Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a contrazis sambata seara ambasada Germaniei, pe tema abuzului in serviciu, sustinand ca aceasta infractiune nu este incriminata in mod distinct in Codul Penal german.
Ministrul roman se insala, insa, potrivit procurorului DNA Alexandra Carmen Lancranjan, care sustine ca in Codul Penal german se reglementeaza clar pedeapsa pentru infractiunea de abuz in serviciu.
"In Germania sunt foarte multe articole in codul penal care reglementeaza actiuni specifice ale functionarilor publici fara a le denumi abuz in serviciu.
Dar exista si acest text:
Articolul 266 din Codul penal german reglementeaza o infractiune privitoare la atributiile de serviciu (in varianta germana Neloialitate), cu urmatorul continut:
Sectiunea 266
(1) Fapta persoanei care abuzeaza de autoritatea ce i-a fost acordata prin lege, prin investirea de catre o autoritate publica sau pe cale conventionala, de a dispune de bunurile altei persoane sau de a efectua acte in numele sau interesul altei persoane ori de a-si asuma obligatii in numele acesteia sau care isi incalca obligatia de a proteja drepturile patrimoniale si interesele altei persoane, obligatie stabilita prin lege, decizie a autoritatii publice sau pe cale conventionala, si, prin urmare, provoaca prejudicii respectivei persoanei, se pedepseste cu inchisoarea de cel mult cinci ani sau cu amenda.
Daca un jurist ar citi codul penal german integral ar putea, fara niciun efort, sa constate ca abuzul in... mai mult
Sambata, 14 Iulie 2018, ora 21:32
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca abuzul in serviciu nu este incriminat in mod distinct in Codul Penal din Germania. Astfel, Toader contrazice ambasada Germaniei la Bucuresti, care a informat in mod expres, joi, ca abuzul in serviciu se pedepseste cu ani grei de inchisoare in aceasta tara.
De asemenea, in mesajul postat ca de obicei pe Facebook, ministrul Justitiei contrazice si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a realizat in 2016 un raport privind modul in care aceasta infractiune este pedepsita in alte tari, inclusiv in Germania.
In documentele CSM publicate vineri, de Ziare.com, se arata cum infractiunea este pedepsita in Germania. Acolo este vorba de un sistem de incriminare cu foarte multe infractiuni, legate de abuzul in serviciu al functionarului public. Cele mai multe sunt pedepsite cu inchisoare de pana la 5 ani, iar in cazurile grave se ajunge la 10 ani.
In postarea sa, Tudorel Toader ignora deliberat, insa, atat mesajul ambasadei germane, cat si documentele CSM, si vorbeste despre alte infractiuni:
"Abuzul in serviciu nu este incriminat in mod distinct in Codul penal din Germania!
Calitatea de functionar public sau european apare insa, ca element de agravare, in cazul mai multor infractiuni, precum: inselaciune, frauda in domeniul subventiilor, abuz de incredere, fals intelectual, falsificarea inregistrarilor tehnice, falsificarea de date cu forta probanta, constrangere, vatamarea corporala in exercitarea unei functii... mai mult
Sambata, 14 Iulie 2018, ora 19:32
Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a insistat joi seara ca infractiunea de abuz in serviciu nu este incriminata in Germania, dupa ce cu cateva ore inainte Ambasada de la Bucuresti arata ca infractiunea este pedepsita drastic in Germania.
Tariceanu a mai dat un detaliu inedit: ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a propus ca infractiunea de abuz in serviciu sa fie eliminata complet din Codul Penal.
Specialistii de la Consiliul Superior al Magistraturii au realizat in 2016 un raport, privind modul in care aceasta infractiune este pedepsita in alte tari, inclusiv in Germania. Documentul a fost intocmit in contextul in care mai multe VIP-uri acuzate de abuz in serviciu au contestat la Curtea Constitutionala constitutionalitatea infractiunii.
Ziare.com va prezinta cum infractiunea este pedepsita in Germania. Acolo este vorba de un sistem de incriminare cu foarte multe infractiuni, legate de abuzul in serviciu al functionarului public. Cele mai multe sunt pedepsite cu inchisoare de pana la 5 ani, iar in cazurile grave se ajunge la 10 ani.
Citeste si: Tariceanu sustine ca abuzul in serviciu e o mostenire comunista. Cum se pedepseste infractiunea in Occident
Dialogul Gidea- Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu: Eu cred ca nu o sa mai poata, pe baza viitorului articol din Codul Penal, cu abuzul in serviciu sa se faca mii de dosare. Nu o sa mai poata face lucrul asta. Am auzit ca Viorica Dancila a avut o discutie cu Juncker si cu Timmermans, in care i-a... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 11:15
Ambasada Germaniei la Bucuresti informeaza ca abuzul in serviciu este pedepsit drastic in Germania, iar pedepsele pleaca de la simple amenzi pana la ani grei de inchisoare.
"In Germania, urmarirea penala a abuzului in serviciu este reglementata prin intermediul mai multor paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar si din codul penal. Pedepsele ajung de la amenzi modeste pana la masuri disciplinare si chiar pedepse considerabile cu privare de libertate", este informarea postata joi pe pagina de Facebook a ambasadei.
Precizarea vine in contextul in care Comisia Iordache, care a dezincriminat aproape in totalitate abuzul in serviciu in Romania, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, precum si premierul Viorica Dancila au declarat recent ca in majoritatea statelor europene, inclusiv in Germania, aceasta infractiune nu este pedepsita de lege.
Comisia Iordache a terminat modificarea Codului Penal: S-a votat varianta PSD pentru abuzul in serviciu. Opozitia sustine ca are loc o amnistie mascata (Video)
Cele mai recente declaratii in acest sens sunt ale premierului Dancila, care sustine ca le-a explicat oficialilor de la Bruxelles, Jean-Claude Junker si Frans Timmermans, ca doar in 7 tari UE mai este incriminat abuzul in serviciu, deci Romania a facut un lucru bun cand aproape ca l-a scos din Codul Penal.
Iata ca in Germania, motorul economic si politic al Europei, lucrurile nu stau chiar asa, dupa cum informeaza reprezentantii Guvernului Merkel la Bucuresti.... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 20:15