la 30 de zile de la publicare, adica pe 29 septembrie 2013.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 12:59
Compania elvetiana de foraj maritim Transocean a fost amendata intr-un proces civil cu un miliard de dolari de catre un tribunal american pentru scurgerea petroliera provocata in 2010 in Golful Mexic.
O judecatoare federala aprobase deja saptamana trecuta o amenda de 400 de milioane de dolari aplicata acestui grup, proprietar al platformei Deepwater Horizon, im cadrul procedurii penale, transmite AFP, citata de Agerpres.
Transocean a pledat vinovat de infractiunea prevazuta in legea americana de proprietate asupra apei (Clean Water Act) si a fost condamnat sa plateasca 400 de milioane de dolari, fiind acuzat ca a interpretat eronat rezultatele alarmante ale unui test realizat chiar inaintea catastrofei din 20 aprilie.
Amenda de un miliard de dolari ii este aplicata ca urmare a scurgerii de petrol in Golful Mexic, a indicat judecatorul Carl Barbier de la tribunalul federal din New Orleans, statul american Louisiana.
British Petroleum, care exploata platforma, si-a recunoscut si el culpa pentru mareea neagra si a acceptat sa plateasca peste 4,5 miliarde de dolari amenda autoritatilor americane.
Explozia de pe Deepwater Horizon la 20 aprilie 2010 a provocat moartea a 11 angajati si a raspandit sute de milioane de litri de petrol brut in Golful Mexic pana cand s-a reusit inchiderea putului dupa patru luni de eforturi.
Pentru a reglementa amenda, Transocean trebuie sa plateasca 400 de milioane de dolari in 60 de zile. Societatea elvetiana va trebui apoi sa... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 13:40
Amenzile pentru nerespectarea noii legi a energiei electrice, avizate vineri de Guvern, sunt de 10 ori mai mari decat prevedea vechiul act normativ si pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri a companiilor, potrivit proiectului care a intrat in dezbaterea Executivului.
Astfel, in cazul persoanelor fizice, cea mai mica amenda este de 2.500 de lei, iar cea mai mare, 20.000 de lei.
Sanctiunile mari vin in cazul companiilor, care pot plati amenzi de cel putin 20.000 de lei si pana la un milion de lei. Vechea lege a energiei, 13/2007, prevedea amenzi intre 25.000 si 100.000 de lei in cazul persoanelor juridice.
In noua lege sunt cuprinse si sanctiuni intre 1 si 10% din cifra de afaceri, pentru "nerespectarea cerintelor de independenta a operatorului de distributie sau a operatorului de transport si de sistem si/sau a reglementarilor privind controlul direct sau indirect asupra unor intreprinderi din sectorul producerii, furnizarii, distributiei sau transportului de energie electrica".
Totodata, noua lege prevede ca, "in situatii de dezechilibre majore intre cerere si oferta si disfunctionalitati evidente ale pietei de energie electrica, Guvernul, la propunerea ANRE si cu avizul Consiliului Concurentei, poate limita cresterea excesiva a preturilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioada determinata de maxim 6 luni, perioada care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult 3 luni, cat timp persista circumstantele care au determinat... mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 14:38
Inspectia Muncii a aplicat amenzi de peste un milion de euro, doar pentru munca nedeclarata, in cadrulul unei actiuni de control desfasurata in februarie, perioada in care au fost verificati peste 6.600 de angajatori, informeaza reprezentantii Inspectiei.
Cea mai mare incidenta a muncii "la negru" s-a inregistrat in comert, unde au fost gasiti 141 de angajatori care utilizau forta de munca fara forme legale de angajare, mai spun sursele citate.
Celelalte domenii cu incidenta crescuta a muncii nedeclarate au reprezentat prestarile de servicii (65 de agenti comerciali), constructiile (19 cazuri) si sapte angajatori din domeniul protectie si garda.
Potrivit acelorasi surse, inspectorii de munca au depistat 597 persoane care munceau fara forme legale de angajare. Pe parcursul controalelor, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti a descoperit, la un angajator din alimentatie publica, 53 de persoane fara forme legale de angajare si 66 de persoane la un angajator din domeniul protectie si garda.
Controalele inspectorilor de munca din domeniul relatiilor de munca au scos la iveala peste 20.980 de deficiente, fiind dispuse 21.680 de masuri cu termene clare pentru remedierea neconformitatilor.
De asemenea, au fost aplicate 5.866 de sanctiuni contraventionale, dintre care 320 de sanctiuni pentru munca fara forme legale de angajare si 5.546 de sanctiuni pentru nerespectarea altor prevederi legale in domeniul relatiilor de munca.
Amenzile aplicate doar in... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 13:59
Amenzile date in cursul zilei de marti companiilor petroliere ar putea fi incluse in pretul benzinei, ceea ce ar insemna ca soferii vor fi cei care vor plati in cele din urma amenzile, considera Ion Lixandru, vicepresedintele Asociatiei Transportatorilor Rutieri din Romania.
Potrivit acestuia, de la 1 ianuarie 2012, Romania se va alinia la nivelul tarilor din UE, ceea ce inseamna o crestere substantiala a preturilor carburantilor.
"Vom vedea ce se va intampla in perioada urmatoare pe piata carburantilor. Daca aceste amenzi vor fi incluse in pretul carburantilor nu le vom plati tot noi? Dupa atata timp, Consiliul Concurentei stie mai bine nivelul acestor amenzi", a declarat Ion Lixandru in cadrul unei emisiuni televizate. mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 14:05
Amenzile maxime pentru incalcarea legislatiei bursiere vor fi majorate pana la de zece ori in cazul persoanelor fizice, sanciunile putand atinge 500.000 lei, sau 10% din cifra de afaceri, in cazul firmelor.
Cele mai mari amenzi aplicabile persoanelor fizice vor fi platite de catre actionarii care nu fac oferte de preluare dupa ce au depasit pragul de 33% din titlurile unei societati listate.
Sanctiunea poate fi avertisment sau amenda de la 1.000 - 25.000 lei la trecerea a 30 de zile de la expirarea termenului in care trebuia lansata oferta.
Firmele pot fi amendate cu pana la 10% din cifra de afaceri
Amenda creste de la 25.001 lei la 50.000 lei daca oferta nu este initiata in luna urmatoare, iar dupa scurgerea a mai mult de doua luni sanctiunea intra in palierul 50.001 lei-500.000 de lei.
Firmele vor fi sanctionate cu avertisment sau amenda de pana la 10% din cifra de afaceri din anul anterior daca depasesc cu o luna a termenului limita de lansarea a ofertei.
Amenda va creste pana la 5% din cifra de afaceri la scurgerea a doua luni de la data limita, iar daca nici dupa cele 60 de zile nu este initiata oferta, sanctiunea poate ajunge pana la 10% din cifra de afaceri.
Potrivit legislatiei actuale, Comisia poate aplica amenzi cuprinse intre 500 si 50.000 de lei persoanelor fizice, in timp ce pentru firme sanctiunile sunt intre 0,5% si 5% din capitalul social.
Sanctiunile vor fi graduale si in cazul altor contraventii. Pentru persoanele fizice amenzile... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 22:00
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat marti ca autoritatea de concurenta a introdus o prevedere legala prin care unele companii anchetate in cazuri de abuz de pozitie dominanta pot scapa de sanctiuni daca promit ca respecta legea. "Am primit deja solicitari de la cateva companii care promit ca stau cuminti si respecta normele de concurenta. Dar acest lucru nu se poate intampla decat in cazurile de abuz de pozitie dominanta, nu si intr-acelea de tip cartel. Scopul nostru intai de toate este ca ei sa se indrepte si sa respecte Legea Concurentei, si nu neaparat sa-i amendam.
Oricum, Consiliul Concurentei este cel care decide in ultima instanta cine scapa de amenda si cine nu", a spus Bogdan Chiritoiu.
In plus, prin OUG 75/2010 a fost modificata Legea Concurentei.
"Noile prevederi permit Consiliului Concurentei sa fie mai flexibil si sa poata interveni cu mai multa celeritate si eficienta ori de cate ori este nevoie, astfel incat consumatorii sa beneficieze de cele mai bune produse si servicii la preturi concurentiale", spun oficialii autoritatii de concurenta.Un alt aspect avut in vedere prin modificarea Legii Concurentei a fost cel legat de durata mare a proceselor ce au ca obiect contestarea sanctiunilor aplicate de Consiliul Concurentei.
Ca urmare, a fost introdusa prevederea conform careia o decizie a Consiliului Concurentei poate fi suspendata de Curtea de Apel Bucuresti doar cu conditia platii unei cautiuni de 30% din amenda stabilita prin... mai mult
Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 14:08