Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a sanctionat cu amenzi totale de 6,6 milioane de lei un numar de 11 companii energetice, pentru manipularea pietei si crearea unor dezechilibre in sistemul energetic care ar fi putut duce la sistarea livrarii de electricitate, potrivit unui comunicat al reglementatorului, remis, joi, AGERPRES.
Dintre acestia, sapte furnizori de energie au primit amenzi de 3 milioane de lei pentru manipularea pietei.
"O parte dintre respectivii participanti la piata angro de energie electrica au fost implicati in tranzactii de tip wash trade, respectiv in tranzactii considerate de spalare de tip A-B-A, iar aceasta forma de conduita in tranzactionare, dovedita de ANRE cu inscrisuri, constituie manipulare de piata.
Aceste tranzactii, ce constau in schimbarea pozitiilor contractuale, sunt calificate ca manipulare de piata deoarece sunt de natura a oferi indicatii false sau inselatoare privind oferta, cererea sau pretul produsului tranzactionat", spun reprezentantii ANRE.
Alti patru operatori au fost sanctionati cu amenzi in valoare de 3,6 milioane de lei.
"Acestia nu si-au respectat obligatia de a publica in timp util informatiile privilegiate datorate cererilor operative de retragere din exploatare a echipamentelor energetice, creand dezechilibru la nivelul functionarii Sistemului Energetic National, fiind afectate rezervele necesare functionarii acestuia in conditii de siguranta, inducand riscul ca operatorul de transport... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2020, ora 11:06
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a aplicat, pe parcursul acestui an, amenzi contraventionale in valoare de 1,545 milioane de lei, ca urmare a nerespectarii prevederilor legale privind schimbarea furnizorului si utilizarea unor practici comerciale incorecte din partea acestora, arata datele reglementatorului, publicate miercuri.
"(...)ANRE a invitat furnizorii de energie electrica si gaze naturale la sedinta Comitetului de Reglementare din data de 20 noiembrie 2019.
In cadrul sedintei, furnizorilor le-au fost prezentate aspectele instrumentate de ANRE pe parcursul anului 2019, masurile luate, cadrul de reglementare, bunele practici, precum si perspectivele procesului de schimbare a furnizorului care, incepand cu anul 2026, nu trebuie sa dureze mai mult de 24 ore si trebuie sa fie posibil in orice zi lucratoare, conform prevederilor Directivei (UE) 2019/944 a Parlamentului European si a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piata interna de energie electrica", se precizeaza intr-un comunicat de presa al ANRE.
Conform Autoritatii, pe parcursul anului 2019, s-a constatat o crestere semnificativa a reclamatiilor clientilor referitoare la nerespectarea de catre furnizori a prevederilor legale privind schimbarea furnizorului si utilizarea de catre acestia a unor practici comerciale incorecte.
Astfel, in urma acestor constatari, au fost demarate actiuni de control, finalizate prin aplicarea de amenzi contraventionale in... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 17:43
Comitetul de reglementare al ANRE urmeaza sa stabileasca astazi - potrivit unor surse ale Ziare.com - normele de aplicare a OUG 114 in domeniul gazelor naturale. Cu alte cuvinte, astazi, conducerea institutiei ar putea decide prin ce mecanisme se plafoneaza pretul la gazele romanesti si cum va functiona piata de profil, in urmatorii 3 ani. Din pacate, spun sursele noastre, normele propuse spre adoptare risca sa faca loc pe piata unui nou val de "baieti destepti" din Energie.
Sub pretextul ca vrea sa le dea gaze ieftine romanilor, cabinetul Dancila a decis prin OUG 114/2018 ca in urmatorii 3 ani, producatorii de gaze din Romania - dintre care cei mai mari sunt Romgaz si OMV Petrom - nu isi vor mai vinde productia cu un pret mediu de 90 lei MWh (asa cum s-a stabilit pe piata libera), ci cu un pret plafonat de stat la 68 lei MWh.
In teorie, o astfel de masura ar putea parea utila atat pentru simplul cetatean - caruia nu i-ar mai creste factura la gaze - cat si pentru intreprinzatorul care, avand acces la energie mai ieftina, si-ar reduce costurile de productie. In realitate, insa, lucrurile nu stau deloc asa.
In repetate randuri, expertul judiciar in domeniul gazelor naturale Dumitru Chisalita a atras atentia asupra faptului ca multe dintre normele de aplicare ale OUG 114 propuse de ANRE par scrise de oameni care nu cunosc aspectele tehnice ale sectorului de gaze.
Spre exemplu, informa Dumitru Chisalita la acel moment, normele OUG 114 obliga vanzatorul de gaze sa... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 12:17
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat vineri ca nu a primit, pana in prezent, decizia Consiliului Concurentei cu privire la investigatia desfasurata si care priveste incalcari ale legislatiei in domeniul concurentei de catre operatori de distributie a energiei electrice concesionari si intreprinderi furnizoare de contoare si echipamente de masurare a energiei electrice.
ANRE mentioneaza insa ca atunci cand o va primi va declansa procedurile privind calculele de modificare a tarifelor de distributie, in sensul reducerii lor.
"In momentul in care o vom primi, vom declansa procedurile privind calculele de modificare a tarifelor de distributie, in sensul reducerii lor, luand in considerare efectele cumulate ale achizitiilor de contoare, in perioada 2008 -2015", arata ANRE, intr-un comunicat.
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat joi ca tarifele de distributie a energiei electrice ar putea scadea in viitor, dupa ce consumatorii au fost afectati de faptul ca mai multe firme din sector s-au inteles in decursul anilor, "au umflat" preturile si au trucat licitatiile. Decizia va fi luata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), institutia care aproba tarifele de distributie si care va stabili si prejudiciul creat.
"Comitetul de reglementare al ANRE acorda, in continuare, o atentie deosebita analizei tuturor costurilor care compun factura finala de energie si nu va ezita sa... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2018, ora 17:46
Obligata pentru al doilea an consecutiv sa vireze catre stat 90% din profit, Transelectrica SA informeaza ca ar putea imprumuta bani pentru investitii.
Compania nu mai are timp sa amane retehnologizarea, in conditiile in care Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a amendat-o deja dupa ce a constatat ca, in ultimii 4 ani, si-a realizat doar in foarte mica parte planurile de investitii.
Inca din septembrie 2017 - dupa ce Guvernul Tudose le ceruse societatilor cu actionariat majoritar de stat sa vireze in avans la buget dividende neangajate si parte din rezervele banesti - conducerea Transelectrica SA isi informase actionarii ca va fi nevoita sa faca imprumuturi pe termen mediu si lung pentru investitii.
"Trebuie avut insa in vedere ca orice suma distribuita ca dividende in acest moment va presupune necesitatea contractarii de catre companie inca din semestrul I al anului 2018 a unor finantari noi pe termen mediu si lung, in vederea realizarii proiectelor de investitii strategice aprobate de Ministerul Economiei in planul de dezvoltare pe 10 ani.
Proiectele majore incluse in planul de dezvoltare a companiei sunt deja incluse in Planul European de dezvoltare a retelei de transport al energiei electrice coordonat la nivel de ENTSO-E (Reteaua Europeana a Operatorilor de Transport al Energiei - n.red.). Subliniem ca printre aceste proiecte se numara si 6 Proiecte de Interes Comun European", se arata intr-un document adresat actionarilor de... mai mult
Vineri, 09 Martie 2018, ora 08:56
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a amendat compania CEZ Vanzare cu suma de 500.000 de lei pentru faptul ca a facturat in avans energia electrica in perioada 2014 - 2015, au declarat, marti, surse din sectorul energetic.
Controlul a fost demarat in 2015 si a vizat verificarea modului in care CEZ ...citeste mai departe despre "Amenda de jumatate de milion de lei pentru facturarea in avans a energiei electrice" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 17:56
GDF Suez Energy Romania a fost amendata cu 200.000 de lei pentru ca a inclus in facturi consumul estimat, nu pe cel real. De asemenea, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a dispus eliminarea acestei practici.
"Ca urmare a petitiilor inregistrate la ANRE cu privire la modalitatea de facturare a serviciului de furnizare reglementata a gazelor naturale realizata de operatorul economic GDF SUEZ ENERGY ROMANIA S.A. pentru clientii finali de tip B1, ANRE a efectuat o actiune de control de tip verificare la aceasta companie.
In urma actiunii, ANRE a constatat ca, pentru o parte din clientii finali de tip B1, furnizorul de gaze naturale a implementat un proiect nou intitulat 'Transmitere 3 facturi simultan', adus la cunostinta ANRE, dar care nu a fost aprobat/avizat de Autoritate", se arata in ...citeste mai departe despre "Scandalul facturilor: GDF, amendata cu 200.000 de lei pentru transmiterea de trei facturi simultan" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 15:52
Bursa de energie OPCOM ar putea da in judecata Comisia Europeana (CE) si Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) pentru amenda de 1 milion de euro primita pentru discriminarea traderilor de energie, a declarat luni directorul general al bursei, Victor Ionescu.
"Decizia amendarii OPCOM si Transelectrica a fost injusta. Analizam, la nivel corporativ, sa dam in judecata CE la Curtea Europeana de Justitie si ANRE, care, in calitate de reglementator, reglementeaza toata activitatea OPCOM", a spus Ionescu intr-o intalnire cu presa.
CE a anuntat saptamana trecuta ca a amendat OPCOM si Transelectrica, proprietarul bursei de energie, cu 1 milion de euro pentru ca au abuzat de pozitia dominanta pe piata romaneasca a tranzaciilor spot cu energie, incalcand normele europene in materie de concurenta.
Ancheta CE a inceput in decembrie 2012.
CE a precizat ca intre 2008 si 2013 OPCOM a impus ca membrii pietelor spot de energie electrica sa se inregistreze in Romania, refuzand sa accepte comerciantii care erau deja inregistrati in alte state membre ale Uniunii Europene.
Ca urmare a cerintei OPCOM, comerciantii de energie din UE nu puteau intra pe piata angro de energie electrica din Romania decat prin infiintarea unui sediu permanent in Romania, ceea ce presupune costuri suplimentare si dezavantaje organizatorice pentru comerciantii din UE in comparatie cu cei din Romania.
Pe langa OPCOM, CE arata ca responsabila pentru aceasta situatie este si... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 17:06