Ministrul slovac de Externe Miroslav Lajcak a declarat marti, la Bucuresti, ca Romania a indeplinit criteriile de aderare la spatiul Schengen si ca nu exista nicio justificare pentru amanarea procesului.
"Vreau sa reiterez suportul puternic al Slovaciei pentru apartenenta Romaniei la Schengen. Am fost primii care am ratificat Tratatul de aderare la Uniunea Europeana si facem lobby puternic pentru aderarea la Schengen pentru ca ati indeplinit criteriile si nu este nicio justificare pentru amanarea acestui proces", a spus ministrul afacerilor externe si europene al Slovaciei, Miroslav Lajcak, la o conferinta de presa la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane.
Ministrul slovac a mai spus ca Romania protejeaza granitele europene cu profesionalism in "aceste ...citeste mai departe despre "Ministrul slovac de Externe: Nu este nicio justificare pentru amanarea aderarii Romaniei la Schengen" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 August 2016, ora 19:28
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca Romania se comporta ca si cand ar fi membru "de facto" al Spatiului Schengen, chiar daca subiectul aderarii tarii noastre si a Bulgariei a fost inca o data amanat de Consiliul JAI.
Subiectul a fost abordat de seful statului in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Cotroceni inainte de plecarea la Consiliul European care se va intruni joi si vineri, la Bruxelles.
Iohannis merge la Consiliul European: Cum se vad de la Cotroceni razboiul din Siria si criza refugiatilor
Klaus Iohannis a declarat ca la capitolul asigurarea frontierelor exterioare ale UE Romania "sta foarte bine".
"Chiar daca nu suntem membri Schengen, inca", a continuat presedintele, Romania isi ia foarte in serios responsabilitatile.
"Romania se comporta de facto ca si cum ar fi membra Schengen", a subliniat Klaus Iohannis.
Intrebat de jurnalisti daca isi reproseaza ceva pentru faptul ca Romania inca nu a fost primita in Spatiul Schengen, ...citeste mai departe despre "Iohannis: Romania se comporta ca un stat Schengen de facto" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 13:12
Trenul Schengen pare ca nu va mai opri in Romania vreme de cel putin un an. Aderarea Romaniei la spatiul de libera circulatie nici macar nu a fost inclusa pe agenda Consiliului JAI de saptamana aceasta si surse politice de la Bruxelles spun ca discutia ar putea fi reluata abia in 2017.
Este ceea ce recunostea chiar premierul Victor Ponta care spunea, de altfel, ca insasi Romania a cerut ca subiectul sa nu intre pe agenda JAI, avand in vedere ca sansele de reusita erau nule.
Decizia in JAI referitoare la aderarea unei tari la spatiul Schengen se ia prin consens, iar in acest moment impotriva intrarii Romaniei sunt patru state: Olanda, Germania, Franta si Finlanda.
Fara aderarea la Schengen nu putem considera, insa, incheiat procesul nostru de integrare in UE. Chestiunea nu e numai simbolica si in discutie nu este numai circulatia persoanelor, ci si aceea a marfurilor, ceea ce reprezinta un aspect de mare importanta pentru mediul de afaceri.
Cum se face ca Romania nu este ...citeste mai departe despre "Cortina de Fier intre Romania si Schengen. "Ar trebui sa jucam in Liga Campionilor"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 07:17
Aderarea Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen este esentiala pentru consolidarea securitatii intregii Uniuni Europene, a transmis ministrul bulgar de Externe, Rumiana Bacivarova, la Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, desfasurat joi.
Aderarea la Schengen, amanata din nou, cu acordul Romaniei. Franta s-a opus vehement - surse
Corlatean: Din moment ce aderarea la Schengen nu s-a introdus pe ordinea de zi a JAI, lucrurile erau clare
"Aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul de ...citeste mai departe despre "Ministru bulgar: Aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen, esentiala pentru securitatea UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 22:23
Liderii statelor membre Schengen nu vor lua nici in aceasta toamna o decizie privind aderarea, chiar si partiala, a Romaniei la spatiul comunitar.
Potrivit unor surse citate de postul bulgar national de radio (BNR), problema nu figureaza pe agenda reuniunii ministrilor europeni de saptamana aceasta, fiind amanata si in cazul tarii noastre, si in cel al vecinilor bulgari.
Franta, Germania, Olanda si Finlanda au fost statele care s-ar fi opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, francezii fiind cei mai vehementi, iar partea romana a fost in cele din urma de acord.
Potrivit unor surse oficiale, partea romana nu a insistat pentru discutarea problemei si a fost de acord cu amanarea discutiilor, in conditiile in care un eventual vot negativ ar fi insemnat reluarea intregii proceduri de aderare.
De asemenea, sursele citate sustin ca pozitia Romaniei a fost convenita in urma unor discutii intre presedintele ...citeste mai departe despre "Aderarea la Schengen, amanata din nou, cu acordul Romaniei. Franta s-a opus vehement - surse" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Octombrie 2015, ora 17:47
Bulgaria si Romania vor incerca sa profite de criza imigrantilor din Europa pentru a capata acces la zona de libera circulatie Schengen, scriu jurnalistii americani. Premierii ambelor tari au convenit asupra unei pozitii comune intr-o convorbire telefonica inainte de intalnirea ministrilor de Interne din UE de marti.
Premierul socialist roman, Victor Ponta, nu sprijina oficial cotele obligatorii de imigranti, insa a comentat favorabil cu privire la o abordare europeana comuna a acestei chestiuni, scrie, intr-un amplu comentariu, publicatia americana Breitbart.
Iohannis: Spatiul Schengen nu functioneaza de facto. Vom discuta in CSAT (Video)
Ponta leaga aceasta sustinere fata de o pozitie comuna de solidaritatea pe care celelalte state membre ar trebui sa o arate Romaniei si altor natiuni care sunt in prezent excluse din zona Schengen.
"Tocmai tarile care ne cer sa fim uniti in gestionarea refugiatilor sunt tarile care au continuat sa amane intrarea Romaniei in Schengen", a ...citeste mai departe despre "Breitbart: Romania si Bulgaria se folosesc de criza imigrantilor pentru a intra in zona Schengen" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 21:53
Cota de refugiati stabilita de Comisia Europeana pentru Romania si Bulgaria va face obiectul unor noi negocieri discrete intre guvernele celor doua tari si reprezentantii UE.
Conform publicatiei EUObserver, oficiali din cadrul cabinetului de la Sofia sustin ca exista o intelegere intre premierii Victor Ponta si Boiko Borisov de a conditiona primirea imigrantilor, distribuiti prin planul CE, de accederea celor doua state in spatiul Schengen.
Schengen in schimbul imigrantilor
"Bulgaria si Romania au o pozitie diferita fata de semnatarele acordului de la Visegrad.
Premierii Ponta si Borisov au vorbit recent la telefon si au stabilit sa ceara in comun accederea tarilor in spatiul Schengen in schimbul primirii refugiatilor", a dezvaluit vicepremierul bulgar Meglena Kuneva.
Pe de alta parte, grupul V4 format din Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia se arata prea putin dispus sa acorde azil unui numar suplimentar de refugiati redistribuiti recent prin programul cotei de solidaritate conceput de Comisia Europeana.
"Noi sustinem cotele obligatorii. Nu vrem ca est-europenii sa para lipsiti de umanitate, pentru ca de fapt despre asta e vorba", a explicat Meglena Kuneva.
In acelasi timp, vicepremierul Bulgariei a explicat ca acceptarea conceptului de cota obligatorie nu inseamna ca Sofia nu va negocia in continuare numarul de imigranti pe care il va primi.
In mai, in timpul aplicarii altei scheme de redistribuire a imigrantilor, Bulgaria a acceptat sa preia 500... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 10:00
1Romania actioneaza ca si cum ar fi deja membra a zonei Schengen si va face toti pasii necesari pentru a se ajunge la o "solutie pozitiva la nivel politic" din partea unor state, afirma presedintele Klaus Iohannis intr-un interviu pentru The European Times.
Intrebat ce trebuie sa faca Romania pentru a fi acceptata in zona Schengen, Klaus Iohannis spune ca au fost indeplinite de mai multi ani criteriile tehnice de aderare la Schengen, insa "au existat decizii politice ale unor state care au condus la amanarea aderarii".
"Vom continua sa facem toti pasii necesari pentru a ajunge la o solutie pozitiva la nivel politic", subliniaza presedintele roman, adaugand ca "Romania actioneaza ca si cum ar face deja parte din zona Schengen".
"Rezultatele bune inregistrate in lupta impotriva terorismului, de exemplu, atesta faptul ca suntem parteneri de incredere, iar comportamentul nostru este conform statutului de stat Schengen", mai spune Iohannis.
Intrebat care sunt principalele ...citeste mai departe despre "Iohannis pentru The European Times: Romania actioneaza ca si cum ar fi deja membru Schengen" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 17:46
Aderarea la spatiul Schengen s-a amanat pe termen nedeterminat, dupa ce Olanda si Finlanda s-au opus categoric la aderarea Romaniei si Bulgariei. Potrivit ministrului Imigratiei din Olanda, Gert Leers, Romania trebuie sa indeplineasca nu numai criteriile tehnice ci si conditiile ce tin de lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Potrivit consultantului financiar, Niels Schnecker, decizia Olandei si a Flandei de a bloca accesul Romaniei in spatiul Schengen este ilegala si inafara tratatului, insa motivele invocate de statele nordice sunt intru totul adevarate, iar dreptul de veto al acestora nu trebuie explicat.
"Olanda nu ne vrea in Schengen din motive politice pentru ca are impresia ca nivelul de coruptie e periculos de mare. Fiind granite Schnegen, poti sa te duci pana in Lisabona liber, de aceea ei nu vor sa riste. A doua problema este cea a justitiei romane, unde exista un nivel de coruptie foarte mare. Prin urmare, au motive sa nu accepte intrarea noastra in Schengen”, a declarat Niels Schnecker, pentru Bloombiz.ro.
In opinia acestuia, Romania este pregatita din punct de vedere tehnic pentru intrarea in spatiul Schengen, insa dorinta arzatoare a Romaniei de a fi admisa tine doar de un element de blazon – "nu ne sade bine in momentul in care discutam cu partenerii si noi nu suntem in Schengen".
"Din punct de vedere tehnic suntem beton armat. In anumite puncte suntem mai sus decat actualele tari membre.
Problema este elementul uman.... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 22:29