Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca Romania se comporta ca si cand ar fi membru "de facto" al Spatiului Schengen, chiar daca subiectul aderarii tarii noastre si a Bulgariei a fost inca o data amanat de Consiliul JAI.
Subiectul a fost abordat de seful statului in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Cotroceni inainte de plecarea la Consiliul European care se va intruni joi si vineri, la Bruxelles.
Iohannis merge la Consiliul European: Cum se vad de la Cotroceni razboiul din Siria si criza refugiatilor
Klaus Iohannis a declarat ca la capitolul asigurarea frontierelor exterioare ale UE Romania "sta foarte bine".
"Chiar daca nu suntem membri Schengen, inca", a continuat presedintele, Romania isi ia foarte in serios responsabilitatile.
"Romania se comporta de facto ca si cum ar fi membra Schengen", a subliniat Klaus Iohannis.
Intrebat de jurnalisti daca isi reproseaza ceva pentru faptul ca Romania inca nu a fost primita in Spatiul Schengen, ...citeste mai departe despre "Iohannis: Romania se comporta ca un stat Schengen de facto" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 13:12
Aderarea Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen este esentiala pentru consolidarea securitatii intregii Uniuni Europene, a transmis ministrul bulgar de Externe, Rumiana Bacivarova, la Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, desfasurat joi.
Aderarea la Schengen, amanata din nou, cu acordul Romaniei. Franta s-a opus vehement - surse
Corlatean: Din moment ce aderarea la Schengen nu s-a introdus pe ordinea de zi a JAI, lucrurile erau clare
"Aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul de ...citeste mai departe despre "Ministru bulgar: Aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen, esentiala pentru securitatea UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 22:23
Liderii statelor membre Schengen nu vor lua nici in aceasta toamna o decizie privind aderarea, chiar si partiala, a Romaniei la spatiul comunitar.
Potrivit unor surse citate de postul bulgar national de radio (BNR), problema nu figureaza pe agenda reuniunii ministrilor europeni de saptamana aceasta, fiind amanata si in cazul tarii noastre, si in cel al vecinilor bulgari.
Franta, Germania, Olanda si Finlanda au fost statele care s-ar fi opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, francezii fiind cei mai vehementi, iar partea romana a fost in cele din urma de acord.
Potrivit unor surse oficiale, partea romana nu a insistat pentru discutarea problemei si a fost de acord cu amanarea discutiilor, in conditiile in care un eventual vot negativ ar fi insemnat reluarea intregii proceduri de aderare.
De asemenea, sursele citate sustin ca pozitia Romaniei a fost convenita in urma unor discutii intre presedintele ...citeste mai departe despre "Aderarea la Schengen, amanata din nou, cu acordul Romaniei. Franta s-a opus vehement - surse" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Octombrie 2015, ora 17:47
Bulgaria si Romania vor incerca sa profite de criza imigrantilor din Europa pentru a capata acces la zona de libera circulatie Schengen, scriu jurnalistii americani. Premierii ambelor tari au convenit asupra unei pozitii comune intr-o convorbire telefonica inainte de intalnirea ministrilor de Interne din UE de marti.
Premierul socialist roman, Victor Ponta, nu sprijina oficial cotele obligatorii de imigranti, insa a comentat favorabil cu privire la o abordare europeana comuna a acestei chestiuni, scrie, intr-un amplu comentariu, publicatia americana Breitbart.
Iohannis: Spatiul Schengen nu functioneaza de facto. Vom discuta in CSAT (Video)
Ponta leaga aceasta sustinere fata de o pozitie comuna de solidaritatea pe care celelalte state membre ar trebui sa o arate Romaniei si altor natiuni care sunt in prezent excluse din zona Schengen.
"Tocmai tarile care ne cer sa fim uniti in gestionarea refugiatilor sunt tarile care au continuat sa amane intrarea Romaniei in Schengen", a ...citeste mai departe despre "Breitbart: Romania si Bulgaria se folosesc de criza imigrantilor pentru a intra in zona Schengen" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 21:53
Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev a declarat, vineri, in cadrul conferintei comune cu Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, despre aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, ca "suntem deja in linie dreapta si nu asteapta o amanare continua, pentru ca nu e corect si nu meritam acest lucru".
Reprezentantul presei bulgare a intrebat in cadrul conferintei de presa comune a celor doi sefi de stat daca rapoartele critice ale Bruxelles-ului pot impiedica aderarea Bulgariei la Schengen.
"Noi spunem in mod cert ca indeplinim criteriile. Comisia Europeana spune, de asemenea, acelasi lucru si Parlamentul European a confirmat asta", a spus presedintele Bulgariei, Plevneliev.
El a mentionat ca "granita bulgara cu Turcia este una dintre cele mai incarcate".
"Avem rezultate semnificative, mult mai bune ca granita externa a Uniunii Europene decat multe alte state membre ale UE. Tara este dotata si isi face treaba, la frontiera. Nu ...citeste mai departe despre "Romania si Bulgaria s-au saturat de amanari in Schengen: Nu e corect, nu meritam acest lucru!" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Februarie 2015, ora 17:33
Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, vineri, ca nu numai romanii, dar si francezii, germanii sau olandezii vor pierde, din punct de vedere economic, din cauza amanarii aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. Potrivit ministrului, Romania a investit mai mult de "un miliard de euro pentru a avea o frontiera securizata".
"Avem libertatea de circulatie, care este o valoare fundamentala a UE. O avem de la 1 ianuarie 2007. Dar se amesteca atat de des doua lucruri care sunt complet diferite. Imigratia ilegala provenind din exteriorul UE e complet diferita de libertatea (de circulatie - n.r.) din interiorul UE. In plus, noi ne-am facut toata treaba", a spus Titus Corlatean, intr-un interviu acordat France Inter.
El a reamintit faptul ca Romania a investit "mai mult de un miliard de euro pentru a avea o frontiera securizata".
Totodata, seful diplomatiei a precizat ca, potrivit rapoartelor agentiei europene Frontex, "95% din imigratia ilegala provine de la frontierea de sud si nu de la frontiera de est".
In opinia sa, nu doar Romania are de pierdut din amanarea aderarii la Schengen, ci si alti europeni.
"Noi toti, noi romanii, voi, francezii, germanii, olandezii, care au o activitate economica foarte importanta in aceasta tara, noi toti vom pierde din punct de vedere economic din cauza acestei decizii de a amana aderarea (Romaniei - n.r.) la Schengen", a spus el.
Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne, a carui tara asigura... mai mult
Sambata, 14 Decembrie 2013, ora 11:02
Consiliul JAI va reveni asupra subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, atunci cand vor exista conditii favorabile, a declarat, joi, Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne, a carui tara asigura Presedintia UE.
"In ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen de catre Romania si Bulgaria, astazi am putut doar sa evaluam situatia la zi. Consiliul a luat nota de declaratia comuna a Romaniei si Bulgariei si va reveni asupra acestei probleme, fara intarziere, atunci cand vor exista conditii favorabile", a declarat Dailis Alfonsas Barakauskas, la conferinta de presa de la finalul reuniunii JAI de joi.
La insistentele jurnalistilor privind o data mai exacta pentru reluarea chestiunii, ministrul lituanian de Interne a evitat un raspuns, reiterand necesitatea "unor conditii favorabile" pentru aderarea celor doua state la Spatiul Schengen.
Rugata sa comenteze declaratia prezentata de Romania si Bulgaria, comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a precizat doar ca e "o declaratie unilaterala", care va figura in Protocolul reuniunii.
Romania si Bulgaria, dezamagite de amanarea deciziei de aderare
Romania si Bulgaria au prezentat, joi, la Consiliul JAI, a declaratie politica in care isi exprima dezamagirea fata de imposibilitatea luarii unei decizii privind aderarea la Schengen si sustin ca nu exista niciun motiv juridic sau concret pentru o noua amanare, potrivit unui comunicat MAE.
In declaratie, Romania si... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 08:00
Liderii statelor UE au hotarat joi seara sa amane pana in septembrie decizia cu privire la o eventuala intrare in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, arata un proiect de declaratie finala pentru acest summit obtinut de AFP.
Datorita opozitiei Olandei, o aderare nu poate fi considerata acum si s-a hotarat ca o decizie cu privire la acest subiect sa fie luata "in septembrie 2012", arata acest text.
De acum incolo, Europa va ajuta Bucurestiul si Sofia sa identifice masurile ce trebuie adoptate pentru a permite aderarea lor la acea data.
Cele doua state se asteptau la un refuz in cadrul summitului de joi din cauza opozitiei manifestata de Olanda care apreciaza ca acestea nu au progresat indeajuns in domeniul securizarii frontierelor si a luptei impotriva coruptiei.
Insa ele sperau sa obtina cel putin o garantie a aprobarii aderarii la Schegen in aceasta vara. In cele din urma decizia a fost amanata pentru luna septembrie.
Premierul Olandei, Mark Rutte, s-a aratat sceptic in legatura cu capacitatea Romaniei si Bulgariei de a securiza frontierele in cazul in care ar adera la Schengen.
"Cu toate problemele pe care le intampinam acum la frontiera cu Grecia, se pune problema daca Bulgaria si Romania pot aplica in timp util pe teren conditiile prealabile ale criteriilor Schengen", a insistat Rutte.
Intrebat cat timp Olanda va mentine aceasta atitudine, el a raspuns: "Cat timp va fi necesar", insistand ca aceasta pozitie se bucura de o "larga sustinere" pe... mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 23:15
Germania si-a schimbat pozitia privind aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen, iar acum numai Franta mai cere amanarea acesteia, a declarat ministrul bulgar de Interne, Tvetan Tvetanov, citat joi de site-ul Novinite.com, potrivit Mediafax."Pozitia Germaniei este acum chiar diferita de cea expusa in scrisoarea franco-germana din decembrie 2010", a afirmat Tvetanov, citat de postul public bulgar de radio (BNR).
El a participat joi la o reuniune a ministrilor de Interne din Uniunea Europeana, la Bruxelles.
Franta si Germania, carora li s-au alaturat ulterior Finlanda si Olanda, si-au exprimat in mod repetat opozitia fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen in martie, argumentand ca cele doua tari au in continuare probleme cu justitia si aplicarea legii.
Potrivit lui Tvetanov, Finlanda si Olanda inclina mai degraba sa urmeze pozitia actuala a Germaniei, decat pe cea a Frantei.
El a subliniat ca Franta nu are argumente clare pentru amanarea aderarii Bulgariei, ci doar vrea conditionarea ei de Mecanismul de Cooperare si Verificare.
Premierul bulgar, Boiko Borisov, care se straduieste sa asigure aderarea tarii sale la Schengen, a afirmat ca Bulgaria va fi total pregatita pentru aderare la sfarsitul lui martie. mai mult
Joi, 24 Februarie 2011, ora 23:59