Dupa ce senatorii din Comisia juridica au votat, luni, un raport de admitere "cu amendamente" pentru Legea gratierii, se anunta un nou protest la Palatul Parlamentului.
Acesta va incepe la ora 16:00, potrivit evenimentului "Va vedem! #rezistam", organizat pe Facebook de 600.000 pentru Rezistenta si Coruptia ucide.
Oamenii se vor strange pe Calea 13 Septembrie, vizavi de intrarea la Senat.
"Nicio libertate nu SE castiga singura. Nicio lupta nu SE duce de la sine, impersonal. Vrei o schimbare? FA TU o schimbare! Vrei pedepsirea coruptilor? IESI IN STRADA si CERE asta! Chiar TU!", se transmite pe pagina de Facebook Coruptia Ucide.
Si duminica seara au avut loc mai multe proteste fata de Legea gratierii. La Bucuresti, oamenii s-au strans in Piata Victoriei, iar de acolo au pornit in mars spre Palatul Parlamentului.
A.G. ...citeste mai departe despre "Nou protest la Parlament, dupa ce Legea gratierii a fost trimisa cu modificari la votul final din Senat" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Mai 2017, ora 13:06
Un nou protest este anuntat, pentru duminica, in Bucuresti. Asadar, toti cei nemultumiti de prevederile Legii gratierii si de jocurile care se fac in Parlament sunt asteptati duminica, de la ora 17.00, in Piata Victoriei. De acolo, manifestantii vor porni in mars spre Palatul Parlamentului.
"Duminica, e ziua in care trebuie sa le spunem parlamentarilor, mai tare decat oricand: #VAVEDEM! Si trebuie sa ii facem sa inteleaga ca, atunci cand vor vota in plen amendamentele lui Serban Niculae si Traian Basescu (de fapt resuscitarea OUG 13), ochii nostri vor fi atintiti asupra lor. Unii dintre ei au impresia ca, daca nu suntem in fata lor fizic inseamna ca nu suntem atenti. A venit vremea sa le aratam ca nu e asa", se arata pe pagina de Facebook Coruptia ucide.
Manifestantii sunt invitati sa duca la protest o fotografie care sa ii reprezinte si toate pozele vor fi puse pe gardul Palatului Parlamentului.
"De aceea, va invitam sa aduceti cu voi, la protest, o fotografie. Poate fi si de cand erati mai tineri, poate fi si din profil, important e sa va reprezinte. Le prindem pe toate de gardul Palatului Parlamentului. "Zidul #VaVedem" va fi primul lucru pe care parlamentarii il vor vedea luni, atunci cand vor sosi la sedinta de plen. Si vor sti ca mii de oameni sunt, inca, acolo.
Sfatul nostru e sa prindeti fotografiile cu scotch de partea metalica sau sa le sprijiniti de zid. In acest fel, nu putem fi acuzati de distrugere, iar imaginea finala va fi una de maxim impact",... mai mult
Sambata, 06 Mai 2017, ora 09:27
Indignati de faptul ca membrii comisiei juridice din Senat au votat gratierea unor fapte de coruptie, internautii s-au mobilizat miercuri dupa amiaza pe retelele de socializare si isi anunta prezenta in strada, atat la Bucuresti, cat si in alte mari orase ale tarii, cum ar fi Cluj, Craiova si Baia Mare.
Este a 93-a seara de protest neintrerupt in Piata Victoriei, incepand din 31 ianuarie, data la care Guvernul Grindeanu a adoptat controversata ordonanta de urgenta 13, abrogata ulterior.
"Comisia Juridica din Senat a votat gratierea faptelor de coruptie. OUG 13 revine. Ne vedem in Piata Victoriei. Azi, la ora 19:00. Organizatiile civice ies astazi in strada, asa cum am promis", se arata pe pagina special dedicata evenimentului "Revenim 600000 in Piata Victoriei".
De asemenea, pe pagina "Coruptia ucide", unde au fost prezentate seara de seara imagini de la protestul non-stop din Piata Victoriei, se anunta iesiri in strada, atat in Bucuresti, sub titlul "NU gratierii coruptilor - OUG 13 revine. Si noi!", cat si la Cluj, unde protestatarii sunt asteptati incepand cu ora 20, dar si la Craiova si Baia Mare.
"Comisia juridica a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi 'pentru' (PSD si ALDE) si 3 'impotriva' (PNL, USR si UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Basescu, Serban Nicolae si Liviu Brailoiu la proiectul de Lege privind gratierea, prin care cei condamnati la inchisoare cu executare pentru dare sau luare de mita, trafic de influenta sau cumparare de... mai mult
Miercuri, 03 Mai 2017, ora 18:23
Presedintele Klaus Iohannis a comentat, succint, faptul ca in Comisia juridica a Senatului s-a votat, miercuri, pentru gratierea coruptilor.
"Deocamdata, fiind in comisie, n-o sa ma exprim, dar sunt neplacut surprins, ca sa zic totusi ceva despre evolutia din comisie", a declarat Klaus Iohannis, aflat in vizita la Suceava.
Decizia a fost luata cu 5 voturi pentru si 3 impotriva. In favoare au votat senatori ai PSD si ALDE, iar reprezentanti ai PNL, UDMR si USR s-au opus, informeaza News.ro. Din Comisia juridica fac parte trei liberal - Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu si Nicoleta Pauliuc.
Ca urmare a votului din Comisia juridica, proiectul de lege va intra in plen. Senatul este prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este decizionala.
Infractiunile de coruptie sunt incluse astfel in Legea gratierii, iar amendamente in acest sens au fost depuse de senatorii Traian Basescu, Serban Nicolae si Liviu Brailoiu.
Concret, prin aceasta ar urma sa se gratieze persoane vinovate de dare si luare de mita.
Citeste si: Prima reactie a presedintelui Iohannis privind gratierea coruptilor, din 7 martie
F.N. ...citeste mai departe despre "Reactia lui Iohannis, dupa ce Comisia juridica a Senatului a decis gratierea coruptilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Mai 2017, ora 17:54
Comisia juridica a Senatului a votat, miercuri, pentru gratierea coruptilor. Urmeaza acum ca proiectul de lege sa intre in plen. Senatul este prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este decizionala.
Decizia a fost luata cu 5 voturi pentru si 3 impotriva. In favoare au votat senatori ai PSD si ALDE, iar reprezentanti ai PNL, UDMR si USR s-au opus, informeaza News.ro. Din Comisia juridica fac parte trei liberal - Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu si Nicoleta Pauliuc.
Infractiunile de coruptie sunt incluse astfel in Legea gratierii, iar amendamente in acest sens au fost depuse de senatorii Traian Basescu, Serban Nicolae si Liviu Brailoiu.
Concret, prin aceasta ar urma sa se gratieze persoane vinovate de dare si luare de mita.
"Luarea de mita - am propus-o pentru gratiere, avand in vedere ca se face eventuala gratiere cu plata prejudiciului si avand recidivisti", a spus Traian Basescu.
Ulterior, acesta a precizat ca "trebuie scoasa clasa politica de sub controlul procurorilor".
"Trebuie sa avem o clasa politica care (Sic!) sa lucreze pentru oameni, nu sa stea timorata ca maine il cheama la Parchet pentru nu stiu ce fapte de coruptie din campania din 2009 sau 2012. Este o realitate a tranzitiei, care nu se mai poate repeta acum, ca avem noua lege de finantare a campaniilor", a declarat fostul presedinte.
Citeste si:
Legea gratierii: Sunt vizate pedepsele de pana la 3 ani, nu 5 cat a propus Guvernul. Jumatate de pedeapsa pentru gravideBasescu si-a pus... mai mult
Miercuri, 03 Mai 2017, ora 16:19
Presedintele Comisiei juridice, Serban Nicolae, a declarat, luni, ca este posibil ca Parlamentul sa renunte la Legea gratierii.
Senatorul a explicat ca aceasta varianta ar fi posibila avand in vedere ca amendamentele propuse de el la proiectul Legii gratierii ar creste numarul condamnatilor eliberati cu aproximativ 1.500, fata de forma legii propuse de Guvern, dintre care 340 ar fi persoane condamnate pentru coruptie, ceea ce tot nu rezolva complet problemele din penitenciare.
"Impactul propunerii, asa cum a facut-o Guvernul, este de aproximativ 1.000 - 1.200 de persoane, care ar iesi din penitenciare. Impactul propunerilor, asa cum le-am facut eu, este undeva la 2.700. (...) Tot n-am rezolva problema intr-o proportie semnificativa. Daca vreti, scadem cei 340 de corupti care vor ramane in penitenciar (...) si atunci vom analiza care este eficienta unei asemenea masuri.
Nu e exclus sa renuntam cu totul la legea gratierii daca ea nu produce niciun fel de impact, nu ajuta in niciun fel societatea sa scape de acea amenda (de la CEDO - n.red.) ", a spus senatorul.
Citeste si Seful ANP: 2.700 de detinuti ar fi gratiati, dintre care 400 de corupti
Serban Nicolae spune ca a avut o discutie cu presedintele PSD, Liviu Dragnea, pe aceasta tema, informandu-l ca a solicitat de la Administratia Penitenciarelor date cu privire la numarul persoanelor care ar beneficia de legea gratierii, inclusiv cei condamnati pentru fapte de coruptie, dar si cei care au fost condamnati... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 16:41
Mai multi senatori, nu doar Serban Nicolae, au depus amendamente controversate la Legea gratierii, aflata in dezbatere la Comisia Juridica, unele dintre ele vizandu-i direct pe initiatori, iar altele pe diversi politicieni condamnati, cum ar fi Dan Voiculescu.
Proiectul de lege privind gratierea colectiva initiat de Guvern si depus la Parlament a intrat in dezbaterea comisiei Juridice a Senatului, unde au fost propuse o serie de amendamente controversate. Raportul comisiei va fi votat in sedinta din 21 martie.
De exemplu, senatorul UDMR Tanczos Barna, acuzat din 2014 de fals intelectual in dosarul retrocedarii fermei Baneasa, propune si gratierea faptelor de fals intelectual, informeaza TVR.
Senatorul sustine ca amendamentul nu il vizeaza direct, argumentand ca "Gratierea se refera strict la cei care sunt deja condamnati, in niciun caz nu se poate referi la persoane care ar putea fi trimise in judecata si eventual ar putea fi judecati si condamnati".
El este insa contrazis de judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM, care atrage atentia asupra unui detaliu esential: amendamentul prevede gratierea faptelor comise pana la 18 ianuarie 2017, si nu a pedepselor.
Astfel, "daca nu se corecteaza", de gratiere ar putea beneficia si cei doar anchetati, inca necondamnati (cazul lui Barna), explica judecatorul.
Conform TVR senatorul Tanczos Barna mai propune stergerea a unei jumatati de pedeapsa pentru toti detinutii care au copii sub 14 ani, indiferent daca ii... mai mult
Vineri, 10 Martie 2017, ora 10:27
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, ca le cere in mod expres colegilor din partid sa voteze impotriva amendamentelor depuse de senatorul social-democrat Serban Nicolae pentru gratierea persoanelor condamnate pentru fapte de coruptie.
Intrebat daca le va cere explicit colegilor din PSD voteze impotriva amendamentelor lui Serban Nicolae, Dragnea a raspuns: "Da, raspunsul e da, e simplu".
Senatorul PSD Serban Nicolae a depus, luni, amendamente la Legea gratierii, aflata in dezbatere in Comisia juridica a Senatului, prin care se gratiaza si fapte de coruptie precum luare si dare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu.
Ulterior, Dragnea a spus ca nu sustine aceste amendamente.
Reactionand, Serban Nicolae a opinat ca Dragnea a vorbit in nume personal, nu in calitate de lider al partidului cand a spus ca se opune amendamentelor.
Nicolae a afirmat, totodata, ca nu mai e ca pe vremuri, cu "opinia unica ce emana de la partid si de la conducatorul iubit". ...citeste mai departe despre "Dragnea le cere explicit social democratilor sa voteze impotriva amendamentelor lui Serban Nicolae" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 15:59
Gabriel Diaconu, unul dintre cei mai cunoscuti psihiatri din Romania, ii ofera o replica dura senatorului Serban Nicolae, care a spus ca nu este normal ca cei care sunt corupti sa "stea trei intr-un pat in conditii de igrasie, de igiena precara" in inchisori.
"Sunt in asentimentul domnului Serban Nicolae. Un corupt nu trebuie sa stea intr-o camera 3 pe 3, cu 3 in pat, in igrasie si mizerie. In astfel de conditii trebuie sa stea un batran, un bolnav, un copil institutionalizat, un sarman naiv al votului la punga, un edentat, un analfabet, un terchea si-un berchea, un tanar mizantrop student la facultate, un vis cu cai verzi pe pereti, un vesnic doritor de mare, soare etc, eventual pe bani multi.
Acolo sa-i ducem pe oricine, mai putin pe cei care-si traiesc viata la fenta", a scris Gabriel Diaconu pe Facebook.
Medicul aminteste in mesajul sau catre Serban Nicolae de oamenii care au murit din cauza infectiilor.
"Pentru ca daca-i dau crezare domniei sale, si daca e sa fie dreptate, echitate, demnitate, atunci musai sa fie pentru toti. Daca-i dau gir, atunci gir sa fie si pentru toti care-au murit prematur indopati cu antibiotice ca ultima reduta in fata jegului si-a bacteriei ce creste numai in rahat", a completat acesta.
Gabriel Diaconu sustine ca cei corupti ar trebui sa spele podelele din spitale sau sa curete toaletele scolilor.
"Nu-i doresc celula grea nici unui borfas, baiat de trupa, combinator de ocazie si intretinut institutional. Au simpatia,... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 10:18