Transelectrica a emis un numar de 10,1 milioane de certificate verzi producatorilor de energie regenerabila pentru electricitatea generata anul trecut, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, operatorul pietei de energie electrica.
Din acestea, 5,1 milioane de certificate au fost deja tranzactionate pe Piata Centralizata de Certificate Verzi din cadrul OPCOM.
Productia de energie regenerabila a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, cand capacitatea totala a proiectelor existente in sistem a atins 4.255 de MW, fiind cu 82% mai mare decat la sfarsitul anului 2012, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
Producatorii de energie regenerabila primesc subventii sub forma certificatelor verzi, pe care le platesc toti consumatorii, inclusiv cei casnici, si care sunt reliefate separat in factura lunara la electricitate.
Romania si-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 sa provina din surse regenerabile, insa ANRE a anuntat ca aceasta tinta a fost deja atinsa, la 1 ianuarie 2014.
Pentru a tempera cresterea facturilor, Guvernul a decis, pe 1 iulie 2013, sa amane pentru perioada 2017 - 2020 acordarea unui numar de certificate verzi.
Potrivit OUG 57/2013, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, fata de sase certificate, cum era pana la 1 iulie 2013. Proiectele eoliene beneficiaza doar de un certificat din doua, iar microhidrocentralele de doua certificate din trei.... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 16:33
Reducerea numarului de certificate verzi pentru producatorii de energie din surse fotovoltaice este ilegala, iar statul "a mers prea departe cu masuri abuzive" impotriva industriei verzi, care vor costa statul "miliarde de euro", potrivit Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice (ARIF).
"Inca din 29 martie, cand Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a publicat raportul de monitorizare a supracompensarii prin intermediul caruia a recomandat Guvernului reducerea numarului de certificate verzi pentru industria solara, asociatia noastra a prezentat argumente solide ca ipotezele luate in considerare de acest raport nu reflecta realitatea din piata si o reducere la trei certificate verzi nu este doar de natura sa prejudicieze grav investitorii / producatorii de energie solara (numarul de certificate ar trebui sa fie de minim 4,5), dar este si ilegala", potrivit unui comunicat al ARIF.
La inceputul acestei saptamani, Guvernul a decis ca producatorii de energie eoliana vor primi, din 1 ianuarie 2014, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor, in timp unitatile fotovoltaice vor fi recompensate cu trei certificate verzi, jumatate din nivelul actual.
Unitatile eoliene vor primi, pana in 2017, un numar de 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea, iar dupa 2018 vor incasa 1,25 de certificate verzi. In prezent, centralele eoliene primesc doua certificate verzi pana in 2017, respectiv un certificat verde... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 17:04
Scaderea spectaculoasa, cu 24%, a pretului energiei electrice compenseaza surplusul de certificate verzi din acest an, a declarat Ionel David, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).
Precizarea vine dupa ce, in urma cu doua zile, marii consumatori industriali de energie s-au plans ca au costuri foarte mare cu factura energetica din cauza certificatelor verzi.
"Este adevarat ca aparitia mai multor producatori de energie regenerabila a crescut numarul de certificate verzi in 2013 fata de 2012, lucru care a condus la costuri suplimentare pentru marii consumatori de electricitate. Marii consumatori de electricitate trec cu vederea faptul ca pretul platit de un consumator industrial pe kWh, luand in calcul electricitatea, toate taxele si certificatele (verzi, de carbon) este mai mic in acest an fata de 2012", a precizat Ionel David.
El a amintit ca, in primele 10 luni ale anului 2013, pretul electricitatii pe piata a fost cu 24% mai mic decat in perioada corespunzatoare a anului trecut.
"Aceasta scadere spectaculoasa a pretului electricitatii compenseaza surplusul de certificate verzi din 2013 si are la baza, in buna masura, aportul de energie ieftina adusa pe piata de catre industria energiilor regenerabile, mai ales energia produsa din surse eoliene care are un cost marginal foarte scazut. Faptul ca energia s-a ieftinit nu este mentionat, pentru ca de fapt aceasta ieftinire le-a compensat cheltuielile cu certificatele verzi. Drept... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 19:40
Asociatia Romana pentru Energia Eoliana (RWEA) a depus la Comisia Europeana (CE) o plangere impotriva Romaniei, in numele celor peste 100 de membri ai sai, privind amanarea unor certificate verzi de la 1 iulie, a anuntat presedintele RWEA, Ionel David.
RWEA reprezinta peste 100 de companii din sectorul energiei eoliene: producatori de energie, furnizori de echipamente, consultanti, avocati, banci si firme de constructii.
"Am depus o plangere oficiala la DG Competition (Directia Generala pentru Concurenta - n.r.) in numele tuturor membrilor nostri, pe 14 iunie. Am fost intrebati de cei de la Bruxelles daca vrem ca plangerea noastra sa fie anonima, dar am precizat ca nu este nevoie", a declarat David pentru Agerpres.
Autoritatile de la Bruxelles trebuie sa solicite punctul de vedere al Guvernului de la Bucuresti pe aceasta tema si sa transmita un raspuns catre RWEA. David a precizat ca Asociatia nu a primit pana acum un raspuns la aceasta plangere, dar estimeaza ca lantul procedural va fi reluat la inceputul lunii septembrie, dupa finalizarea perioadei de vacanta.
Potrivit lui Ionel David, modificarile aduse legislatiei afecteaza principiul neretroactivitatii, intrucat se aplica inclusiv producatorilor de energie verde care sunt in prezent in functiune.
"Romania risca sa primeasca sanctiuni daca se constata ca a incalcat principiile europene, insa scopul nostru nu este acesta. Noi ne dorim sa fie oprita aplicarea ordonantei si sa se revina la schema de... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 12:29
Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei a transmis pe 2 august Comisiei Europene (CE) o prenotificare privind modificarile aduse legislatiei din domeniul energiei regenerabile, dar nu a primit nicio solicitare de la Bruxelles cu privire la vreo plangere a investitorilor, au informat reprezentantii departamentului.
"In data de 2 august, s-a transmis CE notificarea prealabila simplificata (prenotificare) a Legii nr. 220/2008 cu modificarile si completarile ulterioare, republicata", au declarat reprezentantii Departamentului pentru Energie pentru Agerpres.
Prin OUG 57/2013, Guvernul a decis sa amane acordarea unui certificat verde pentru energia eoliana si microhidrocentrale si a doua certificate pentru energia fotovoltaica. Recuperarea certificatelor verzi se va face din 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv din 2018 pentru cele eoliene. O alta prevedere importanta se refera la limitarea acreditarii producatorilor de energie verde pana la atingerea tintelor anuale stabilite in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile.
Reprezentantii Departamentul pentru Energie au adaugat ca nu s-a inregistrat pana acum vreo solicitare de la Comisia Europeana legata de vreo plangere depusa la Bruxelles de catre investitorii din domeniul energiei regenerabile.
Grupul ceh CEZ a anuntat miercuri ca a depus o plangere la Comisia Europeana cu privire la decizia Romaniei de a amana acordarea unor certificate verzi, masura care... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 11:16
CEZ a reclamat Romania la Comisia Europeana in legatura cu decizia guvernului de a amana acordarea unor certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila, grupul ceh estimand ca ar putea pierde astfel 6 miliarde coroane (230 milioane euro).
Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017. Restul certificatelor urmeaza sa fie distribuite esalonat incepand din anul 2018, potrivit Patria.cz.
Decizia a nemultumit investitorii in astfel de unitati de productie a electricitatii. CEZ este cel mai mare investitor in productia de energie eoliana in Romania.
Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.
Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.
Potrivit Patria.cz, reprezentantii CEZ au subliniat ca nu cunosc conditiile in care va fi transferat cel de-al doilea certificat verde si sunt ingrijorati ca ar putea aparea noi schimbari pana in 2017. Compania ia in calcul... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 11:00
Guvernul a publicat in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta prin care modifica legislatia privind sprijinul acordat energiei produse din surse regenerabile, printre prevederi figurand posibilitatea ca energia verde sa fie comercializata prin contracte reglementate, respectiv catre populatie.
"Energia electrica produsa din surse regenerabile de energie sustinuta prin sistemul de promovare poate fi comercializata si prin contracte reglementate, conform reglementarilor emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE)", potrivit ordonantei de urgenta 335/2013.
In prezent, populatia nu primeste energie regenerabila in cosul stabilit de ANRE, desi plateste prin fiecare factura contravaloarea certificatelor verzi destinate producatorilor de energie regenerabila.
Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.
Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.
Plata certificatelor verzi, amanata pana in 2018
Alta modificare adusa de ordonanta de urgenta... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 15:26
Proiectul de ordonanta de urgenta care prevede amanarea pentru trei ani si jumatate, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila "a omorat" piata si a blocat investitiile noi in sistem, crede Ionel David, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).
"Acest proiect a cam omorat piata. Noile investitii sunt practic inghetate, bancile nu mai acorda credite. Ceea ce se intampla acum in Cipru la noi se intampla inca de la inceputul anului. Pentru ca din ianuarie se vorbeste de o astfel de initiativa, ea a fost materializata intr-o prima instanta la inceputul lunii aprilie si, mai departe, intr-o instanta secunda, va fi chiar semnarea de catre Guvern a acesti ordonante. Insa piata a fost ucisa inca din luna ianuarie, cand bancile au inceput sa nu mai dea imprumuturi sub imperiul acestei nebuloase care plutea asupra reglementarilor din regenerabile", a declarat presedintele Asociatiei Romanie pentru Energie Regenerabila.
David a mai spus ca, in momentul de fata, nu se mai comercializeaza proiecte de energie eoliana, investitorii sunt foarte reticenti in a mai investi in sectorul energiei verzi din Romania, iar piata certificatelor verzi este in buna masura afectata de noile masuri legislative adoptate sau propuse.
Citeste mai multe despre declaratiile lui Ionel David, presedintele RWEA, la Adevarul Live, cu privire la piata energiei regenerabile pe Adevarul.ro mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 13:28
Alocarea unui numar de certificate verzi va fi amanata timp de trei ani, incepand cu data de 1 iulie 2013, iar pierderile suferite de catre producatori vor putea fi recuperate de catre acestia de la 1 ianuarie 2017, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie.
"Am avut discutii cu multi ministri din tarile vecine si cu comisarul european pe tema energiei verzi. Trebuie sa gasim un optim, un echilibru care sa ne permita sa mergem mai departe, in sensul ca pretul produselor fabricate in Romania sa fie competitive pe pietele internationale. Altfel, riscam ca situatia sa devina dramatica. Pornind de la aceste considerente, sigur ca si noi ne-am mai evaluat punctele de vedere si am incercat sa devenim mai elastici in domeniul energiei.
Ca modificari esentiale pe care le preconizam este amanarea temporara de la iulie 2013, pe trei ani si jumatate, pana la 1 ianuarie 2017, a alocarii unui numar de certificate verzi. Recuperarea certificatelor pe care dumneavoastra (producatorii de energie regenerabila, n.r.) le pierdeti in acesti trei ani o veti face incepand cu 1 ianuarie 2017", a afirmat Nita.
Valoarea certificatelor verzi ramane neschimbata, dar creste numarul de certificate pentru energia solara
Acesta a adaugat ca valoarea certificatelor va ramane aceeasi, in timp ce numarul certificatelor verzi acordate va fi mai mare pentru domeniul fotovoltaic, respectiv doua.
"Valoarea certificatelor va ramane... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 11:59