Europa se confrunta cu intensificarea unor amenintari precum terorismul, infractionalitata cibernetica, imigratia si "agresiunea rusa", afirma premierul britanic Theresa May intr-un comunicat emis cu ocazia summit-ului UE privind tehnologiile digitale, care are loc vineri in Estonia.
"De la terorism la infractionalitate cibernetica, migratie ilegala si agresiunea rusa, amenintarile pe care noi, europenii, le infruntam au crescut in complexitate si dimensiune. Acum, mai mult decat oricand, este in interesul tuturor sa le confruntam impreuna", se afirma in comunicatul citat de agentia de stiri Tass.
Citeste si Partidele din Marea Britanie cer serviciilor sa le apere de hackerii rusi
"Cu cel mai mare buget al apararii din Europa, o retea diplomatica extinsa, servicii de impunere a legii, informatii si securitate de top, si pozitia noastra in inima NATO, rolul Marii Britanii in apararea Europei nu a fost niciodata mai vital", a adaugat May.
Premierul a mai precizat ca Londra va continua sa fie un participant activ la activitatile NATO si dupa iesirea din Uniunea Europeana.
Theresa May, alaturi de presedintele francez Emmanuel Macron si premierul eston Juri Ratas, urmeaza sa viziteze baza NATO de la Tapa, Estonia, unde se afla 800 de militari britanici, dar si trupe franceze, estone si daneze.
Sefa Guvernului de la Londra a mai adaugat ca Marea Britanie isi doreste sa dezvolte "un parteneriat de securitate nou, indraznet, cu UE" dupa Brexit.
Presedintele... mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 08:45
Senatorul american John McCain a avertizat luni ca presedintele rus Vladimir Putin reprezinta o amenintare mai mare pentru securitatea globala decat gruparea extremista Statul Islamic.
Statul Islamic face intr-adevar lucruri ingrozitoare, dar Rusia este cea care a incercat sa schimbe rezultatul alegerilor prezidentiale din 2016 din SUA, a punctat senatorul republican intr-un interviu acordat postului australian ABC.
"Sunt de parere ca Statul Islamic poate sa faca lucruri oribile si sunt foarte preocupat de ce se intampla cu credinta musulmana", a declarat McCain, aflat in vizita in Australia, potrivit ABC.
"Dar rusii sunt cei care au incercat sa distruga insesi fundamentele democratiei si anume sa modifice rezultatul unor alegeri americane. Nu am vazut nicio dovada ca ar fi reusit, dar au incercat si inca mai incearca", a afirmat senatorul republican.
FBI si mai multe comisii parlamentare din SUA au lansat anchete pentru a stabili existenta vreunei legaturi intre anturajul presedintelui american Donald Trump si Rusia, in conditiile in care serviciile de informatii americane au evocat inca de anul trecut un amestec rus in alegerile prezidentiale din SUA.
Citeste si:
Seful Agentiei Nationale de Securitate ar fi recunoscut ca Trump a complotat cu Rusia
Ginerele lui Donald Trump este anchetat de FBI cu privire la amestecul Rusiei in alegerile din SUA
Ancheta Trump-Rusia: Democrati din Congres cer informatii la Deutsche Bank ...citeste mai departe despre... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 12:42
Racheta balistica lansata de fortele regimului de la Phenian nu a reprezentat o amenintare pentru teritoriul Rusiei, a anuntat Ministerul rus al Apararii, desi oficiali americani au afirmat ca racheta s-ar fi prabusit in mare, la doar aproximativ 100 de kilometri de orasul rus Vladivostok.
"Sistemele rusesti de avertizare au detectat lansarea unei rachete balistice de pe teritoriul Coreei de Nord. Sistemele de avertizare au urmarit tinta pe durata a 23 de minute, pana la prabusirea acesteia in zona centrala a Marii Japoniei (la aproximativ 500 de kilometri de teritoriul Rusiei) ", arata Ministerul Apararii de la Moscova.
"Acest test balistic nu a constituit un pericol pentru Federatia Rusa", a precizat Ministerul Apararii, potrivit agentiei de stiri Tass.
Anterior, un reprezentant al Kremlinului a anuntat ca presedintele Rusiei, Vladmir Putin, aflat intr-o vizita oficiala la Beijing, s-a declarat ingrijorat in legatura cu testul balistic efectuat de Coreea de Nord, relateaza Reuters.
Autoritatile americane au calculat ca racheta nord-coreeana s-a prabusit in Marea de Est (Marea Japoniei), la aproximativ 60 de mile (96 de kilometri) sud de zona orasului Vladivostok, a declarat un oficial american pentru CNN. La Vladivostok se afla si baza principala a Flotei din Pacific a Rusiei.
"In contextul in care racheta s-a prabusit atat de aproape de teritoriul rus, de fapt mai aproape de Rusia decat de Japonia, presedintele Donald Trump nu-si poate imagina ca Rusia e... mai mult
Duminica, 14 Mai 2017, ora 19:52
Pe masura ce NATO da semne ca vrea sa consolideze flancul estic supus amenintarii expansioniste a Rusiei, Moscova vine cu replici care ameninta securitatea in bazinul Marii Negre.
Fostele baze URSS din peninsula Crimeea sunt repuse treptat in functiune de catre rusi, 18 dintre acestea fiind banuite ca ar fi functionale deja, dupa cum anunta IB Times. Printre ele se numara baze aeriene, navale, statii radar si buncare pline cu rachete.
Direct in coasta Romaniei
In ultimele luni, activitatea militara a Rusiei in Crimeea s-a intensificat, peninsula aflandu-se la 392 de kilometri distanta de cel mai apropiat oras romanesc, Constanta.
Amplasarea scutului antiracheta american pe teritoriul Romaniei face ca fostul teritoriu ucrainean sa devina un punct fierbinte pe harta geopolitica a regiunii, Rusia avand acum un bastion inaintat in bazinul Marii Negre din care poate ameninta tarile membre NATO din vecinatate.
Consolidarea pozitiilor militare ale Rusiei din regiunea Marii Baltice si a Marii Negre a trezit un sentiment de ingrijorare in randul unor state membre ale Aliantei, Letonia, Lituania, Estonia si Polonia reactionand cel mai rapid prin exercitii militare desfasurate in regiune.
In Muntenegru, cel mai nou stat membru al Aliantei, trupele NATO au desfasurat saptamana aceasta un exercitiu de aparare civila, ca raspuns la antrenamentele desfasurate de 150 de militari din fortele speciale aeropurtate ale Rusie pe teritoriul statului vecin, Serbia.... mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 17:23
1Rusia a suplimentat trupele din enclava militara Kaliningrad, de la tarmul Marii Baltice, ca raspuns la intarirea pozitiilor NATO din estul Europei.
Kaliningrad, un punct strategic controlat de rusi intre granitele Poloniei si Lituaniei, este in continua forfota de cateva saptamani, Reuters raportand miscari de armament si trupe din port catre interiorul enclavei, in zone interzise strainilor.
Ca in perioada Razboiului Rece, cele doua tabere dau semne de consolidare a pozitiilor strategice detinute, din acest punct de vedere enclava Kaliningrad reprezentand o adevarata provocare pentru flancurile est si nord-europene ale Aliantei Nord Atlantice.
Chiar si fara a vedea ce fac cu adevarat rusii in micul teritoriu pastrat la tarmul Balticii, expertii militari si diplomatii occidentali intuesc deja adevarul: Moscova instaleaza o retea antiaeriana capabila sa blocheze accesul aerian al NATO in fostele republici sovietice din zona si in anumite regiuni din Polonia.
Militarizarea regiunii este un punct important pe agenda summitului NATO care se va desfasura in Varsovia pe 8 si 9 iulie, iar ministrul Apararii din Polonia confirma activitatea intensa intretinuta de Moscova in apropierea granitei tarii sale.
"Cand vine vorba de amenintarile existente in Kaliningrad, putem spune intr-adevar ca se constata o crestere a agresiunii rusesti in zona in ultimele zile. Acestea prezinta un adevarat pericol, acela al blocarii accesului in regiune, ceea ce reprezinta o provocare... mai mult
Marti, 05 Iulie 2016, ora 18:13
Adunarea Parlamentara a NATO a lansat, luni, la finalul unei sesiuni de trei zile la Tirana, un apel aliatilor sa fie pregatiti sa raspunda "la amenintarea potentiala" a Rusiei impotriva unuia dintre ei.
"Provocarea dinspre Rusia este reala si serioasa", a declarat americanul Michael Turner, presedintele Adunarii care a reunit aproape 250 de parlamentari din 28 de tari membre ale Aliantei, relateaza AFP.
Declaratia adoptata in unanimitate deplange "folosirea fortei de catre Rusia impotriva vecinilor sai si tentativele de intimidare a aliatilor" NATO.
In aceste circumstante, NATO "nu are alta optiune decat sa considere eventualitatea unei actiuni agresive a Rusiei impotriva unui membru al Aliantei ca o amenintare potentiala si sa adopte raspunsuri adecvate si proportionale", a subliniat declaratia.
Citeste mai departe despre "Avertisment de la NATO: Fiti pregatiti sa raspundeti la amenintarea Rusiei impotriva unui stat membru" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 31 Mai 2016, ora 07:14
Analistul de politica externa Robert Kaplan considera ca pentru Romania amenintarea cea mai mare nu o constituie o Rusie puternica, ci una slaba, precizand ca acest lucru ar insemna "agresiune si haos".
Rusia insa nu mai actioneaza cu tancurile si avioanele, ca in trecut, ci prin servicii secrete, mass-media si crima organizata.
"Viitorul Rusiei nu arata bine (...) daca slabirea economica continua, iar Putin se va confrunta cu din ce in ce mai multe provocari pe plan intern. Amenintarea cea mai mare pentru Romania nu este o Rusie puternica, ci o Rusie slaba, pentru ca aceasta inseamna agresiune, un nivel de haos. (...) Cu cat devine Rusia mai slaba, cu atat ea va incerca sa destabilizeze alte regiuni, ca Moldova si Ucraina, si va deveni din ce in ce mai agresiva in zona baltica, in zona Marii Negre", a declarat Kaplan, luni, in cadrul unei conferinte la Ateneul Roman.
El a amintit ca, inclusiv din perspectiva Romaniei, lucrurile s-au schimbat pe plan international fata de ...citeste mai departe despre "Amenintarea cea mai mare pentru Romania - o Rusie slaba, care nu mai vine cu tancul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Mai 2016, ora 08:18
Statul Islamic a publicat pe Internet o inregistrare in care ameninta ca va lansa atacuri impotriva Rusiei "foarte, foarte curand".
Inregistrarea, apartinand Al-Hayat Media Center, divizia media in limbi straine a Statului Islamic, este in limba rusa si de foarte buna calitate, arata Mashable. A fost postata pe Internet miercuri si consta intr-un montaj din inregistrari mai vechi (executii ale Statului Islamic, imagini din atacurile de la Charlie Hebdo din Paris).
Statul Islamic ameninta ca va ataca Rusia: Foarte curand, sangele se va intinde ca un ocean
In plus, in clip apare si un barbat care canta, in ruseste: "curand, foarte curand, sangele se va intinde ca un ocean... Europa tremura. Rusia se stinge de o moarte distrugatoare".
Amenintarile impotriva Rusiei continua, Statul Islamic afirmand ca va "aduce inapoi Caucazul" si ca nu va mai permite ca "fortele intunecate" sa conduca "inca o data". "Kremlinul va fi al nostru", se mai arata in clip, "Uralii se vor intoarce", ...citeste mai departe despre "Statul Islamic ameninta Rusia intr-un nou clip de propaganda: Kremlinul va fi al nostru" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 10:55
Guvernul rus nu exclude posibilitatea ca Rusia sa-si inchida spatiul aerian ca raspuns la noi sanctiuni sectoriale occidentale, a declarat premierul Dmitri Medvedev intr-un interviu pentru ziarul de afaceri Vedomosti.
Statele occidentale "trebuie sa fie intrebate daca vor exista noi sanctiuni, dar, daca vor exista sanctiuni in domeniul energetic ori restrictii suplimentare impuse sectorului nostru financiar, vom fi nevoiti sa raspundem in mod asimetric", a declarat seful Guvernului rus, dand ca exemplu in acest sens "restrictii in sfera transporturilor", relateaza agentia rusa de presa Itar-Tass, in pagina electronica, potrivit Mediafax.
"Noi pornim de la faptul ca avem relatii amicale cu partenerii nostri, asa ca cerul este deschis deasupra Rusiei pentru zboruri. Dar daca suntem restrictionati, va fi nevoie sa raspundem", a continuat el.
"Daca transportatorii occidentali ocolesc spatiul nostru aerian, acest lucru ar putea sa conduca la falimentul multor companii aeriene care se clatina la marginea prapastiei in lupta pentru supravietuire", a subliniat Medvedev.
El a apreciat, insa, ca ar fi o optiune proasta. "Am vrea ca partenerii nostri sa-si dea seama de acest lucru", a continuat el, exprimandu-si regretul fata de faptul ca Occidentul a impus deja o serie de sanctiuni Moscovei in criza din Ucraina.
"Speram ca partenerii nostri sa fie mai inteligenti", a apreciat seful Guvernului rus. Un razboi al sanctiunilor nu aduce pacea in Ucraina, ci, din contra,... mai mult
Luni, 08 Septembrie 2014, ora 13:09