Liderii europeni s-au reunit pentru a evalua gradul de flexibilitate necesar in stabilizarea balantelor bugetare pentru relansarea cresterii economice si crearea locurilor de munca, mai ales pentru tineri, pe fondul contestarii sociale a austeritatii.
Pentru prima data in multa vreme, cei 27 de lideri de stat si guvern nu au fost sub presiunea crizei financiare, ceea ce a permis ca discutia lor sa ia o dimensiune politica, insa fara a ajunge la o decizie concreta.
Scopul era "a defini in ce consta" echilibrul dintre consolidarea bugetara si crestere, a explicat inainte de reuniune un diplomat european, cu cele doua tabere, pe de o parte "tabara austeritatii" condusa de Germania si cancelarul conservator Angela Merkel, iar pe de cealalta parte cea a flexibilitatii cu Franta si presedintele sau socialist Francois Hollande.
In final, presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, a salutat discutiile "linistite si intense".
Exista "o puternica convergenta a viziunilor", a asigurat Hollande, explicand ca obiectivul vizat era "ca disciplina bugetara sa fie compatibila cu perspectiva cresterii". Franta solicita o amanare pentru a isi reduce deficitul public la 3 la suta din PIB si, in general, vrea sa slabeasca constrangerea bugetara. Aceasta este totusi un "elev bun" european pe plan bugetar, a asigurat Hollande.
Fidela pozitiei sale, cancelarul Angela Merkel a subliniat ca "reformele structurale si cresterea nu sunt incompatibile, ci merg mana in mana".... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 11:05
Accesul la uniunea bancara, obligatia de a adopta moneda unica sau reticenta Romaniei cu privire la uniunea fiscala sunt cateva din temele pe care presedintele Traian Basescu le-a abordat cu presa, la incheierea Consiliului European de toamna.
Business24 prezinta cele mai importante evenimente si decizii luate in cadrul summitului UE de la Bruxelles:
Traian Basescu:
- Credibilitatea Romaniei e fragilizata puternic de ce s-a intamplat in vara si de atitudinile unor lideri politici din Romania. Avem retineri privind uniunea fiscala, chiar daca suntem de acord cu cea monetara si cea bancara. Nu putem avea aceeasi fiscalitate ca alte state. Suntem pe locul 4 la cea mai mica fiscalitate pentru a stimula investitiile. Ar fi prea mult sa se introduca un impozit pe salarii de 30-35%. Acum nu se pune problema unei uniuni fiscale, pana nu va fi implementata uniunea bancara.
- A folosit faptul ca Romania are o relatie speciala cu China privind parteneriatul UE-China. Mesajul principal a fost sa vorbim cu totii aceeasi limba in relatie cu China. E greu de spus daca Mecanismul de cooperare va fi mentinut. Romania a facut progrese.
- Suntem intr-o perioada de exceptare, obligatia noastra este sa adoptam euro, asa ne-am obligat in tratatul de aderare. Ne place sau nu, trebuie sa folosim euro. Am primit o derogare, dar va asigur ca orice intarziere este o pierdere pentru Romania, pentru ca este o nerespectare a unui tratat. In momentul de fata, doar se fac aluzii statelor... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 13:45
Liderii UE se pregatesc pentru o noua incercare de a-si aplana divergentele si a gasi o solutie de iesire din criza, cu o Germanie tot mai izolata, cu cereri pentru ajutor extern din partea Spaniei si Ciprului si cu propuneri radicale de integrare fiscala si economica a statelor euro.
Criza datoriilor de stat din zona euro, declansata la sfarsitul anului 2009 in Grecia, a bifat recent cea de-a cincea "victima", dupa ce Ciprul, o economie puternic interconectata cu cea a Greciei, a solicitat ajutor international.
Totodata, Spania a transmis solicitarea oficiala pentru o linie de finantare externa extimata la 100 miliarde euro, destinata recapitalizarii sectorului bancar puternic lovit de prabusirea pietei imobiliare si de situatia grava din economie, cu un somaj de 24%.
Ministrii Finantelor din zona euro se pregatesc sa aprobe salvarea Ciprului si sa negocieze detaliile si aspectele tehnice ale creditului catre bancile spaniole.
"Lumea si-a imaginat prea multe zile ale judecatii in ultimii ani, iar Europa a reusit sa amane in continuu. Astazi, problema este ca, intr-adevar, mizele au devenit mult mai ridicate. Nu mai vorbim despre mica Grecie, ci despre mai marea Spanie si chiar uriasa Italie", comenteaza pentru Bloomberg Sebastian Paris-Horvitz, analist la HSBC Private Bank Suisse, in Paris.
Spania si Italia cer adoptarea unor masuri pentru reducerea costurilor de finantare
Spania si Italia cer ferm masuri la nivel european care sa le reduca simtitor... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 13:46
Liderii europeni au incheiat cel de-al 18-lea summit informal de la Bruxelles cu o dorinta colectiva ca tara sa ramana in cadrul zonei euro, fara a ajunge insa la un consens in privinta solutiilor pentru cresterea economica si pentru crearea de noi locuri de munca.
Desi presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a oferit o adevarata demonstratie de sprijin pentru Grecia, membrii uniunii monetare au convenit sa pregateasca totusi planuri de urgenta in cazul in care Atena decide sa renunte la moneda unica, scrie Euronews.
"Zona euro si-a demonstrat solidaritatea, alaturi de FMI, platind suma 150 miliarde de euro pentru sustinerea Greciei, incepand cu 2010. Continuarea reformelor cruciale pentru a reveni la o datorie sustenabila, incurajarea investitiilor private si consolidarea institutiilor (Greciei) sunt cele mai bune garantii pentru un viitor mai bun in cadrul zonei euro" si "speram ca dupa alegeri, noul Guvern grec va face aceasta alegere", a declarat Van Rompuy.
"Toti sefii de stat sau de guvern si-au manifestat solidaritatea cu Grecia. Nimeni nu vrea Grecia in afara zonei euro sau in afara UE, nu numai din motive de riscuri, dar si din motive de solidaritate", a precizat si presedintele Traian Basescu.
Cu toate acestea, seful statului roman a subliniat faptul ca in cel mai pesimist scenariu, Romania este pregatita, inslusiv legislativ, sa limiteze daunele provocate de iesirea Greciei din uniunea monetara.
Hollande si Merkel nu mai fac echipa... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 12:15
Un nou summit reuneste liderii europeni la Bruxelles, joi seara, pentru a dezbate tratatul fiscal, aprobarea statutului de candidat la UE al Serbiei, metode de stimulare a pietei muncii si nu in ultimul rand, criza elena si finalizarea celui de-al doilea pachet financiar acordat Parlamentului grec.
Ministrii de Finante din zona euro au ajuns la concluzia ca Grecia nu si-a respectat angajamentele, de aceea ministrii au aprobat doar 35,5 miliarde de euro pentru restructurarea datoriilor catre creditorii privati, in operatiunea de schimb de obligatiuni de 200 de miliarde de euro, precum si alte 23 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor elene.
Restul de 71,5 miliarde de euro, din totalul programului de 130 miliarde euro, nu are inca acordul final al ministrilor.
Soarta Greciei va fi insa decisa pe 9 martie.
Iata cele mai importante momente de la summit-ul Consiliului European:
23:05: Liderii statelor UE au hotarat joi seara sa amane pana in septembrie decizia cu privire la o eventuala intrare in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, arata un proiect de declaratie finala pentru acest summit obtinut de AFP.
Datorita opozitiei Olandei, o aderare nu poate fi considerata acum si s-a hotarat ca o decizie cu privire la acest subiect sa fie luata "in septembrie 2012", arata acest text.
De acum incolo, Europa va ajuta Bucurestiul si Sofia sa identifice masurile ce trebuie adoptate pentru a permite aderarea lor la acea data.
22:55: Statele... mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 18:50
Planul de salvare al zonei euro convenit de liderii UE are, in egala masura, si avantaje si dezvantaje pentru Romania. Pe termen scurt, investitorii s-au calmat, iar riscul inghetarii pietelor a fost indepartat. Pe de alta parte, creditarea va fi afectata si finantarile viitoare cerute de stat vor fi mai scumpe, spun analistii contactati de Business 24.
Analistul financiar Valentin Ionescu sustine ca Romania va fi afectata prin iesiri de capital si ca pe plan local, creditarea va avea de suferit.
Creditarea, prima afectata
"Pe noi ne intereseaza recapitalizarea bancara, care se face prin trei metode: fie prin injectie de capital, fie prin aport propriu de capital, adica prin fondurile bancii, fie de catre un tert.
Daca se face prin aportul bancilor, asa cum vor bancile franceze si germane, din motive de imagine, atunci creditarea va avea de suferit, pentru ca o parte din lichiditati se duce catre aceasta majorare", spune Valentin Ionescu, pentru Business 24.
In acelasi timp, acesta mentioneaza ca o majorare de capital conduce la o solvabilitate mai mare, dar ca, pe termen scurt, afecteaza creditarea.
"Pe noi ne va afecta prin iesiri de capital din Romania de la filialele bancilor care opereaza in Romania. Asta este si temerea exprimata de domnul Basescu", spune Valentin Ionescu.
In opinia sa, ingrijorarea aratata de seful statului roman si de guvernatorul BNR Mugur Isarescu poate fi explicata din prisma datoriei private externe.
"In momentul in care domnul... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 18:02
Euro si dolarul s-au depreciat, joi, la minime ale sedintei fata de francul elvetian, in urma unei informatii din presa germana privind o posibila amanare a summit-ului UE de duminica, transmite Reuters.
Publicatia germana Die Welt a relatat ca guvernul german nu exclude o amanare a reuniunii liderilor europeni de la sfarsitul acestei saptamani, la care ar trebui aprobat un plan crucial de rezolvare a crizei datoriilor din zona euro.
Surse importante din UE si ministrul austriac de Finante, Maria Fekter, au declarat ca nu au cunostinta de vreun plan de amanare a summit-ului.
La ora transmiterii stirii, euro era in scadere cu 1%, la 1,2293 franci pe unitate, dupa ce a atins un minim al sedintei de 1,2278 franci pe unitate.
Dolarul este in coborare cu 0,9%, la 0,8945 franci pe unitate. mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 20:15
Guvernul german nu exclude posibilitatea amanarii summitului UE ce ar trebui sa se desfasoare duminica, dupa ce reuniunea a fost deja amanata din 17 octombrie pentru 23 octombrie, scrie Die Welt.
Citand surse din coalitia lui Merkel si din guvern, ziarul spune ca motivul ar fi impasul in care se afla negocierile asupra fondului de salvare a zonei euro.
Diplomati de la Bruxelles au spus insa ca informatia nu ar fi corecta.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut joi politicienilor sa gaseasca un teren comun de discutie privind fondurile de salvare pentru Zona euro, inainte de summitul UE din weekend, crucial pentru calmarea temerilor economice. O suplimentare a Fondului european de stabilitate financiara (FESA), in valoare de 440 de miliarde de euro, a fost respinsa, dar in prezent se poarta discutii pentru a-i permite sa imprumute fonduri folosind capitalul sau ca garantie.
Presedinte CE, Jose Manuel Barroso, a subliniat ca raspunsul Uniunii Europene la problemele financiare "nu va avea credibilitate" fara o consolidare a "zidurilor de protectie ale Zonei euro".
"Sper ca se va ajunge duminica la un acord" privind FESA, le-a spus Barroso europarlamentarilor, la o conferinta organizata la Bruxelles privind bugetul multianual al UE.
Miercuri, Ministerul german de Finante a respins informatiile aparute in presa potrivit carora s-a ajuns la un acord privind suplimentarea plafonului de credite care poate fi acordat prin FESA la 1.000 - 2.000 de... mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 19:10
Summitul Uniunii Europene care urma sa aiba loc pe 17-18 octombrie a fost amanat pentru 23 octombrie, pentru a da mai mult timp statelor sa pregateasca un raspuns la criza datoriilor din zona euro, a anuntat luni presedintele UE, Herman Van Rompuy, potrivit Mediafax."Aceasta noua data ne va permite sa finalizam o strategie cuprinzatoare privind criza datoriilor din zona euro", a afirmat Van Rompuy intr-un comunicat.Presedintele UE spera ca prin aceasta amanare sa existe informatii clare privind concluziile misiunii troicii de inspectori in Grecia, care trebuie sa decida daca statul elen poate primi urmatoarea transa de ajutor financiar, de 8 miliarde de euro, fara de care intra in incetare de plati.Un alt subiect al intalnirii va fi planul de recapitalizare a bancilor europene.Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy s-au intalnit duminica la Berlin si au anuntat ca vor stabili masuri pentru stabilizarea zonei euro, inclusiv recapitalizarea bancilor, pana la sfarsitul lui octombrie.In aceste conditii, summitul programat pe 17 octombrie ar fi avut loc prea curand, a spus un diplomat.Reuniunea de pe 23 octombrie va fi precedata de o intalnire a ministrilor de Finante din UE, a precizat Van Rompuy.Schimbarea calendarului intalnirilor a fost decisa in urma consultarilor de saptamana trecuta si din acest weekend cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker.Surse europene au declarat luni ca... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 18:06