S-au iscat discutii aprinse inca din primele minute ale sedintei comune a comisiilor de Buget-Finante ale Camerei Deputatilor si Senatului, in care se discuta proiectul de lege a bugetului. Presedintele de sedinta, senatorul PSD Viorel Arcas, a facut tot ce i-a stat in putinta ca amendamentele Opozitiei sa fie votate fara prezentare prealabila si fara discutii. In cele din urma, dupa o sedinta de numai o ora, reexaminarea bugetului a fost respinsa. Ulterior, acesta a fost adoptat de Parlament in forma initiala.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, presedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului pentru reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019, sustinand ca este fundamentata pe o prognoza nerealista, iar pe de alta parte, ca nu asigura o reala functionare a unor institutii publice cu rol esential in societate. Demersul presedintelui a venit dupa ce judecatorii CCR au respins, saptamana trecuta, sesizarea lui pe aceasta lege.
Astazi Comisiile reunite de Buget Finante ale Camerei Deputatilor si Senatului, in prezenta ministrului de Finante Eugen Teodorovici, au reanalizat Bugetul, fara a adopta vreun amendament al Opozitiei. Ulterior, Bugetul a fost adoptat in forma initiala, pe care Klaus Ionahhis o refuzase. Acum, potrivit legii, Presedintele este obligat prin lege sa adopte Bugetul.
Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT, cele mai importante momente ale dezbaterii pe marginea Bugetului si ale sedintei de plen in care acesta a fost adoptat:... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 14:42
Presedintele Klaus Iohannis critica bugetul pe 2019 votat azi de Parlament, afirmand ca nu poate fi executat si ca este bazat pe surse de finantare speculative.
Iata comunicatul transmis de Iohannis:
"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, considera ca bugetul propus de PSD-ALDE, si adoptat astazi de Parlament, arata dispretul total al coalitiei majoritare fata de asteptarile romanilor, care vor o guvernare responsabila si credibila, preocupata de nevoile reale ale oamenilor. La nivelul Executivului, insa, lucrurile sunt complet diferite fata de ceea ce isi doresc cetatenii, iar acest buget reprezinta cel mai elocvent exemplu al unei guvernari care amaneteaza viitorul romanilor.
Cu o abordare rigida si autoritara, PSD-ALDE a venit in Parlament, cu o intarziere nepermis de mare fata de termenul legal, cu un buget care nu poate fi executat. Intarzierea fara precedent a bugetului arata, de fapt, lipsa de solutii reale ale guvernarii in raport cu promisiunile facute.
In pofida incercarii PSD de a adopta pe repede inainte acest buget, Partidul National Liberal a reusit sa treaca un amendament care aduce beneficii reale pentru milioane de familii din Romania: majorarea semnificativa a alocatiilor pentru copii. Este o victorie importanta a opozitiei, care ar fi putut sa nu ramana singulara, daca majoritatea PSD-ALDE ar fi fost interesata in mod real de a identifica acele masuri care sa conduca la prosperitate si la o viata mai buna pentru romani.
Bazat pe... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 15:03
Reuniti in sedinta de plen, deputatii si senatorii dezbat azi Legea bugetului de stat pentru 2019 si Legea bugetului asigurarilor sociale. Acesta prima runda de dezbateri va fi urmata de altele doua, programate pentru zilele urmatoare. Abia in a doua parte a zilei de vineri cele doua proiecte esentiale pentru functionarea statului urmeaza sa intre la vot final.
Va reamintim ca, marti noapte, dupa dezbateri care au durat pana pe la ora 3:00, Legea bugetului de stat a primit aviz pozitiv din partea comisiilor reunite de Buget-Finante din Senat si Camera Deputatilor. Dintre parlamentarii din comisii, 21 au votat "pentru" avizarea pozitiva a proiectului de lege, iar 11 - "impotriva".
In cursul dezbaterii mataron a celor 72 de articole, s-au admis 6 amendamente.
Proiectul bugetului de asigurari sociale pentru 2019 a fost si el avizat pozitiv, la limita, cu 19 voturi "pentru" si 18 voturi "impotriva".
Ramane de vazut ce modificari urmeaza sa sufere cele doua proiecte de lege, in urma dezbaterilor din plenul Parlamentului, care tocmai au inceput. Ziare.com va transmite in format LIVE TEXT cele mai importante declaratii ale parlamentarilor care iau parte la dezbateri:
16:21 - De la prezidiu, Florin Iordache ii invita pe parlamentari sa isi ocupe locurile in sala de plen, astfel incat sedinta sa poata incepe. Din 465 de parlamentari si-au inregistrat prezenta doar 378.
16:06 - Inainte de a incepe dezbaterea in plen, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 16:01
Comisia pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor a avizat pozitiv, marti, bugetul Ministerului de Externe.
Ministrul Teodor Melescanu s-a declarat multumit de bugetul MAE, de 1 miliard de lei, cu 27,13% mai mare fata de anul trecut. El a precizat ca nu are nevoie de sume suplimentare si ca in functie de evolutia cursului de schimb poate va cere bani la rectificarea bugetara.
"Avand in vedere ca toate aceste resurse sunt repartizate in proportie de 70% activitatii misiunilor diplomatice, Romania are 170 de misiuni diplomatice in exterior si consulare, una dintre problemele esentiale pe care le vom avea se refera la modul in care va evolua cursul valutar.
Din acest punct de vedere, speram ca disponibilitatile alocate sa ne permita in cazul in care vor fi evolutii foarte diferite in materie de curs de schimb sa putem avea o echilibrare la una dintre rectificari", a declarat Teodor Melescanu, prezent la sedinta comisiei.
Intrebat de deputatul USR Claudiu Nasui daca din afirmatia sa se poate intelege ca este ingrijorat ca acel curs valutar de 4,67 lei/euro pe care este construit bugetul sa nu se realizeze, ministrul a spus ca da.
"Ati vazut prognoza pe care este construit bugetul si ati vazut un curs de 4,67 lei/euro. Acum, ceea ce ne spuneti este ca nu cereti fonduri suplimentare tocmai pentru ca este posibil ca acest curs sa nu se indeplineasca. Eu va inteleg, si eu am aceeasi ingrijorare, dar vreau sa stiu daca si dumneavoastra aveti aceasta... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 11:26
Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI a dat aviz favorabil, luni, proiectului de buget pe 2019 propus de Guvern. Nu s-au dezbatut insa amendamentele propuse de Liviu Dragnea, in vederea taierii bugetului, pe motiv ca s-au ratacit pe drum si nu au mai ajuns pe masa comisiei.
Proiectul de buget al SRI pentru anul 2019 a trecut astfel de Comisie in varianta propusa de Guvern, cu 6 voturi pentru si 2 impotriva.
"Astazi, Comisia de control a activitatii SRI a fost sesizata privind avizarea sau nu a bugetului SRI. A participat la aceasta intalnire unul dintre directorii adjuncti ai SRI si un reprezentant al Ministerului de Finante. Bugetul pe care il propune Guvernul a fost de 2.465.885. Este o crestere fata de anul trecut de la 2.335.000", a declarat, luni, presedintele Comisiei de control al activitatii SRI, Claudiu Manda, citat de Mediafax.
Cum amendamentele lui Dragnea nu au ajuns la Comisia SRI, ele mai au acum o sansa sa fie discutate in Comisia de buget-finante.
"Comisia nu a fost sesizata cu un astfel de amendament. Nu am fost sesizati cu un astfel de amendament, nu am avut cum sa dezbatem un astfel de amendament. Decizia va trebui sa fie luata la nivelul Comisiei de buget-finante", a spus Manda.
Nici de la SIE nu s-au taiat bani
Nici la Comisia speciala pentru controlul activitatii Serviciului de Informatii Externe nu au ajuns amendamentele sefului PSD, astfel ca... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 19:05
Liviu Dragnea a depus, in Parlament, mai multe propuneri pentru amendarea proiectului de buget de stat pentru anul 2019, prin care se diminueaza bugetul SRI cu 445 de milioane de lei pentru a se suplimenta bugetul Ministerului Sanatatii. De asemenea, liderul PSD propune diminuari, chiar daca putin mai mici, si din bugetele SIE si SPP, bani care sustine ca sunt necesari la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
"Se suplimenteaza bugetul Ministerului Sanatatii (...) cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare si credite de angajament, pentru urmatoarele programe de sanatate: Vitamina D, Panorama si Teste markeri tumorali", este primul amendament propus de seful PSD.
El motiveaza astfel: "Suma propusa asigura implementarea de catre Ministerul Sanatatii a 3 programe pentru populatie, respectiv: Programul Vitamina D - proiect nou care va incepe a se derula in anul 2019 si cuprinde analize pentru depistarea carentei de Vitamina D pentru un numar estimat de 3,56 milioane de asigurati; Programul Panorama - presupune testari prenatale, fiind estimat un numar de 200.000 de paciente anual cu un cost/investigatie de 2.500 lei; Programul Testare markeri tumorali presupune un cost/test de 150 euro/pacient cu factor de risc; se estimeaza 930.000 beneficiari ai acestui program".
Ca sursa de finantare pentru toate acestea Dragnea propune diminuarea bugetului Serviciului Roman de Informatii cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare si credite de angajament de la capitolul... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 16:19
Bugetul pe 2019, adoptat de Guvern in sedinta de vineri, a ajuns in Parlament. Deputatii si senatorii pot depune amendamente pana luni la ora 12:00, iar pana la ora 14:00 va avea loc centralizarea si gruparea lor pe ordonatori principali de credite.
Apoi, incepand cu ora 15:00, sunt programate sedinte comune ale comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru examinarea, avizarea si depunerea avizelor la Comisiile pentru buget, finante si banci.
In acelasi timp, vor avea loc si dezbateri generale in cadrul Comisiilor pentru buget, finante si banci.
De marti de la ora 9:00 pana miercuri la ora 14:00, vor avea loc dezbateri in cadrul Comisiilor pentru buget, finante si banci cu ordonatorii principali de credite si elaborarea rapoartelor asupra Legii bugetului. La ora 15:00 este asteptata depunerea rapoartelor.
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului stabilesc, tot de la ora 15:00, timpii de dezbatere in plen.
La ora 16:00 este programata sa se desfasoare sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru dezbaterea si adoptarea Proiectului Legii bugetului de stat si a Proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019, dezbaterile generale si dezbateri pe anexe.
Vineri, este programat votul final asupra bugetului in plenul Camerelor reunite.
Liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan, a afirmat ca proiectul bugetului pe 2019 a fost transmis intr-un cadru neconstitutional catre... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 07:54
PMP a pregatit nu mai putin de 2.500 de amendamente la proiectul de buget pe 2019 intocmit de Guvern si, totodata, denunta o problema de ordin tehnic.
Liderul formatiunii politice, Eugen Tomac, a anuntat, duminica, pe Facebook, ca a terminat pregatirea a 2.500 de amendamente la Legea bugetului de stat, acestea fiind "inspirate din promisiunile PSD". El sustine ca proiectul de buget este "o catastrofa marca Dragnea".
"Tocmai am incheiat pregatirea celor aproximativ 2.500 de amendamente ale PMP la Legea Bugetului de stat pentru anul 2019. La fel ca anul trecut, acestea sunt, ale celor care indraznesc sa ne minta de ani buni, realitatea fiind din ce in ce mai ingrijoratoare. Este un buget al recesiunii, un buget care nu solutioneaza niciuna dintre problemele mari ale Romaniei", a scris pe Facebook liderul PMP, Eugen Tomac.
El sustine ca guvernul trebuie sa aloce bani pentru crese si gradinite, pentru ambulante, dar si pentru infrastructura: centura capitalei, autostrada Bucuresti - Brasov, autostrada Iasi - Targu Mures.
"Trebuie sa alocam bani pentru gazificarea Romaniei. Este inadmisibil ca in secolul XXI sa avem in Romania orase si comune care nu sunt racordate la retelele de gaze. Acesta este bugetul catastrofa marca Dragnea. Aceasta este tara guvernata de PSD. PMP va lupta pentru fiecare dintre amendamentele pregatite si avem speranta ca acestea vor fi sustinute de colegii parlamentari din alte partide", a adaugat Tomac.
Probleme de ordin tehnic... mai mult
Duminica, 10 Februarie 2019, ora 16:59
Liderul Pro Romania, fostul premier Victor Ponta, considera ca proiectul bugetului de stat pe 2019, a carui dezbatere in Parlament incepe luni, este un "fake" si reia criticile privind fondurile alocale partidelor parlamentare, anuntand ca va solicita printr-un amendament suspendarea acordarii lor.
"Bugetul este un fake, nu este un buget realist, serios, iar modul in care se incearca trecea lui prin Parliament arata nu se vrea o analiza reala", a declarat Ponta intr-o conferinta de presa, facand un apael la Guvern sa ia proiectul inapoi pentru a incerca "sa-l imbunatateasca pe ici e colo, prin partile esentiale".
Ponta sustine ca a identificat opt puncte "care fac acest proiect sa nu fie serios".
Presedintele Pro Romania a dat ca exemplu cresterea economica prognozata, pe care analistii au prognozat-o la cel mult 3,8% si nu 5,5%, care este proiectia pe care s-a construit acest buget.
Un alt punct asupra caruia Pro Romania atarage atentia este anularea ramburarii TVA pe 2018, intrucit banii pentru acest lucru nu ar fi prevazuti in buget. Ponta a atras atentia si asupra deficitului bugetar prevazut in budget, sustinand ca aceasta suma insemna "cresteri pentru finantarea acestui deficit, pe care Guvernul nu le-a prevazut".
Victor Ponta sussine de asemenea ca, in ceea ce priveslte cheltuielile pentru aparare asumate de tara noastra si care reprezinta doua procenjte din PIB, daca se doreste pastrarea acestui angajament trebuie recuperat, pentru ca in 2018 nu a... mai mult
Duminica, 10 Februarie 2019, ora 14:45