Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank, va prelua conducerea Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), pentru un mandat de trei ani.
Decizia a fost luata dupa expirarea mandatului lui Radu Gratian Ghetea, care va fi numit presedinte de onoare al organizatiei. Ghetea detinea de 15 ani functia de presedinte al ARB.
"Vicepresedintele Consiliului Director va fi desemnat de membrii Consiliului in prima sedinta. Consiliul Director este organul deliberativ si decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Cu aceasta ocazie au fost alesi si alti membri ai Consiliului Director: Catalin Parvu (directorul general al Piraeus Bank), Gabriela-Stefania Gavrilescu (director general adjunct al BRD) si Luminita Delia Runcan (director general adjunct al Bancii Transilvania, divizia de risc). Acestia se adauga membrilor existenti, care isi continua mandatul: Laurentiu Gabriel Mitrache, Mirela Bordea si Cornel Theodor Stanescu.
Conducerea executiva este asigurata in continuare de Florin Danescu.
Radu Ghetea va fi inlocuit si din conducerea CEC Bank, unde a fost nominalizat de catre Ministerul Finantelor seful Trezoreriei, Enache Jiru.
Asociatia Romana a Bancilor a fost infiintata in 1991, ca asociatie profesionala. In prezent, are 39 de membri, institutii de credit cu capital majoritar privat sau de stat, sucursale si reprezentante ale unor banci straine. mai mult
Vineri, 15 Mai 2015, ora 08:20
Alpha Bank, una din cele mai mari patru banci din Grecia, a reusit sa atraga 550 de milioane de euro din partea investitorilor privati, ca participare la recapitalizarea de 4,571 miliarde de euro facuta cu sprijinul UE si FMI, ceea ce ii garanteaza ramanerea in propietate privata, relateaza AFP.
Emisiunea de drepturi catre investitori institutionali si alti investitori privati a fost suprasubscrisa in proportie de 165%, astfel ca participarea privata la majorarea capitalului Alpha Bank va fi de peste 10%, a anuntat institutia financiara intr-un comunicat.
"Alpha Bank devine prima banca elena care indeplineste cu succes conditiile planului de recapitalizare", potrivit comunicatului, AFP notand ca institutia financiara a efectuat operatiunea in termenii conveniti intre Atena si creditorii internationali, respectiv Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, pentru evitarea nationalizarii.
Pentru recapitalizarea bancilor din Grecia, UE si FMI au alocat in total 50 de miliarde de euro.
"Aceasta recapitalizare reprezinta un vot de incredere in sectorul bancar si economia elena si creeaza conditiile pentru revenirea tarii pe pietele financiare", a declarat presedintele Alpha Bank, Ioannis Costopoulos.
El a mai aratat ca "prin incheierea acestei tranzactii Alpha Bank isi pastreaza caracterul privat in concordanta cu strategia sa, de a ramane un punct de referinta al sectorului bancar elen".
Pentru fiecare noua actiune, fiecare investitor din sectorul privat... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 08:36
Grupul francez Credit Agricole a semnat cu Alpha Bank contractul pentru vanzarea integrala a diviziei elene, Emporiki Bank, la pretul simbolic de un euro, tranzactia urmand sa fie finalizata pana la sfarsitul anului.
Alpha Bank ar putea cumpara Emporiki Bank, pana la sfarsitul anului. Pretul: un euro
"Intelegerea a fost aprobata de board-ul Credit Agricole la 15 octombrie. Credit Agricole si Alpha Bank vor sa finalizeze tranzactia pana la 31 decembrie, in functie de obtinerea autorizatiilor de la autoritatile relevante".
Board-ul directorilor Alpha Bank si Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara au aprobat, deja, termenii si conditiile tranzactiei.
Credit Agricole a injectat anterior 2,3 miliarde de euro la Emporiki, suma care va creste la 2,85 miliarde de euro. Grupul va subscrie, de asemenea, o emisiune de obligatiuni convertibile de 150 milioane de euro care urmeaza sa fie emise de Alpha Bank. Obligatiunile vor putea fi rascumparate cu actiuni Alpha Bank, in functie de anumite conditii si la initiativa Credit Agricole.
Finantarea de la Credit Agricole pentru entitatile care sunt vandute se situa la 2,1 miliarde de euro la sfarsitul lunii septembrie. Recapitalizarea Emporiki si subscrierea la emisiunea de obligatiui a Alpha Bank vor reduce imediat aceasta finantare cu aproximativ 700 milioane de euro.
In plus, Credit Agricole analizeaza posibilitatea achizitiei unor active de la Emporiki si Alpha Bank, care ar reduce finantarea reziduala a grupului... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 11:35
Alpha Bank se afla in negocieri cu grupul francez Credit Agricole, pentru achizitia subsidiarei elene Emporiki Bank, pana la sfarsitul anului. Tranzactia s-ar putea derula la pretul simbolic de un euro.
In cursa pentru preluarea diviziei elene a bancii franceze s-au aflat si alte doua banci din Grecia, National Bank of Greece si EFG Eurobank.
Credit Agricole, a treia mare banca din Franta, vrea sa se retraga de pe piata elena, dupa ce institutiile de credit au fost lovite puternic de criza datoriilor suverane si avansul masiv al creditelor neperformante, in urma declinului economic inregistrat in ultimii ani.
Grupul francez a fost nevoit sa recapitalizeze Emporiki cu mai multe miliarde de euro si vrea sa-si reduca expunerea fata de Grecia.
Directorul general al Credit Agricole, Jean-Paul Chifflet, a declarat, joi, ca discutiile cu cei trei ofertanti sunt avansate, iar pretul de vanzare ar putea fi simbolic, de un euro, in functie de capitalul pe care grupul trebuie sa-l injecteze la Emporiki.
Cotidianul Wall Street Journal a scris, la inceputul saptamanii trecute, citand surse, ca banca franceza trebuie sa suplimenteze capitalul Emporiki cu inca 600-700 milioane de euro inainte de a o putea vinde.
Francezii de la Credit Agricole trebuie sa injecteze alte 700 mil euro in Emporiki Bank
In iulie, institutia de credit franceza a recapitalizat Emporiki cu 2,3 miliarde de euro, insa banca centrala a Greciei considera ca nu este suficient, au afirmat sursele... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 10:25
Alpha Bank este in negocieri avansate pentru achizitionarea rivalei Emporiki Bank, divizia din Grecia a bancii franceze Credit Agricole.
Astfel, tranzactia va fi semnata la mijlocul lunii septembrie, dupa finalizarea conditiilor planificatei recapitalizari a bancilor din Grecia, potrivit publicatiei elene "Imerisia", citata de Agerpres. Se pare ca entitatea combinata in urma fuziunii va beneficia de "un capital suport" din partea fondului Paramount din Qatar.
Vestea vine in contextul in care Credit Agricole incearca sa-si reduca expunerea de 4,6 miliarde de euro la Emporiki, pe fondul temerilor ca o potentiala iesire a Greciei din zona euro va duce la deprecieri masive de active si va forta o majorare a capitalului, scrie Agerpres.
Cu toate acestea, Alpha Bank a negat in luna iunie speculatiile aparute in presa, cu privire la o posibila fuziune cu Emporiki Bank.
Alpha Bank neaga informatiile privind preluarea Emporiki Bank
Alpha Bank nu e la prima incercare de fuziune
Initial, Apha Bank anuntase o fuziune cu EFG Eurobank, in toamna anului trecut, insa procesul a fost intrerupt in luna martie 2012, la initiativa Alpha Bank. Revocarea deciziei a costat EFG Eurobank patru miliarde de euro, potrivit institutiei bancare.
Eurobank: razgandirea Alpha Bank costa 4 mld. euro
Noua banca urma sa devina cea de-a 23-a mare banca din zona euro, cu active totale de 145 miliarde de euro, credite de 98 miliarde de euro si depozite de 68 miliarde de euro. Aceasta va... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 11:15
Alpha Bank, a doua mare banca din Grecia, a negat miercuri informatiile din presa, conform carora negociaza o parte din activele Emporiki Bank, al carei actionar majoritar este banca franceza Credit Agricole.
"Raportul nu reflecta realitatea", a declarat un oficial al Alpha Bank pentru Reuters, sub protectia anonimatului.
Apoi, intr-o declaratie prezentata de banca la bursa de la Atena, se arata ca "Alpha Bank nu este in negocieri pentru a achizitiona portofoliul sau o parte din activitatile comerciale ale unei institutii de creditare".
Miercuri, site-ul financiar elen capital.gr informa ca Alpha Bank este in negocieri intense pentru achizitionarea activelor Emporiki Bank.
Joi, 14 iunie, Credit Agricole S.A. a anuntat semnarea unui acord pentru achizitionarea Emporiki Bank Romania, de la Emporiki Bank Grecia care detine in totalitate subsidiara din Romania. Aceasta operatiune este supusa aprobarii Bancii Nationale a Romaniei.
Profitul Credit Agricole SA, a treia mare banca din Franta, a scazut cu 75% in primul trimestru din 2012, din cauza pierderilor inregistrate la divizia din Grecia.
In perioada ianuarie - martie 2012, profitul net a scazut la 252 milioane de euro (326 milioane de dolari), de la un miliard de euro in primul trimestru din 2011, in timp ce analistii estimau un castig de 482 milioane de euro.
Credit Agricole a inregistrat costuri de 940 milioane de euro din cauza pierderilor inregistrate de divizia din Grecia, Emporiki Bank of Greece... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 14:57
Bancile romanesti ar trebui sa emita obligatiuni ipotecare pentru a-si finanta portofoliile de credite si a-si echilibra activele pe maturitati mai lungi, Romania fiind singura tara din UE care nu are inca o astfel de emisiune, a declarat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.
Oprescu a aratat ca desi Romania are cel mai redus stoc de credite ipotecare relativ la PIB (5,6%) din UE, soldul de 7,7 miliarde euro este suficient pentru a trece la emisiuni de obligatiuni ipotecare, fiind superior portofoliului de la care statele din regiune au inceput astfel de operatiuni.
In opinia presedintelui Alpha Bank, care ocupa si pozitia de vicepresedinte ARB, emisiunile contribuie la extinderea maturitatii pasivelor, permitand bancilor echilibrarea adecvata a portofoliului de active cu maturitati lungi si ofera stabilitate surselor de finantare, deci implicit cresterea predictibilitatii profilelor de maturitate.
De ce sunt importante
Obligatiunile ipotecare permit emitentului sa-si diversifice baza de investitori, atat ca geografie, cat si ca tip de investitor, iar sursa de finantare s-a dovedit rezilienta, chiar si in vremuri de instabilitate financiara, datorita faptului ca performanta obligatiunilor ipotecare este conectata la performanta obligatiunilor de stat din tara emisiunii si mai putin la performanta emitentului.
Soldul obligatiunilor ipotecare la nivel eruopean a urcat pana la 1.700 de miliarde euro la finele anului trecut, iar cei mai mari emitenti de... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 16:55
Alpha Bank a inregistrat in Romania pierderi de 5,3 milioane euro in primele trei luni din acest an, in scadere cu 7,6% fata de aceelasi interval din anul trecut.
Veniturile operationale au scazut in primul timestru cu 21,9%, la 34,1 milioane euro, iar cheltuielile operationale au scazut cu 12,1%, la 20,4 milioane euro.
Depozitele atrase de subsidiara din Romania a Alpha Bank au scazut in primul trimestru cu 20,2%, la 1,213 miliarde euro. In privinta creditarii, volumul imprumuturilor a scazut cu 9,1% in primul trimestru, la 3,23 miliarde euro, fata de acelasi interval al anului trecut.
Banca a reusit sa isi majoreze volumul creditelor pe segmentul ipotecar cu 4,8%, in timp ce pe sectorul sectorul creditelor pentru companii a inregistrat o scadere de 12,8%, iar pe sectorul creditelor de consum s-a inregistrat o comprimare cu 18,2%.
Astfel, la sfarsitul primelor trei luni din 2012, creditele ipotecare acordate in Romania se ridicau la 874 milioane euro, iar pe sectorul business coborasera la 2,124 miliarde euro. Imprumuturile de consum au tras in jos activitatea de creditare a bancii, in conditiile in care volumul a coborat cu 18,2%, la 233 milioane euro.
Grupul elen este prezent pe piata romaneasca prin Alpha Bank Romania, Alpha Finance Romania, Alpha Leasing Romania IFN, Alpha Advisory Romania si Alpha Insurance Brokers. mai mult
Joi, 31 Mai 2012, ora 18:51
Alpha Bank este aproape de un acord pentru vanzarea unei participatii de pana la 30% din subsidiarele est-europene, printre care si cea din Romania, catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), potrivit publicatiei elene Real News, preluata de Bloomberg.
Grupul financiar elen vrea sa separe diviziile din Romania, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Albania si Macedonia de banca-mama si sa le plaseze intr-un holding, scrie Bloomberg.
BERD ar urma sa cumpere ulterior o participatie la acest holding, potrivit ziarului de la Atena, care nu precizeaza sursa informatiilor.
Alpha Bank si EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, au incheiat anul trecut un acord de fuziune, insa Alpha s-a retras in martie din intelegere dupa pierderile peste estimari inregistrate de banci in urma acordului de participare a investitorilor privati la restructurarea datoriilor Greciei.
Grupul Alpha Bank detine in Romania institutia de credit cu acelasi nume si companiile de servicii financiare Alpha Leasing, Alpha Finance, Alpha Insurance Brokers si Alpha Advisory.
Potrivit rezultatelor financiare de la finele lunii septembrie a anului trecut, soldul creditelor Alpha Bank in Romania se ridica la 3,4 miliarde euro, in scadere cu 7% fata de nivelul de la finele anului 2010.
Profitul inainte de taxe obtinut de Alpha Bank in Romania a scazut in primele noua luni ale anului trecut cu 80%, la 7 milioane euro, de la 34 de milioane de euro in perioada similara a anului anterior, in... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 13:03