Vladimir Putin transmite Statelor Unite ca,daca vor sa incheie un acord in vederea "denuclearizarii", atunci trebuie sa ofere Coreei de Nord garantii de securitate solide.
Putin a facut aceste declaratii intr-un interviu acordat televiziunii chineze CCTV, unde si-a exprimat speranta ca intalnirea de saptamana viitoare intre presedintele american Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong Un sa aduca rezultate pozitive.
Liderul rus a salutat masurile "fara precedent" intreprinse de Coreea de Nord - suspendarea testelor nucleare si balistice si demolarea instalatiei sale de teste nucleare - drept un semn de bunavointa important, relateaza The Associated Press.
Putin a remarcat si "curajul si matura" decizie a lui Trump de a se intalni cu Kim, insa a avertizat ca Phenianul va voi "garantii absolute de securitate" pentru a-si abandona ambitiile nucleare.
"Nu poate fi altfel, mai ales dupa evenimentele tragice din Libia si Irak", a declarat Putin.
Putin a anuntat, de asemenea, ca propuneri din partea Moscovei in vederea dezvoltarii unor proiecte comune - cu ambele Corei - in domeniul transportului feroviar si a unor gazoducte vor contribui la stabilitatea intregii regiuni. ...citeste mai departe despre "Putin recomanda SUA sa ofere garantii de securitate solide Coreei de Nord" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2018, ora 20:00
Afacerea Skripal a picat prea la tanc pentru Vladimin Putin pentru a nu fi fost un ingredient al straniei campanii electorale pe care o desfasoara. Pentru a cata oara, am vazut oficiali rusi, incepand cu presedintele si sfarsind cu docilii membri ai Dumei de Stat, raspunzand acuzatiilor britanice cu fraze ironice, la limita grosolaniei, vizand mai degraba reactii interne.
Escaladarea tensiunilor intre Londra si Moscova, intre NATO si Rusia in ultima instanta, pare sa-i convina de minune lui Putin. Intr-o atmosfera ce amintea puternic de zilele de aur ale gerontocratiei sovietice, contrar dinamismului filmarilor si expunerii repetate a unor chipuri tinere extaziate, mesajul catre natiune al presedintelui Rusiei a semanat cu un discurs de razboi.
Dupa enuntarea unui numar impresionant de obiective economice la fel de fanteziste ca si acelea din celebrele "decrete din mai", ramase neindeplinite, Putin a trecut la partea principala a discursului, in care a anuntat ca Rusia detine cele mai performante arme de distrugere in masa. Intr-un efort de comunicare publica a stiintei, care cu siguranta i-a facut pe Newton si Einstein sa se agite copios in locurile lor de odihna, Putin a anuntat, printre altele, ca detine rachete cu propulsie nucleara si traiectorie non-balistica, dar si drone submarine de mare viteza, cu raza de actiune nelimitata.
Terminand mesajul printr-un lung citat din propriile declaratii, Putin i-a avertizat pe americani ca a venit vremea sa-i asculte pe... mai mult
Duminica, 18 Martie 2018, ora 14:12
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si omologul sau sud-coreean, Moon Jae-in, au condamnat dur actiunile Phenianului, a transmis Kremlinul, dupa ce regimul nord-coreean a efectuat un nou test nuclear, cel mai mare de pana acum.
Cei doi lideri au transmis ca actiunile "incalca in mod flagrant rezolutiile Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, subminand eforturile globale de non-proliferare si constituie o amenintare la adresa pacii si securitatii in regiune", a transmis serviciul de presa al Kremlinului, informeaza agentia de stiri Tass.
"Partea rusa a subliniat din nou ca aceasta situatie extrem de complicata poate fi solutionata doar prin reluarea discutiilor si prin larga utilizare a mijloacelor politice si diplomatice", a mai precizat Kremlinul.
Coreea de Nord a anuntat, duminica, faptul ca a testat cu succes o bomba cu hidrogen, iar aceasta poate fi instalata pe o racheta balistica intercontinentala, reprezentand cel mai mare test nuclear efectuat vreodata de catre regimul de la Phenian.
In acest context, ambasadorul american la ONU a transmis un avertisment statelor care intreprind relatii comerciale cu regimul de la Phenian, argumentand ca respectivele state alimenteaza alimenteaza ambitiile nucleare ale Coreei de Nord. Haley a adaugat ca liderul nord-coreean Kim Jong-un "implora un razboi", tinand cont de repetatele teste balistice si nucleare efectuate de regimul de la Phenian.
Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Administratiei... mai mult
Luni, 04 Septembrie 2017, ora 21:44
Politica "divide et impera" practicata de seful Federatiei Ruse in interiorul UE pune destule obstacole in mentinerea unitatii tarilor europene in privinta relatiilor Bruxelles - Moscova, observa scriitorul si istoricul Leonid Bershidsky.
Intr-un editorial pentru Bloomberg, acesta ia in calcul influenta banilor pe care Kremlinul pare sa ii vireze pe canale subterane catre gruparile de extrema dreapta din interiorul UE.
Populism eurosceptic
Nu este singurul observator al fenomenului insa, lui alaturandu-i-se ministrul ceh de Externe, Lubomir Zaoralek, pentru care tema influentei rusesti in randul extremistilor europenei, cu programe populist-eurosceptice, a devenit un subiect constant de discutii.
"Nu avem nicio indoiala ca Rusia gaseste cai de a finanta acest fenomen", a marturisit Zaoralek intr-un interviu acordat ziarului Financial Times.
Dovezile sunt greu de gasit, fapt ce amana acuzatiile oficiale ce se pot aduce donatorilor si beneficiarilor pana la o eventuala cadere a regimului actual din Rusia.
Pe de alta parte insa, miscarile extremiste din Europa trebuie privite si din alta perspectiva: sunt folositoare politicii Kremlinului si reusesc sa se bucure de simpatia publicului si fara o finantare intretinuta din partea liderilor rusi.
Bani pentru Le Pen
O singura dovada a finantarii din Rusia pentru gruparile extremiste europene a iesit la iveala pana in prezent: un imprumut de 9 milioane de euro, acordat de o banca din Rusia pentru Frontul... mai mult
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 14:32
3Popularitatea presedintelui Rusiei este in scadere, arata cel mai nou sondaj de opinie efectuat de centrul independent de sondare a opiniei publice Levada Center din Rusia.
Levada Center efectueaza anual, inca din 2000, cate un sondaj in care ia pulsul cetatenilor fata de seful statului, iar in acest an Vladimir Putin pare a-si fi pierdut o parte din aura magica ce-i adusese un nivel de simpatie de 80% in randul rusilor, anunta revista Newsweek.
Imagine sifonata
1.600 de persoane din mai multe regiuni ale Rusiei au raspuns la intrebarile sondajului Levada Center, rezultatul aratand ca Vladimir Putin se afla pe un trend descrescator, cu doi ani inainte de derularea alegerilor prezidentiale.
Intrebati daca au incredere in Putin, 73% dintre respondenti au marturisit ca au incredere totala in seful de stat, dar, chiar si asa, cifra este in scadere cu 10 procente fata de rezultatul obtinut in martie 2015.
Doar 30% dintre persoanele care au raspuns la sondaj il considera pe liderul de la Kremlin drept un om simpatic, cu 7% mai putini decat anul trecut, in vreme ce 8 procente dintre rusi il considera o persoana admirabila, cu 2% mai putin decat rezultatul ultimului sondaj.
Nici macar ambitiile lui Vladimir Putin nu mai sunt vazute cu ochi atat de buni de catre conationalii sai, cea mai mare scadere inregistrandu-se in randul celor care il vad pe presedinte drept "un om cu vointa de fier, decis si plin de energie" - 31 de procente fata de 41 in sondajul anterior.... mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 16:27
3Sfarsitul erei Putin a fost propovaduit in mai multe randuri de intelectualii de dreapta din Rusia, prima data dupa anuntarea rocadei cu Dmitri Medvedev, a doua oara dupa anexarea Crimeii si, mai nou, pe fondul crizei economice care zguduie din temelii tara.
Ultimul diagnostic care stabileste faza terminala in care se afla regimul Putin ii apartine lui George Soros, miliardarul american preconizand ca regimul actual va rezista cel mult pana in 2017, din cauza sanctiunilor occidentale.
Cu toate acestea, caderea "tarului" poate fi mai degraba orchestrata din interior, chiar de catre oamenii sai de incredere, care incep sa-si piarda rabdarea, remarca jurnalista Karina Orlova, corespondent la Washington al postului de radio Ecoul Moscovei, intr-o analiza publicata in revista The American Interest.
Lovituri de palat si revolutii
Soros isi bazeaza predictia pe slabiciunea economiei Rusiei in fata sanctiunilor economice si a prabusirii pretului la petrol, anul 2017 putand reprezenta declararea falimentului unui stat care nu a reusit sa se reformeze indeajuns in cei 25 de ani de la dizolvarea URSS.
Pentru Soros, Putin se bucura de o popularitate masiva atata vreme cat reuseste sa asigure multimilor o "stabilitate financiara si cresterea inceata, dar constanta a nivelului de trai".
Din acest punct de vedere, pozitia "tarului de la Kremlin" pare subrezita de criza economica din tara, singurele sale atuuri fiind diversiunile reprezentate de razboiul din Siria si... mai mult
Marti, 01 Martie 2016, ora 12:55
1Ambitiile geopolitice ale presedintelui rus Vladimir Putin se izbesc de realitatile economice si ale globalizarii. Scaderea continua a pretului petrolului, in combinatie cu sanctiunile Occidentului pentru interventia militara in Ucraina, sufoca economia Rusiei.
Cu o rubla tot mai slaba, amenintand Rusia cu un al doilea an de recesiune, criza din aceasta tara este cel putin la fel de severa ca in perioada primului mare declin al preturilor titeiului, la finalul anului 2014, se arata intr-o analiza Financial Times.
Planul anti-criza al Rusiei: Pentru ce a pus deoparte 135 de miliarde de ruble
Predictiile alarmante sunt sustinute si de cifre: economia Rusiei a scazut cu 3,7% in 2015, potrivit datelor preliminare publicate luni de institutul de statistica de la Moscova, citat de BBC.
Dar in spatele preturilor petrolului si sanctiunilor se afla o problema si mai grava. Cresterea economica a Rusiei din primul deceniu al acestui secol este acum epuizata. Atunci, cresterea ...citeste mai departe despre "Ambitiile lui Putin se lovesc de realitate: Singura sansa pentru economia Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 07:19
Vladimir Putin a continuat seria declaratiilor belicoase la adresa Turciei inclusiv in discursul sau anual adresat populatiei. Dupa incidentul de la finalul lunii trecute, in care aviatia turca a doborat un avion militar rusesc, presedintele Rusiei ameninta cu masuri dure.
Putin a declarat ca, atata vreme cat fortele militare ruse vor efectua operatiuni in Siria, au ordin sa doboare orice avion militar turc surprins in spatiul aerian al acestei tari, anunta Bloomberg.
Ochi pentru ochi
"Turcia s-a obisnuit sa violeze spatiul aerian al Siriei tot timpul. Sa vedem daca acum vor mai incerca sa zboare pe acolo", a afirmat liderul de la Kremlin, referindu-se la sistemul aerian S-400 deplasat de curand in zona de conflict din Orientul Mijlociu.
Doborarea avionului rusesc de catre fortele aeriene ale unui stat NATO, primul incident de acest fel din ultimele sase decenii, a survenit la aproape doua luni dupa ce Moscova a decis sa intervina in razboiul civil din Siria in urma unei solicitari venite din partea regimului Assad.
Interventia militara a Rusiei este vazuta ca una care complica eforturile depuse de Statele Unite si aliatii din regiune pentru a pune capat razboiului civil care dureaza de aproape 4 ani si jumatate si a lasat in urma peste 250.000 de morti.
Putin a reamintit ca nu este de acord ca factori externi sa decida viitorul politic al Siriei, dar a mentionat si ca Moscova si Washingtonul au legat punti de comunicare pentru gasirea unei solutii de... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 16:48
1Nu cu mult timp in urma, Vladimir Putin il descria pe omologul sau turc, Recep Erdogan, ca pe "un om puternic", capabil sa se opuna Occidentului. Vremurile acelea au apus, insa. In Rusia, presedintele Turciei este descris acum ca "un om inselator si de neoprit atunci cand vine vorba de interesele sale privind petrolul cumparat de la Statul Islamic".
In Turcia, Putin este acuzat ca practica o inselatorie la scara globala prin razboiul sau din Siria, iar asemanarile dintre cei doi lideri tind sa inflameze si mai mult relatiile diplomatice dintre Moscova si Ankara, pe masura ce scandalul avionului rusesc doborat de Turcia se accentueaza, remarca New York Times.
Gaz pe foc
Tensiunile dintre cele doua tari au inceput sa apara inca de acum cativa ani, din cauza optiunilor diferite ale liderilor de la Moscova si Ankara in sustinerea unei tabere sau a alteia in razboiul civil din Siria.
In timp ce Kremlinul a marsat pe alianta mai veche construita cu liderii alawiti din clanul Assad, Ankara a sustinut direct revolta sunita din Siria, insistand pentru debarcarea de la putere a lui Bashar al Assad.
Dupa ce interventia aviatiei militare a Turciei a dus la prabusirea unui avion de vanatoare Sukhoi-24, acuzat de violarea spatiului aerian, tocmai stilul asemanator al celor doi lideri face ca situatia dintre Moscova si Ankara sa aiba accente explozive.
La Kremlin, gestul Turciei a fost resimtit ca o "injunghiere pe la spate", iar de la Ankara nu vine niciun semn care sa... mai mult
Marti, 01 Decembrie 2015, ora 13:00