Politele obligatorii pentru locuinte se vor scumpi, dar vor include si riscurile legate de furtuni, pe langa cele de cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Conform unui proiect de lege, citat de Profit.ro, toate locuintele din Romania trebuie sa fie asigurate indiferent daca sunt sau nu folosite in acest scop.
"La aproape zece ani de la emiterea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, trebuie spus ca dificultatile cu care se confrunta actualul sistem de asigurari obligatorii de locuinte sunt extrem de complexe, fiind generate in principal de nivelul redus de acceptare in randul populatiei, gradul de acoperire situandu-se sub 20% din totalul fondului locativ, ceea ce a generat necesitatea gasirii unor solutii pe termen scurt, mediu si lung pentru asigurarea sustenabilitatii sistemului in conditiile actualului nivel al primei de asigurare stabilit de catre legiuitor, nivel al primei ce a fost anterior calculat pe baza unui grad de cuprindere in asigurare de 100%.
De asemenea, aparitia tot mai frecventa a unor dezastre naturale ca urmare a furtunilor si tomadelor a scos la iveala vulnerabilitatile si ineficienta sistemului de prevenire si protectie a populatiei in cazul unor calamitat de acest fel", este argumentul avansat.
Acelasi act normativ mai prevede insa ca proprietarii care nu-si asigura locuintele nu vor mai fi amendati.
Conform proiectului, s-ar permite incheierea... mai mult
Joi, 26 Decembrie 2019, ora 12:35
Proprietarii de locuinte trebuie sa incheie anual polita de asigurare obligatorie, in caz contrar ei riscand o amenda intre 100 si 500 de lei. Desi aceasta asigurare este obligatorie, ea nu acopera decat inundatiile, alunecarile de teren si cutremurele, astfel ca, pentru mai multe riscuri, proprietarii trebuie sa incheie o alta polita, cea facultativa.
Avand in vedere ca reglementarile in domeniu au fost modificate substantial in ultimii doi ani, cea mai recenta schimbare fiind operata chiar in luna iulie a acestui an, am pregatit astazi o sinteza utila cu tot ce trebuie stiut despre fiecare dintre cele doua polite, obligatorie si facultativa: ce riscuri acopera, ce avantaje si dezavantaje prezinta fiecare, precum si cum vei fi despagubit in cazul in care detii ambele tipuri de asigurari.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 13:40
La un an de la inceperea programului de sigurare obligatorie a locuintelor, doar 8,6% dintre case sunt asigurate. Rezultatele sunt sub asteptari, spune presedintele PAID, conform NewsIn."In urma cu un an, la evenimentul de lansare al politei obligatorii de asigurare a locuintelor, m-ati intrebat ce asteptari are PAID pentru primul an de subscriere.
Si, fara a lua in calcul hazardul la care suntem expusi, am afirmat, optimist, ca in 15 iulie 2011 am putea avea 15-20% din locuintele din Romania asigurate prin polita obligatorie.
Cand spun hazard nu ma refer la cele trei riscuri pe care le acoperim prin polita obligatorie, ci la circumstantele imprevizibile si mai putin favorabile care au facut ca astazi sa corectez cifra anuntata cu un an in urma", a mentionat presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.
Acesta a precizat ca au fost incheiate asigurari obligatorii pentru 8,63% din locuintele din Romania, prin raportarea numarului total de polite la fondul locativ existent, de 8,385 milioane de locuinte.
"Ritmul de subscriere a politelor de asigurare obligatorie a locuintelor a depasit, in saptamana premergatoare datei de 15 iulie, un varf de peste 20.000 de polite/zi", a mai spus Bulugea.
Potrivit acestuia, din cele aproape 724.000 de polite de asigurare obligatorie, 67% au fost emise in mediul urban si 33% in cel rural. Totodata, 69% din polite au fost achizitionate pentru locuinte de tip A si 31% pentru locuinte de tip B.
In ceea ce... mai mult
Luni, 18 Iulie 2011, ora 12:33
Primarii vor putea amenda persoanele care nu au incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintei doar din luna august 2012, potrivit termenului rezultat din Legea 260/2008 modificata si republicata, desi Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca data limita este 15 iulie 2011, potrivit Mediafax.Legea stabileste atat in forma initiala, cat si in cea modificata, ca obligativitatea incheierii politelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari de teren si indundatii) devine efectiva la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ, iar in primul an proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului.
Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca obligativitatea incheierii politei are ca termen limita 15 iulie 2011, interpretand ca primul an de aplicare deja a expirat, desi populatia devenea obligata sa incheie polite abia dupa adoptarea normelor, care au fost publicate in Monitorul Oficial abia in 6 mai 2011.
In forma aprobata in 2008, legea stabilea la articolul art. 3 (1) ca "incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 23:11
Romanii care au in proprietate o locuinta mai au la dispozitie doar doua saptamani pentru a incheia o asigurare obligatorie sau facultativa, in caz contrar riscand amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei. Se pare, insa, ca nici macar amenintarea cu amenzi nu este suficienta pentru a-i determina pe proprietari sa-si asigure casa. Pana la sfarsitul perioadei limita, doar 7 - 7,5% din acestia urmand incheia o asigurare, potrivit lui Marius Bulugea, director general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Bulugea explica motivele invocate de proprietari pentru a nu incheia o asigurare si isi arata regretul pentru faptul ca legea nu si-a atins scopul.
Mai sunt doar doua saptamani inainte de expirarea termenului limita. De ce credeti ca proprietarii romani nu si-au incheiat o asigurare obligatorie sau facultativa a locuintei?
Indiferent de motivul invocat, cred eu ca toata lumea cunoaste despre existenta acestei legi, despre necesitatea ei. Este imposibil sa nu stie, avand in vedere ca este o lege destul de simpla. Este vorba doar de trei riscuri. In urma studiilor, in Romania, specialistii s-au oprit asupra a trei riscuri, cutremurul, inundatiile si alunecarile de teren, care au adus necazuri.
Vezi continuarea pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Iulie 2011, ora 09:58
Presedintele Asociatiei Comunelor din Romania (ACOR), Emil Draghici, a declarat joi ca prefera sa transmita avertisment scris locuitorilor comunei Vulcana-Bai, unde este primar, daca nu au incheiat o asigurare obligatorie a locuintelor, in detrimentul sanctiunii cuprinse intre 100 si 500 lei, informeaza NewsIn.Presedintele ACOR considera ca nici alti primari din Romania nu vor aplica cetatenilor amenda prevazuta de lege, in contextul in care acestia i-au ales, iar 2012 va fi un an electoral.
"Nu a sanctiona este scopul legii, ci a-i determina pe oameni sa se asigure, instiintandu-i de riscurile la care sunt expusi", a mai spus Draghici.
"Ordonanta 2/2001, care reglementeaza regimul juridic al contraventiilor, spune ca pot sa aplic si avertisment.
Avertismentul este tot o contraventie. Scrii proces verbal de contraventie, in loc de 100 lei...
Deci este un pas gradual de a-i determina sa se asigure, este un mijloc de a-i face sa inteleaga. Este un element de realizare a obligatiei care imi este data prin lege, dar si de a mentine o legatura amiabila cu cetateanul", a mentionat Draghici.
Potrivit legii, proprietarii care nu isi asigura locuinta nu vor beneficia de niciun sprijin din partea statului in cazul in care le este distrusa casa in urma unei calamitati naturale.
Pe de alta parte, proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, care este aplicata de primarul localitatii respective in baza listei cu proprietarii neasigurati pe... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 18:19
Statul va plati mai multe polite de asigurare obligatorie a caselor pentru asistatii social, in conditile in care masurile de austeritate vor spori numarul acestora, in prezent fiind circa 400.000 de persoanelor asistate social la nivel national, a declarat pentru NewsIn presedintele PAID.Potrivit legii, statul are obligatia sa achite politele de asigurare obligatorie a locuintelor pentru aceasta categorie.
"Randurile asistatilor social vor fi ingrosate, mai ales de cei care, in prezent, au un venit usor peste limita care i-ar include in aceasta categorie", a mentionat presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.
Acesta a estimat ca, in prezent, 5% din cei aproximativ 8 milioane de proprietari de locuinte fac parte din categoria persoanelor asistate social, numarul acestora fiind de circa 400.000 la nivel national.
"In contextul actual economic, autoritatile locale ar putea avea probleme cu fondurile destinate acestor polite, motiv pentru care o parte dintre asistatii social ar putea ramane neasigurati. In acest caz, ei nu mai beneficiaza de ajutor de la stat in cazul in care se confrunta cu inundatii, alunecari de teren sau cutremur", a precizat Bulugea.
Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.
Presedintele PAID a atras atentia ca proprietarii care nu isi asigura locuinta nu vor beneficia de niciun sprijin din partea... mai mult
Luni, 21 Iunie 2010, ora 00:08
Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea fi pusa in aplicare de la 1 iulie, data pana la care societatea care va emite politele va fi pregatita sa emita si sa gestioneze asigurarile, iar contractul de reasigurare va fi incheiat, a declarat directorul general PAID, Marius Bulugea."Nu este o data certa. Totul depinde de evolutia negocierilor cu brokerii de reasigurare si de momentul incheierii contractului cu PAID", a spus Bulugea, prezent la un seminar de specialitate.
Potrivit lui Bulugea, brokerii Willis, AON, Guy Carpenter, RFIB si Stellar Re vor furniza, in perioada urmatoare, pretul estimativ al contractului de reasigurare a Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
El a amintit ca, in prezent, cel mai important aspect al activitatii societatii se refera la achizitionarea si realizarea sistemului IT care va gestiona politele vandute si va genera permanent gradul de penetrare si furnizare a listelor persoanelor neasigurate.
"Contractul privind furnizarea acestui sistem IT a fost incheiat cu Essential Systems. Sistemul va fi dezvoltat folosind tehnologii Microsoft si infrastructura IBM", a spus seful PIAD, care a evitat sa precizeze valoarea contractului.
Essential Systems este o companie specializata in furnizarea serviciilor in domeniul managementului documentelor, stocarii, arhivarii informatiilor, a documentelor si gestionarii arhivelor electronice.
Bulugea a mai spus ca, pana la finele anului, aproximativ 20-25% din proprietari... mai mult
Miercuri, 17 Martie 2010, ora 12:58
Procesul de emitere a politelor de asigurare obligatorie a locuintelor ar putea sa inceapa spre finele primului trimestru al acestui an, daca Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) va incheia contractul de reasigurare, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al PAID, Marius Bulugea."Fara reasigurator, fara un contract de reasigurare, PAID nu poate sa inceapa sa emita politele de asigurare obligatorie a locuintelor. In cursul acestei sapatmani, PAID va publica anuntul de participare destinat brokerilor de reasigurare.
Daca procesul de negociere nu va intampina dificultati, contractul de reasigurare ar putea fi semnat pana la finele primului trimestru, iar PAID va putea sa emita politele de asigurare", a afirmat Bulugea. Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptata in noiembrie 2008.
La acea vreme, reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor au anuntat ca obligativitatea asigurarii locuintei va deveni efectiva la 1 iulie 2009, termen decalat pentru 1 ianuarie 2010, principalul motiv al intarzierii fiind neconstituirea PAID.
In octombrie 2009, presedintele Consiliului de Administratie al PAID, Constantin Toma, a declarat ca obligativitatea asigurarii locuintei va deveni efectiva la 1 iulie 2010, termen conditionat de dezvoltarea unui sistem informatic pentru gestionarea celor aproape 8,5 milioane de contracte aferente fondului locativ national.
Conform legislatiei, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 16:24