Desi autoritatile lucreaza de peste jumatate de an pentru a-i aduce in legalitate, soferii care fac transport alternativ se gasesc, din nou, intr-o situatie incerta. Iar incepand de pe 1 noiembrie, ei risca din nou sa ia amenzi usturatoare si chiar sa fie nevoiti sa isi traga masinile pe dreapta vreme de 6 luni. Iata de ce.
Transportul alternativ a aparut in Romania in anul 2015 si a functionat, la inceput, fara a fi reglementat in vreun fel. An de an, taximetristii au iesit in strada si au cerut mai multor guverne sa interzica ridesharingul. N-au reusit, insa.
In cele din urma, tot intr-un context tensionat, la finalul lunii iunie, Cabinetul Dancila a adoptat OUG 49/2019 "privind activitatile de transport alternativ cu autoturism si conducator auto".
Respectiva ordonanta prevedea, printre altele, ca soferii pot face ridesharing legal, dar numai daca respecta o serie de conditii. Spre exemplu: daca au cel putin 21 de ani, experienta de macar 2 ani in spatele volanului si atestat eliberat de Autoritatea Rutiera Romana (ARR) care sa certifice ca sunt calificati sa transporte persoane.
Masinile folosite la ridesharing, nu mai vechi de 15 ani, urmau sa aiba ecusoane pe parbriz si pe luneta care sa indice aplicatia folosita pentru transport alternativ. ITP-ul acestor masini urma sa se faca la fiecare 6 luni.
In plus, societatile care administreaza aplicatii de transport alternativ - cum sunt Uber, Bolt, Clever Go etc. - trebuiau sa ia de la Ministerul... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2019, ora 08:23
Grupurile auto Volkswagen si Fiat Chrysler (FCA) s-ar putea confrunta cu amenzi de pana la 1,83 miliarde de euro si, respectiv, 746 de milioane de euro, daca nu vor reusi sa indeplineasca tintele UE privind emisiile stabilite pentru 2021, se arata intr-un raport al firmei de consultanta AlixPartners publicat miercuri, transmite Reuters.
Studiul arata cat de dificil este pentru producatorii auto sa indeplineasca reglementarile europene care prevad reducerea emisiilor automobilelor pentru pasageri la 95 de grame de CO2 per kilometru pana in 2021.
AlixPartners estimeaza marimea potentialelor amenzi pe baza nivelului emisiilor raportate de producatorii auto la finalul lui 2017. De atunci, majoritatea si-au redus emisiile de CO2 prin vanzari mai ridicate de vehicule electrice si hibride.
Volkswagen a anuntat ca intentioneaza sa indeplineasca reglementarile din Europa, in timp ce Fiat Chrysler sustine ca va apela la cea mai ieftina optiune pentru respectarea acestor reglementari, o masura care ar putea include plata amenzilor.
Volvo si Toyota sunt singurii mari producatori auto care nu se vor confrunta cu amenzi si ar putea vinde surplusul lor de credite de emisii de CO2 altor grupuri auto, arata studiul AlixPartners.
Conform acestuia, cea mai mare amenda se va aplica grupului german Volkswagen deoarece are cea mai mare cota de piata din Europa. Pentru a indeplini normele UE, VW vrea sa lanseze productia de masa a vehiculelor electrice in 2020.
AlixPartners... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 10:43
Agentiile de turism anunta ca intentia Protectiei Consumatorului de a le amenda cu pana la 4% din cifra de afaceri risca sa aiba efecte dezastroase asupra industriei de profil din Romania, care este oricum abia la inceput de drum.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a lansat pe 14 decembrie in dezbatare publica un proiect de ordonanta de urgenta care - daca ar fi adoptat in forma propusa - le-ar da inspectorilor puterea de a imparti amenzi de milioane de euro.
Mai exact, ceea ce isi doreste ANPC este sa poata aplica amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri atat pentru banci si supermarketuri, cat si pentru alte societati - cum ar fi agentiile de turism - care se fac vinovate de "practici comerciale incorecte".
In aceste conditii, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) sustine ca ANPC ar trebui sa puna accent mai degraba pe informare si preventie, in loc sa dea amenzi care sa puna pe butuci agentiile de turism.
Mai exact, ANAT sustine ca astfel de sanctiuni vor avea "efecte dezastroase pentru industria de calatorii si mediul de afaceri din Romania". In plus, mai sustine Asociatia, ANPC incearca, de fapt, periodic sa isi castige dreptul de a imparti amenzi uriase in industrie.
"Potrivit proiectului de OUG, inspectorii ANPC pot amenda cu 2-4% din cifra de afaceri a anului anterior acele societati comerciale vinovate de practici comerciale incorecte, inselatoare ori agresive la adresa... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 12:05
Perioada in care cei care primesc amenzi de circulatie pot sa le achite la jumatatea valorii va fi majorata de la 48 de ore la 15 zile, incepand cu 1 ianuarie 2019.
Proiectul prevede, de asemenea, si implementarea un mecanism electronic de evidenta si comunicare a amenzilor contraventionale, precum si a platilor acestora, care va fi utilizat initial doar pentru amenzi rutiere, iar datele vor fi accesibile atat autoritatilor, precum si contribuabililor.
Ulterior, masura se va extinde si va acoperi si alte amenzi contraventionale, pe masura ce se dezvolta sistemul informatic. Data va fi stabilita prin hotarare de guvern.
Proiectul de lege a fost aprobat de Camera Deputatilor, miercuri, in calitate de for decizional, si va ajunge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, transmite Profit.ro.
Legea a fost elaborata in 2015, in timpul guvernarii Ponta, insa a fost adoptat abia acum, deoarece alesii Puterii au initiat un proiect prin care propun reducerea termenului de achitare in cazul tuturor amenzilor.
Guvernul Ponta motiva necesitatea prelungirii perioadei de achitare a amenzii redusa la jumatate prin faptul ca "termenul de 48 de ore poate fi considerat nerezonabil pentru asigurarea conformarii cetateanului, pus in situatia de a identifica rapid anumite sume de bani".
Astfel ca s-a instituit o regula generala de plata a jumatate din amenda, in maximum 15 zile de la data in care este inmanat sau comunicat procesul verbal.
De asemenea, proiectul... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 14:05
Firmele nu vor mai fi amendate de inspectorii ANAF la prima neregula, ci vor avea o perioada pentru a-si remedia problemele.
Potrivit Legii prevenirii, firmele vor primi doar un avertisment, impreuna cu un plan de remediere inmanat de inspectori, si vor avea un termen pentru rezolvarea neregulilor constatate, informeaza Profit.ro.
Apoi, in cel mult 10 zile de la data expirarii termenului, va fi reluat controlul, iar Fiscul va verifica daca problemele au fost rezolvate.
Printre actele nomative ce intra sub incidenta Legii prevenirii se numara ordonanta de urgenta nr 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala si Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
In ceea ce priveste ordonanta privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, este vorba despre articolele:
f) emiterea bonului fiscal continand date eronate,g) neinmanarea bonului fiscal clientului de catre operatorul aparatului de marcat electronic fiscal si/sau neeliberarea facturii la solicitarea clientului;h) neindeplinirea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a obligatiei de a afisa anuntul de atentionare prevazut la art. 1 alin. (11); j) incalcarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a dispozitiilor art. 4 alin. (12) lit. a)u) nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2018, ora 12:53
Executivul UE a anuntat miercuri ca este pregatit sa demareze, in decurs de cateva saptamani, proceduri judiciare ce ar putea duce la amenzi pentru Polonia, Ungaria si Cehia, daca aceste tari refuza in continuare sa preia solicitanti de azil din Italia si Grecia.
"Daca statele membre care nu au relocat deloc (migranti - n.red.) sau nu au mai facut acest lucru de mult timp nu isi schimba abordarea in urmatoarele saptamani, atunci vor analiza un ultim pas in procedura de infringement - reclamarea Poloniei, Ungariei si Cehiei la Curtea Europeana de Justitie", a declarat comisarul european pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, relateaza Reuters.
Curtea Europeana de Justitie are dreptul de a impune amenzi guvernelor care nu respecta legislatia UE.
La randul sau, ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a amenintat ca lua masuri in cazul statelor membre care nu preiau migranti.
"Ma astept ca tarile vizate sa isi indeplineasca obligatiile (...), sa accepte numarul alocat de refugiati si sa se asigure ca acestia stau in tarile respective. Daca acest lucru nu se intampla, atunci poate fi folosita o procedura de incalcare a tratatului", a spus el.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), cu sediul la Luxemburg, a respins miercuri plangerile depuse de Slovacia si Ungaria impotriva politicii UE a migratiei, confirmand astfel dreptul Bruxelles-ului de a impune statelor membre sa primeasca azilanti.
Instanta a stabilit ca Uniunea Europeana are dreptul sa... mai mult
Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 22:48
Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania si Asociatia Producatorilor de Mobila ii semnaleaza premierului Dacian Ciolos, intr-o scrisoare deschisa, ca 95% din amenzile date, in 2014-2015, dupa controalele care au vizat taierile ilegale de padure au fost anulate in instanta.
Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania si Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania au inaintat o scrisoare deschisa premierului Dacian Ciolos, in care ii cer sa adopte mai multe masuri de sprijin al industriei lemnului, intre care simplificarea legislatiei sau includerea industriei mobilei in sectoarele prioritare de dezvoltare economica, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania si Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania solicita ca, in contextul realocarii de fonduri in PNDR, sa se asigure o alocare financiara rezonabila pentru domeniul forestier, tinand cont de importanta acestui sector din punctul de ...citeste mai departe despre "Proprietarii de paduri ii semnaleaza lui Ciolos: 95% din amenzile pentru taieri ilegale au fost anulate" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 04 Septembrie 2016, ora 14:16
Mai sunt aproximativ doua saptamani pentru depunerea declaratiei 200 la ANAF in termenul legal - 25 mai 2016.
Este vorba de formularul pe care trebuie sa-l completeze si sa-l depuna toate persoanele care au avut in anul 2015 venituri din afara salariilor, asa cum sunt acestea incadrate de legislatie.
Mai exact, este vorba despre cedarea folosintei bunurilor (chirii), tranzactii pe piata de capital (la bursa) si alte astfel de activitati independente.
Interesant este ca formularul 200 ANAF trebuie depus incepand cu acest an si de o noua categorie de contribuabili: cei care au activat pe website-uri de jocuri de noroc in anul 2015.
Asadar, tot mai multi romani trebuie sa indeplineasca aceasta obligatie birocratica, pentru a evita primirea unei amenzi.
Declaratia 200 se completeaza si depune de catre persoanele care realizeaza venituri in bani si/sau in natura (in Romania) care provin din activitati independente (profesii liberale, PFA, venituri din brevete si inventii, etc), cedarea folosintei bunurilor (de exemplu inchirierea unui imobil), activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in timp real si chiar alte activitati care nu se incadreaza in alte categorii speciale.
Exista online instructiuni despre completarea declaratiei, pentru ca totul sa fie corect.
Legislatia prevede si in 2016 ca orice contribuabil care depune formularul 200 poate in acelasi timp sa redirectioneze 2% din impozit catre un ONG (Fundatie, Asociatie). Nu este vorba... mai mult
Marti, 10 Mai 2016, ora 16:39
1Anul 2015 aduce amenzi mai mari pentru soferi, deoarece acestea cresc odata cu salariul minim pe economie.
De la 1 ianuarie, salariul minim pe economie se va majora de la 900 de lei la 975 de lei.
In consecinta, punctul de amenda va fi 97,5 de lei, in crestere de la 90 de lei.
Soferii care vor incalca regulile de circulatie de la 1 ianuarie vor plati intre 195 de lei si 300 de lei daca vorbesc la telefon fara handsfree, nu poarta centura de siguranta sau opresc neregulamentar.
Aceleasi sume vor fi achitate in cazul in care schimba directia fara sa semnalizeze sau lasa liber volanul in timpul deplasarii.
Amenzi cuprinse intre 390 si 487,5 lei vor fi date ...citeste mai departe despre "Atentie, soferi! Amenzi mai mari de la 1 ianuarie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Ianuarie 2015, ora 11:03