Producatorul BSH Electrocasnice, parte a grupului german Bosch, a pierdut un proces cu reprezentantii Consiliului Concurentei si va trebui sa achite o amenda primita in 2014 si pe care o contestase.
In martie 2014, Consiliul Concurentei a amendat mai multe companii cu 56,5 milioane de lei, acuzandu-le de intelegeri anticoncurentiale in cadrul campaniilor de tip buy-back. Din aceasta suma, BSH Electrocasnice trebuia sa achite 1,41 milioane de lei, insa a contestat amenda. Acum, va trebui, insa, sa o achite, arata Profit.ro.
Alte companii care au mai fost amendate atunci sunt:
Arctic - 24,01 milioane de lei;
Electrolux Romania - 9,89 milioane de lei;
Philips Romania - 5,03 milioane de lei;
Whirlpool Romania - 3,39 milioane de lei;
Agis Computer - 3,19 milioane de lei;
Scop Computers - 3,01 milioane de lei;
Indesit Company Magyarorszag Kft - 2,66 milioane de lei;
Gemini SP SRL - 1,44 milioane de lei;
Gorenje Romania - 1,04 milioane de lei;
Maguay Impex - 756.710 lei;
Candy Hoover Romania - 440.426 lei;
Panasonic Marketing Europe GmbH Wiesbaden Germania - 209.597 lei;
CG&GC Intelligent Technology - 13.500 lei.
Cele 14 companii sunt membre ale asociatiilor Rorec si Ecotic.
"Consiliul Concurentei a constatat ca, in cadrul intalnirilor Rorec, opt companii fondatoare ale asociatiei au stabilit si au practicat aceleasi discounturi de 15% in cazul electrocasnicelor mari si de 20% in cazul electrocasnicelor mici, la comercializarea produselor lor, in... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 10:43
Grupul olandez Philips si alte trei companii de produse electronice au fost amendate, in total, cu 111,2 milioane de euro (130 milioane de dolari) de autoritatile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene, pentru impunerea de preturi online fixe sau minime pentru produsele lor.
Decizia judecatoreasca impotriva Philips, Asus, Pioneer si Denon&Marantz a fost luata dupa o ancheta ampla a Comisiei Europene, care a durat 17 luni.
CE vrea astfel sa puna capat practicilor de vanzare online, precum restrictionarea preturilor in functie de nationalitatea sau locatia cumparatorilor, scrie Reuters.
Investigatia a inceput in luna februarie a anului trecut si face parte dintr-un total de trei astfel de anchete, ce acopera 15 companii din domeniul electronic.
Cele 4 firme amendate marti au restrictionat abilitatea retailerilor online de a-si fixa propriile preturi pentru produse precum electrocasnice de bucatarie, calculatoare sau produse hi-fi (High fidelity/produse audio), impunand preturi fixe sau minime, potrivit UE.
De asemenea, despre compania Pioneer s-a descoperit ca limita posibilitatea retailerilor de a vinde in afara tarii. Astfel, a dus la practici ilegale in 12 state membre ale UE, inclusiv Franta, Germania, Olanda si UK, potrivit Comisiei, care a adaugat ca si alte companii s-au angajat in astfel de practici in una sau doua tari din UE.
"Ca urmare a actiunilor acestor patru companii, milioane de consumatori europeni s-au confruntat cu preturi mai... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2018, ora 10:42
Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare de 56,5 milioane lei (12,7 mil. euro) 14 companii din domeniul vanzarii de electronice si electrice, pentru incheierea de intelegeri anticoncurentiale in cadrul campaniilor de tip buy-back, cea mai mare sanctiune, 24 mil. lei, revenind Arctic.
Cele 14 companii sunt membre ale asociatiilor Rorec si Ecotic, iar sanctiunile au fost aplicate in cadrul investigatiei pe pietele comercializarii de echipamente electrice si electronice (EEE) si a gestionarii deseurilor acestora (DEEE).
Astfel, opt companii membre Rorec au fost amendate cu aproape 48 milioane lei (10,8 milioane euro) pentru fixarea in comun a discounturilor si controlul vanzarilor produselor lor in campaniile de buy-back prin alocarea bugetului aferent proportional cu cotele de piata preexistente ale companiilor membre ale asociatiei. In acest fel, nu s-a urmarit maximizarea numarului de deseuri colectate, ci s-au mentinut cotele de piata ale companiilor prin subventionarea discounturilor.
Cele opt companii membre ROREC sanctionate de Consiliul Concurentei sunt Arctic, cu 24 milioane de lei, BSH Electrocasnice, cu 1,4 milioane de lei, Candy Hoover Romania cu 440.426 lei, Electrolux Romania - 9,8 milioane de lei, Gorenje Romania -1,043 milioane lei, Indesit Company Magyarorszag - 2,66 milioane lei, Philips Romania -5 milioane lei si Whirlpool Romania -3,4 milioane lei.
Sase companii, sanctionate pentru stabilirea unei intelegeri anticoncurentiale... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 14:37
Comisarii de la Protectia Consumatorului au amendat magazinul Media Galaxy din Iasi cu 13.000 de lei, in timp ce magazinul din Suceava a primit o amenda de 8.000 de lei in urma unei campanii promotionale in care erau anuntate reduceri de pret inexistente.
Astfel, reprezentantii Media Galaxy au distribuit atat in orase, cat si in magazine, pliante promotionale valabile in intervalul 18.10.2013 - 07.11.2013, prin care se ofera o reducere de pret la achizitionarea produselor pe care le comercializeaza, scrie Ziarul de Iasi.
La momentul controlului efectuat in magazin, comisarii au gasit inca 100 de pliante de acest tip. Verificand mentiunile, comisarii au constatat ca la 12 produse nu exista in realitate o reducere, pretul nou fiind identic cu pretul vechi.
Despre ce produse este vorba
Produsele in cauza sunt urmatoarele: televizor Sony diagonala 127 cm (pret 4.999 lei), televizor Philips diagonala 80 cm (pret 1.299 lei), Smartphone Dual Sim (pret 1.299 lei), tableta Asus (pret 1.199 lei), imprimanta Canon (pret 199 lei), laptop Samsung (pret 2.999 lei), laptop Lenovo (pret 2.799), laptop HP (pret 2.199 lei), laptop Acer (pret 1.499 lei), laptop Toshiba (pret 2.299 lei), laptop Toshiba (pret 1.999 leii), consola jocuri (pret 1.349 lei).
Mai mult decat atat, la televizorul Philips diagonala 80 cm, mentionat anterior, in dreptul produsului exista mentiunea "economisesti 200 lei".
Reprezentantii magazinului nu au oferit o explicatie plauzibila a... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 11:29
Sapte producatori de electronice, printre care se numara LG Electronics, Chunghwa, Phillips si Samsung SDI au fost amendati de Comisia Europeana cu suma record de 1,47 miliarde de euro, pentru politici anticoncurentiale.
Mai exact, cele sapte companii au participat la unul sau doua carteluri in sectorul tuburilor catodice. Timp de aproape zece ani, intre anii 1996 si 2006, aceste companii au fixat preturile, si-au impartit piata si clientii intre ele si au restrictionat productia. Unul dintre cartelurile constituite era cel pentru tuburi catodice folosite la fabricarea televizoarelor color, iar celalalt era format pentru tuburile catodice folosite in monitoarele computerelor.
Chunghwa, LG Electronics, Philips si Samsung SDI au participat la ambele carteluri, in timp ce Panasonic, Toshiba, MTPD (in prezent o filiala a Panasonic) si Technicolor (fosta Thomson) au luat parte numai la cartelul pentru tuburile catodice ale televizoarelor.
Compania Chunghwa a primit imunitate deplina din partea CE pentru participarea la cele doua carteluri, intrucat a fost prima care a dezvaluit date despre existenta lor Comisiei. Alte companii au beneficiat de reduceri ale amenzilor pentru cooperare in timpul investigatiei CE. mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 18:09