Guvernul a adoptat miercuri, 29 iunie, ordonanta de urgenta prin care persoanele fizice si juridice pot amana plata ratelor bancare pentru o perioada de 9 luni.
"In primul rand, as incepe cu noul program IMM Invest Plus. Practic, toate programele de sprijin ale economiei romanesti care insumau 17 miliarde de lei, dupa cum stim cu totii schema de ajutor de stat pe Covid 19 si cadrul temporar pe Covid 19 expira in 30 iunie drept pentru care am mers cu o noua schema pe noul cadru temporar de sprijin pentru Ucraina, iar toate programele pe care le avem deja lansate trec pe acest nou cadru. Mai mult decat atat, la rectificare, plafoanele vor fi suplimentate. In al doilea rand, da, destul de asteptatul act normativ privind un moratoriu referitor la posibilitatea de amanare a ratelor. Un instrument pentru cei care se afla in dificultate, atat persoane fizice, cat si persoane juridice. Cei care inregistreaza cresteri ale cheltuielilor cu 25%. Un moratoriu care a fost avizat si de Banca Nationala a Romaniei, dar si de Asociatia Romana a Bancilor. Este un instrument si nu singura solutie. As vrea sa mai precizez acest lucru pentru ca l-am mai precizat si in celelalte briefinguri. Este un instrument la indemana celor care chiar au dificultate pentru ca, evident, orice amanare de rate va duce si la obligativitatea ca aceste rate sa fie platite ulterior si cu o serie de costuri alaturi de ele, respectiv dobanda aferenta", a declarat Caciu, la finalul sedintei de guvern.
Seful de... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 19:39
Într-o lume în care totul, de la ascultarea muzicii la vizionarea de filme și până la cumpărarea de produse alimentare se poate face 100% online, este logic să poți contracta chiar și un împrumut online.
Ei bine, spune adio cozilor lungi și orelor de așteptare la bancă doar pentru a adresa o întrebare. Acum poți să compari și să aplici pentru un împrumut online, totul din confortul casei tale, fără a fi nevoie să pășești vreodată într-o sucursală.
De ce să alegi un împrumut online?
Oferta de credite online prezentată de XCredit ne arată faptul că există un număr foarte mare de IFN-uri și bănci care oferă astfel de produse de finanțare. Iar comparația principalelor instituții financiare ce oferă astfel de produse relevă foarte clar faptul că aproape orice persoană poate accesa rapid un credit online nebancar, chiar și în situația în care nu are un istoric de creditare pozitiv.
Pe lângă faptul că din ce în ce mai multe bănci tradiționale încep să ofere împrumuturi online, există în același timp și foarte mulți creditori care operează exclusiv online. Ceea ce veți observa este că, fără a avea costurile generale ale unei sucursale fizice, mulți dintre acești creditori online pot oferi împrumuturi de valoare mică și medie la costuri super competitive. Așadar, nu numai că împrumuturile online sunt foarte convenabile, dar ar putea să vă ofere șansa de a accesa un credit pe care unele bănci... mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2022, ora 16:59
Daca te numeri printre romanii care anul trecut si-au amanat ratele pentru ca nu au mai putut plati creditele pe care le-au luat, anul acesta ai trei solutii la dispozitie pentru a iesi din aceasta situatie.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum poti iesi din problema amanarii ratelor.
Prima solutie este sa mergi si sa discuti cu banca, in cazul in care aceasta nu a fost ea proactiva si a venit catre tine pentru a gasi o solutie. Vei vedea ca unele banci sunt mai mult decat deschise sa te ajute pentru ca, de fapt, se ajuta si pe ele.
In al doilea caz, poti apela la Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor din Domeniu Bancar (CSALB). Institutia este un arbitru pentru tine si banca si, impreuna, puteti gasi o solutie cat mai convenabila pentru ambele parti. Partea buna la interventia CSALB este ca aici nu se gaseste o solutie temporara, ci una pe termen lung.
O a treia solutie ar fi sa apelezi la o refinantare. Nu este cea mai buna solutie pentru tine sa iti prelungesti un credit, pentru ca per total vei plati mai mult, dar daca alte alternative nu ai, este mai buna decat sa ajungi sa fii rau-platnic.
CITESTE SI:
Cum sa calculezi pretul actual si corect al unei chirii
Cea mai rea casa dintr-un cartier bun sau cea mai buna casa dintr-un cartier rau?
Prelungirea automata a depozitului, posibila capcana, daca tii la bani ...citeste mai departe despre "Trei solutii dupa amanarea ratelor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 Mai 2021, ora 08:30
Procedura de solutionare alternativa a litigiilor (SAL) presupune ca solutia vine din afara instantei de judecata, dar are puterea unei hotarari in instanta. In cazul CSALB, ne referim la doua tipuri de proceduri: conciliere si arbitraj.
Ambele proceduri pornesc la cererea consumatorului si sunt GRATUITE. In Europa astfel de proceduri sunt variate si au finalitati diferite - fie cu o decizie care poate fi obligatorie pentru ambele parti sau cu una care este obligatorie doar pentru comerciant.
Alte proceduri se finalizeaza cu o recomandare. Exista scheme SAL care organizeaza asa numite "proceduri hibride".
Mecanism SAL
Totul pleaca de la consumator, care adreseaza cererea catre CSALB (https://csalb.ro/formular-cerere/). La aceasta trebuie anexata dovada incercarii de solutionare directa a litigiului, dar si contractul incheiat cu banca.
Pasul 2 - contactarea de catre CSALB a bancii in vederea deschiderii concilierii.
In momentul in care acordul este obtinut, conciliatorul, ales aleatoriu, prezinta o solutie catre consumator. In 15 zile partile isi exprima acordul/dezacordul cu privire la solutia propusa in termen.
Daca isi doreste asistenta juridica suplimentara consumatorul poate aduce un avocat, pe care insa il plateste.
La CSALB se pot adresa consumatorii care au o relatie contractuala cu banca pe baza unui contract
Daca ne referim la banci comerciale, vorbim de contracte de: cont curent cu sau fara card, card de credit sau de cumparaturi,... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 09:00
Guvernul Greciei ar putea convoca alegeri parlamentare anticipate, pentru a depasi impasul in care se afla negocierile cu creditorii internationali, a declarat Dimitris Stratoulis, adjunctul ministrului grec pentru Afaceri Sociale.
"Creditorii vor dori sa impuna masuri dure. Daca nu renunta la aceasta atitudine de santaj, va trebui sa cautam solutii alternative: alegeri", a declarat oficialul, citat de Reuters.
Grecia a cerut FMI sa o lase sa plateasca mai tarziu rata - ce raspuns ...citeste mai departe despre "Alegeri anticipate in Grecia, pe fondul impasului in discutiile cu creditorii?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Iunie 2015, ora 22:41
Banca Transilvania va oferi clientilor Volksbank cu credite in franci elvetieni mai multe variante de conversie in lei sau euro, cu discount-uri aplicate ulterior la sold in functie de profilul acestora, reducerea putand depasi in unele cazuri 25%, pentru a scadea expunerea totala si rata lunara.
"Inchiderea tranzactiei cu Volksbank va mai dura inca doua-trei luni, vrem sa venim cu o oferta pentru clientii cu credite in franci elvetieni imediat dupa finalizarea preluarii. Nu va fi o solutie unica oferita tuturor pentru ca sunt diferite credite, termene, sumele sunt diferite, unele sunt garantate, altele nu sunt, unele sunt de investitii, asa ca banca va veni cu multe alternative pentru fiecare segment, pentru fiecare client, dar cu prioritate vrem sa tratam cazurile sociale, unde vorbim despre locuinte familiale, credite care sunt in jur de 100.000-150.000 de franci elvetieni. Asta vom trata cu prioritate imediat, dar toti clientii cu credite in franci elvetieni in cazul Volksbank vor primi oferte de la Banca Transilvania dupa preluare", a declarat luni directorul general al Bancii Transilvania, Omer Tetik.
Intrebat daca BT ia in calcul conversia creditelor la cursul istoric plus maxim 20%, Tetik spune ca nu se poate discuta de o solutie general valabila, avand in vedere ca portofoliul de credite in CHF este foarte diversificat, insa a punctat ca solutiile oferite vor fi individuale, toate avand ca scop diminuarea expunerii totale si a ratei lunare de plata.... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 14:49
Dobanzile creditelor in lei au coborat aproape de nivelul celor in euro, iar introducerea posibilitatii de conversie a monedei unui imprumut creeaza premisele unei cresteri pronuntate a cererii de credite in lei in acest an. Business24 a discutat cu analistii financiari, pentru a afla care ramane cea mai avantajoasa moneda pentru contractarea unui credit in 2014.
"Exista o reticenta din partea oamenilor in a se imprumuta pentru ca exista o incertitudine cu privire la evolutiile viitoare, daca piata isi revine si daca incepem sa avem un consum mai bun" a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Inca de anul trecut, analistii estimau ca dobanzile interbancare la lei se vor reduce, pe fondul scaderii inflatiei, ceea ce ar genera o ieftinire si mai accentuata a creditelor in moneda nationala. Acest lucru nu s-a intamplat, intrucat bancile nu au agreat aceasta alternativa si nu au apasat pedala in sensul reducerii dobanzilor la creditele in lei.
Indicele ROBOR, echivalentul EURIBOR-ului pentru lei, la trei luni (indicatorul de referinta folosit la imprumuturi) a scazut la 2%. Daca se adauga marja bancii de 2,25% pe an plus celelalte comisioane, rezulta un cost al creditului ipotecar in lei de 5,7%. La varianta in euro, EURIBOR la trei luni plus o marja de 5,15% pe an plus celelalte comisioane rezulta un cost de 5,9%.
Acum sunt insa si alte elemente care pot conduce la o crestere a creditarii in moneda nationala si in favoarea reducerii... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 13:38
Creditarea in euro va ramane in continuare o varianta dorita de catre clienti, iar creditarea in lei va castiga teren mai mult in ceea ce priveste finantarea pe termen scurt, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Melania Hancila, economist sef al Volksbank Romania.
"La creditarea in lei nu sunt foarte optimista pentru ca dobanzile la creditele in lei raman ridicate, la fel si perspectivele de evolutie ale acestora, in conditiile in care si asteptarile inflationiste sunt ridicate. Astfel, creditarea in euro va ramane in continuare o varianta dorita de catre clienti si creditarea in lei va castiga teren mai mult in ceea ce priveste finantarea pe termen scurt", a spus Hancila.
Potrivit acesteia, este foarte important subiectul finantarii cresterii economice pentru ca este nevoie de finantare pentru a relua cresterea economica.
"Aici ar trebui sa aiba un rol mai activ si Guvernul. Trebuie gasite solutii alternative de finantare a economiei. Pentru anul viitor, in ceea ce priveste cresterea economica, ma astept la o usoara contributie pozitiva a constructiilor. Cred ca si consumul cu amanuntul ar putea avea o usoara crestere pozitiva. Totusi, nu trebuie sa ne asteptam la un ritm de crestere sau de scadere ridicat (n.r. a PIB). Cred ca va fi un an al cifrelor mici, cu exceptia agriculturii", a mai afirmat Hancila. mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 17:50
Banca Comerciala Romana (BCR) a acordat primul credit pentru reabilitarea termica a unui bloc de locuinte, in baza conventiei semnate cu MDRT privind plata dobanzii subventionate la creditele bancare cu garantie guvernamentala pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit.Potrivit bancii, beneficiarul creditului este o asociatie de proprietari din Cluj-Napoca. Blocul de locuinte care va fi eficientizat termic are 9 etaje, 3 scari si 120 apartamente. Valoarea finantarii acordate de banca este de peste 500 de mii de lei."Am acordat creditul in doar doua saptamani de zile de la ultimele modificari legislative care reglementeaza subventionarea dobanzii aferente creditelor bancare cu garantie guvernamentala pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit.
Acest lucru a presupus supervizarea semnarii contractelor de fidejusiune intre partile semnatare si anume asociatia de proprietari, proprietarul apartamentului si reprezentantul Ministerului de Finante in plan local.
Totodata, am asigurat depunerea acestor contracte la BCPI in vederea notarii in Cartea Funciara a fiecarui apartament", a declarat Melania Mirea, sef Departament Microintreprinderi in cadrul BCR.In scopul reducerii consumului de energie al cladirilor de locuit, creditele pot fi accesate pentru reabilitarea termica a anvelopei cladirii si a instalatiilor aferente. Sumele pot fi utilizate si pentru repararea sau achizitionarea cu montaj a unei centrale termice de bloc sau pentru o locuinta individuala.... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 14:29