Administratia Trump ameninta sa impuna taxe vamale suplimentare, ajungand pana la 100%, pe echivalentul a 2,4 miliarde de dolari de produse franceze ca raspuns la introducerea in Franta a unei taxe pe veniturile realizate de gigantii americani din domeniul Internetului, relateaza AFP.
Acest anunt este urmare a unei anchete deschise in iulie de reprezentantul american pentru Comert (USTR) care a ajuns la concluzia ca legislatia franceza numita GAFA (acronimul de la Google, Amazon, Facebook si Apple) aduce prejudicii firmelor americane.
In plus, USTR a facut cunoscut intr-un comunicat ca intentioneaza sa deschida o ancheta impotriva Austriei, Italiei si Turciei pentru a stabili daca taxele din domeniul digital ameninta firmele americane.
Franta nu da inapoi
Franta nu intentioneaza sa revina asupra deciziei de a introduce o taxa pe veniturile realizate de marile companii din domeniul Internetului, a declarat marti secretarul de stat in Ministerul francez al Economiei, Agnes Pannier-Runacher, dupa ce Washingtonul a amenintat ca va riposta prin introducerea unor tarife vamale suplimentare pentru o serie de produse franceze, transmite AFP.
"Este foarte clar ca nu trebuie sa dam inapoi in acest dosar care din punct de vedere economic are sens si care tine de justitia fiscala", a spus Agnes Pannier-Runacher pentru postul Sud Radio, facand referire la taxa digitala introdusa de Franta. "Trebuie sa fim combativi cu privire la acest subiect", a mai spus Agnes... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 11:11
Guvernul ceh a aprobat un plan care prevede taxarea gigantilor din domeniul internetului precum Google, Amazon, Facebook si Apple, transmite AP.
Urmand exemplul Frantei si al altor state, autoritatile de la Praga vor impune o taxa anuala de 7% pe veniturile realizate de companiile digitale de pe urma operatiunilor derulate in Cehia. Taxa se va aplica doar companiilor ale caror vanzari globale depasesc 750 milioane de euro (830 milioane dolari) si care realizeaza in Cehia venituri de peste 100 milioane de coroane (4,3 milioane dolari).
Ministerul ceh de Finante estimeaza ca taxa, care va intra in vigoare in 2020, va genera venituri de aproximativ cinci miliarde de coroane (216 milioane de dolari) pe an. Insa, planul Guvernului de la Praga are nevoie sa fie aprobat de Parlamentul ceh.
Decizia de luni a autoritatilor de la Praga vine intr-un context in care aproximativ 130 de state incearca, sub auspiciile Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), sa gaseasca o modalitate prin care gigantii globali din domeniul internetului sa fie taxati mai corect.
Pentru a pune capat practicilor fiscale ale multinationalelor din IT, guvernul francez a adoptat, la sfarsitul anului trecut, asa-zisa taxa Gafa (acronimul de la Google, Amazon, Facebook si Apple), care a intrat in vigoare in acest an. Totusi, Parisul s-a angajat sa renunte la ea daca se ajunge la un acord international privind impozitarea acestor companii, in timp ce presedintele american Donald... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 10:50
Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a cerut o implicare mai mare a autoritatilor competente in reglementarea Internetului.
Liderul celei mai mari retele sociale din lume a transmis ca isi doreste implementarea unor masuri care sa opreasca posarea si distribuirea continutului periculos in mediul online.
De asemenea, in editorialul publicat in Washington Post, el a abordat si rolul important pe care Internetul a ajuns sa il aiba in alegeri. De asemenea, a vorbit si despre protejarea intimitatii utilizatorilor, precum si despre portabilitatea datelor personale.
"In fiecare zi decidem ce fel de continut este daunator, ce fel de continut este o reclama politica si cum putem preveni atacurile cibernetice sofisticate. Aceste lucruri sunt importante pentru ca cei din comunitate sa fie in siguranta. Insa daca ar fi sa incepem de la zero, nu le-am cere companiilor sa faca aceste judecati singure. Adesea, leguitorii imi spun ca avem o putere prea mare asupra libertatii de exprimare. Si, sincer, sunt de acord cu ei", a explicat Mark Zuckerberg, citat de The Independent.
Seful Facebook a mai spus ca procesul prin care se decide daca o reclama este politica nu a fost intotdeauna de incredere.
"Sistemele noastre ar putea sa fie mai eficiente daca ar exista reglementari care sa verifice actorii politici. (...) Credem ca legislatia ar trebui actualizata pentru a reflecta realitatea amenintatilor cu care ne confruntam si, totoata, sa stabileasca niste reglementari unitare... mai mult
Duminica, 31 Martie 2019, ora 20:26
Rusia ia in calcul sa se deconecteze, pentru o scurta perioada de timp, de la Internet, in cadrul unui test al Apararii sale cibernetice.
Acest test ar presupune ca informatiile schimbate intre cetatenii rusi si organizatiile ruse sa ramana in interiorul tarii in loc sa fie directionate in afara tarii.
Un proiect de lege prin care se solicita modificari tehnice in vederea unei functionari indepedente a Internetului a fost depus anul trecut in Parlament.
Testul urmeaza sa aiba loc pana la 1 aprilie, insa data exacta nu a fost stabilita.
Acest proiect de lege - Programul national al economiei digitale - le cere furnizorilor rusi de acces la Internet (ISP) sa se asigure ca pot opera in eventualitatea in care puteri straine actioneaza cu scopul de a izola Rusia online.
NATO si aliatii sai au amenintat sa sanctioneze Rusia din cauza unor atacuri cibernetice si altor amestecuri online in spatele carora este acuzata cu regularitate ca se afla.
Proiectul de lege prevede ca Rusia sa-si construiasca propria versiune de sistem de adrese de retea - DNS -, pentru a putea opera in cazul in care aceste servere internationale sunt intrerupte.
In prezent, 12 organizatii supervizeaza serverele DNS, iar niciunul nu se afla in Rusia. Insa in tara exista numeroase copii ale cartii principale de adrese, ceea ce sugereaza ca sistemele sale de retea ar putea sa continue sa functioneze chiar daca s-ar adopta masuri punitive prin care sa fie intrerupte.
Testul ar urma, de... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 22:50
Astazi, Internetul nu este nici pe departe asa cum isi imagina Tim Berners-Lee ca o sa fie atunci cand l-a creat, in urma cu mai bine de trei decenii.
El a vorbit, luni, la conferinta Web Summit, cu jurnalistii de la CNBC.
Cu aceasta ocazie, a avertizat ca Internetul se afla intr-un moment de cotitura, pentru ca se confrunta cu amenintari grave, printre care se numara influenta prea mare a unor jucatori din piata, scurgeri de date si stirile false.
"Pentru o lunga perioada de timp, m-am gandit ca, daca e gratuit si accesibil pentru toata lumea, atunci oamenii vor face numai lucruri frumoase pe Internet", a explicat acesta.
Dar iata ca nu e deloc cazul de asa ceva.
El a facut o lista de probleme care ameninta aceasta idee a unui Internet liber, deschis, cu ajutorul caruia se creeaza lucruri frumoase. Printre acestea se numara reclamele deranjante, pericolul publicarii datelor personale, hartuirile, raspandirea mesajelor care instiga la ura si concentrarea puterii in mainile catorva companii cum ar fi Facebook si Google.
"Daca ma intrebai acum 10 ani cum percep eu Internetul, as fi zis ca omenirea va face o treaba buna folosindu-l. Credeam ca, daca oamenii vor fi conectati intr-o masura foarte mare, atunci se vor intelege foarte bine si vor deveni o uriasa forta pozitiva. Dar m-am inselat", a marturisit parintele WWW.
Care e solutia
Berners-Lee crede ca toti actorii implicati - autoritatile, companiile IT si utilizatorii - trebuie sa joace un rol in... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 07:37
In ciuda succesului de care se bucura in randul publicului din lumea intreaga, Facebook se loveste de piedici dureroase cand vine vorba de legislatia din Europa.
Un tribunal din Viena tocmai a decis ca reteaua de socializare sa stearga automat o serie de mesaje injurioase din reteaua globala, iar guvernul german a aprobat luna trecuta instituirea unei amenzi de 50 milioane euro pentru retelele social media care nu elimina rapid acest tip de mesaje si stirile false, relateaza BBC.
Hotararea instantei vieneze a fost data intr-un caz in care liderul Partidului Verde din Austria, Eva Glawischnig, a fost tinta unor mesaje injurioase postate pe reteaua de socializare fondata de Mark Zuckerberg.
Instanta a decis ca mesajele si repostarile acestora sa fie sterse nu doar de pe conturile din Austria, ci la nivel global, ba mai mult a solicitat ca Facebook sa automatizeze acest proces.
Unul dintre parlamentarii Verzilor austrieci, Dieter Brosz, a afirmat ca Facebook nu mai poate pretinde ca este o simpla platforma si, prin urmare, trebuie sa isi asume responsabilitatea in ceea ce priveste raspandirea mesajelor de ura in retea.
Chiar si fara penalitati dictate la adresa companiei, vestea nu este unsa imbucuratoare pentru actionarii Facebook si pentru Zuckerberg, compania fiind supusa presiunii exercitate de autoritati de a radia continutul fals si tendentios din mesajele utilizatorilor sai.
Incercarea disperata a lui Mark Zuckerberg de a sustine ca firma sa este doar... mai mult
Miercuri, 10 Mai 2017, ora 11:52
Intr-o lume conectata in toate ungherele ei, multi oameni nu isi pot imagina viata fara Internet nici cateva ore. Totusi, ce s-ar intampla daca accesul la ceea ce reprezinta deopotriva mediul in care comunicam cel mai mult, principala sursa de informare si de divertisment si un rezervor inepuizabil de poze cu pisici nu ar fi posibil pentru o zi intreaga?
Potrivit BBC, consecintele nu ar fi chiar atat de apocaliptice precum am fi inclinati sa ne inchipuim.
In 1995, mai putin de 1% din populatia planetei era online. La acea vreme, Internetul, folosit cu precadere in lumea occientala, era mai mult o curiozitate. Douazeci de ani mai tarziu, peste 3,5 de miliarde de oameni sunt conectati la Internet, deci aproape jumatate din populatia globala, iar numarul creste la o rata de aproximativ 10 oameni pe secunda.
Conform Pew Research Centre, o cincime dintre americani folosesc Internetul "aproape constant", iar 73% il folosesc cel putin zilnic.
In Romania, un studiu IRES de anul trecut a relevat ca 9 din 10 participanti, cu varste cuprinse intre 16 si 50 de ani si care provin din mediul urban, folosesc Internetul si ca 40% dintre repondenti stau online mai mult de trei ore pe zi.
In timp ce majoritatea oamenilor considera accesul la Internet un lucru firesc si imuabil, ne putem imagina cu usurinta scenarii in care acesta ar putea deveni indisponibil la nivel national si chiar global pentru o perioada.
De exemplu, pot fi afectate, mai ales accidental, cablurile... mai mult
Sambata, 11 Februarie 2017, ora 17:07
Europarlamentarii au inceput, marti, 27 octombrie, dezbaterile pe tema legislatiei care vizeaza datele de pe Internet. Neutralitatea Internetului, un principiu care vizeaza tratarea in mod egal a tuturor datelor din reteaua globala este principala tema.
Activistii si companiile care sustin libertatea accesului la Internet se tem ca efectul legii va fi unul contrar vointei intiatorilor, aceasta putand sa se transforme intr-o amenintare la adresa libertatii Internetului, anunta revista Business Insider.
Principiul egalitatii
Ideea de baza este ca toate datele incluse in retea vor trebui tratate in mod egal. In acelasi timp insa, acest lucru inseamna ca unele date transmise pe Internet nu vor putea fi tratate preferential si, prin urmare, nici sanctionate.
Astfel, unii producatori de continut nu vor mai putea sa plateasca pentru o conexiune preferentiala cu utilizatorii serviciilor lor, iar furnizorii de internet nu vor mai fi capabili sa blocheze datele care le ingreuneaza viteza de transmisie in retea.
Legile ferme ale neutralitatii ar trebui sa impiedice astfel de scenarii.
Multi dintre cei care sustin aceasta idee cred ca favorizarea marilor companii ar putea distruge inovatia in domeniu si ar avantaja doar companiile gigantice care isi permit sa plateasca pentru aceste servicii.
Membrii Parlamentului European dezbat marti aceasta tema, dar activistii pentru libertatea Internetului sustin de mult ca efectul ar putea fi tocmai invers.
Intr-o postare... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 14:52
Trei cercetatori ai Google au descoperit o vulnerabilitate de securitate in tehnologia de criptare utilizata pe scara larga, care ar putea permite hackerilor sa preia controlul asupra conturilor de e-mail sau serviciilor bancare.
Pentru indepartarea acestui bug, numit de cercetatori "Poodle" (Padding Oracle On Downloaded Legacy Encryption) producatorii de browsere si aplicatii pentru servere trebuie sa dezactiveze sursa acestui bug de securitate, respectiv un standard de criptare vechi de 18 de ani, cunoscut sub numele de SSL 3.0, scrie Reuters
Este a treia oara in acest an cand este identificata o vulnerabilitate de securitate intr-o tehnologie foarte folosita, dupa bugurile "Heartbleed" din OpenSSL, descoperit in aprilie, si "Shellshock", gasita in softwareul Unix cunoscut sub denumirea Bash.
Care sunt ameninatrile
Expertii in securitate au spus ca hackerii pot fura "cookies" din browserele prin atacurile "Poodle", putand prelua controlul conturilor de e-mail, bancare si de retea. Chiar si asa, expertii au precizat ca aceasta amenintare nu se ridica la nivelul celorlalte doua.
"Daca Shellshock si Heartbleed au fost clasificate la nivelu 10 in Threat Level, amenintarea Poodle nu este mai mult de 5 sau 6", a spus Tal Klein, vicepresedintele firmei de securitate Adallom.
Informatiile despre noua amenintare informatica au fost publicate pe site-ul OpenSSL Project. Mai multe zvonuri privind problemele de securitate ale aplicatiei SSL au circulat prin piata,... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 11:50