Consiliul de Administratie al grupului francez Alstom s-a pronuntat sambata in unanimitate in favoarea proiectului de alianta in sectorul energetic cu societatea americana General Electric (GE), care a inaintat anterior o oferta in valoare de 12,35 miliarde de euro pentru constituirea a trei societati mixte cu compania franceza, relateaza AFP.
Insa, pentru a asigura respectarea intereselor franceze, statul trebuie sa achizitioneze de la societatea Bouygues actiuni pe care aceasta din urma le detine la Alstom. Anuntul cu privire la acordul Consiliului de Administratie nu face nicio referire la aceasta chestiune, dar Ministerul francez al Economiei a precizat pentru AFP ca finalizarea afacerii depinde de negocierile dintre statul francez si compania Bouygues.
Conform directorului Agentiei participatiilor statului, care poarta negocierile din partea guvernului, discutiile pentru preluarea de catre statul francez a 20% din participatia de 29,4% detinuta de Bouygues in cadrul Alstom sunt aproape de un acord.
Cu o zi in urma, guvernul de la Paris s-a pronuntat in favoarea ofertei americane si a respins-o pe cea inaintata in comun de grupul japonez Mitsubishi Heavy Industries impreuna cu cel german Siemens.
In cadrul aliantei proiectate, General Electric si Alstom vor crea trei societati mixte, detinute in proportii egale (50/50), in domeniile turbinelor cu aburi, energiilor regenerabile si retelelor electrice. In schimb, GE va obtine operatiunile Alstom in domeniul... mai mult
Duminica, 22 Iunie 2014, ora 15:10
Romania consuma de 2,5 ori mai mult energie pe unitatea de Produs Intern Brut (PIB) fata de media UE si ar putea economisi pe termen lung intre 5 si 7 miliarde euro, daca ar aplica masuri de eficienta energetica, ceea ce ar echivala cu o crestere de 4-6% a PIB, fara un consum suplimentar de energie.
"Pierderile energetice in sectorul industrial ating 30-35% din energia consumata, in timp ce la cladiri se constata pierderi energetice de circa 40-50% din energia consumata", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si al Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE).
ARPEE are ca membri fondatori companiile BB, Alstom, Dalkia, EnergoBit, Elcomex, GDF SUEZ Energy Romania, Lafarge, OMV Petrom si PricewaterhouseCoopers.
Potrivit presedintelui ARPEE, Gilles Humbert, eficienta energetica este o "prioritate fundamentala in Romania".
Comisia Europeana a anuntat, in luna octombrie a anului trecut, ca a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei si Cehiei pentru ca nu au furnizat informatii cu privire la implementarea unei directive referitoare la eficienta energetica a cladirilor.
Directiva 2010/31/EU precizeaza ca statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa instituie si sa aplice cerinte minime privind performanta energetica a cladirilor si sa se asigure ca este realizata certificarea performantei energetice a cladirilor. Totodata, documentul prevede realizarea unor inspectii periodice ale... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 16:51
Compania belgiana Connect Group, producator de componente electronice, isi muta operatiunile in Romania, unde a inceput afacerile in 2002 cu o linie de productie cu 15 angajati. Acum, fabrica de la Oradea are peste 900 de salariati si este considerata "regina" grupului belgian.
In prezent, grupul belgian are in Romania, in compania pe care a deschis-o la Oradea, Connectronics Romania, peste 900 de angajati, reprezentand jumatate din totalul personalului grupului, aceasta find cea mai mare fabrica pe care o detine.
"In iulie si in prima parte a lunii august am angajat inca 40 de persoane, si inca mai cautam, mai vrem sa facem inca 20 de angajari", a declarat, pentru Business 24, Calin Vesa, directorul general al Connectronics Romania.
In 2012, Connect Group avea angajati la Oradea 975 de romani, acesta fiind cel mai mare numar de salariati, care va fi depasit, daca afacerile continua pe acelasi trend.
In prezent, compania are postate anunturi de angajare pe site-urile de recrutare din Romania.
Investitiile continua la Oradea
Luna trecuta, Connect Group a mai investit doua milioane de euro in fabrica din Oradea, unde a deschis a treia linie de productie care monteaza piese pe placi electronice. Noua linie are o capacitate maxima de productie de 100.000 de componente pe ora, ridicand, astfel, capacitatea fabricii din Romania la 300.000, aceasta fiind cea mai mare si mai moderna pe care grupul belgian o detine.
Acestor trei linii de productie se adauga o... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 12:40
Romania isi poate reduce cu pana la 11,7 milioane tone echivalent petrol (tep) consumul energetic pana in 2025, daca va introduce masuri vizand eficienta energetica, a declarat joi, in cadrul conferintei de lansare a Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE), Gilles Humbert, presedintele noii entitati din domeniul energetic, citand un studiu realizat recent de asociatie.
"Eficienta energetica in toate sectoarele economiei Romaniei este departe de standardele europene. Consumam de 2,5 ori mai multa energie pe unitatea de Produs Intern Brut (PIB) decat media Uniunii Europene. Chiar daca, in ultimii ani, consumul energetic s-a redus, acest lucru nu s-a datorat imbunatatirii eficientei energetice, ci efectelor crizei economice, care a afectat producatorii industriali", a afirmat Gilles Humbert.
Potrivit studiului citat, Romania poate sustine o crestere a PIB de 4-6%, respectiv intre 5 si 7 miliarde de euro, fara consum suplimentar de energie, prin valorificarea potentialului de imbunatatire a eficientei energetice in intervalul 2010-2020. Acest rezultat ar permite intarirea securitatii energetice a tarii si ar reduce impactul social al costurilor energetice pentru consumatori, imbunatatind totodata competitivitatea companiilor romanesti.
Prezent la conferinta, Bogdan Belciu, partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania, a subliniat faptul ca Romania are in prezent preturi energetice sub media Uniunii Europene, insa se... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 13:31