In Romania exista in acest moment peste 60 de mii de infectari si 30 de mii de persoane vindecate, afirma primarul general al capitalei, Gabriela Firea, intr-o postare pe Facebook.
Declaratiile sunt facute dupa ce Consiliul General al Capitalei a votat joi Proiectul "Doneaza plasma, salveaza viata", care prevede acordarea unui sprijin financiar, in valoare de 4.800 de lei/beneficiar, sub forma unui pachet de vouchere.
"Din pacate, doar putin peste 400 dintre pacientii vindecati au donat plasma sanguina, si acest lucru se intampla pentru ca Guvernul NU are un plan national, iar Ministerul Sanatatii NU s-a preocupat de implementarea unui program prin care oamenii sa fie stimulati sa doneze," explica Firea.
Potrivit acesteia, proiectul a fost aprobat cu 33 de voturi pentru (PSD-ALDE, PMP), 5 voturi impotriva si 7 abtineri (USR si PNL).
Citeste si: Consiliul General al Capitalei a adoptat proiectul privind acordarea unui stimulent financiar de 1.000 de euro pentru donatorii de plasma vindecati de COVID-19
"Ii intreb pe cei care s-au opus proiectului: daca s-ar afla in spital ei, sau apropiatii lor, cu o forma severa de Covid 19, ar accepta sa fie salvati cu transfuzie de plasma de la un donator care a fost convins de Primarie sa doneze? In Romania exista in acest moment peste 60 de mii de infectari si 30 de mii de persoane vindecate.
Din pacate, doar putin peste 400 dintre pacientii vindecati au donat plasma sanguina, si acest lucru se intampla pentru ca... mai mult
Vineri, 14 August 2020, ora 12:26
Avocatii, notarii publici si executorii judecatoresti pot beneficia de amanarea obligatiei de plata a facturilor la utilitati si chirie pe perioada starii de urgenta daca indeplinesc anumite conditii.
Criteriile apar intr-o hotarare aprobata in ultima sedinta de guvern si publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ, pe durata starii de urgenta beneficiaza de amanarea la plata pentru serviciile de utilitati - electricitate, gaze naturale, apa, servicii telefonice si de internet, precum si de amanarea la plata a chiriei pentru imobilul cu destinatie de sediu profesional formele de exercitare a profesiei de notar public, formele de exercitare a profesiei de avocat si formele de organizare a profesiei de executor judecatoresc care indeplinesc, cumulativ, mai multe criterii.
Acestea sunt:
* au avut un venit net de maximum 200.000 de euro, echivalent in lei, in anul 2019 sau, daca venitul pentru acest an nu a fost calculat, in anul 2018;
* in cadrul formei juridice de exercitare/organizare a functiei/profesiei isi desfasoara activitatea, ca salariati, inclusiv salarizati in interiorul profesiei si/sau colaboratori, maximum 9 persoane;
* si-au intrerupt activitatea total sau partial ori si-au redus activitatea, ca urmare a masurilor dispuse de autoritati, inregistrand in luna pentru care se solicita amanarea pierderi de cel putin 25% fata de media incasarilor pe ultimele 6 luni inaintea instituirii starii de urgenta.
Nu beneficiaza de amanarea... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 11:30
Criza globala provocata de pandemia de coronavirus (COVID-19) va amana pana in 2021 aderarea Bulgariei la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb) si la uniunea bancara, a declarat luni guvernatorul Bancii Centrale, Dimitar Radev, transmit Bloomberg si Reuters.
Tara vecina intentiona sa se alature ERM-2, o perioada obligatorie de doi ani inainte de adoptarea monedei euro, si la uniunea bancara, in iulie 2020.
"Calendarul pentru participarea la mecanismul ratelor de schimb si la uniunea bancara nu mai este unul realist. Aceasta nu inseamna ca eforturile noastre pentru aderare trebuie sa se opreasca. Daca vom continua sa lucram asa cum am facut pana acum... in pofida mediului dificil si complex in care ne aflam, o intarziere pana in 2021 nu va fi fatala", a afirmat Radev, la postul privat de televiziune Nova TV.
Acesta a adaugat ca Bulgaria nu ar trebui sa-si amane planul de aderare, asa cum s-a intamplat in cursul crizei financiare din 2009.
"Nu ar trebui sa repetam acea greseala, deoarece costul pentru oameni si pentru companii va fi mai ridicat de data aceasta", a explicat oficialul bulgar.
Luna trecuta, premierul bulgar Boiko Borisov anuntase ca Executivul va prelungi procesul de aderare la ERM-2 pe fondul ingrijorarilor ca masurile de pregatire ar putea pune in pericol cursul de schimb fix al levei in raport cu moneda euro.
Guvernul de la Sofia a promis ca va mentine cursul de schimb actual al levei in raport cu euro pana cand va adopta moneda unica. Insa... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 12:55
Amanarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo va genera "costuri foarte importante", au recunoscut joi organizatorii japonezi, care au anuntat infiintarea unui grup de lucru responsabil pentru gestionarea consecintelor acestei decizii istorice, generata de pandemia de coronavirus, informeaza AFP.
Amanarea Olimpiadei din 2020 pana in 2021, cel mai tarziu in vara anului viitor, reprezinta o provocare logistica majora pentru organizatori, in timp ce noile date pentru cel mai mare eveniment sportiv de pe planeta nu au fost inca stabilite.
"Trebuie sa ne asiguram ca problemele cu care ne confruntam pot fi solutionate una cate una', a declarat joi directorul executiv al comitetului de organizare Tokyo 2020, Toshiro Muto, promitand decizii cat mai curand posibil.
"Consideram ca cheltuielile suplimentare generate (de amanare JO - n.red) vor fi foarte semnificative", a adaugat el, fara a furniza totusi o estimare cuantificata.
Cotidianul japonez Nikkei afirma ca amanarea ar putea costa 300 miliarde de yeni (aproape 2,5 miliarde euro), inclusiv taxe de inchiriere a locatiilor siturilor, schimbarea rezervarilor la hoteluri si extinderea contractelor personalului organizator si al agentilor de securitate, printre altele.
Aceste costuri suplimentare ar putea evolua in functie de negocierile care vor urma intre diversi promotori ai proiectului, in special comitetul de organizare japonez, orasul Tokyo, statul japonez si Comitetul Olimpic International (CIO), precizeaza Nikkei,... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 11:05
Banii europeni sunt urmatorul lucru la care trebuie sa ne uitam, iar Romania poate accesa 3 miliarde de euro din fondul de 37 de miliarde de euro anuntat recent de Comisia Europeana, strict pentru consecintele COVID-19, a declarat, joi, Radu Burnete, director executiv al Confederatiei Patronale "Concordia".
"Noi am propus o serie de o suta de masuri Guvernului. Unele le vedem preluate in ceea ce a anuntat domnul Orban, dar suntem convinsi ca, in zilele urmatoare, vom mai discuta si pe alte idei pe care le avem pentru a sustine economia.
Cred ca urmatorul lucru la care trebuie sa ne uitam sunt banii europeni. Comisia Europeana a anuntat, zilele trecute, un fond de 37 de miliarde de euro pentru toate statele membre, iar Romania poate accesa de acolo aproximativ 3 miliarde de euro.
Fondul acesta este strict pentru consecintele COVID-19 si, in mod neobisnuit pentru Comisia Europeana, este ca mai intai cheltuim banii si apoi facem birocratia din spate. Asta inseamna ca banii aceia pot fi accesati foarte repede si avand in vedere deficitul pe care il are Romania, cel mai mare din Uniune, noi credem, ca e o sursa rapida si eficienta de finantare.
Cred ca avem nevoie de cateva zile in care sa vedem efectiv cate companii aplica pentru masura asta (de ajutor din partea statului, n.r.), cati angajati vor trebui sa beneficieze si pe masura ce Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii vad aceste date, cred ca vor putea reevalua un pic masura", a afirmat Burnete.
Acesta... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 17:32
Volkswagen AG va amana din nou decizia privind construirea in Turcia a noii sale fabrici multibrand, evaluata la 1,3 miliarde de euro (1,4 miliarde de dolari), au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
VW a amanat decizia finala privind construirea unei fabrici in Turcia, a anuntat in octombrie un purtator de cuvant al grupului auto german, pe fondul criticilor internationale la adresa operatiunilor militare derulate de Ankara in Siria si al temerilor legate de efectele potentiale asupra imaginii VW.
"Inca avem timp si putem cu certitudine adopta o decizie pana la mijlocul anului", a afirmat marti una din surse.
Decizia VW privind investitia din Turcia era asteptata in februarie.
Volkswagen analizase mai multe posibile locatii pentru noua sa fabrica din Europa de Est, inclusiv Romania, Serbia si Bulgaria, dar pana la urma grupul german a optat pentru Turcia. In Manisa, la 40 km de orasul Izmir, ar fi urmat sa se construiasca o uzina cu o capacitate anuala de productie de 300.000 de vehicule.
Aici ar urma sa fie fabricate modelele Passat si Skoda Superb, incepand din 2022.
Cel mai mare producator auto din lume nu reuseste sa-si depaseasca rivalii din Asia din cauza costurilor ridicate cu forta de munca la fabricile sale din Europa Occidentala, ceea ce a determinat o schimbare de directie spre Europa de Est.
Volkswagen are uzine in regiune, care produc pentru diferitele sale branduri, in Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria... mai mult
Marti, 18 Februarie 2020, ora 16:55
Guvernul urmeaza sa aprobe in sedinta de joi un act normativ privind amanarea termenului de aplicare a legii care prevede dublarea alocatiei pentru copii.
"Stiti foarte bine ca saptamana trecuta, dupa analiza pe care am facut-o cu presedintele Romaniei asupra acestui subiect, am anuntat lucrul asta, ca presedintele va promulga si ca noi, desi dorim cresterea alocatiei - de altfel, alocatia a si crescut anul asta ca urmare a legii initiate de colegul nostru Sighiartau, indexata cu rata inflatiei - deci noi ne dorim cresterea alocatiilor, numai ca intrarea in vigoare a legii este ulterioara Legii bugetului de stat.
In Legea de bugetului de stat, nu am cuprins sumele necesare, care sunt destul de mari, sunt peste 6 miliarde de lei, pentru a putea sustine aceasta masura si, de altfel, nici nu avem voie, constitutional si legal, sa generam cheltuieli fara sa existe sursa in Legea bugetului de stat.
Ca atare, vom proroga termenul de intrare in vigoare pana la primul moment in care putem face rectificarea bugetara, si anume, dupa data de 1 iulie", a declarat premierul Ludovic Orban miercuri, intrebat daca Guvernul va proroga termenul in sedinta de joi.
Dublarea alocatiilor nu se poate face imediat. Iohannis promite ca in cateva luni
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, Legea privind dublarea alocatiilor pentru copii.
Actul normativ prevede ca "alocatia de stat pentru copii se stabileste in cuantum de:
a) 600 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 07:24
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat marti ca amanarea aderarii la euro este "corecta", deoarece economia trebuie sa se restructureze si sa devina competitiva, dar ca procesul adoptarii monedei europene trebuie sa continue, anunta NewsIn.Tanasescu a fost intrebat intr-o emisiune Antena 3, unde intervenise telefonic, ce crede despre amanarea aderarii la euro.
"Cred ca este corecta fata de realitatea economica romaneasca. Un program de convergenta de acest gen incumba un set de reforme care trebuie sa aiba loc in anii care urmeaza.
Cred ca aceasta amanare vine in intampinarea acestui proces profund de restructurare a economiei romanesti, de crestere a competitivitatii si de instaurare a unei politici fiscal-monetare coordonata spre acest obiectiv.
Ce vreau sa subliniez este faptul ca acest obiectiv al convergentei, al trecerii la moneda europeana, este un obiectiv national, un obiectiv pe care cred ca clasa politica trebuie sa-l inteleaga ca atare. Nu in ultimul rand, acest obiectiv trebuie aplicat corespunzator", a raspuns el.Lui Tanasescu i s-au prezentat apoi opiniile unor state care vor sa se retraga din zona euro, fiind intrebat daca in acest context mai este benefic pentru tara noastra sa renunte la moneda nationala.
"E o discutie ampla. Dar atata vreme, pana in momentul de fata, tari foarte puternic ancorate in zona euro, ca Franta si Germania, sustin in continuare moneda unica europeana, eu cred ca acest proces al integrarii... mai mult
Marti, 26 Aprilie 2011, ora 14:07
Polonia, Cehia si Ungaria folosesc criza datoriilor din zona euro drept scuza pentru a intarzia aplicarea masurilor necesare pregatirii economiilor in vederea adoptarii monedei unice europene, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.Cei mai mari membri estici ai Uniunii Europene (UE) isi incetinesc pregatirile pentru aderarea la zona euro in conditiile in care guvernele din vestul Uniunii se lupta sa puna capat crizei datoriilor, care aproape a desfiintat euro in primavara anului trecut.
Guvernele din Varsovia, Praga si Budapesta devin tot mai reticente in a adopta politici fiscale mai aspre destinate prevenirii aparitiei unei noi crize. Aceste politici vor fi dezbatute vineri la Bruxelles de liderii zonei euro.
Sapte din cele zece state foste comuniste care au intrat in UE din 2004 inca nu au adoptat moneda euro, noteaza Bloomberg.
Cancelarul german Angela Merkel preseaza liderii UE sa faca angajamente pentru reducerea datoriilor si deficitelor bugetare si pentru imbunatatirea competitivitatii in schimbul promisiunii Germaniei de a depune eforturi mai mari in lupta cu criza.
Discutiile de la Bruxelles vor include si inasprirea sanctiunilor pentru statele care nu respecta regulile UE.
Planurile Germaniei ingrijoreaza oficialii polonezi, cehi si ungari, deoarece i-ar putea forta sa diminueze cheltuielile, sa restructureze sistemele de securitate sociala si sa modifice legislatia referitoare la munca mai rapid decat au intentionat.
Pregatiri mai lente slabesc increderea in... mai mult
Vineri, 11 Martie 2011, ora 14:08