Legea 196/2018, privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari prevede amenzi de cel putin 2.500 de lei pentru presedintii de asociatie care nu raspund in termen de 10 zile sesizarilor venite de la locatari. Un presedinte de asociatie din Cluj a fost amendat pentru asta, dar a obtinut anularea sanctiunii in instanta.
Printr-un proces deschis la Judecatoria Cluj-Napoca in noiembrie 2020, presedintele unei asociatii de locatari a contestat o amenda de 2.500 de lei primita de la Politia Locala pentru ca nu a raspuns in termenul de 10 zile celor cinci solicitari trimise intr-o singura zi de unul dintre locatari.
In proces, reclamantul a aratat ca este presedintele asociatiei de proprietari de aproximativ patru ani, de cand s-a mutat in bloc, iar unul dintre locatari face diverse sesizari catre asociatia de proprietari, precum si plangeri impotriva conducerii asociatiei de proprietari catre diverse institutii.
Presedintele asociatiei de proprietari amendat de Politia Locala a aratat ca i-a raspuns vecinului care a depus sesizarile dupa 14 zile pentru ca in perioada in care ar fi trebuit sa raspunda sesizarilor era in concediu de odihna. Presedintele asociatiei a mai aratat ca, desi se afla in concediu, a raspuns prompt solicitarilor locatarului pe email, insa acesta "este cunoscut ca fiind o persoana care reclama des si continuu nereguli referitoare la raporturile de vecinatate".
Decizia instantei: anularea amenzii
Judecatoria... mai mult
Marti, 30 Martie 2021, ora 23:50
Administratorii mai multor cluburi din Capitala dar si unii clienti au fost sanctionati de politie pentru ca nu respectau masurile anti-pandemie.
"La data de 06 martie a.c., 8 cluburi si restaurante din nordul Capitalei au fost controlate, fiind aplicate 7 sanctiuni contraventionale in valoare de 42.500 de lei pentru nerespectarea legislatiei privind prevenirea si combaterea efectelor pandemiei Covid 19 dar si a normelor din domeniul sanatatii publice", a transmis Politia Capitalei.
Unul dintre cluburile de fite amendate de politie este si Club Nuba. Aici au fost aplicate doua amenzi in valoare de 28.500. Si la localul "La brasserie" au fost date sanctiuni in valoare de 1.600 de lei.
Ilustratie arhiva Ziare.com
De altfel, in ultimele doua zile, Directia Generala de Politie a Municipului Bucuresti, impreuna cu Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti si Politia Locala a Municipiului Bucuresti au actionat in vederea verificarii modului in care sunt respectate prevederile legale privind prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Astfel, au fost verificate 1335 de obiective reprezentand: piete agroalimentare, targuri, complexuri comerciale, mari magazine, dar si magazine de cartier, terase. De asemenea au fost efectuate controale in 2.875 de mijloace de transport in comun de suprafata, dar si de subteran.
VIDEO Petrecere intr-un club celebru din Bucuresti, sparta de politie. Administratorul a primit o amenda usturatoare... mai mult
Duminica, 07 Martie 2021, ora 12:01
Cu toate ca stiau ca nu au voie sa iasa din case, multi romani au sfidat regulile anti-pandemie si au iesit pe strada la 12 noaptea pentru a marca trecerea in noul an. Altii au ales sa petreaca in diverse localuri din tara. Politia a fost pe faza si a dat amenzi.
Potrivit raportului autoritatilor, in ultimele 24 de ore, 24.500 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne, precum si peste 2.300 de politisti locali, au fost mobilizati la nivel national pentru asigurarea masurilor de ordine publica si a interventiilor in caz de urgenta. Efectivele angrenate au intervenit la peste 4.400 de evenimente in ultima zi a anului 2020, au constatat 909 infractiuni si au aplicat aproximativ 6.900 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 2.192.604 lei.
Actiunile personalului MAI au vizat prevenirea riscurilor si a faptelor antisociale, precum si combaterea unor infractiuni grave si acordarea de sprijin cetatenilor aflati in situatii de pericol.
Peste 3.500 de sesizari la 112.
In noaptea de Revelion, la numarul unic de urgenta 112 au fost sesizate 3.598 de evenimente care au necesitat interventia structurilor MAI.
Dintre acestea, 1.242 au vizat situatii de urgenta sau acordarea primului ajutor medical de catre echipajele SMURD.
In ultimele 24 de ore, politistii, jandarmii si politistii de frontiera au fost sesizati cu privire la 909 posibile infractiuni, 243 de autori fiind prinsi in flagrant. In plus, au fost depistati 7 urmariti national sau... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 12:11
Fara un nou guvern investit, care sa amane inca o data corelarea amenzilor de circulatie cu salariul minim, incepand cu anul viitor amenda maxima pe care o poate primi un sofer, care acum este de 2.900 de lei, adica 20 de puncte-amenda, ar putea creste pana la 4.400 de lei.
Expertii in siguranta traficului rutier sunt de parere ca, in conditiile in care Romania se afla pe primul loc in UE in ceea ce priveste victimele accidentelor rutiere, actualizarea la zi a cuantumului acestor amenzi este o masura necesara alaturi de multe alte masuri care sa abordeze sistematic aceasta problema.
Aceiasi experti subliniaza ca in ultimii ani politicienii au fost mai degraba interesati de masuri populiste, precum plafonarea cuantumului amenzilor de circulatie, preferand sa "numere voturi si nu victime".
"O astfel de majorare a cuantumului amenzilor are un efect de reducere imediata. Cel putin pe termen scurt, soferii vor fi mai precauti sa nu depaseasca viteza, sa nu incalce regulile. E clar ca aceasta masura este in regula. Problema este ca ne trebuie un program gandit national, subliniat si urmarit firul. Din pacate, nu se face asta in Romania. Din pacate, politicienii gandesc intr-un anumit fel, Politia Rutiera, care este singura institutie care face ceva in directia asta, este in continuu stresata si apasata - cand face cate ceva imediat apar reactii critice, cand se duc sefii catre sefii mai mari si ajung la politicianul mare li se spune "hai, ma, lasa-ma cu prostiile, ce nu... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2020, ora 00:01
Politistii au aplicat amenzi in valoare totala de 6.500 de lei dupa ce au intrerupt un eveniment privat organizat la un local din municipiul Brasov, la care au participat 44 de persoane.
Conform unui comunicat remis de Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Brasov, la adresa respectiva au fost identificate 44 de persoane, fata de care s-a luat masura sanctionarii in baza Legii 55/2020.
Dupa interventia politistilor, participantii la eveniment au fost nevoiti sa paraseasca locatia.
Citeste si:
Dosar penal dupa ce 320 de persoane au sfidat masurile anti-COVID la o petrecere uriasa din incinta Cluj Arena
Petrecere de Sfintii Mihail si Gavril, in Caracal, sparta de doua ori de politie. Ce amenzi au primit invitatii ...citeste mai departe despre "Petrecere privata cu peste 40 de persoane. Politia a dat amenzi simbolice" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 18:24
Vicepremierul Raluca Turcan a declarat ca oamenii trebuie sa respecte regulile privind limitarea raspandirii noului coronavirus si ca este o practica nu numai in Romania ca atunci cand vecinii observa incalcarea legii in curtea vecinului, sa sesizeze Politia.
"Am inchis scoli, nu am mai permis evenimentele private care sunt in toate analizele noastre principala sursa de infectare si de extindere a infectiei. De asemenea, in localitati cu incidenta de 3/1000 de locuitori am inchis teatrele, cinematografele, avem masuri de restrictie privind purtarea mastii, de exemplu e obligatorie purtarea mastii in spatiile aglomerate si Politia isi face datoria", a declarat Raluca Turcan, la Digi 24, luni seara.
Intrebata de evenimentele private care au loc cu 20 - 30 de persoane, Turcan a declarat ca daca la aceste evenimente sunt 30 de oameni, Politia aplica amenzi.
"Daca fac acasa (un evenimnet privat - n.r.) cu 20 de oameni este la limita regulii impuse de noi, daca fac cu 30 de oameni, atunci daca organele de control sunt sesizate, aplica amenzi, asa este decizia CNSU, statuata prin HG", a mai declarat Turcan.
Raluca Turcan s-a referit si la vecinii care pot sesiza Politia, in cazul in care observa peste gard o incalcare a legii.
"Este o practica, nu numai in Romania. Nu inventam noi apa calda si nu sunt romanii mai delationisti decat alti cetateni din lumea aceasta. Si in Germania, in Elvetia, unde sunt sesizate incalcari ale regulilor stabilite, intervin organele de... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 23:31
Inspectia Muncii a aplicat amenzi in valoare de 3,233 milioane de lei, in urma actiunilor de control desfasurate in perioada 19- 24 octombrie 2020.
Din aceasta suma, 3,168 milioane de lei au reprezentat sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca, potrivit unui comunicat al institutiei remis luni AGERPRES.
In urma controalelor inspectorilor de munca, au fost depistate 203 persoane care desfasurau munca nedeclarata. Totodata, au fost aplicate 1.605 avertismente si au fost dispuse 3.539 de masuri de remediere a neconformitatilor constatate.
In urma actiunilor de control efectuate de inspectorii de munca, in scopul prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 19 - 24 octombrie 2020, au fost aplicate 184 de sanctiuni contraventionale, din care amenzi in valoare totala de 65.000 lei. Din 1.814 angajatori controlati, au fost sanctionati 131 si s-au dispus 215 masuri de remediere a neconformitatilor.
"Dupa cum am mai subliniat, activitatea inspectorilor de munca presupune un efort considerabil, tinand cont de riscurile asumate si de conditiile deloc confortabile in care isi desfasoara activitatea, indiferent de ziua din saptamana, de ora sau de vremea de afara, expunandu-se, uneori, la agresiuni din partea celor controlati care se stiu in afara legii. Cel mai recent caz de acest fel este acela de saptamana trecuta, cand doi inspectori de munca din... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 17:20
Politistii Capitalei si jandarmii au aplicat, in ultimele trei zile, peste 2.080 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 653.850 lei, in urma actiunilor de verificare a modului in care sunt respectate prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
"Cu sprijinul Jandarmeriei, Politiei Locale, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Agentiei Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Directiei de Sanatate Publica, Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti si Inspectoratului Teritorial de Munca, au fost verificate peste 5.520 de obiective: piete agroalimentare, targuri, complexuri comerciale, mari magazine, dar si magazine de cartier, terase, mijloace de transport in comun", informeaza un comunicat al Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti (DGPMB).
Potrivit sursei citate, au fost legitimate mai mult de 7.620 de persoane si au fost efectuate controale in 2.770 de mijloace de transport in comun, de suprafata, dar si de subteran.
Politistii aflati in teren au revenit cu recomandari privind portul mastii de protectie si pentru pastrarea distantarii fizice.
Actiunile de verificare vor continua. "Facem apel la toti cetatenii sa respecte masurile de protectie impotriva infectarii cu virusul COVID-19, sa poarte masca de protectie, sa pastreze distantarea fizica si sa respecte normele sanitare. Pe fondul cresterii numarului de cazuri,... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 12:11
Peste 6.000 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 1.093.634 lei, au fost aplicate in cursul zilei de sambata, in urma misiunilor derulate de autoritati pentru verificarea respectarii masurilor de protectie sanitara.
Angajatii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, impreuna cu autoritatile locale, au verificat in cursul zilei de sambata 5.251 de operatori economici si 36.139 de persoane, precizeaza duminica Ministerul Afacerilor Interne.
La activitati au participat 5.389 politisti, 2.216 jandarmi, 605 politisti de frontiera, 162 de cadre ISU, 1 cadru IGI, 1.779 de politisti locali, 45 de reprezentanti ANSVSA, 9 inspectori ANPC, 62 de reprezentanti ai structurilor Ministerului Sanatatii, 45 de angajati ai Ministerului Muncii, 17 angajati ai Ministerului Transporturilor si 5 reprezentanti ai autoritatilor publice locale.
Potrivit MAI, au fost aplicate 6.247 sanctiuni contraventionale (fata de 942 media zilnica a sanctiunilor in luna septembrie), in valoare de 1.093.634 lei:
* 4 sanctiuni contraventionale operatorilor economici pentru organizarea de activitati in spatiul public/privat/inchis pentru care au fost instituite interdictii/restrictii, in valoare de 8.500 lei;
* 88 sanctiuni contraventionale persoanelor fizice pentru participarea la activitati in spatiul public/privat/inchis pentru care au fost instituite... mai mult
Duminica, 11 Octombrie 2020, ora 15:40