Dupa ce in iarna a luat cu asalt legislatia penala, PSD forteaza acum Codul de procedura civila punand practic o autentica bomba la temelia statului de drept in cel mai propriu sens cu putinta.
Pentru ca stat de drept inseamna, in primul rand, suprematia hotararii judecatoresti, a autoritatii de lucru judecat pe care modificari introduse discret in Parlament, dupa modelul OUG 13, le pun sub semnul intrebarii.
In 9 mai, Camera Deputatilor adopta cu 186 de voturi pentru, 84 impotriva si 5 abtineri o aparent benigna lege de aprobare a unei OUG, nr 95/2016, care, in forma initiala, amana din nou intrarea in vigoare a aplicarii unor prevederi din Codul de procedura civila, pentru care nu exista inca infrastructura necesara.
Senatul aprobase deja OUG 95 in forma plecata de la guvern, insa camera Deputatilor era decizionala.
In comisia juridica din Camera au aparut ca din neant cateva amendamente care introduc in art 509 din Codul de procedura civila patru noi motive de revizuire a hotararilor judecatoresti definitive, adica punctele 12-15:
"12. cand, dupa pronuntarea hotararii definitive, Curtea Constitutionala adopta o decizie prin care se declara ca fiind neconstitutionale dispozitiile legale pe care s-a intemeiat hotararea definitiva, sau ale carei considerente si/sau dispozitii sunt contrare hotararii definitive;
13. hotararea este pronuntata cu incalcarea prevederilor constitutionale, chiar daca aspectul de ordine publica nu a fost invocat in fata... mai mult
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 06:26
Noul Cod de Procedura Civila a fost creat pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri.
Principalul scop al acestor modificari a fost acela de a scurta procesele si de a da solutii mai predictibile, ceea ce inseamna un consum mai mic de resurse pentru companii si posibilitatea unei mai bune planificari a activitatii, a explicat Ion Dragne, managing partner Dragne&Asociatii si prodecanul Baroului Bucuresti.
Noul Cod de procedura civila ce a intrat vineri in vigoare prevede o serie de modificari care au ca scop desfasuraea mai rapida a procesului.
Avocatul Ion Dragne a explicat pentru Business24 care sunt cele mai mari schimbari in sistem aduse de Noul Cod de procedura civila si care este scopul acestora.
O importanta parte a activitatii se va desfasura in camera de consiliu, nu in sala de judecata
Potrivit avocatului, trecerea statutului de prima instanta de la judecatoriile de sector la tribunale urmareste ca majoritatea cauzelor sa poata ajunge sa fie judecate la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
"Noul Cod de Procedura Civila confera competenta de prima instanta, in mod obisnuit, tribunalelor, spre deosebire de fostul sistem, in care aceasta competenta revenea judecatoriilor. Sub noua reglementare, acestea din urma vor pastra competente in materie de familie, vecinatate, administrarea cladirilor cu mai multe apartamente, cauzelor cu o valoare scazuta etc.
Finalitatea acestei schimbari nu a fost indepartarea justitiei de populatie, ci aceea... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 07:05
Principiul "celeritatii", adica solutionarea unui proces in termen optim si previzibil reprezinta, pentru companii, cea mai importanta modificare din Noul Cod de procedura civila, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
"Cred ca de departe cea mai importanta modificare (adusa prin noul Cod de procedura civila n.r.) este principiul termenului optim si previzibil, care pentru mediul de afaceri este de o importanta capitala.
Este grav de tot din perspectiva principiului celeritatii afacerilor sa vezi ca un proces dureaza mai mult de patru ani de zile si la sfarsitul acestei perioade sa obtii o hartie care practic este inutila, pentru ca intre timp debitorul tau a intrat in insolventa, de aceea celeritatea si de asemenea principiul acesta al termenului optim si predictibil sunt dintre cele mai importante pentru mediul de afaceri", a declarat Piperea.
Potrivit lui Piperea, dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila litigiul se transforma "intr-un duel de scurta durata".
"Se permite in sfarsit judecata practic de pe o zi pe alta. In cazul in care dezbaterile nu pot sa fie solutionate intr-o singura zi, se pot amana de pe o zi pe alta, pana cand se termina dezbaterea, iar cercetarea procesului nu se mai face practic in sedinta publica, se face practic prin intermediul avocatilor sau al unei corespondente in care iti arati tot ceea ce ai de spus in litigiu, care se transforma realmente intr-un duel de scurta durata in fata judecatorului", a spus Gheorghe... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 15:55
Noul Cod de Procedura Civila, ce se va aplica incepand de astazi, aduce o serie de schimbari in mediul juridic autohton, obiectivele fiind de a elimina practica neunitara de la nivelul instantelor, precum si de a asigura solutionarea cu rapiditate a cauzelor.
Intrarea in vigoare a actului normativ a fost amanata de nenumarate ori de autoritati, motivul invocat fiind lipsa fondurilor pentru implementarea noului sistem la nivelul instantelor din Romania.
Dupa un an de zile de amanari, Noul Cod de Procedura Civila intra astazi in vigoare, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 4/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 68, din 31 ianuarie 2013.
Citeste mai multe despre Noul Cod de Procedura Civila intra astazi in vigoare. Cu ce va schimba mediul juridic? pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 09:38
Codul de procedura civila da batai de cap guvernului. Initial trebuia sa intre in vigoare pe data de 1 februarie, apoi Executivul a decis in sedinta de guvern schimbarea termenului pentru 15 februarie. Care sunt modificarile codului care ridica atat de multe probleme autoritatilor?
Scopul modificarilor Codului de procedura civila este acela de a urgenta solutionarea unui caz, explica avocatul Cristian Dutescu pentru Business24.
Specialistul considera ca una dintre cele mai importante modificari este referitoare dezbaterea incrisurilor si probelor in camera de consiliu si nu in sedinta de plen, asa cum era pana acum.
"Una dintre cele mai importante modificari aduse noului Cod de procedura civila priveste faza scrisa, prealabila dezbaterii fondului. Nu vor mai avea loc dezbaterile in administrarea probelor. Toate acestea nu mai au loc in sedinta publica, ci in camera de consiliu unde vor fi prezente partile si judecatorul.
Se judeca in camera de consiliu, deci fiecare parte trebuie sa se duca in camera de consiliu cu partea adversa si sa administreze probe in fata judecatorului sau sa faca diverse cereri. Doar dezbaterile finale, pledoariile vor fi in sedinta publica", a explicat avocatul Cristian Dutescu.
Schimbarile din Codul Civil: cozile se muta din salile de judecata pe holuri
In plus, daca pana acum avocatii depuneau doar cererea de chemare in judecata si la urmatoarele termene organizau probatoriul si dovezile, incepand cu data de 15 februarie... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 12:45
Executivul a decis amanarea aplicarii noului Cod de procedura civila pana la 15 februarie 2013. Noul Cod ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 februarie 2013. In cursul zilei, Guvernul anuntase ca legea va intra in vigoare la 1 iulie.
"Ordonanta de urgenta pentru modificarea art.81 din Legea nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea unor acte normative conexe: Guvernul a adoptat prin aceasta Ordonanta de Urgenta amanarea intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila pentru o perioada necesara finalizarii procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pregatirii judecatorilor si intregului sistem judiciar in vederea aplicarii noilor dispozitii ale Codului procesual civil", se mentioneaza in documentul publicat pe site-ul oficial al Guvernului.
Insa articolul din Codul de procedura civila care oferea posibilitatea ANPC sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, este amanat pana la 1 iulie, afirma surse oficiale, citate de Mediafax.
Schimbarea de pozitie a Guvernului cu privire la acest articol are legatura cu discutiile avute cu FMI, crede avocatul Codrut Avram.
"Putem sa explicam aceasta amanare ca survenind in urma discutiilor cu FMI in sensul ca pozitia... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 16:45
Premierul Victor Ponta a declarat marti, la Palatul Parlamentului, ca intentia Guvernului este de a pastra termenul de 1 februarie pentru intrarea in vigoare a Codului de procedura civila.
Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat luni, dupa participarea la sedinta Comisiilor juridice reunite ale Parlamentului, ca din punct de vedere legislativ si financiar sistemul judiciar este pregatit pentru intrarea in vigoare a Codului de procedura civila la 1 februarie.
"Noul Cod de procedura civila va intra in vigoare la 1 februarie anul acesta, adica peste cateva zile. Noi aveam pregatita o ordonanta in situatia in care procedurile parlamentare s-ar fi incalcit cumva si ar fi devansat aceasta data. Am inteles ca s-au mobilizat Parlamentul, Presedintia si prin urmare Codul de procedura civila va intra in vigoare 1 februarie anul acesta.
Din cauza incertitudinii privitoare la data de intrare in vigoare, noi pregatindu-ne pentru varianta de refugiu, nu am previzionat in buget cheltuielile necesare operationalizarii aplicarii Codului de procedura civila. Acum, la aceste comisii, sumele care deja figurau in memorandumul necesar aplicarii codului au fost adoptate, ceea ce inseamna ca si legislativ si financiar sistemul judiciar este pregatit sa primeasca codul ca aplicatie la 1 februarie", a afirmat Pivniceru, dupa ce bugetul MJ a fost suplimentat de Comisiile juridice reunite.
Ea a explicat ca se credea ca nu va intra in vigoare la 1 februarie noul Cod de procedura... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 13:45