Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune sanctionarea operatorilor economici cu amenzi intre 8.000 si 10.000 de lei pentru nedotarea cu case de marcat, contraventia referitoare la nerespectarea termenelor prevazute de lege urmand sa fie scoasa de sub incidenta Legii prevenirii, potrivit unui proiect de Hotarare aflat in dezbatere publica.
Reprezentantii institutiei explica decizia prin faptul ca operatorii economici care nu si-au indeplinit obligatia de dotare cu noile dispozitive nu au motive obiective pentru neconformare.
"Avand in vedere faptul ca, la aceasta data, Ministerul Finantelor Publice a emis autorizatii de distributie pentru toate tipurile de aparate de marcat, inclusiv pentru cele destinate activitatilor economice in care sunt utilizate modele dedicate, respectiv taximetrie, mari retaileri, schimb valutar, comert cu carburanti, din informatiile furnizate de distribuitorii autorizati, atat acestia, cat si unitatile acreditate pentru comercializare detin, in cele mai multe cazuri, stocuri de aparate de marcat noi si nu mai sunt semnalate dificultati legate de lipsa capacitatii de instalare a unitatilor de service, in conditiile in care au fost emise autorizatii de distributie pentru aparatele de marcat care acopera toate tipurile de activitati economice, iar distribuitorii autorizati au stocuri de aparate de marcat noi, solicitarile de instalare si punere in functiune a acestor dispozitive au scazut drastic, aceasta situatie fiind intalnita chiar si in... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 11:22
Ministerul Finantelor vrea sa elimine din Legea prevenirii incalcarea termenului de utilizare a noilor case de marcat, masura fiind necesara deoarece operatorii economici care incalca obligatia de dotare cu noile dispozitive nu au motive obiective pentru neconformare.
"MFP propune, printr-un proiect de act normativ, eliminarea contraventiei referitoare la nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevazute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (art. 10 lit. c) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 28/1999 de sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017", potrivit unui comunicat al ministerului.
Ministerul mentioneaza ca masura este necesara deoarece operatorii economici care incalca obligatia de dotare cu noile dispozitive nu au motive obiective pentru neconformare, in conditiile in care au fost emise autorizatii de distributie pentru aparatele de marcat care acopera toate tipurile de activitati economice, iar distribuitorii autorizati au stocuri de aparate de marcat noi.
De asemenea, o mare parte dintre operatorii economici au achizitionat si instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar perpetuarea acestei situatii ar duce la discriminarea operatorilor economici corecti.
In prezent, nerespectarea obligatiei se afla sub Legea prevenirii, astfel ca inspectorii Antifrauda, atunci cand ajung in control la o firma care nu respecta obligatia de a avea noua casa de marcat, nu aplica... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 16:24
Inspectorii antifrauda fiscala au verificat in perioada 15 martie - 11 aprilie modul in care 3.339 de firme din toata tara au respectat prevederile legale referitoare la dotarea si utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic, conform unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directia generala antifrauda fiscala.
Potrivit sursei citate, au fost identificate abateri si aplicate 450 de avertismente. De asemenea, au fost dispuse si sanctiuni contraventionale in valoare totala de 4,12 milioane de lei (amenzi si confiscari) . Valoarea totala a celor 686 amenzi dispuse este de 3,79 milioane lei, iar confiscarile de numerar, venituri ilicite si bunuri au totalizat 322.037 lei.
Totodata, inspectorii antifrauda au dispus suspendarea activitatii comerciale in 15 locatii, astfel: in 12 pentru incalcarea prevederile legale privind utilizarea caselor de marcat, iar in trei locatii pentru comercializarea de produse accizabile fara timbru fiscal. 87% dintre avertismente au fost aplicate contribuabililor, care la data controlului nu achizitionasera noile case de marcat cu jurnal electronic.
"Este important de stiut ca dupa dispunerea planurilor de remediere nu se vor mai aplica avertismente si urmeaza sanctiuni importante: amenda de pana la 10.000 lei, confiscarea tuturor incasarilor, chiar daca au fost inregistrate in case de marcat vechi fara jurnal electronic si suspendarea activitatii comerciale a punctului de lucru pana la dotarea cu noile case... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 12:13
Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) continua sa verifice modul in care operatorii economici respecta obligatia legala de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic, a anuntat Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Inspectorii antifrauda vor intensifica in aprilie actiunile de control tematic a respectarii de catre operatorii economici a obligatiei de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic si vor stabili termene de dotare scurte.
Daca de la 1 mai 2019 inspectorii antifrauda vor constata incalcarea obligatiei de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic, vor aplica amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei si vor suspenda activitatea economica in punctul de lucru al operatorului economic, pana la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal si prezentarea dovezii de plata a amenzii, cu exceptia situatiilor in care se constata ca operatorul economic a comandat deja necesarul de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic si a solicitat instalarea acestora", au precizat reprezentantii Finantelor.
Actiunea de control tematic, dispusa de MFP, este determinata de "diferenta foarte mare" dintre numarul de 504.966 de case de marcat inregistrate in sistemul informativ al ANAF si puse pe piata si numarul de 344.020 de aparate de marcat puse in functiune, au mai sustinut Finantele.
De asemenea, in luna martie, comparativ cu luna februarie, numarul caselor... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 23:23
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu va da amenzi firmelor care au facut comenzi pentru noile case de marcat fiscale cu memorie, obligatorii de la 1 noiembrie, a declarat vineri ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta dedicata IMM-urilor.
"Nu renuntam la chestia asta, degeaba se insista, degeaba se doreste prorogare de termene, nu merge (...) vine control de la ANAF. Foarte bine. Nu o sa dam la niciunul nici o amenda. Este doar un avertisment si nimic altceva. Ideal ar fi fost ca statul sa faca ce? Cumpara case de marcat, discuta dinainte, spunea care sunt stocuri agreate, cine e autorizat, cumpara un numar de case, le distribuia in piata si oamenii, intr-un an de zile, isi achitau luna de luna costul acelei case si era inchisa discutia. Dar macar statul sa invete din greseli pe viitor, la astfel de idei sa se gandeasca si la efectele in lant. Dar trebuie sa inchidem aceasta discutie cu casele de marcat. Eu o sa fiu saptamana viitoare, luni si marti, la Bruxelles pentru a discuta cu ministrii de Finante si am vorbit cu colegul meu din Ungaria, care are sistemul foarte bine pus la punct si caruia i-am cerut sa-mi dea efectiv sistemul pe care dansul il are pentru a putea interpreta aceste date. Intreba cineva de ce va trebuie acest sistem daca dumneavoastra nu puteti prelucra datele? Casele de marcat stocheaza inclusiv online", a precizat ministrul Finantelor.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2018 potrivit careia... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 17:25
Ministerul Finantelor Publice (MFP) acorda un termen de gratie de trei luni pentru dotarea operatorilor economici cu aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, termenele finale pana la care acestia sunt obligati sa monteze noul echipament fiind 1 septembrie 2018 pentru contribuabilii mari sau mijlocii, respectiv 1 noiembrie 2018 pentru contribuabilii mici, informeaza joi institutia.
Potrivit sursei citate, Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta care prevede acordarea unui termen de gratie de trei luni in care nu se aplica sanctiunile prevazute de lege pentru nedotarea operatorilor economici cu aparate de marcat cu jurnal electronic, fara a modifica insa si termenele obligatorii de dotare, si flexibilizeaza procesul de vanzare a titlurilor de stat.
Actul normativ prevede amanarea cu trei luni a aplicarii unor sanctiuni, dupa cum urmeaza:
sanctiunea prevazuta de lege pentru nedotarea la termen a operatorilor economici cu aparate de marcat cu jurnal electronic se aplica in cazul contribuabililor mari sau mijlocii incepand cu 1 septembrie 2018, in loc de 1 iunie 2018, iar in cazul contribuabililor mici incepand cu 1 noiembrie 2018, in loc de 1 august 2018;sanctiunea prevazuta de lege pentru comercializarea de catre distribuitorii autorizati a vechilor aparate de marcat se aplica incepand cu 1 noiembrie 2018, in loc de 1 august 2018, astfel incat, daca va fi cazul, operatorii economici care isi deschid noi afaceri sau puncte de lucru sa poata... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 19:44
Garda Financiara a suspendat activitatea comerciala a 3.536 de societati in primul semestru, in crestere cu 92% fata de aceeasi perioada din 2009, pentru ca nu aveau case de marcat electronice si nu au emis bonuri fiscale pentru toate operatiunile comerciale efectuate, a anuntat duminica ANAF, potrivit Newsin. In primele sase luni din 2009, 1.842 de societati comerciale au fost suspendate pentru neutilizarea caselor de marcat.
"Neemiterea bonului fiscal pentru operatiunile comerciale efectuate de catre agentul economic constituie contraventie, potrivit OUG 28/1999 republicata, se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 8.000 si 40.000 lei si atrage dupa sine suspendarea activitatii societatii pentru o perioada de trei luni", se mentioneaza in comunicatul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
De asemenea, ANAF aminteste agentilor economici ca neindeplinirea obligatiei de a se dota si de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale constituie contraventii sau, dupa caz, infractiuni.
De asemenea, in aceasta categorie mai intra emiterea de bonuri cu o valoare inferioara celei reale si neintroducerea datelor inscrise pe rola jurnal privind tranzactiile efectuate de la ultima inchidere zilnica pana in momentul stergerii memoriei operative, se mai arata in comunicat.
Potrivit legii, clientii trebuie sa solicite si sa pastreze bonurile fiscale asupra lor pana la parasirea unitatii de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, in vederea... mai mult
Duminica, 25 Iulie 2010, ora 22:55