Daca te numeri printre romanii care anul trecut si-au amanat ratele pentru ca nu au mai putut plati creditele pe care le-au luat, anul acesta ai trei solutii la dispozitie pentru a iesi din aceasta situatie.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum poti iesi din problema amanarii ratelor.
Prima solutie este sa mergi si sa discuti cu banca, in cazul in care aceasta nu a fost ea proactiva si a venit catre tine pentru a gasi o solutie. Vei vedea ca unele banci sunt mai mult decat deschise sa te ajute pentru ca, de fapt, se ajuta si pe ele.
In al doilea caz, poti apela la Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor din Domeniu Bancar (CSALB). Institutia este un arbitru pentru tine si banca si, impreuna, puteti gasi o solutie cat mai convenabila pentru ambele parti. Partea buna la interventia CSALB este ca aici nu se gaseste o solutie temporara, ci una pe termen lung.
O a treia solutie ar fi sa apelezi la o refinantare. Nu este cea mai buna solutie pentru tine sa iti prelungesti un credit, pentru ca per total vei plati mai mult, dar daca alte alternative nu ai, este mai buna decat sa ajungi sa fii rau-platnic.
CITESTE SI:
Cum sa calculezi pretul actual si corect al unei chirii
Cea mai rea casa dintr-un cartier bun sau cea mai buna casa dintr-un cartier rau?
Prelungirea automata a depozitului, posibila capcana, daca tii la bani ...citeste mai departe despre "Trei solutii dupa amanarea ratelor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 Mai 2021, ora 08:30
Guvernul ungar a decis prelungirea unui moratoriu privind plata ratelor bancare de catre persoanele fizice si juridice, pana in luna iulie, si reducerea la jumatate a unei taxe colectata de municipalitati de la companii, spre nemultumirea primarului Budapestei, care face parte din opozitie.
Premierul Viktor Orban a anuntat ca taxa locala pentru companiile mici si mijlocii va fi redusa la jumatate de la 1 ianuarie, pentru a sustine locurile de munca in timpul crizei coronavirusului, conform Reuters.
Aceasta taxa este insa o sursa importanta de venituri pentru municipalitati. Liderii opozitiei afirma ca reducerea taxei va pune in pericol serviciile publice si va permite guvernului nationalist sa isi exercite presiunea politica asupra oraselor.
Orban a afirmat ca orasele cu mai putin de 25.000 de locuitori vor primi sprijin din partea guvernului, in timp ce situatia oraselor mai mari va fi analizata individual.
"Reducerea acestei taxe nu va gestiona criza ci o va agrava", a afirmat pe Facebook primarul Budapestei, Gergely Karacson, un socialist liberal.
Orban, aflat la putere de un deceniu, se va confrunta cu alegeri dificile in 2022, confruntandu-se cu efectele pandemiei si cu o opozitie care s-a unit pentru prima oara pentru a-l infrange.
Orban a declarat, sambata, ca guvernul va acoperi doua treimi din costul salariilor companiilor din sectorul turismului, hotelurilor, restaurantelor si companiilor private de transport rutier nevoite sa isi opreasca... mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2020, ora 08:04
Amanarea ratelor este vazuta de unii bancheri ca fiind o masura rea, ce le-a afectat business-urile. Cu toate acestea, exista si unii specialisti financiari care spun ca masura a fost una foarte buna si care, pe termen lung, isi va arata efectele benefice.
"Sunt industrii care s-au inchis sau au fost restrictionate prin decizii guvernamentale, lesne de inteles. Este vorba de viata oamenilor si atunci masurile sunt "pe masura", daca le putem spune asa. Beneficiul este ca, in loc sa intri in default, sa ai probleme la plata sau de neperformanta, sa intri in procese lungi sau de executare de garantii, mai bine amani ratele. Deci, da, a fost o masura buna pentru clienti", spune Emil Bituleanu, CEO Libra Internet Bank, invitat la "Dialogurile Ziare.com".
Potrivit lui, si pentru banci a fost o masura buna, in acelasi timp.
"Sigur, acum bancile dezbat cat de buna a fost aceasta masura. Unii o considera o masura buna pentru ca a fost una simpla. Guvernantii au dat corect aceasta masura, adica au spus "cine aplica, beneficiaza de ea". Daca ar fi fost facuta mai complicat de atat, de exemplu, sa fi cerut niste situatii financiare sau dovezi prin care sa arati ca ti-a scazut cifra de afaceri sau ca ai avut probleme financiare, nu ar fi fost operabila", mai spune bancherul.
Vor exista si minusuri
Bituleanu considera ca minusurile vor veni anul viitor, dupa ce se va decide daca se mai prelungeste cu cateva luni amanarea ratelor sau se incheie la 31 decembrie in... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 00:02
Pandemia a venit cu un val de probleme, mai ales financiare pentru unii dintre noi. Din acest motiv, in urma cu jumatate de an, multi romani, desi nu aveau probleme atat de grave, au decis sa se bucure de amanarea ratelor.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum te afecteaza amanarea ratelor.
Problema este ca acest serviciu se plateste, nefiind o facilitate de care sa te bucuri gratuit. Astfel ca, desi guvernul mai pregateste o noua amanare a ratelor, ar trebui sa te gandesti de doua ori daca e bine sa (mai) apelezi la ea. Nu faci decat sa iti maresti viitoarele rate, atunci cand va trebui sa platesti din nou.
Cu titlu de exemplu:
Pentru un credit ipotecar, la care mai ai de platit pana in vreo 25 de ani, sa spunem, si la care aveai o rata de 1.800 de lei, pe care ai amanat-o 9 luni, acum poate ti se va prelungi din nou perioada de creditare, iar rata ta va ajunge undeva la aproape 1.950 de lei.
In cazul unui credit de nevoi personale, la care rata era de 800 de lei, si mai aveai de platit undeva la 3-4 ani, dupa o amanare de 9 luni, rata va creste la 870 de lei si poate se va prelungi si perioada creditului.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Cati bani vei strange pentru facultatea copilului daca economisesti de cand se naste
De ce e bine sa-ti anunti banca atunci cand pleci in vacanta
Sfatul expertilor: cum sa investesti inteligent la bursa ...citeste mai departe despre "Amanarea ratelor,... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 10:30
Romanii care au ales sa isi amane plata ratelor in contextul pandemiei de COVID-19 se vor regasi la Biroul de Credit.
Societatea a anuntat cum se vor inregistra informatiile privind creditele la care se accepta, de catre banci, suspendarea platii ratelor scadente, conform OUG 37/2020.
Precizam ca in aceasta ordonanta data de Guvern pentru a putea fi amanate ratele nu se mentioneaza nimic cu privire la raportarea la Biroul de Credit.
Astfel, raportarea creditelor inregistrate la Biroul de Credit si suspendate la plata va fi realizata prin introducerea comentariului "Suspendare la plata", potrivit Biroului de Credit.
"Avand in vedere prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, Participantii la Sistemul Biroului de Credit vor inregistra corespunzator informatiile referitoare la creditele acordate persoanelor fizice carora li se accepta, de catre creditori, cererea de suspendare a obligatiilor la plata ratelor scadente.
In acest sens, pentru toate creditele inregistrate la Biroul de Credit si suspendate la plata, creditorii vor inregistra comentariul 'Suspendare la plata'.
Ulterior, in perioada de suspendare la plata, creditorii vor transmite la fiecare scadenta informatia referitoare la faptul ca rata si valoarea platita sunt zero", potrivit unei informari a institutiei.
Sursa citata mai noteaza ca scorul... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 09:24
Bancile din Romania au solutionat deja peste 65% din cele aproximativ 270.000 de solicitari primite de la clientii persoane fizice si juridice pentru suspendarea obligatiilor de plata lunare din contractele de credit incheiate cu acestea, se arata intr-un comunicat transmis vineri de Asociatia Romana a Bancilor.
Pana in prezent, aproximativ 260.000 de clienti persoane fizice si pana la 10.000 de companii au depus solicitari de suspendare a platii ratelor, ceea ce reprezinta 17% dintre creditele acordate persoanelor fizice si sub 10% din totalul creditelor accesate de persoanele juridice.
"Consideram ca masurile de amanare la plata trebuie sa se aplice doar debitorilor care inregistreaza dificultati financiare ca urmare a pandemiei COVID-19, astfel incat aplicarea acestora sa nu conduca la afectarea lichiditatii si solvabilitatii sistemului bancar.
Constituirea de provizioane si pierderile bancilor vor avea un impact negativ asupra capitalurilor proprii ale institutiilor de credit, reducand astfel capacitatea acestora de a continua sa-si sprijine clientii aflati in dificultate reala in urmatorii ani, in cazul unei recesiuni prelungite", au transmis reprezentantii bancilor.
Clientii ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia generata de pandemie pot beneficia de acordarea facilitatii de suspendare a obligatiei de plata a ratelor, dobanzilor si comisioanelor aferente creditului in baza OUG 37/2020.
Citeste mai multe despre ARB: 270.000... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 13:19
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, anunta ca in ordonanta de guvern privind amanarea platii ratelor bancare pentru cel mult 9 luni, de care pot beneficia romanii care au de suferit in plan financiar din cauza restrictiilor impuse din cauza pandemiei, au fost facute mai multe clarificari.
Cea mai importanta dintre acestea: dobanda din perioada de suspendare a ratelor va fi zero. Initial, ministrul anuntase ca dobanda se va capitaliza, adica se va adauga creditului, dar se va reesalona.
"Am vrut sa elimin orice urma de indoiala. In ceea ce priveste ratele la creditele pentru persoanele fizice la credite ipotecare. Acolo statul garanteaza 100% dobanda pe o perioada de cinci ani de zile. Dar pentru ca au aparut foarte multe dezbateri in spatiul public, am vrut sa fie foarte clar modul in care se face lucru si astfel am spus dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independenta in raport cu celelalte obligatii izvorate din contractul de credit. Ce am introdus noi, la aceasta creanta dobanda este 0% si plata de catre debitor a acestei creante se va face esalonat in 60 de rate lunare egale incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de amanare. Ca sa eliminam orice discutie in spatiul public, am introdus aceasta clarificare, dobanda este 0 la aceasta creanta", a declarat ministrul Finantelor.
El a mai spus ca suspendarea ratelor poate fi solicitata pana la... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 20:09
Masurile luate de Guvern cu privire la amanarea ratelor la credite nu sprijina in mod real debitorii, acorda beneficii substantiale bancilor si institutiilor financiare nebancare si sunt chiar mai dezavantajoase decat unele dintre solutiile propuse de anumiti finantatori, acuza asociatiile care reprezinta consumatorii.
"In opinia noastra, masurile luate de Guvern nu sprijina in mod real debitorii, acorda beneficii substantiale bancilor si institutiilor financiare nebancare si sunt chiar mai dezavantajoase decat unele dintre solutiile propuse din proprie initiativa de anumiti finantatori.
Ordonanta de urgenta sprijina mai degraba sistemul financiar-bancar, in loc sa ii ajute, asa cum ar fi fost normal, mai mult pe imprumutati, asigurand un climat vadit de dezechilibru intr-un context economic si asa extrem de dificil", se arata intr-un comunicat al asociatiilor reprezentative ale consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare si avocatilor specializati in protectia drepturilor consumatorilor.
Potrivit ordonantei adoptate joi seara de Guvern, imprumutatii care inregistreaza intarzieri la plata ratelor, anterior declararii starii de urgenta in contextul pandemiei de coronavirus, nu sunt eligibili pentru a obtine suspendarea ratelor.
In aceste conditii, asociatiile arata ca Guvernul nu permite redresarea debitorului intr-un context de criza, ci il ajuta indirect sa ajunga in faza de executare silita, cu toate consecintele dramatice care deriva asupra... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 09:32
Amanarea ratelor se va face pe o perioada mai mare decat starea de urgenta, mai aproape de sase luni, iar toti clientii care solicita acest lucru nu vor avea probleme birocratice, a declarat, marti seara, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Pregatim o solutie pentru ratele romanilor. Astazi a venit decizia Asociatiei Europene a Bancilor care permite acest lucru. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o solutie pentru tot sistemul bancar, pentru toti clientii si pe care o vom adopta joi (26 martie 2020, n.r.) in sedinta de guvern, prin ordonanta de Guvern. Detaliile tehnice inca se discuta, dar o solutie este o amanare a ratelor pe o perioada mai mare de starea de urgenta.
Eu va spun ca aici va fi implicat si statul si nu vom discrimina. Cei care vor cere, vor avea acces la aceasta facilitate. Care va fi durata de amanare si care vor fi conditiile, le vom pune in ordonanta de urgenta. Cei care au nevoie de pasuire, nu au nevoie de vreun certificat sau de altceva. Vor putea sa apeleze la aceasta facilitate. Joi vom veni exact cu detaliile", a afirmat Citu, la Digi 24.
Ministrul de resort a precizat ca decizia Guvernului se refera la o pasuire, nu la o stergere a ratelor datorate bancii.
"Astazi am avut discutii toata ziua cu Banca Nationala, seara am discutat si cu reprezentantii bancilor si solutia este 90% facuta. Pasuirea va fi mult mai mare, pentru ca ne gandim ca nu stim in primul rand cat va dura aceasta perioada. Credem ca e... mai mult
Marti, 24 Martie 2020, ora 22:10