Amenintarea terorista la adresa Europei nu va face decat sa creasca anul acesta, avertizeaza unii experti, in contextul in care multi combatanti straini se intorc acasa avand cunostinte "high tech" despre arme, pe care le-au invatat pe terenul de lupta.
Zeci de jihadisti urmeaza sa se intoarca in Regatul Unit si pe continent, iar ei au deprins in Siria si Irak abilitati precum transformarea in arme a dronelor si confectionarea la scara mare de masini-capcana si dispozitive explozive improvizate (IED), potrivit unui raport intocmit de experti in domeniul apararii de la Jane's Terrorism and Insurgency Centre (JTIC).
"Combatanti straini care se intorc in Europa vin cu competente critice care vor ajuta un numar tot mai mare de retele operationale islamiste sa comita atacuri mai complexe", subliniaza autorul raportului, Otso Iho.
"Aceste competente includ construirea unor IED viabile - lucru invatat in Irak si Siria, unde Statul Islamic a produs IED la scara industriala -, expertiza in arme de asalt si in folosirea unor noi tipuri de armament sau tehnologii precum dronele", mai noteaza raportul.
Un val de atacuri recente pe teritoriul european a implicat arme "de slaba capacitate", insa o folosire cu succes de catre militanti islamisti a dronelor sau masinilor-capcana ar marca o crestere notabila a nivelului amenintarii, se arata in raport.
Luptarori ISIL au gasit modalitati de a transforma tehnologie din comert - disponibila pe Amazon sau la un magazin pe strada... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 21:25
Franta si Germania au cerut intr-o scrisoare comuna transmisa Comisiei Europene sa revizuiasca Acordul Schengen pentru a tine mai bine cont de amenintarea terorista.
"Persistenta amenintarii teroriste si eficienta controalelor actuale la frontierele interne arata necesitatea de a lansa o revizuire a Codului Frontierelor Schengen (...), in caz de amenintare grava pentru ordinea publica sau pentru securitatea interna", arata in scrisoare ministrii de Interne Thomas de Maiziere si Bruno Le Roux.
Scrisoarea, redactata la Berlin si datata 20 ianuarie, este adresata prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, si colegilor sai insarcinati cu Migratia si Securitatea, Dimitris Avramopoulos, respectiv Julian King.
Cei doi ministri, german si francez, vor reintroducerea controalelor pentru "durate mai lungi de timp decat cele prevazute in prezent" si ca regulile privind controalele sa fie mai flexibile.
Franta a primit acceptul pentru reintroducerea controalelor la granita pana la mijlocul lunii iulie, din cauza amenintarii teroriste persistente.
La randul sau, Berlinul si-a anuntat deja intentia de a justifica in viitor controalele la frontiere - reintroduse temporar in urma crizei migratorii - prin amenintarea terorista.
Potrivit regulilor actuale, durata maxima pentru aplicarea controalele, in urma unor amenintari teroriste, este de doi ani.
De asemenea, cele doua tari cer Comisiei sa mearga mai departe de proiectul actual al Executivului UE... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 19:34
NATO va infiinta un cartier general al fortelor sale antitero in Italia, anul acesta, pentru a intari securitatea flancului sudic al Europei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat ca noul comandament al fortelor antitero ale Aliantei va avea cel putin 100 de angajati, misiunea lor fiind de a "creste capacitatea de identificare a amenintarilor si de a imbunatati gradul de constientizare a riscurilor", anunta IB Times.
Cartierul general va fi amplasat in orasul Napoli, liderii NATO dorind astfel sa mentina sub observatie activitatea gruparilor teroriste din nordul Africii si Orientul Mijlociu aflate in legatura cu sudul Europei.
"Aceasta ne va ajuta sa coordonam informatiile provenite din tari aflate in situatii de criza, precum Libia sau Irak, si sa raspundem corespunzator in fata amenintarilor teroriste si a altor pericole care pandesc in aceasta regiune", a afirmat Stoltenberg.
Centru regional antiterorism pe care Alianta il infiinteaza in Italia este un posibil raspuns la acuzele lansate de noul presedinte american, Donald Trump, la adresa aliatilor din NATO privind finantarea activitatii Aliantei.
Trump sustine ca, in ultimii ani, multe state europene din cadrul NAATO au esuat in a-si respecta angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de aparare.
James Mattis, noul sef al Apararii din SUA, le-a transmis un avertisment omologilor europeni in care specifica "NATO a reprezentat o piatra de temelie pentru Statele Unite si... mai mult
Joi, 16 Februarie 2017, ora 10:30
Veniturile din turism pe care mizau in acest an economiile Frantei si Turciei vor fi mult mai mici decat se astepta, arata un raport emis de Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC).
Evolutia industriei turistice din cele doua tari este contrara trendului global de crestere, sustin analistii WTTC, din cauza amenintarilor teroriste care planeaza asupra celor doua tari, relateaza Hurriyet Daily News.
Pierderi semnificative
Punct de intrare in Europa pentru multi turisti nord-americani si asiatici, Parisul a inceput sa fie privit cu neincredere de catre acestia, dupa sangeroasele atentate petrecute in capitala Frantei si la Nisa in ultimul an.
Senzatia de nesiguranta a turistilor se traduce si in pierderi considerabile pentru economia franceza, care si-a redus asteptarile legate de contributia industriei turistice in PIB pe anul in curs de la 2,9% la 1,1%.
Anul trecut, turistii care au intrat in Franta au cheltuit 80,4 miliarde de euro, suma reprezentand 3,7% din PIB al tarii.
Pentru Turcia, atacurile teroriste frecvente si instabilitatea politica de dupa puciul esuat din luna iulie atrag pierderi la fel de serioase, contributia sectorului de turism la PIB scazand cu 3,2%, o rata mult mai mare decat cea de 0,2% prevazuta in analizele anterioare.
Pierderi serioase sunt asteptate si de Turkish Airlines, operatorul raportand deja incasari mai reduse cu 644,4 milioane de dolari in prima jumatate a acestui an, mai arata cotidianul Hurriyet Daily... mai mult
Marti, 23 August 2016, ora 16:08
Seful politiei din Londra, Sir Bernard Hogan-Howe, spune ca un atac terorist in Marea Britanie este foarte probabil sa se intample si ca problema se pune "cand" nu "daca".
Sir Bernard Hogan-Howe a precizat ca in Marea Britanie au fost dejucate mai multe atentate, dar ca amenintarile teroriste sunt la un grad foarte ridicat, ceea ce inseamna ca din 2014 producerea unui astfel de atac este foarte probabila, transmite BBC.
Acesta a punctat ca atacurile recente din lume au creat un "sentiment de frica" in Marea Britanie.
"Stiu ca fiecare ...citeste mai departe despre "Seful politiei din Londra: Un atac terorist in Marea Britanie este foarte probabil sa se intample" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 31 Iulie 2016, ora 18:06
Guy Verhofstadt, liderul Grupului Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European, este de parere ca avem nevoie de mai mult decat de solidaritate pentru a invinge aceasta amenintare terorista; avem nevoie de actiune la nivel european.
Ziare.com va prezinta integral un editorial semnat de Guy Verhofstadt pe tema ultimelor evenimente dramatice din Europa.
"Pana in prezent, am fost crutati de un atac major pe teritoriul belgian. 22 martie a schimbat brusc aceasta stare de fapt. Bruxelles-ul se alatura acum listei oraselor europene care au fost vizate: Madrid, Londra si Paris.
Dar masacrul de marti nu a fost doar un atac asupra Belgiei. Statia de metrou Maelbeek este un punct de tranzit cheie pentru cartierul european. Aceasta a fost o lovitura in inima Europei. Mai mult decat oricand, este clar ca ne confruntam cu o provocare la nivel european.
Daca vrem sa-i invingem pe cei care doresc sa ne faca rau, avem nevoie de mai mult decat apelurile ...citeste mai departe despre "Atacurile de la Paris si Bruxelles sunt un 9/11 european: Avem nevoie de actiune acum!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Martie 2016, ora 11:51
Serviciile secrete europene cauta cel putin opt persoane suspectate de legaturi cu atentatele de la Paris, din noiembrie 2015, si de la Bruxelles, de marti, anunta presa germana.
Potrivit surselor din serviciile de securitate consultate de jurnalistii germani, cei mai multi dintre cei urmariti sunt cetateni francezi si belgieni, despre care se crede fie ca au ajuns in Siria, fie sunt fugari prin Europa, se arata in editia de duminica a publicatiei germane Die Welt, citata de News.ro.
Statul Islamic face noi amenintari: Atentatele de la Bruxelles sunt doar inceputul cosmarului
Die Welt mai spune ca toti suspectii au avut diverse contacte cu Abdelhamid Abaaoud si cu Salah Abdeslam. Primul este presupusul coordonator al atacurilor de la Paris, ...citeste mai departe despre "Vanatoare de teroristi in Europa: Unde se ascund complicii jihadistilor?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Martie 2016, ora 19:00
Odata cu ascensiunea gruparii teroriste Statul Islamic (ISIL), marile puteri occidentale si-au concentrat fortele pentru a contracara avansul miscarii jihadiste in Siria si Irak, dar au ignorat pana de curand pericolul care rezida in expansiunea fenomenului spre vest.
Libia tinde sa devina cea mai spinoasa problema de securitate din coasta Europei, intentia gruparii teroriste de a pune bazele unui califat aici reprezentand o amenintare directa la securitatea statelor din bazinul mediteranean, remarca revista IB Times.
Alerta in "curtea din spate" a UE
Primul raid al fortelor aeriene americane impotriva bazelor ISIL din Libia a fost desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute, printre cele 49 de victime inregistrate in urma bombardarii orasului Sabratah, de la granita cu Tunisia, numarandu-se un lider al gruparii, militanti, dar si 2 sarbi rapiti de teroristi.
Oficialii americani au explicat ca decizia de a lovi bazele teroriste din Libia se inscrie in strategia de securitate a Washingtonului, subliniind astfel pericolul reprezentat de expansiunea gruparii intr-o zona apropiata de flancul sudic al Europei.
In ultimii ani, Libia a iesit in evidenta prin razboiul civil care a sfartecat tara in zone administrate de o grupare armata sau alta, dar si ca un punct principal de tranzit in traseul refugiatilor care au luat cu asalt coastele Italiei.
De sase luni insa, efectele atacurilor concentrate asupra teritoriilor ocupate de Statul Islamic in Siria si Irak a... mai mult
Luni, 22 Februarie 2016, ora 13:18
Germania ia atitudine fata de subventiile oferite de Arabia Saudita moscheilor care predica forme radicale ale islamului. Mesajul a fost transmis de vicecancelarul Sigmar Gabriel, alarmat de eventualitatea cresterii numarului de militanti islamisti in Europa.
"Avem nevoie de Arabia Saudita in rezolvarea unor conflicte regionale. Insa, nu ne putem preface ca nu vedem cum Arabia Saudita finanteaza moscheile wahhabiste din intreaga lume. In Germania, multi dintre islamistii considerati periculosi provin din aceste comunitati", a declarat Sigmar Gabriel, citat de EUObserver.
Desi nu este prima critica adusa Arabiei Saudite, declaratia lui Sigmar Gabriel reprezinta un gest rar in randul politicienilor occidentali, obisnuiti sa abordeze cu delicatete relatiile cu cel mai mare exportator de petrol al lumii.
In replica, ambasada Arabiei Saudite la Berlin a anuntat ca Riadul este interesat de prevenirea fenomenului de radicalizare a tinerilor.
"Ca si Germania, suntem parte a coalitiei indreptate impotriva Statului Islamic si luptam umar la umar impotriva terorismului", se arata in comunicat.
Desi sustin ca actioneaza impotriva suspectilor de terorism din regat si au taiat multe dintre sursele de finantare a organizatiilor teroriste, sauditii au continuat sa finanteze moscheile si imamii wahhabisti din Uniunea Europeana si tarile din vestul Peninsulei Balcanice.
Wahhabismul este un curent religios ultra-conservator aparut in Arabia Saudita in secolul al XVIII-lea.... mai mult
Luni, 07 Decembrie 2015, ora 17:45