Comisia Europeana (CE) a sanctionat 8 banci internationale cu amenzi in valoare totala de 1,71 miliarde euro, pentru ca au participat la activitati de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobanda pe piata interbancara EURIBOR si LIBOR, la euro si yeni japonezi.
Cea mai dura sanctiune vizeaza banca germana Deutsche Bank, amendata cu un total de 725,3 milioane euro - 445,8 milioane euro pentru manipularea dobanzilor la euro, respectiv 259,5 milioane euro pentru neregulile constatate in zona dobanzilor la yeni japonezi, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Comisia Europeana.
Banca franceza Societe Generale a fost amendata cu 445,8 milioane euro pentru participarea la activitati de tip cartel in zona derivatelor financiare pe dobanzile interbancare la euro.
Grupul britanic Royal Bank of Scotland, controlat de stat, a fost sanctionat cu un total de 391 milioane euro, din care 131 milioane euro pentru nereguli in zona pietei euro, respectiv 260 milioane euro pentru influentarea dobanzilor la yeni.
Bancile americane JPMorgan Chase si Citigroup au de platit amenzi de 79,9 milioane euro, respectiv 70 milioane euro pentru manipularea dobanzilor la yeni.
Casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra si birouri in principalele capitale financiare ale lumii, a fost amendata de CE cu 247.000 euro pentru participarea la manipularea dobanzilor la yen.
"Socanta la scandalurile LIBOR si EURIBOR nu este doar manipularea indicilor, investigata de autoritati... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 14:12
Banca Centrala Europeana a facut joi un apel pentru crearea unui nou gen de indicatori pentru dobanzile interbancare, care sa se adauge si, eventual, sa inlocuiasca indicatorii Euribor si Libor afectati de scandaluri de manipulare, transmite Reuters.
Intr-un articol publicat in buletinul sau lunar, BCE a reluat apelul catre banci sa ramana in panelul care stabileste ratele dobanzilor pe piata interbancara, iar pentru bancile care s-au retras din acest panel sa revina in momentul in care vor fi puse la punct solutii alternative.
Indoielile cu privire la viitorul Euribor si Libor au crescut dupa declansarea mai multor scandaluri de manipulare, care au costat bancile implicate amenzi in valoare de mai multe miliarde de dolari, iar unii dintre directori si-au pierdut locurile de munca.
"Este crucial sa fie asigurata permanent continuitatea acestor indicatori, in timp ce sunt evaluate mai multe solutii destinate sa faca ratele de referinta de genul Euribor bazate mai mult pe tranzactii", se arata in raportul BCE. "Ratele de referinta de importanta sistemica de genul Euribor si Eonia au o importanta deosebita asupra ofertei de credit in economia zonei euro si pentru implementarea politicii monetare unice", se mai arata in raport.
Potrivit BCE, in urma discutiilor cu bancile a reiesit ca in prezent nivelul tranzactiilor este prea mic pentru a putea crea o rata a dobanzilor bazata in intregime pe tranzactii in loc de sistemul actual bazat pe estimari, care a condus la... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 15:46
JPMorgan Chase, Barclays, Credit Suisse si alte 10 mari banci au fost actionate in justitie de o autoritate americana de reglementare a cooperativelor de credit, fiind acuzate de manipularea indicelui de dobanda Libor.
Autoritatea federala National Credit Union Administration, cu sediul in Alexandria, Virgina, a intentat actiunea intr-o instanta din Kansas, transmite Bloomberg.
Agentia guvernamentala sustine ca, prin manipularea Libor, marile grupuri financiare au privat de venituri cinci banci cooperative care intre timp au dat faliment.
JPMorgan si celelalte 12 banci vizate sunt acuzate ca ar fi transmis informatii false catre British Bankers' Association, institutia care calculeaza indicele Libor, pentru a-si promova propriile interese.
Printre beneficiile obtinute astfel de bancile vizate se numara cresterea valorii propriilor investitii, reducerea costurilor de finantare, crearea unei false perceptii privind propria situatie de credit si privarea unor investitori de venituri din dobanzi, potrivit agentiei federale americane.
Autoritatile din intreaga lume ancheteaza manipularea celor mai importanti indici de dobanda de pe piata interbancara, precum Libor, Euribor sau Tibor, de catre bancile raportoare. Autoritatile americane si britanice au dispus amenzi in valoare totala de 2,5 miliarde de dolari impotriva bancilor UBS, Barclays si Royal Bank of Scotland, acuzate de manipularea indicelui Libor.
Investigatia continua la nivel global, fiind vizate mai... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 12:36
Cel mai mare grup bancar britanic, Royal Bank of Scotland (RBS), a anuntat miercuri ca se asteapta sa plateasca "amenzi semnificative" (estimate de presa la 783 milioane de dolari) din cauza rolului jucat in scandalul legat de manipularea dobanzii interbancare Libor.
Libor este rata dobanzii pe piata de imprumuturi interbancare din Londra. Dobanzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeste de la un grup de banci. Libor este un indicator de referinta pentru produse financiare in valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari, fiind unul din cei mai urmariti indici din lume, transmite AFP.
Recent, banca britanica Barclays a platit 456 milioane de dolari autoritatilor de reglementare din SUA si Marea Britanie pentru incercarea de a manipula London Interbank Offered Rate.
"RBS confirma ca este in ultimul stadiu al discutiilor cu autoritatile de reglementare din Marea Britanie si SUA. Desi aranjamentele urmeaza sa fie stabilite, banca se asteapta ca ele sa includa plata unor amenzi semnificative, dar si alte sanctiuni", a anuntat banca britanica.
RBS, salvare de 66 de miliarde de lire sterline
Conform presei, seful diviziei de investitii bancare a RBS, John Hourican, va demisiona din cauza scandalului Libor. Acesta va renunta la bonusuri de 6,32 milioane de dolari, a anuntat postul britanic de televiziune "Sky News".
Seful Barclays renunta la bonusul de 3 mil. de euro. Se multumeste cu salariul de un milion... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 14:33
Cele 12 banci globale asociate in mod public scandalului privind manipularea indicilor de dobanda ar putea plati amenzi si despagubiri de pana la 22 de miliarde de dolari, catre autoritati, investitori si alte institutii de credit, potrivit unei analize a Morgan Stanley.
Raportul, descris chiar de autorii lui drept "simplist", pleaca de la prezumptia ca 11 institutii financiare internationale vor fi sanctionate, asemenea Barclays, cu cate o amenda echivalenta cu 456 milioane de dolari.
Barclays a fost sanctionata de catre autoritatile din Marea Britanie si Statele Unite cu o amenda de 290 milioane lire sterline (456 milioane de dolari) pentru manipularea indicelui LIBOR (London Interbank Offered Rate), in functie de care se calculeaza dobanzile unor active de credit in valoare de 360.000 miliarde de dolari, de la derivate financiare complexe la imprumuturi catre companii si credite ipotecare.
Calculul exclude potentialele sanctiuni care ar putea rezulta din investigatiile autoritatilor pentru concurenta din Statele Unite si Uniunea Europeana, care ar putea rezulta in noi amenzi substantiale.
Comisia Europeana verifica daca bancile au participat la activitati de tip cartel pentru manipularea indicelui LIBOR, precum si a EURIBOR si TIBOR, alte masuratori similare pentru dobanzi in diverse valute. CE poate pedepsi companiile vinovate de implicarea in astfel de activitati cu amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri din cel mai recent an fiscal incheiat.... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 15:20